torstai 17. maaliskuuta 2022

Koronatilanne ja pakolaiset

Pandemia hellitti lopultakin. Tartuntoja on hyvin hyvin vähän. Olisiko korkeintaan 1000 päivittäin koko maassa. 

Ruotsiin tulee noin 4000 ukrainalaista pakolaista päivittäin. Pahimillaan luullaan että tänne tulee  200 000-300 000 ukrainalaista. Ukrainalaiset saa matkustaa ilmaseksi Suurtukhoman julkisessa liikenteessä. 

Mutta mistä heille löydetään asunnot kun ei ole vapaita asuntoja lainkaan Tukholmassa. Ukrainalaiset tekevät poikkeuksen sillä muut pakolaiset saa itse etsiä asuinsijansa. Yleessä he saavat pienen kämpän yksityisten omistamissa parakeissa. 

Kun he saavat vakuisen työpiakan, mikä heidän on myös iste etsittävä, niin sen jälkeen he pääsevät asuntojonoon. Heidät kuskataan luultavasti maaseutujen kyliin mistä löytyy asuntoja. Mutta ministerit ei siitä tykkkää sillä siellä ei ole työpaikkoja. Heidän on pakko alkaa etsimään töitä heti paikalla, koska laki määrää niin. 

Eilen kuljin vasta avatun työttömyystoimiston ohiste, missä opasetaan ukrainalaisia löytämään töitä. Yksityiset kasaa pystyyn parakkeja pakolaisille, niin kuin he tekivät pakolaisaallon aikanakin 2015-2016. Valtiolla ja kunnilla ei ole Ruotsissa asuntoja kuin ani haravoilla paikkakunnilla. Eikä kunnat saa jakaa asuntojaan kenelle tahaansa, se on laissa kielletyä, vaan kuntien omistamat asunnot menee samaan asuntojonoon kuin yksityistenkin omistamat asunnot ja niihin on samata vaatimukset. Täytyy jonottaa vuoroaan, koska asuntoja on erittäin vähän Suurtukholmassa ainakin. 

Osa kodittomista asuu sukulaistensa tai ystäviensä luona. Tukholman kunnalla ja uskonnollisilla järjeatöillä on siellä täällä niin sanottuja härbärge'jä missä saa yöpyä ja saa soppaa ja leipää syödäkseen. Sinne ei voi mennä humalassa tai päihteissä.

Härbärg /turvakoti on asunnottomien tilapäinen asunto, jota hoitavat nykyään joko kunta, yksityiset yritykset tai erilaiset humanitaariset ja uskonnolliset avustusjärjestöt. Kustannukset ovat yleensä alhaiset ja sen maksaa sosiaaliturvamaksulla joko yöpyjä itse tai hänen edunvalvojansa tai hyvä mies. Yöpymiset ovat pääosin asuntoloissa/makuusaleissa. 

Hallitus antoi 21 miljoonaa kruunua tänään ukrainalaisten pakolaisten rokotuksiin. Venäläiset ei tänne tule eikä heitä ole aikaisemminkaan tullut montakaan.  

Rajoituksia ei juuri ole kuin vanhusten hoidossa ja tietysti terveydenhuollossa ollaan varovaisia. Muutenkin vahustenhuolto Ruotsissa pannaan uusiksi ja harkitaan myös sitä että voitaisko vähentää sotemaakuntia/regioneita, koska niitä on nyt liikaa (21). Sotemaakunnillahan on itseoikeus päättää melkein mistä vaan itse. Pandemiasta päätti sotemaakunnat melkein kokonaan itse.

Tässä ihmettelen joka päivä kun hallitus työntää rahaa kansalaisille ikkunoista ja ovista. Hallitus=valtio maksaa osan kansalaisten sähkölaskuista ja  bensiinikuluista. Talousministeri kertoi tänään että työmatkakustannuksista maksaa valtio jatkossa entistä enempi ja entistä useammat tulevat saamaan työmatkavähennnyksiä verovähennysten muodossa. 

