perjantai 28. elokuuta 2015

Vasa museet

Vasamuseet 2008.jpg

Vasamuseet, Galarvarsvägen 14, Djurgården

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 8.30-18

Sisäänpääsymaksu aikuiset 150 skr
lapset alle 18v ilmainen sisääpääsy
opiskelijat 100 skr (opiskelijahenkilökortti)

talviaikaan (1.syyskuuta-31. toukokuuta) 100 skr iltaisin  kello 17.00-20.00


Raitiovaunu nemero S7 T-Centralenilta,
 jää pois kyydistä Nordiska Museet/Vasa

Bussi numero 69, jää pois kyydistä Djurgårdsbron
Bussi numero 67, Nordiska Museet pysäkille
Bussi numero 76, jää pois kyydistä Djurgårdsbron


Djurgårdsfräjan/Djurgårdin lautalla Gamla Stanista, Skeppsbron
 kesällä Nybroplanilta

Sergels Torg'ilta noin 2 km kävellen.

Stockholm, Vasamuseet.JPG

Sotalaiva Vasa läksi neitsytmatkalleen 10. elokuuta vuonna 1628. Laiva oli lastattu kanuunoilla ja kuulilla sekä ruokaproviantilla. Laivassa oli noin sata sotamiestä, naisia ja lapsia. Ensimmäiset sata metriä laivaa vedettiin Slussenille saakka kunnes nljlä Vasalaivan kymmenestä purjeesta nostettiin ylös. Ammuttiin kanuunoilla saluutit ja neitsytmatka alkoi. Laiva oli hutera ja tuuli puistatti purjeita, laiva kallistui pahemman kerraan ja merivesi valui laivaan. Vasa laiva upposi 1300 metriä rannasta.

Matkasta tuli hyvin lyhyt. Laivan 150 matkustajasta pelastui vain 30. Ruotsin kuningas oli Preussissa ja hän sai kuulla onnettomuudesta vasta kahden viikon päästä. Kuninagas sanoi että syyllinen on rangaistava, mutta se oli melko mahdotonta sanoa että kuka olisi syyllien, kun ei edes ymmärretty syytä miksi laiva upposi. 

Amiraali Flemming, joka oli suomalaista sukua ja  joka oli suunnitellut laivan, laivarakennusmestari Henrik Hybertsson ja osittain myös itse kuningas Gustav II Adolf olivat syyllisiä. Ehkäpä kapteeniakin voitiin syyttää uoppamisesta osittain. Kuningas halusi ison laivan johon mahtui mahdollisimman paljon kanuunoja.



Museossa on laivan lisäksi kaiken kaikkiaan 14 eri näyttelyä jotka kertovat sen ajan historiaa, laivan ylösnostamisesta, laivan kunnostamisesta ja siitä, minkälaista elämä oli laivalla. Museossa on myös ne esineet jotka löydettiin kun laiva nostettiin ylös. Vasa laiva oli meren pohjassa 333 vuotta. Vuonna 1956 pantiin alulle laivan nostosuunnnitelmat, mutta vasta vuonna 1961 laiva nousi merenpinnalle.


Kuvassa laiva alkaa näkymään merenpinalla. Sen jälkeen laiva seisoi tilapäisessä rakennuksessa 27 vuotta ja laivaa suihkutettiin kemikaaleilla jotta puuosat eivät halkeilisi. Laiva ja laivassa olleet tavarat konservoitiin.


Nykyiseen museoon, Djurgårdenin saarelle, Vasa laiva siirrettiin vuonna 1990. Museossa käy vuosittain noin miljoona kävijää. Alkuun laivan sisälläkin sai käydä, mutta se kielelttiin. Laiva seisoo vedessä ja ilma museossa on erittäin kostea ja puuosat ovat liukkaita.


Museon satama

 Regalskeppet Vasa.

Vasa stern color model.jpg






Sweden_1033 - Vasa

Sweden_1048 - Vasa Figure-head

DSC_2960

DSC_2967


Museossa on ravintola jossa on lounas-ja kahvilatoimintaa. Isoa laivahallia  saa myös vuokrata juhlia varten. 




perjantai 21. elokuuta 2015

Skeppsholmen



Kuvassa etualalla Kastelholmen ja sillan toisella puolella Skeppsholmen. Taustalla näkyy Gamla Stan ja ylinnä Norrmalm.  

