perjantai 18. syyskuuta 2020

Petrus leipomo/kahvila


Leipomo, kahvila, konditori Petrus, Swedenborgsgatan 4B,
 Metro-Mariatorget

Ruotsissa sijaitsee kahvilat usein leipomon yhteydessä. Kahvila ilmoittaa olemassa olostaan jo matkan päästä kun vaistoaa pullan tuoksun. Nimitys konditori tulee Saksasta. Italiassa koditoriaa kutsutaan nimellä La Pasticceria. Pasticceria se taitaa olla Ranskassakin. Konditoriassa leivotaan kaikki ruoka- ja kahvileivät paikan päälllä ja sen lisäksi leivotaan kaukkuja, piparkakkuja ja leivonnaisia. Nykyään konditoria nimeä ei käytetä kovin usein,  vaan ne alkaa olla kahviloita nykyään. Kaikissa kahviloissa saa myös voileipiä, salaatteja ja soppaa tai kevyen lounaan.

Roomasssa käydään lähikahvlalssa juomassa aamukahvit ja syömässä vastaleivottu  cornetto. Useimmat kahvilat avaa ovensa jo kello 6 aamulla ja tuoreen kahvilassa leivotun kornetton tuoksu leviää ympäristöön. Roomalaiset nauttivat usein kahvinsa seisten ja jutellen toisten kanssa. kahvin hintakin tule usein sen mukan istuuko vaiko seiooko, mutta Roomass aon alettu lupuo siitä syteemistä. Kahviloissa ei kuitenkaan ole juuri monatkaan tuolia, jos lainkaaan. Mutta vanhemmile juoksutetaan useinmiten  tuoli takahuoneesta. Koska syntyy helposti tungosta niin kahvittelijat siirtyvät jalkakäytävälle. Tukholmassakin alkaa olla sama tapa nykyään.


Swedenbrorgsgatan on yksi Tukholman kauneimpia ja viihtyisimpiä katuja, varsinkin kesäkaudella.

Söderin helmi, vuoden kahvila, nimeltään Bageri Petrus = Leipomo Pieteri ja se sijaitsee Södermalmilla Swedenborgsgatan 4B, Mariatorgetin nurkan takana.  Tukholman Sofo'ksi kustutaan aluetta Swedenborgin kadun itäpuolella. Siellä sijaitsee myös kahvilat ja ravintolat tiheään. Mariatorgetille pääsee metrolla ja busseilla 55, 57, 191 ja 192.


Petrus leipomo sai viime vuonna parhaan leipomon palkinnon. Pääleipuri Alexander Pelli sai parhaan leipurin mitallin. Hän on mestraileipuri nuoresta iästään huolimatta. Hän osaa myös leipoa myös herkullista leipää. Nyt meikälänien ei saa herkuteella makean kanssa diabeteksen takia, mutta maistan minä joskus makeaakin. Onneksi on olemassa steviaa, jota voi diabeetikotkin käyttää. Tuossa Alexaderin nimeen liittämästäni linkistä löytyy hänen reseptejään. Joukossa on ruokareseptejäkin. Ne ovat valiettavasti ruotsiksi.

Petruksen pullat sisältävät bergamottkastiketta. Bergamott on sitrushedelmää, jonka kuorta käytetään mausteenaa muun muassa Earl Gray teessä. Sitä käytetään myös hajuvesissä ja likööreissä. Bergamott on myrkyllistä ja voi aiheuttaa suurempia määriä nautittuna  kramppeja ja näön sumenemista. 


Petrus on avoinna kello 7.00 lähtien kello 18.00, paitsi lauantaina se sulkee jo kello 15.00 ja sunnuntaina on ovet lukossa. Täältä voi tehdä tilauksia kotiin, työpaikalle, kokouksiin tai kekkereihin ja take away luonnollisestikin. 

Petruksen kahvilatila on melko pieni ja ahdas aika ajoittain, joten kesäaikaan voi aivan hyvin istua ulkona. Swedenborgin katu on kesäisin suljettu autoliikenteeltä. Talvellakin siinä on muutamia tuoleja ja jokunen pieni pöytäkin. 


Tukholman parhaat Krademumapullat leivotaan täällä. Kanelipulliakin kehutaan taivaisiin.




Perinteistä kahvileipää, Sockerkringlor


Wienereitä