Hallitus on koko pandemian ajan jakanut rahaa joka suuntaan melkein joka viikko, joten ei ihme ettei kukaan valita. Hallitus ei harrasta leikkauksia, eikä siihen ole tarvettakaan, koska Ruotsin valtion budjetit ovat melkein aina olleet reippaasti plussan puolella. En muista että leikkauksia olisi joskus edes tehty. Pandemian ajalla hallitus joutui tekemään 40 lisäbudjettia, mutta silti selvittiin ilman leikkauksia.

Ruotsissa on amerikkalaisia sotilaita ollut jo viime syksystä lähtien. Ruotsi osti USA:n armeijalta ilmapuolustus ohjuksia ja niitten käyttämistä he opettaa nyt ruotsalaisille. Ruotsilla on ollut jo monet vuodet avunantosopimus USA:n armeijan kanssa. Amerikkalaiset tulevat kun Ruotsi pyytää ja nyt amerikkalaiset valvovat ilmasta käsin rajoja yhdessä ruotsalaisten kanssa. Tukholmassa on myös tällä hetkellä valtavan iso amrikkalainen armeijan alus, vai oliko niitä jopa kaksikin.

Nyt on tullut ilmi että ukrainalaset naiset ovat joutuneet tfaffickinin ja ihmiskaupan uhreiksi. Satamissa on henkilöitä jotka houkuttelee naisia mukaansa.

Ruotsilla on myös Enlannin kanssa läheiset suhteet. Englannin puolustusministeri sanoikin että mehän ollaan samaa perhettä ja apua tulee jos on tarvetta siihen. Ruotsi suunnitelee aseita ja aseet valmistetaan Englannissa. Aseet sitten Ruotsi ja Englanti myy yhdessä.












Tänään kerrottiin että kaksi amerikkalaista sotilasta oli jäänyt Tukholmassa kiinni seksin ostosta. Seksiä myyvät naiset olivat ukrainalaisia poliisien kertoman mukaan. Ruotsissa seksin osto on rikos vuodesta 1999 lähtien, mutta vain seksin ostajat saa sakkoja tai jopa vuoden vankilaa. Italiassa on samanlainen laki. Samalla kertaa jäi kaksi ruotsalaistakin kiinni seksin ostosta. Kerronpahan samalla että eräs tunnettu mies menetti useita omistamia  firmojaan  ja tulonlähteensä kun jäi kiinni seksin ostosta. Omaisuus ja maine siinä meni.

Lopuksi kerron ettei me olla ikinä elämän varrella säästetty niin paljon rahaa kun näitten kahden pandemiavuoden aikana. Silti ei olla lainkaan pihistelty. On vaihdettu kaikki ikkunatkin asuntoon. Nyt olisi varaa lähteä vaikka mihin, mutta ei ole oikein haluja lähteä. Sodasta ei täällä hössötetä niin kamalan paljon kuin sitä tehdään suomalaisessa mediassa. En edes viitsi vilkaista enää suomalaisia iltapäivälehtiä, jatkuvan jankutuksen takia ja monesta muustakin syystä... Paitsi Hesaria  meillä luetaan. Se on asiallinen lehti.

Tämä postaus nyt meni tällaiseksi lörinäksi...


Tanssitaan tangoa


Jatkan keskenjääneiden postausten valmistelua...

Norra Djurgården, Tukholman Yliopisto, Stora Skuggan ja Lilla Skuggan sekä Hjorthagenin asuinalue alinna kartalla. Kartalla oikealla näkyy myös kaksi kaasukelloa, mitkä kuuluivat Värtanin kaasulaitokselle. 

Tanssilava mistä sain aiheen tähän postaukseeni, sijaitsee Stora Skuggans järven itä puolella.

Stora Skuggan alue on erittäin tärkeä kulttuurihistoriallinen alue Tukholmassa. Alue sijaitsee keskikapungilla ja silti se on kuin maaseutua. Alue sijaitsee Norra Djurgårdenin alueella, mistä olen aikaisemmin tehnyt postauksen täällä. Silloin kerroin vain hyvin pintapuolisesti alueesta, josta olisi vaikka kirjan verran aihetta kertoa. Tällä kertaa en viitsi ruveta toistamaan itseäni vaan pyydän ystävällisesti käydä lukemassa alueesta tuossa aikaisemmassa postauksessa. Luultavasti tulen silti toistamaan itseäni.











