lauantai 22. heinäkuuta 2023

Palelee


Syyskuussa tulee kuulema kesä Tukholmaan

Tukholmassa on rantoja missä istuskella eväskassin kanssa.

Tämä kesä 2023 on ollut kylmä ja sateinen, vaikka Tukholman kesään ei ole normaalisti kuulunut helteet eikä rankkasateetkaa. Säät muuttuivat ilamasto-oglemien takia. Onneksi ei sentään tullut samanlaista hellekesää kuin oli vuonna 2014 ja 2018. Aivan normaalia kesää ei ole ollut kovin montaa vuosien 1994-2018 välisenä aikana. 

Tässä on tänä kesänä saatu palella. Lämpötilat ovat olleet nyt heinäkussa +18-22 astetta ja illat ja yöt hyvin viileitä. Joten ravintolojen ulkotiloissa ei ole näkynyt asiakkaita. Matkatoimistoista kerrotaan että ruotsalaiset matkustvat ihan yhtä paljon ulkomaille kuin ennenkin, vaikka maailmalla on kovat helteet. 

Johtunee kai siitä että useilla ruotsalaisilla on toinen asunto Espajassa, mikä on suosituin maa, tai muualla ulkomailla. Italia on liian kallis monelle ruotsaliselle. Ranskan Provence on myös erittäin suosituu alue, ehkä Euroopan kaunein alue, mutta hieman hankala ja kallis kesälomapaikkana. Meitä on kutsuttu monta kesää Antibekeseen, mutta ei vaan ole tullut lähdettyä. Siellä odottaa luksusluokan kesä-asunto korkeiden aitauksien takana. Uima-altaineen ja ihanien puutarhoineen. En ole mikään vieraissa kävijä, joten jos me sinne Antibekseen eksytään, niin me halutaan asua omillamme hotellissa.

Kesäasunnot Ruotsissa ovat vähentyneet suuressa määrin. Nyt on myynnissä paljon vapaa-ajanasuntoja, kuten niitä Ruotsissa nimitetään, ja ostajia on hyvin vähän. Ymmärtäähän sen sillä ruotsalaiset naiset ei halua alkaaa passaamaan perhettä lomallaan, ja pitää lomaa hankalimmissa olosuhteissa kuin kotona. Itse en henkilökohtaisesti ikipäivänä ole halunnut kesämökkiä Ruotsista, enkä Suomestakaan.

Pandemian aikana kaipasin kovasti matkoille mutta sen jälkeen ei ole ollutkaan hinkua mihinkään. Täällä kotona on ollut nyt kesälläkin ihan hyvä olla. Ei ole tarvinnut passata ketään ja ruokakin tulee kaupasta kun sen vaan tilaa. Loppujen lopuksi taitaa Tukholma olla paras paikka viettää kesää, kun panee villatakin päälleen. Täällä ei ole hankaluuksia, päinvastoin, kaikki toimii ihan itsestään ja automaattisesti. Pyrkoratia on melkein kokonaan poistettu. Eikä täällä ole kovin kallistakaan elää. 

Mosebacketerassi on yksi Tukholman suosituimpia olutbaareja, vaikka kyllä täällä saa syötävääkin, kysymällä sitä saa. Iltaisin on usein livemusiikkia. Sisäänkäynti Mosebackenin torilta. Södra Teattern omistaa terassin.

Avoinna:

 kello 12-23, paitsi lauantaiana ja suununtaina suljetaan vasta kello 00. 

Täällä voi maksaa vain pankki- tai luottokortilla. Ruosisssa tavallisin tapa on käyttää pankkikorttia, siis käteistä, luottokortteja käyttää yleenesä vain firmat. Tiedän että Suomessa nimitetään kaikkia kortteja luottokortti nimellä, mikä johtaa harhaan.

Kummallista kun me täällä palellaan ja muualla Euroopasa on tappava helle. Tukholmassa on ollut siinä +18...+20 astetta. Italia on Euroopssa kärsinyt eniten helteistä. Roomassa mitattiin maanantaina noin 45 asteen lämpötiloja. Sisiliassa ennustetaan rikottavan Euroopan lämpöennätystä 48,8 astetta.

Matkatoimistot kertovat ettei ruotsalaiset ole välittänet helteistä vaan matkoja on tilattu ihan samaan tahtiin kuin ennenkin. Kulmää pakoo ovat lähtenet, sillä Tukholmassa  on ollut tosi kylmää. Vaikka en minä ainakaan tovo tänne yli 25 asteen lämpätiloja.

Euroopan avaruusjärjestö ESA ennustaa, että Euroopan lämpöennätys 48,8 astetta voidaan ylittää tällä viikolla. Kiinassa 52,2 astetta. 48 astetta Arizonan pääkaupungissa Phoenixissa.

Maan ja meren lämpötiloja tarkkailevan eurooppalaisen avaruusjärjestö ESA:n mukaan Euroopan lämpöennätys 48,8 astetta voidaan ylittää päivän aikana Sisilian ja Sardinian saarilla.

Sen jälkeen lämmin ilma löytää tiensä itään, kohti Lähi-itää ja sisä-Aasiaa. SMHI:n mukaan ei ole viitteitä siitä, että lämpö saavuttaisi Pohjois-Euroopan ja Ruotsin. SMHI:n ilmastotutkija Ramon Fuentes Franco sanoo, että kaikkia yli 45 asteen lämpötiloja Euroopassa on pidettävä erittäin poikkeuksellisena.


Mosebacketerassin olutbaari, mistä ostetaan oluet ja itse kannetaan ne pöytään. Listalla on myös joitakin viinejä, champanjaa ja muita juomia sekä kahvin ja kahvileipien hinnatkin. Koskenkorvaakin on tarjolla. Hotdogejakin myydään! Tuossa vasemmalla on hintalista pylvääseen kirjoitettuna.


Tästä sisään terassille

Jos aiotte saada istumapaikan ja syödä rauhassa niin menkää alkuillasta  terassillee, sillä pian myöhemmin on terassi tipaten täynnä seisovoaa väkeä.