keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Suomalainen ortodoksinen seurakunta


Konevitsas Gudsmoder.jpg 

Tukholman  Jumalanäiti ikooni


Pyhän Nikolauksen kirkko

Helige Nikolai kyrka 02.jpg

Pyhän Nikolauksen kirkko, Bellmansgatan 13, Södermalm

Tämä Tukholman pieneen pieni kirkko on kaikkien Ruotsissa asuvien ortodoksisten suomalaisten pääkirkko. Seurakunta kuuluu Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Seurakunnassa puhutaan kahta kieltä mutta ruotsi on seurakunnan pääkieli. Jumalanpalveluksissa käyteään aina kahta kieltä.

Ne vähäinen määrä ruotsalaisia ortodokseja tuntevat olevansa enempi kotonaan suomalaisessa bysanttilaisessa ortodoksisessa kirkossa kuin orientaalisessa. Ruotsalaisilla ortodokseilla ei ole omaa kirkkoa, koska heitä on vain kourallinen, mutta sen sijaan maahanmuuttajaortodokseilla on ties kuinka monta. Uusia kirkkoja raknnetaan. Ruotsissa on noin arviolta 100 000 ortodoksia, melkein kaikki ovat maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään.

Suomalaiseen ortodoksiseen seurakuntaan kuuluu noin 2500 henkeä ympäri Ruotsin. Suurin osa asuu Suur-Tukholman alueella. 

Ruotsin ortodoksinen hiippakunta kuuluu Kreikkalais-katollisen kirkon piiriin. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu atonomisena kirkkokuntana Konstantinopelin ekumeensieen patriarkaattiin. Ruotsin ortodoksisella kirkolla on vain kaksi seurakuntaa, jotka sijaitsevat Tukholmassa ja Uppsalassa. Yksi ortodoksinen luostari Grillby löytyy Enköpingistä. 


Bellmansgatan 13

Pyhän Nikolauksen kirkko sijaitsee samalla tontilla Maria Magdalenan kirkon kanssa. Rakennus on kaiketi tominut jonkinlaisena Maria Magdalenan seurakuntakotina joskus aikoinaan. Rakennus on kulttuurisuojattu ja sen on suunnitellut arkitehti Lars Israel Wahlman. 

Suomen ortodoksinen kirkko on suuressa vaarassa tulla häädetyksi tiloista. He saavat jatkaa vuokrasopimusta vuosi kerrallaan.


Ikoonitaitelija Marja Liisa Alm maalasi uusia ikooneja kirkkoon muutama vuosi sitten. Ikoonien maalaus kesti yksitoista kuukautta.