Stora Skuggan alue on avaraa aluetta. Täällä näkee pitkälle ja vaikea päästä piiloon auringolta. Mutta alue on erittäin hiljainen, sijaitsee keskikaupungilla ja silti kuin maalla.
















Kauriita on runsaasti Tukholman alueella. Niitä näkee melkein päivittäin jos lähtee kävelylle keskustan ulkopuolelle. Jopa bambejakin näkee silloin tällöin. Laitakaupungilla on suuri ongelma villisikojen kanssa, koska ruotsalaiset ei halua miellään syödä villisianlihaa. Tukholman pohjois- ja eteläpuolella on muutama susiperhe.

Kettuja ja peuroja nähdään myös useammin kaupunkikuvassa. Ketuilla voi olla pesä kaupungin sisällä. Mutta peurat ja koirat eivät ole parhaita ystäviä, joten Djurgårdenilla tai lähiöissä on suurempi mahdollisuus tavata peuroja. Hirvet ovat mieluummin metsässä, mutta ehkä joskus hekin lähtee kaupunkiin. Näätiä voi nähdä Stora Essingen saarella, ja  hylkeitä Skeppsbronin rannalla, jos sattuu oelman tuuri.

Majavat viihtyy Karlbergin kanavassa, peurat käy ruokailemassa kasvatuslaatikoissa Kungsholmenilla. Kesä on pien täällä, kenekään ei tarvitse mennä Skanseniin löytääkseen villieläimiä keskellä kaupunkia.




















Tällä kerralla aion keskittyä erityisesti Stora Skuggan alueeseen. Pääaiheenani on kertoa että 'tanssitaan sitä tangoa Tukholmassakin.'Tällä kertaa pääkohteeni alueella on tanssialava, vaikka täällä on uskomattoman paljon erilaista toimintaa, mikä ei näy päältäpäin, sillä alue on hiljaisuuden kehto.

Mutta sitä ennen siltikin hieman lisää alueesta.  

Stora Skuggan alue sijaitsee Tukholman yliopiston kampuksen takana erittäin luonnonvaraisella alueella, mitä on yritetty suojella entisellään. Alueelle löytää parhaiten yliopiston kupeesta, Norra Fiskartorpsvägeniltä. Yliopiston kupeessa sijaitsee parkkipaikka, josta on sitten käveltävä eteenpäin. Aikoinaan tänne kulki bussi, mutta se lakkauettiin. Polkupyörä on paras kulkuväline alueella. 

Fiskartorpsvägen jakautuu kahten, Norra ja Södra/pohjoinen ja eteläinen tie, jotka ovat saaneet niemensä kuningas Karl XI:n kalastusmajasta alueella.  

Karl Xl (1655-1697) oli Karl X Gustavin ja Hedvig Eleonoran ainoa lapsi ja aikuinen Ruotsin kuningas 1672-1697. Hänen hallituskautensa aikana Ruotsissa otettiin käyttöön kuninkaallinen itsevalta. Karl pystyi siten toteuttamaan uudistuksia, pääasiassa vähensi aateliston omaisuutta (omistusoikeutta) samalla kun valtio (mm. armeija ja laivasto) vahvistui.

Kuninkaan kalamaja sijaitsee Norra Fiskartoprsvägen 100.

Maja on peräisin 1680-luvulta ja on Djurgårdenin vanhin vielä olemassa oleva rakennus, ja se oli rakennettaessa yksi harvoista rakennuksista aidatulla kuninkaallisella metsästysalueella Kungliga Djurgårdenissa. Kuninkaalein Djrugården on ollut kuinkaalein laidunmaa, mitä se on vieläkin ja samalla aleueella on ollut kuinkaallinen metsästysalue.

