tiistai 7. joulukuuta 2021

Iiris Viljanen, 'Finsk jul'- joulukonsertti

 

Ruotsalaiset ei Suomesta tiedä oikeastaan mitään, mutta se tiedetään, että suomalaiset ovat erittäin alakuloisia ja synkkiä. Ruotsalaiset tietävät myös sen ettei suomalaisten kanssa tahdo päästä juttuun, koska suomalaiset sulkeutuvat omaan kuoreensa.

Kokemuksensa ruotsalaiset ovat saaneet maahanmuuttaneiden suomalaisten parista, työpaikoilla ja naapureina. Ensimmäisen sukupolven suomalaiset maahanmuuttajat ovat vieläkin hyvin usein sisäänpäinkääntyneitä, eivätkä halua olla missään tekemisissä ruotsalaisten kanssa.  En minäkään ole ahkera seuran pitäjä, koska olen introvertti.  Mutta toisen ja kolmannen sukupolven ruotsinsuomalaiset ei eroa juuri millään tavalla ruotsalaisista. Sama koskee muitakin maahanmuuttajia. Tästä on tehty tutkimustakin. Ruotsinsuomalaiset ovat sairaanpia kuin ruotsalaiset tai muut maahnmuuttaneet, sekin tiedetään. Siitäkin on tutkimusta.

Nyt sitten siihen varsinaiseen aiheeseen...


Ruotsinsuomalainen Iiris Viljanen on lähteynyt joulukiertueelle ympäri Ruotsia ja esittää samoja kappaleita mitä hän laulaa jolulevyllään. Levyn nimi on "Finsk jul". Hänen kiertueensa pyörii tietysti hänen viime vuoden hienon joulualbumin ympärillä ja on tyypillisen iloisen joulushown vastakohta suomalaisen tavan mukaan. Iiri itse on tietoinen suomalaisen musiikin alkuloisuudesta, ei vaan ruotsalaiset, tai minä niin tykkään.

Iiris Viljanen on sanoittaja ja pianisti, joka on arvostettu ja tunnustettu omalaatuisena taiteilijana sekä yleisön että arvostelijoiden keskuudessa. Nyt yleisö voi päästä kuulemaan livenä hänen sanoituksiaan ja musiikkiaan. Iris on soittanut pianoa pienestä pitäen ja soittanut kaikkea jazzista klassiseen musiikkiin. Vuosien varrella hän on kehittänyt erityisen tyylin, mikä on hyvin rytminen ja tunteellinen.

Iiris Viljanen ei anna periksi melankolialle ja sitä on suomalaisessa jouluohjelmassa runsaasti. Hän itse valitsee isoäitinsä suosikin lapsuuden laulukirjastaan ​​"Joulun toivelaulukirja"/Joulutoivomuslauluja". Oman materiaalin lisäksi kuullaan musiikkia Leevi Madetojalta, Jean Sibeliukselta ja muilta synkiltä muusikoilta.

Masentavin on "Varpunen jouluaamuna" Zacharias Topeliuksen sanoituksella, kaunein on kaksikielisessä asussa hymni "Maa on niin kaunis / Härlig är jorden". Viljanen räppää ja laulaa vuorotellen suomeksi ja ruotsiksi. Siinä välissä hän jakaa suomalaisten joulutähtien (lehtitaikinan luumutäytteellä) reseptin, ennen kuin "Brevväxlingar" ilmestyy vihdoin lisänumerona.