sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Ersta diakonia ja Erstan kirkko



Tämä on yksi minun mansikkapaikoistani Tukholmassa

Täällä olen aikaisemmin kertonut Ersta Diakoniasta.

Ersta diakoni, vasemmalla opiskelija- ja henkilökunta-asuntola, keskellä Erstan kirkko, konferenssihotelli, Ersta Malmgården ja sen edustalla Ersta Terrassa kahvila/ravintola, ja oikealla häämöttää myös Erstan sairaala.

Erstan alueella ei kulje busseja, mutta Slussenilta lähtee bussit 2 ja 53 jotka pysähtyvä Folkungagatanin ja Erstagatanin kulmalla. 

Slussenilta voi kävellä tänne. Erstan diakonian eteen on noin reilu kilometri Katarinagvägeniä ja Fjällgatania pitkin. 

Renstiernansgatanin ja Tjärhovsgatanin kulmauksessa on bussipysäkki, josta kulkee Slussenilta lähtevä bussi 71. Siitä voi kivuta sitten portaat ylös Stigbergsgatanille.

Viking Linjan satamasta on lyhyt makta ylös Ersta Diakonan alueelle. Suoraan satamasta autotien toiselle puolelle ja Folkungagatanille. Folkungagatania noin kaksisataa metriä ja siitä sitten oikealle ylös Erstagatania pitkin.



  Ersta Terrass, Erstagatan-Fjällgatan

Oikealla kuvassa Erstan sairaalan nurkkaus, autojen takana portti Erstan Diakonian alueelle ja Ersta Malmgårdenin vierellä Café Ersta Terrassen sisääsnkäynti. Kahvila/ravintolaan pääsee myös pihan puolelta. Katu joka päätyy tähän kadun kulmaukseen on Erstagatan ja tästä eteenpäin kadun nimi on Fjällgatan, josta on Tukholman parhaat näköalat kaupungille. Tänne Fjällgatanille tulevat kaikki turistibussit.


Tämä näky kohtaa Lilla Erstaganilta



Ylhäällä Södermalmin saaren korkeimmalla kukkualla sijaitsee Ersta Diakonialaitos. Erstan diakonialaitos omistaaa erittäin suositun sairaalan, Ersta -Sköndalin korkeakoulun ja Erstan kirkon ja kongressihotellin. Täällä sairaalan kupeessa asuu myös osa opiskelijoista ja osa henkilökunnasta. 

Ersta 2009a.jpg

Ersta malmgård, sisäänkäynti kahvila/ravintolaan Ersta Terrass. Tämä rautaportti on 1600-luvulta ja peräisin alkuperäisestä malmgårdenista. Kahvila perustettiin vuonna 1968 ja sen omistaa vieläkin Ersta Diakonia.



 Ersta Terrass


Ersta malmgård pihan puolelta nähtynä, Erstagatan


Ersta on koko kortteliston nimi, alue jonka Ersta Diakonia omistaa, Renstiernasgatanin, Folkungagatanin, Erstagatanin molemmin puolin ja Fjällgatanin välisen alueen. Ersta sijaitsee hyvin jyrkällä kalliolla. 


Mutta jos minulle tulee nälkä niin kävelen Fjällgatanin alkupäähän. Siellä on ihana ravintola buffeée Hermans nimisessä ravintolassa. Tämä on vegetaarinen ravintola ja sehän sopii minulle. Avoinna kello 11-21. Täällä on vaan käytävä, suosittelen!



Omasta mielestäni Hermans on Tukholman paras ravintola. Varsinkin kesällä täällä viihtyy.


Näkymä Stigsbergsgatanilta

Stigbergsgatan tuossa välissä kulki aikoinaan Katarinan kirkon ja Erstan Malmgårdenin välillä.  Katu oli sillon nimeltään Katarina Östra Quarngränd. Täällä kukkulalla seisoi tuulimylly. Täällä sijaitsi Stigberget, Tukholman teloituspaikka keskiajalla.


 Stigbergsgatan

Anna Lindhagens trappa.jpg

Tämä levähdyspaikka, Stigbergstäppan, löytyy Fjällgatanin ja Stigbergsgatanin välillä kulkevien jyrkkien Sista Styvernes Trappor nimisten portaiden vierestä. Jos vaan kunto kestää niin suosittelen kesäaikaan kiipeämään nämä portaat joko ylös tai alaspäin. Tämä alue on kappale kaunista, idyllistä ja rauhallista Tukholmaa. 


Kirjailija Per Anders Fågelströmin koti, jossa hän kirjoitti kirjoja menneistä ajoista Tukholmassa. Hänen kirjoistaan voi lukea elämästä näilläkin kujilla.



 Fjällgatanin ja portaiden vieressä on tämä levähdysterassi




 Anna Lindhagens Täppa

Sista Styverns trappor 2010.jpg


Sista Styvernes Trappor jyrkät portaat kulkee tästä kohtaa Fjällgatanilta ylös Stigbergsgatanille Diakoniaopsiton edustalle.


