maanantai 1. toukokuuta 2023

Kirsikkapuun päivä


Vuotuinen kirsikkapuun päivä Tukholmassa! 

Tukholmassa on kirsikkapuita ympäri kaupunkia ja esikaupkialueillakin. Videolla nähdään Kungsträdgårdenin puutarhan kirsikkapuut.

Eilen oli kuninkaan syntymäpäivä. Hän täytti 77 vuotta, mutta syntymäpäivää ei juhlita lainkaan. Saattaahan kuninkaan parhaat ystävät käydä tänään kuninkaan luona kahvilla.
 
Kuninkaan kalenteri on täynnä työtä. Huomenna lähtee kuningas ja Sivlia Viroon valtionvierailulle, mikä kestää muutaman päivän. Sieltä sitten melkein soraan Buckinghamin palatsiin ja Westminster Abbeyn kirkkoon Lontooseen, missä juhlitaan kuningas Charlesia ja sen jälkeen melkein suoraan takaisin Ruotsiin Härnösandiin, missä julhlitaan kuningas Carl Gustavia, joka on istunut 50-vuotta virassaan. Kuningas tulee tekemään monta vierailua ympäri Ruotsia juhlavuotensa takia.

Tätä vauhtia jatkuu kuukaden päivät. Kuninkaalla ja Silvialla on yleensä vain yhtenä viikon päivänä vapaata ja sen lisäksi perjantai illat vapaata.  Ikä alkaa heitä jo painamaan, joten taitavat olla saanet joitakin lisäpäiviä silloin tällöin vaapaata. 

Maaliskuussa oli kuningas ja Silvia kahden viikon privaattimatkalla, Seychellien saarella kuninkaan sydänleikkauksen jälkeen. Leikkaus oli pieni operaatio. Samalla saarella missä Madeleine ja Chris O'Neil olivat häämatkallaan. Kuninkaalta ei kannata kysyä mitään Madeleinesta, sillä hän ei suostu  hänestä puhumaan. Madeleine on ollut kuninkaalle murheenkryyni.

Kesäkuussa kuningas ja Silvia matkustaa Ölantiin kesä-asunnolleen viettämään lomaa.


PS. Kävin laittamassa tähän jälkeenpäin videon vahdinvaihdosta Kuinkaan linnan sisäpihalla, mihin kuningas osallistuu silloin tällöin ja varsinkin hän tekee sen aina syntymäpäivänään. Carl Philip on aina tilaisuudessa isänsä kaverina, seisoo kuninkaan takana. Kuningasperhe sai linnan sisäpihalle päin parvekkeen, mistä he voivat seurata vahdinvaihtoa ja vilkutella kansalaisille, ettei tarvitse roikkua ikkunoista, kuten he ovat aikaisemmin tehneet.

Jos joku ihmettelee että miksi en käytä titteleitä, niin kerron ettei Ruotsissa ole tapana käyttää kenestäkään titteleitä, vain pelkkiä nimiä tai sinutella. Mediassa käytetään kuninkaasta usein miten vain nimitystä kuningas ja Silviaa kutsutaan nimellään. Sen sijaan kuningas ja Victoria käyttää yleensä tittelitä kun he puhuvat jukisista henkilöistä, syystä että jokainen saa tietää että kenestä on kyse, koska saman nimisiä henkilöitä on yleensä useita.

Kun media asettaa jonkin kysymyksen kuninkaalle tai Victorialle niin he käyttvät sanaa kuningas ja kruununprinsessa, esim 'mitä mieltä on kuningas....', 'mitä mieltä on kruunprinsessa'. Heitä ei teititellä, koska Ruotsissa ei ketään teititellä. Te-sanaa käytetään vain monikossa.