Talo on ollut suojeltu rakennusmonumentti vuodesta 1935. Suuri tammi, mikä on osittain kasvanut mökin eteläseinään, on nimeltään Fiskartorpseken tai Karl XI: n tammi.


Lappkärrsberget ta Lappis, kuten yliopisto-oppilaat aluetta kutsuvat

Pohjoisemmassa sijaitsee Lappkäsbergetin asuinalue. Tänne kulkee bussi 50, minkä pysäkiltä on noin 10 minuutin kävelymatka Stora Skugganiin. Lappkärsbergetin alueelat on noin kilometrin matka yliopiston metroasemalle.

Lappkärrsberget, (oikeastaan ​​Stora Lappkärrsberget), on asuinalue Frescatissa, Tukholmassa, kansallispuiston sisällä. Siinä on yli 2000 opiskelija-asuntoa, jotka omistaa SSSB, Tukholman suurin opiskelija-asuntoalue, ja se rakennettiin vuosina 1968–1970. Tukholmassa on aivan valtava pula opiskelija-asunnoista vuosi toisensa perään. 

Toinen reitti on suoraan Yliopiston metroasemalta itään päin Stora Skuggansvägeniä kohti. Kolmas mahdollisuus on saapua aleelle etelästä päin, Hjorthagenin asuinalueen metroasemalta tai Hjorthagenin alueen bussien 6 ja 75  pysäkeiltä.

Stora Skuggans Wärdshus

Stora Skuggan alueella on ihastuttava Wärldshus ja Skafferiet niminen ravintola. Facebook!

Wärdshuset alunperin rakennettiin yliopistossa opiskelevia varten, mutta siellä voi käydä nykyään kuka vaan ruokailemassa. Wärdshusetillä on runsaasti vakioasiakkaita. Eikä ihme sillä ruoka on aivan erimomaista, ekologista ja ravintolan sijainti erittäin viihtyisä.  

Skafferiet, Stora Skuggans väg 38

Skafferiet/ruokakomero sijaitsee vanhassa Dragonien (sotilaiden)  kartanossa, mikä sijaitsi alun perin nykyisen Kiinan suurlähetystön alueella ja se siirrettiin vuonna 1987 Stora Skugganille. On vielä vaikeampaa ymmärtää, että tämä on kaupunkialuetta. Täällä voi olla vapaa liikenteenen melusta, nuorison 4H-maatilan vieressä hevoset ovat luonnossa vapaasti, lampaat hyppäävät ympäriinsä ja määkivät eikä stressistä näy jälkeäkään. 4 H:kirjainta 4H:ssa tarkoittavat päätä, sydäntä, kättä ja terveyttä. Yhdessä nuoret täällä maatilallaan työskentelevät eläinten kohti 4H:n mottoa "Opi tekemällä".

Niin sanotut kuninkaan lampaat kesälaitumella. Lampaat oleskelevat  vapaasti alueella, mutta helpoiten lampaita voi tavata Spegeldammenin lammen takana, läheltä tanssilavaa, mistä kerron alenpana. Olen tehnyt aikaisemmin lampaista postauksen täällä.

Åttakanten on kultuurisuojattu rakennus

Rakennuksen omisti Abraham Niklas (Niclas) Edelcrantz (syntyjään Clewberg). Hän syntyi Turussa vuonna 1754 Turku ja kuoli vuonna 1821 Tukholmassa, oli suomalaissyntyinen runoilija ja luonnontieteilijä. Edelcratz asui ylemmässä kerroksessa ja pohjakerroksessa hänellä oli kasvipuutarha.

Edelcrantzista tuli Turun akatemian kirjastonhoitaja 1780. Hän oli jäsenenä Aurora-seurassa ja julkaisi runojaan Åbo Tidningar-lehdessä. Vuodesta 1783 hän asui Tukholmassa, jossa toimi kuninkaallisten teattereiden toisena johtajanaja ja vuodesta 1789 Kustaa III:n yksityissihteerinä. Edelcrantz oli maanviljelyakatemian johtajana vuosina 1813–1821. 