Nykyään Skeppsholmenin saarelle kulkee bussi 65, minkä päätepysäkki on Katselholmin sillan luona. Bussi ei voi ajaa sillan ylitse. Kesäaikaan kulkee Slussenilta lautta 82 Skeppsholmenin saarelle.


Svensksundstenen/Svensksundsparken on puisto Skeppsholmenilla Tukholmassa. Puisto on noin 50 metriä leveä viheralue.

Kuten Svensksundsvägenin nimi, myös Svensksundin puiston nimi juontaa juurensa puiston itäosasta löytyneestä Svensksundin kivestä. Kivi paljastettiin 9. heinäkuuta 1890, jolloin juhlittiin Svensksundin taistelun voiton satavuotisjuhlaa. Puisto ja katu saivat nykyisen nimensä vuonna 1972.

Svensksund/Ruotsinsalmi sijaitsee Suomen lahdella, Kotkan rannikolla. Siellä on Ruotsi sotinut Venäjää vastaan merisotaa kaksi kertaa 1700-luvula. Ruotsi ja Venäjä ovat sotineet kaiken kaikkiaan ainakin 10 kertaa. Tanska ja Ruotsi ovat myös sotineet 10 kertaa. Ruotsi on se maa mikä on sotinut eniten tällä maapallolla.


Nordregio, tutkimuslaitos

Nordregio on tunnettu ja arvostettu johtava pohjoismainen tutkimuslaitos aluekehityksen, politiikan ja suunnittelun laajoilla tutkimusalueilla. Se on Eurostatin, Euroopan unionin tilastotoimiston, virallinen tutkimusyksikkö.

Skeppsholmenn saari on kaupunginosa Tukholman keskustassa, Itämeren/Saltsjön alueella ja koostuu Skeppsholmenin ja Kastellholmenin saarista. Skeppsholmen saari, skepp=alus ja holmen=luoto. Saarella on siltayhteys Blasieholmeniin ja Kastellholmeniin. Skeppsholmenin asukasluku on hyvin pieni, vajaat 100 henkilöä.

Skeppsholmen oli laivaston saari noin 300 vuotta. Tänä aikana rakennettiin useita nykyisiä rakennuksia, jotka ovat suunnitellut aikansa johtavat arkkitehdit, kuten Nicodemus Tessin d.y. (=nuormepi) Johan Eberhard Carlberg ja Carl Hårleman. Sotilastehtävät säilyivät vuosiin 1968/1969. Myöhemmin toiminta siirrettiin Muskön tukikohtaan Haningessa  ja vanhoja rakennuksia käytettiin museoiden, koulujen ja kulttuurilaitosten käyttöön.

1500-luvun lopulla Skeppsholmen kutsuttiin Lustholmeniksi, ja ensimmäiset Vaasan kuninkaat käyttivät sitä virkistysalueena. Kustaa Vaasa (1496-1560) rakennutti puutarhan ja Erik XIV (1533-1577) järjesti usein juhlia ulkona Skeppsholmenilla. Johan III (1537-1592) sulki puutarhan saaren eteläpuolelle ja rakensi huvimajan, jonka suunnitteli ja sisusti arkkitehti ja taiteilija Willem Boy (1520-1592).



Kuvassa yhtäaikaa af Chapman, Ostindienfararen/Itä-Intian kauppakomppanian  purjealus Götheborg ja  Ruotsin merivartioston HSM Falken Skeppsholmenin edustalla. 

Af Chapman on entinen englantilainen vuonna 1888 rakennettu purjelaiva, mikä ajelehti Englannin ja Australian välillä. Nykyään se on matkustajakoti.

Af Chapmanin ja Hantverkskasernin/Käsityöläsiksarmin hostellien ansiosta Skeppsholmen houkuttelee paljon nuoria kotimaisia ​​ja ulkomaisia ​​vierailijoita. Saarta, kuten Kastellholmenia, on hallinnoinut vuodesta 1993 lähtien Valtion kiinteistövirasto, jonka tehtävänä on säilyttää ja kehittää aluetta tulevaisuutta varten. Molemmat saaret ovat osa Ekoparkenia.