 Fjällgatan


Fjällgatan

Vasemalla on pieni viheralue jonka nimi on Per Anders Fågelström Terass. Alue on sananut nimensä kirjailija Per Anders Fågelströmin mukaan, hänen muistolleen. Hän asui tuossa mässä oikealla puolella, Sista Styvernes Trappor portaiden kupeessa.



Per Anders Fågelströms Terass



Fjällgatanin kahvila

Fjällgatan






 Tältä uusi sairaalarakennus tulee näyttämään Folkungagatanin puolelta

Ersta diakonia auttaa ja tukee apua tarvitsevia henkilöitä siksi että he haluavat auttaa, ei siksi että heidän pitää auttaa. Erstan toiminta on voittoa tavoittelematon  säätiö, joka perustettiin vuonna 1851. Alunperin diakonialaitos sijaitsi Kungsholmenilla.  

Säätiön ja toiminta perustuu kristilliselle arvopohjalle, mutta apua saavat kaikki apua tarvitsevat uskonnosta tai vakaumuksesta huolimatta. Tarkoituksena on että ihmiset vosivat elää fyysisesti, psyykisesti, henkisesti ja sosiaalisesti tyydyttävää elämää. Haluamme pitää huolen jokaisen ihmisen syvimmistä toiveista ja haaveista, auttaa jokaisen käyttämään kykyjään, lukee heidän kotisivullaan.

Erstan motto on kaikkien ihmisten samanarvoisuus, idea joka on Ruotsissa todellakin viety pitkälle. Me kaikki olemme osa kokonaisvaltaista suurta ihmsirakkautta. Jokaisella ihmisellä on halu löytää elämänsä tarkoitus ja toteuttaa sitä ja pyrkiä elämään oman eksistentialistisen identiteetin mukaan.

Kruununprinsessa Victoria on Ersta Diakoanian tukihenkilö ja suojelija. Ruotsin kuningasperheen jäsenet eivät hyvin hevillä asetu minkään järjestön suojelijaksi,  jo puolueettomuus syistä. Mutta Victoria on nähnyt Ersta Diakonian olevan lähellä sydäntään, siis aivan aidosta halustaan tukea. Silvia on voinut vaikuttaa asiaan.



Tässä muutamia kuvia siitä miltä uusi sairaala tulee näyttämään. Kuvaus on Erstagatanin ja Folkungagatanin kulmauksesta.



Erstagatan

Erstagatan 1896.jpg

Erstagatan ennen vanhaan


Vanha valokuva Erstan sairaalasta


Erstagatanin oikealla puolella mäessä sijaitsee Erstan Second Hand myymälä, jossa voi tehdä löytöjä. Luultavasti tämäkin rakennus joko uuskorjataan tai puretaan kokonaan ja rakennetaan uusi tilalle. Piipahtakaa ihmeessä sisällä ennen kuin se suljetaan. Luultavasti myymälä saa tilapäisesti ainakin uuden lukaalin. Avoinna maanantaina, tiistaina, torstaina ja perjantaina kello 11-17 ja joka kuukauden viimeinen lauantai kello 11-15. Tuo heidän Facebookin sivulla oleva mies on yksi Ruotsin tunnetuimmista näyttelijöistä, Gösta Ekman.

Källan, Gudmar Olovson.JPG

Lähde, Gudmar Olovsonin luomus


Folkugagatanilta nousee nämä jämäkät portaat nimeltä Ersta trappor Lilla Erstagaatnille, jossa sijaitsee yksi aivan tavallinen asuinrakennus niin kuin kaiken keskellä, jos niin sanoisi. Täällä muuten asuu monelle ehkä tuttu pari Mark Leewengood ja Jonas Gardell. Siinä Lilla Erstagatanin ja Stigbergsgatanin varrella sijaitsee myös muutamia asuinrakennuksia.

Kronan 3.JPG

Lilla Erstagatan

Stammen 23 -1.JPG

Stammen 23 -2.JPG

Lilla Erstagatan asuinrakennus

Ersta sjukhus, 2014 -2.JPG
  
Diakonissanstaltens sjukhus 2011.jpg

 Diakonissaanstaltens sjukhus, nykyään nimeltään Ersta sjukhus



 Tuohon viheralueelle se uusi sairaala tulee nousemaan


Erstagatan, sisäänkäynti varsinaiselle Diakonissanlaistoksen alueelle

Ersta 2009d.jpg


Pihan puolelta nähtynä, sairaala ja sairaalan autoja parkissa Erstagatanin toisella reunalla.

Ersta 2009c.jpg

Nämä rakennukset kuuuluvat entiseen Erstan malmgård'eniin. Malmgården oli eräänlainen kaupunkikartano jollaisia herrasväki Tukholmassa hankki perheelleen kesäasunnoksi. Malmgårdenin pihalla kasvattetiin kukkasia, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. 