Edelcrantzin kuninkaallinen lennätinlinja seisoo täällä Stora Skugganissa vieläkin. Luonnontieteilijänä hän muun muassa kehitti ja rakennutti vuonna 1794 oman prototyyppinsä Claude Chappen kehittämästä optisesta lennätinlinjasta Tukholman kuninkaanlinnan ja Drottningholmin linnan välille.

Taustalla näkyy Kaksnästornetin torni, mikä on suljettu nykyään yleisöltä. Tornia  käyttää nykyään FRA

FRA:n tiedustelutoiminnan kautta Ruotsi saa ainutlaatuista tietoa ulkomaisista oloista. FRA:ssa työskentelemme myös yhteiskunnallisesti tärkeiden toimintojen tietoturvan vahvistamiseksi. Autamme muita viranomaisia ​​ja valtionyhtiöitä lisäämään tietokonejärjestelmiensä turvallisuutta. FRA antaa tärkeitä palapelin palasia Ruotsin turvallisuuden ja eheyden kannalta.

Edelcranzin monumentti


Alueella asuu jonkin verran väkeä


Täällä on lapsille oma maatila Gh-gård, missä on nuorisolla  muitakin eläimiä hoidettavanaan kuin hevosia, muun muassa mehiläisiä. 

Alueella sijaitsee alkeellinen amfiteatteri ja ihme kyllä jopa leirialue nimeltä Kamp Kick, Lilla Skuggans väg 115. Liekkö se enää avoinna pandemian takia. Täältä löytyy myös mahdollisuus kouluopetuksen ulkoilmassa ja kesäleiripaikka lapsille. 

Alue kuuluu kuninkaalliselle hoville josta vastaa hovin oma virasto Kungl. Djurgårdens förvaltning (KDF). Virastolla on oma konttorinsa täällä Stora Skugganissa, Stora Skuggans väg 22, vaikka heillä on runsasti muitakin aleita, joista he pitää huolen. 

Lilla Skuggan, Heleneberg

Heti alkuun kerron että alueella sijaitsee myös Lilla Skuggan, mikä sijaitsee lähenpänä Itämeren lahtea. Lilla Skugganin niemeä kutsuttiin aiemmin Roslagenin niemeksi. Lilla Skuggan on sama kuin Helena Quidingin kesäpaikka Heleneberg, jossa usein vieraili kuuluisa ruotsalainen trupaduuri Carl Michael Bellman. Bellman asui keskellä kaupunkia Urvädersgränd 3, Södermalm.

Helenebergissä ja Lilla Skugganissa ovat asuneet muun muassa arkkitehdit Axel Nyström ja Fredrik Wilhelm Scholander, taiteilija Julius Kronberg ja rahoittaja Ivar Kreuger, joka myös omisti Villa Ugglebon samalla niemellä. Nykyään Helenebergissä on kolme kulttuuri merkittyä rakennusta ja venevaja. Alue on osa National City Parkin puistoa. Se siitä...









Ja sitten vihdoinkin lähdetään pääkohteeseen, Spegeldammenin lammen rannalla sijaitsevaan tanssilavaan. Stora Skugannissa Laduvikenin toisen lammen vieressä sijaitsee Tanssilava ja hieman sivummalla Stora Skuggans Wärdshus.

Joka maanantai ilta syyskuun loppuun asti  tullaan tänne eväät mukana ja tanssitaan tangoa. Eväät syödään filttien päällä picknikillä. Tänne vaaditaan jäsenrekisteröinti,  että pääsee mukaan. 


 Lammen takana häämöttää tanssilava

Tanssilava Spegeldammenin lammen rannalla


Täällä voi käydä tanssimassa omin päinkin. Mikään ei muu estä kuin joutsenet ja lampaat.










Lampaat varmaan ajattelevat että kyllä ihmiset ovat omituista väkeä. 

Tämä on ruotsalais-argentinalainen tangoyhdistys, mikä pitää yllä toimintaa. Yhdistyksessä on noin 600 jäsentä, jotka kokoontuvat usein tanssimaan argentiinalaista tangoa, milongaa, valssia ja  cruzadaa.