Ostindienfararen Götheborg on täydellinen kopia alkuperäisestä Itä-Intian kauppakomppanian omistamasta aluksesta, joka upposi meren pohjaan, mutta se saatiin myöhemmin nostettua ylös. Laiva on valmistettu alkuperäisin keinoin ja viimeisen päälle huollettu. Valmistukseen meni kahdeksan vuotta. 

Tämä laiva on koko Ruotsin ylpeys, monesta syystä. Kokonaisuus kustannukset olivat 250 miljoonaa kruunua, joista on noin 60% sponsorivaroja. Lokakuussa 2005 läksi laiva purhjetimaan kohti Kiinaa. Matka kesti noin kaksi vuotta. Alus palasi Göteborgiin vuonna 2007. Kesällä 2008 läksi alus uudelle pitkälle risteilymatkalleen. Se kävi monessa kaupungissa ja satamassa. Laivan mukana Helsinkiin saapui myös prinssi Carl Philip.

Falken aluksia on ollut useampiakin. Tämä kuvassa oleva on Ruotsin armeijalle kuuluva HMS Falken vuodelta 1877. Aluksella kouluteaan merimiehiä, lukio-oppilaita ja kadetteja.

SE - Stockholm - 2009-07-15 (4890971386) .jpg

Skeppsholmsbron, silta joka johtaa Blasieholmenilta Skeppsholmenille

Ensimmäisen Skeppsbron sillan kustansi Amiraliteetti vuosien 1638 -1940. Admiraliteetti on virasto, joka hoiti maan laivaston puolustusasioita, vuosina 1617–1634. Ruotsin laivaston johtokunta oli tällä nimellä. 

Nykyään käytetään nimitystä Svenska Flottan tai Kungliga Flottan, mihin uuluu lähemmski 2000 erilaista alusta. Ruotsilla on ollut oma Flottan jo 500 vuotta ja se on yksi maapallon suurimmista ja laajimmista. Siitä ei ole kauaakaan kun Ruotsi pystyi mobilisoimaan merijoukkoinhin 800 000 miestä.

Ensimmäinen silta rakennettiin puusta paalujen päälle ja se oli laskusilta. Vuonna 1785 sillasta tehtiin klaffisilta. Silta paloi, joten tilapäisesti otettiin käyttöön ponttoonisilta. Nykyään autolla pääsee Sakeppshomenin saarelle, mutta ei Katselholmin saarelle. Bussi 65 kulkee saarelle säännöllisesti. Sarella on kolme bussipysäkkiä.

Vuonna 1861 rakennettiin tämä nykyinen silta valuraudasta ja sillan rakentamisen maksoi valtio. Vuonna 1935 päätti silloinen hallitus että rakennukset Skeppsholmenilla ja Kastelholmenilla ovat rakennussuojattuja rakennuksia. Joten siltaakaan ei saa muuttaa tai siirtää tai hajoittaa.


 Skeppholmsbron/Skeppholmin silta

Taustalla Amiraliteetin talo ja laivamatkustajakoti af Chapman. Amiraliteetin rakennus on tilapäisesti suljettu, mutta sen puistoalueella voi liikkua ihan vapaasti. Ottakka lapset mukaan puistoon! Siellä on hauskoja patsaita.

Puiston kupeessa seisoo Kansallismuseon taidekirjasto ja arkisto, mikä on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 13-17. Ihana kirjasto kertakakkiaan!

Crown on Skeppsholmsbron 2008-07-18 filtered.jpg

Kullattu kruunu sillan kaiteessa. Ruotsihan on yksi maapllon vanhimmista monarkioista. Jos ei oteta lukuun asialaisia keisareita, sulttaane ja emiirejä, niin Tanska on vanhin kunigaskunta maapallolla ja Ruotsi vain hieman sitä nuorempi. Pitää vaalia perinteitä, vaikka ruotsalaiset ei ole lainkaan ylpeää väkeä. Ylpeys jopa lasketaan Ruotsissa synniksi.

Kastell 2009.jpg

Katsellholmin siltaa pitkin sitten pääsee Skeppsholmenilta edelleen Kastellholmenille.