Tämä Erstan malmgårdenin rakennutti paloviinanpolttajan Oluf Håkansson 1600-luvulla. Aluetta kutsuttiin siihen aikaan nimellä Ehrstad. Kauppias Johan Adam Pettersson osti 1700-luvulla malmgårdenin. Korkeimman oikeuden tuomari Axel Adelcreuz oli Erstan malmgårdenin viimeien ykistyien omsitaja ja hän möi vuonna 1862 malmgårdenin Diakonialaitokselle. Esrta Diakonia rakensi uusia rakennuksia tontille. Yhdessä näistä rakennuksita sijaitsee Diakoniamuseo. Koska en ole siellä käynyt, niin en osaa sanoa, että missä rakennsuksessa se museo sijaitsee.

Ersta 2009e.jpg

Ersta 2009.jpg

Rakennuksessa vasemalla valmistetaan oblaatit/ehtoollisleivät kaikkiin ruotsalaisiin kirkkoihin. Museo voi sijaita tuossa oikealla, ehkä...Ei ole tullut tarkistettua asiaa.

Ersta 2009f.jpg


Tässä rakennuksessa siis valmistetaan ehtoollisleipiä.

Kors ersta.jpg





Ersta kyrkan/Erstan kirkko, Erstagatan 1

Bussit 2 ja 53 Slussenilta, pysäkki Folkungagatan/Erstagatan

 Kirkon pitäisi olla avoinna joka arkipäivä kello 8-16 ja sen lisäksi Jumalnpalvelusten ja konserttien ajalla

Olen kovasti pettynyt ruotsalaisten seurakuntien kotisivuihin. Siellä lukee aukioloajat mutta kun menee kirkon ovelle niin se onkin lukittu. Olisiko se liikaa vaadittu että seurakunnat päivittäisivät kotisivunsa ajan tasalle. Useimmat kirkot eivät kirjoita edes mitään tietoja kirkon aukioloajoista tai Jumalanpalveluksista. Ajatella että moni vanhus viimeisillä voimillaan lähtee kirkkoon ja sinne päästyään pettyy pahasti kun kirkon ovi on lukittu. Minä olen pettynyt monen monta kertaa.

Ersta kyrka

Erstan  kirkko sijaitsee Erstan Diankonialaistoksen pihalla mutta kirkko on aina ollut kaikkien käytössä. Aikaisemmin kirkko oli tavallinen seurakuntakirkko, mutta kirkon omistaa nykyään Ersta Diakonia joka päättää kaikesta aivan yksin.

 Uuskorjattu kirkkosali

Ersta kyrka

Kirkon sisäsienät olivat maalattu punaisiksi. Pääalttarikin on uuskorjattu ja muuttanut väriään. Se on nykyään kulattu. Uudet vaaleammat istuimet.

Ersta kyrka



Gamla diakonisshuset, 2014 -1.JPG

Vanha Diakonnissalaitos

Ersta 2014 -2.JPG

 Tuo oranssi rakennus on sairaanhoitajaopisto

Nya diakonisshuset, 2014 -1.JPG

Uusi Diaonnissatalo
Tämän rakennuksen takapuolella sijaitsee konferenssihotelli. Saaahn täällä yöpyä muutkin, eikä vain kongerenssivieraat, jos huoneita on vapaana. Kuvassa näkyy kirkko vasemalla. 

Nya diakonisshuset 2014 -2.JPG






Konferenssihotelli


Olen kuullut että konfrenssihotelli suljetaan ja siitä tehdään asuinrakennus opiskelijoille. Ersta Diakoni omistaa Ersta-Sköndalin korkeakoulu ja sairaanhoitajakoulu, joiden oppilaille tarjotaan myös asuntoa.

Ersta Diakonia nimittäin kouluttaa myös soiaalityöntekijöitä, jotka voi käydä apua tarvitsevien luona heidän kotonaan tai auttaa kodittomia. Nykyään Ersta Diakoniaan kuuluu myös Stora Sköndalin säätiön hyväntekeväisyysjärjestö. Heillä on omat sairas- ja vanhainkotiosastot, mutta ei sairaalaa. Lääkäreitä ja sairaanhoitajia on kuitenkin paikalla. Heillä on  myös kristillinen pohja ja perusta. Olen ollut siellä nuorenpana kesätöissä. Stora Sköndalin perusti Svenska Dikoniasällskap ja hekin alunperin koulutti diakoooneja. Myöhemmin he kouluttivat myös sosiaalityöntekijöitä. Stora Sköndal sijaitsee Sköndalissa Tukholman eteläpuolella. Siellä on myös kaunis kirkko. Aivan ihana alue tämäkin. 

Ersta Diakonia omistaa monen monta kohdetta ympäri Tukholmaa. On tyyttökoteja, nuorisokoteja, venhustenkoteja... Muun muassa nykyään on Brommassa suomenkielinen vanhainkoti Hanna Hemmet, jossa henkilökunta puhuu suomea ja vanhusten asunnot on kalustettu suomalaisittain.