Amiralitetshuset 2008.jpg

Amiralitetshuset rakennettiin 1600-luvulla Amiraliteettikollegiumin käyttöön. Se oli merenkulkuhallinnollinen virasto siihen aikaan. Sittemmin rakennus on toiminut valtion arkistona ja viljamagasiininä. Nykyään rakennuksessa sijaitsee Kansallismuseon konttori.

Amiralitetshuset Skeppsholmen.jpg



Af Chapman, matkustajakoti, taustalla Amiralitetshuset

Hyvä vaihtoehto hotellille Tukholmassa. Keskeisellä paikalla. Erittäin suosittu varsinkin kesäaikaan, joten varatkaa ajoissa. Olkaapa hyvät!






 Af Chapman ilta- ja yövalaistuksessaan

Arkiv: Moderna museet, 2006.jpg

Moderna Museet, Skeppsholmen

Avoinna: 

kaikkina viikonpäivinä kello 10-20
 tiistaisin ja perjantaisin kello10-18
 paitsi maanantaisin museo on suljettu

Nyt syksystä lähtien näyttää museon pysyviin näyttelyihin olevan ilmainen sisäänpääsy.  Valtion omistamiin museoihin on ilmainen sisäänpääsy!


Museon tiloista löytyy ensiluokkainen ravintola, kahvila ja baari neljännestä kerroskesta.


Museon myymälästä löytyy paljon mukavaa, vaikka vallan mitä. Esimerkiksi julisteet ovat monen mieleen  ja mukavia tuliaisia. 

Moderna museet/Moderni museo, ei koskaan  ole oikein säväyttänyt minua. En ymmärrä kuinka ihmeessä on voitu rakentaa niin ruma museorakennus. Arkkitehtinä toimi espanjalaien arkkitehti José Rafael Moneo Vallés. Hän osaa paljon parenpaakin. Moderna Museo on melko nuori museo Tukholmassa. Se valmistui vuonna 1998. 

Moderna Museet Malmössä on aivan ihana rakennus, mutta se onkin rakennettu vanhaan sähkölaitoksen rakennukseen, mikä on vuodelta 1901. Rakennuksen on muutellut ja suunnitellut John Smedberg. Erittäin onnistunut työ. Malmön Moderna museet on paljon korkeatasoisempi kuin Tukholman, vaikka se on avattu vasta vuonna 2009. Kerron siitä myöhemmin lisää kun kerron juhannuksena tehdystä perinteisestä Malmön reissusta.


Paradiset patsasryhmä, Moderna museet, Amiraliteetin puistoaluella

Nämä hauskat Aleksander Calderin vuonna 1961 valmistamat "tyypit" löytyvät Modernin museon ulkopuoelta. Ne ovat seisoneet täällä jo kauan. Aleksander Calder oli amerikkalainen kuvanvesitäjä.


Niki de Saint Phalle on nimeltään tuo värikäs patsas, joka on saanut nimensä patsaan ranskalaisen kuvanveistäjän mukaan. Jean Tinguely on nimeltään tuo oikean puoleinen taideteos ja sekin on saanut niemensä kuten tuo vieressä sijaitseva, sveitsiläisen taiteilijan mukaan.



Neljä elementtiä nimien veistosryhmä on myös Aleksander Calderin luomuksia.

Mobil Moderna museet , Stockholm 2006.jpg



Aamiainen nurmikolla on Pablo Picasson valmistama veistosryhmä. Kungashamrasta löytyy myös Picasson samalla tyylillä valmistama teos, jonka hän lahjoitti alueelle.




Stockholm 069.jpg


Louise Bourgeois, Maman, kuvattu helmikuussa 2015

Tämä veistos tekee maailmanympärys matkaansa ja Tukholmassa se vieraili keväällä. Toukokuussa Maman läksi jatkamaan matkaansa. 

Leninmonumentet - Björn Lövin.jpg

Leninmonumentet/Lenin monumentti, Björn Lövin

Pitää sanoa etten oikein ymmärrä modernia taidetta ja kuvanveistoa. 



Arkitektur ja designcentrum, Arkkitehtuuri ja suunnittelukeskus

HUOM! Centrum on sulejttu ja se avataan uudestaan 27. syyskutta 2024.

-----

Näyttelyt ovat avoinna:

 tiistaina kello 10-20 keksiviikkona ja sunnuntaina kello 10-18
Tutkijoille samat ajat kuin kirjaston aukioloajat

Sisäänpääsymaksu 80 kr

Ilmaninen sisäänpääsy kaikille alle 17-vuotiaille 

Vapaa sisäänpääsy myös kaikille  aikuisille perjantaisin kello 16. Kirjasto avoinna tiistaista torstaihin kello 13-17 ja perjantaisin kello 13-16. 

Huom! Ajan saatossa on voinut sisäänpääsymaksut muuttua!

-----

Tämä on entinen Arkkitehttimuseo, nykyinen arkkitehtuuri- ja suunnittelukeskus. Museo/suunnittelukeskus sijaitsee aivan Moderna museon vieressä. Molemmilla on yhteinen eteishalli ja yhteinen kirjakapuppa, luentosali, ravintola/kahvila nimeltä Café Blom, jolla on täydet alkholioikeudet. Kesäiaikaan piha on täynnä porukkaa.

Täällä esitellään arkkitehtuuria, rakennustaidetta, yhteiskuntasuunnittelua ja muotoilua. Museossa on paljon piirustuksia, pienoismalleja ja valokuvia. Noin 500 arkkitehtiä on esiteltynä museossa. Tämä museo on valtion Kulttuuriministeriön vastuulla. Museo avattiin vuonna 1963. Valtio ottin museon huostaansa vuonna 1978. Museo on levinnyt useampiin rakennuksiin. 

Arkitektur- och Designcentrum 2014.jpg

Arkitekturmuseet 2009.jpg

Arkitekturmuseet utställning 2014.jpg


Café Blom, Moderna museet

Täällä kävivät prinssi William ja Kate vierailullaan Tukholmassa.


Vanhoja armeijan rakennuksia, suunnitellut Johan Fredrik Åbom

Skeppsholmenilla sijaitsee useita rakennuksia jotka ovat tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. Skeppsholmen oli noin 300 vuotta laivaston saari. Suurin osa rakennuksista rakennettiin juuri sinä aikana. Arkkitehteinä toimi sen ajan suurimmat nimet kuten Nicodemus Tessin nuorempi, Johan Eberhard Carlberg ja Carl Hårleman. 

Vielä 1800-luvun puolivälissä laivastolle pystytettiin pitkä sarja uusia rakennuksia, kuten käsityökasarmi (1832), kasarmin komentajan asunto (1849), rakennusosasto (1864), vanha laivastokoulu (1879) ja Vesitorni (1872)...


Saarella sijaitsi paljon erilaisia käsityöläiskasarmeja joissa valmistettiin tarvikkeita armeijalle. 


Bar&Bistro Chapman

Käsityöläiskasarmin siivessä sijaitsee nykyään osittain Af Chapmanin matkustajakodin tiloja. Esimerkiksi kahvila johon voi kuka tahaansa mennä kahvittelemaan tai syömään. Erittäin suosittu kesäaikaan varsinkin selkäreppumatkaajien parissa. 


Täällä lisää Af Chapmanista ja kahvilastakin.

Käsityöläiskasarmin ja Af Chapmanin laivan välisellä alueella, Västra Brobänken, voi aivan hyvin vaikka ottaa aurinoa tai syödä eväitään. Skeppsholmenille saakka pääsee bussilla 65 muun muassa City Terminalalsita. Bussi kulkee läpi kaupungin. Bussi kääntyy takaisin päin juuri ennen Kastelholmin saaren siltaa. Bussi kulkee Moderna museet'in ja Arkkitehtuurimuseon kautta ja pysähtyy niitten edustalla.



Ylikomissarion varastorakennus, joka ei kuulunut armeijalle, vaan kruunulle. Aivan tämän rakennuksen vieressä sijaitsee Kungliga Konsthögskolan/Kuninkaallinen taidekorkeakoulu.



Kungliga Konsthögskolan KKH


Kansallismuseon arkisto ja varasto. Kansallismuseolla on niin paljon tavaraa ettei en mahdu museoon, vaan niitä on pakko varastoida. Kuulema tämäkin varasto on jo täynnä, joten tavaraa on varastoitu muuallekin.


Gamla Sjökrigsskola/vanha sotakoulu

Täällä koulutettiin kadettaja kuninkaalliseen armeijaan 1870-luvulla. Arkkitehti Axel Fredrik Nyström suunnitteli tämän erittäin kauniin rakennuksen. 1940-luulla muutti kadettikoulu Täby'hyn, Näsbyn linnaan.

Tämä rakennus on rakennusmuistomerkki, mutta rakennusta vuokrataan yksityiselle tutkimus-ja koulutuskeskukselle. 


Högvakten ja aresti

Tässä rakennuksessa sijaitsee kuinkaallisen linnan vartiokaartin tilat ja jonkilainen putka nimeltä aresti, joka tuskin on enää käytössä, mutta kukapa tietää.

Hotell Skeppsholmen

Perimmäisenä saarella sijaitee kaunis hotelli nimeltä Skeppsholmen. Voiko enää idyllisenpää paikkaa löytää hotellille. Täällä uni maittaaa. Tämä on todella kaunista  ja rauhallista aluetta.

Hotell Skeppsholmen

Hotell Skeppsholmen

 Tämä kahvila on avoinna kaikille, ei vaan hotellin vieraille.




Skeppsholmskyrkan, alunperin Carl Johans kyrka, Erik Erikssons hallen

 Tämä kirkko ei enää ole kirkko.

Skeppsholmskyrkan dec 2011b.jpg

DSC02945

Skeppsholmskyrkan minnestavla 2011.jpg

Östra Brobänken.jpg

 Skeppsholmenin laiturialue

Jokainen joka tulee käymään Tukholmassa, ei voi olla huomaamatta että Tukholmalle on meri ja saaret erittäin tärkeitä. Tukholmahan on ajan saatossa noussut ylös merestä. Tukholma on rakennuttu merestä nousseille saarille, joita on noin 30 000. Meri ja Mälaren järvi ovat aina lähellä! Tukholman saaristo on erinomainen lomakohde, mutta varaa yöpymispaikka ajoissa! 

Östra Brobänken, 2.jpg



Tukholman paikallisliikenteen matkalipuilla ja -korteilla pääsee monille saarille. Waxholsmbolaget vastaa laivaliikenteestä. Suosittelen!

S/S Orion vid Skeppsholmen i Stockholm

Museifartyget Orion



Östasiatiska Museet

Museo avattiin vuonna 1963. Museo sisältää Euroopan suurimman kokoelman Kiinalaaista, Japnilaista ja Intialaista kultturiseneistöä. Rakennus on paljon vanhempi kuin itse museo. Rakennuksen on suunnitellut Nicodemus Tessin nuorempi 1700-luvulla. Rakennuksesta sitten muokkasi arkkitehti Gustav Adolf Blom vuonna 1917 museotilat.

Tämä museo on yksi neljästä Ruotsin valtion omistamista maailmankulttuurien museoista. Alkupeäräinen  kokoelma kuului Johan Gunnar Andesrsson'ille joka matkusti useammat kerrat Kiinaan ja toi tullessan paljon esineitä matkoiltaan. Museossa on noin 100 000 esinettä. Museon tiloissa sijaitsee myös valtavan suuri Itäaasialainen kirjasto. Kuninkaan linnasta ja yliopistosta on lahjoitettu kirjoja kirjastoon.

Ja jos ette vielä ole löytäneet mitään kotiin vietäväksi niin täältä museon myyämälästä löytyy aivan varmasti tuliaisia.


Terrakottarummet

Museon alla on kallioon rakennettu isot tilat siltä varalta jos sota syttyisi. Tiloja kutsutaan nimellä Skeppsholmens bergrum. Vuonna 2010 tehtiin huoneista museotiloja erikoisnäyttelyjä varten. 

Kuuluisa kiinalainen terrakotta-armeija oli vierailulla Tukholmassa 2010-2011. Kaiken kaikkiaan Tukholmaan tuli 315 eri esinettä yhdestätoista kiinalaisesta museosta ja viisi keisarillista hauta-asetelmaa ja esineitä noin kymmenstä arkeologisesta kaivauskohteesta Shaanxi provinssita, Kiiansta. Se oli todella upea näyttely.

Guanyin.jpg

Lockurna.jpg

Analects.JPG

Konfusiuksen kirja


Moderna Dansteatern/moderni tanssiteatteri


Nordiska dansteater, Slupskjulsvägen 30, Skeppsholmen