tiistai 10. joulukuuta 2024

Armeija toivottaa Hyvää joulua!

Kaksitoista Jas 39 Gripen-lentokonetta lähtee lentoon samalla kertaa Ronnebyn armeijan tukikohdasta ja tänä vuonna niihin liittyy kaksi tanskalaista F16-konetta. Siellä Ronnebyssä on kova jylinä kun koneet nousee ilmaan. Koneet jakaantuu sitten pienempiin ryhmiin ja kukin ryhmä muodostaa joulukuusen. Koneet lentää koko massa suurimpien taajamien ylitse ja tällä tavalla armeija toivottaa hyvää joulua. Ne lentävät myös Köpenhaminan ylitse ja Tanskan rannikolla.Tänään lentokoneet lensivät Tukholman ylitse, kuinkaan linnan ylitse.

Huomenna ne lentävät Pohjois-Suomessa (Rovanniemi, Pello, Haaparanta) toivottamassa hyvää joulua. Koneet lentää juuri ja juuri Ruotsin puolella rajaa.

Nobelveckan/Nobelin viikko


Joka vuosi joulukuun 10. päivä jaetaan Nobelin palkinot Tukholmassa. Rauhan palkinto jaetaan Oslossa.


Nobelin banketti pidetään Tukholman kaupungintalolla tänään 10. jolukuuta. Kaupungintalon valoilmiö vaihtuu koko ajan ja siinä näytetään myös yllättäen palkinnonsaajien kasvot. 

Palkinnosaajat saapuvat Tukholmaan jo viikko ennen palkinnonjakoa koko perheensä kanssa. He ovat vielä viikon palkinnon jaon jälkeeki Tukholmassa. Heillä on ohjelmaa joka ikinen päivä. Pitvät puheit yliopsitolla ja TV:ssä sekä tutusvat siinä välillä Tukholmna ja käyvät useinmietn Uppsalssa Afred Nobelin kotonakin. Kuningas tarjoaa päivälliset heille yhtenä iltana.

Tukholma on kunnostautunut koristelemaan ja etenkin valaisemaan Tukholmaa Nobelin palkinnonsaajien ja heidän perheittensä kunnaiksi. Samalla kaupunki valmistautuu joulun viettoon. Ruotissahan jouluvietto aloitetaan joka vuosi ensimmäisenä adventtipäivänä. Silloin tuodaan kuuset ja muut koristeet esille, kaupunki on pimeääkin pimeämpi, koska täällä on harvoin lunta joulukussa. Jos sattuu satmaan lunta niin se sulaa pois jo seuraavana päivänä. Valoa siis tarvitaan  pimeydessä vaeltaville.

Alfred Nobel (1833-1896) oli tunnettu ruotsaleainen kemisti ja tutkija, joka kuoli 10. päivä joulukuuta vuonna 1896. Hän keksi muun muassa dynamiitin.

Nobel-säätiön perustivat vuonna 1900 Ragnar Sohlman ja Rudolf Lilljeqvist Alfred Nobelin testamentin ohjeiden mukaisesti. Säätiö hallinnoi Nobelin jättämää omaisuutta, mikä rahoittaa Nobel-palkinnon. Säätiö vastaa myös Nobel-palkinnon myöntämiseen liittyvistä järjestelyistä ja tiedottamisesta.

Säätiön tehtävänä on palkita henkilöitä joka vuosi fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja rauhan alalla. Nobelin säätiön varat sen kuin kasvavat joten palkintosummaa on jo monet kerrat nostettu.

Nobelin palkintojuhlalla ei ole mitään tekemistä Ruotsin valtion tai kuninkaan kanssa.  Kuninkaalliset ovat vain kutssuvieraita juhallisuuksissa. Kuningas on saanut kunnian jakaa palkinot.

Nobel on yksi Ruotsin kaikkien aikojen kuuluisimmista ihmisistä, ei vähiten hänen perustamansa Nobel-palkinnon kautta. Alkuaine nobelium, atominumero 102, on nimetty hänen mukaansa.

Alfred Nobel syntyi Tukholmassa vuonna 1833. Isä oli keksijä, rakennusmestari ja asesuunnittelija. Alfred varttui Pietarissa, missä hänen isänsä oli tehtaita, jotka tuottivat miinoja Venäjän armeijalle.

Kun taantuma tuli Krimin sodan jälkeen, Alfredin isä joutui konkurssiin. Perheen pojat sijoittivat rahansa öljyliiketoimintaan Bakussa Venäjällä. Se onnistui ja pian Nobelin veljekset tuottivat puolet kaikesta Venäjän öljystä.

Alfredin isä kokeili uutta, mutta vaarallista, räjähtävää nitroglyseriiniä. Alfred auttoi isää hänen liiketoiminnassaan.

PS: Tuo lipunkantaja näyttää olevan jordanialainen!

Kun Alfred keksi räjähdyskannen, joka sai nitroglyseriinin räjähtämään kontrolloiduissa olosuhteissa, hän käytti kaiken aikansa nestemäisen räjähteen valmistukseen hyödylliseksi tuotteeksi. Mutta kävi ilmi, että räjähtävä öljy, kuten hän sitä kutsui, oli erittäin vaarallinen. Vuonna 1864 Tukholmassa räjähti tynnyri, joka sisälsi 140 kiloa vaarallista ainetta. Viisi ihmistä sai surmansa, mukaan lukien Nobelin nuorin poika, 21-vuotias Emil.

Hän kuoli 10.12.1896 San Remossa, kesäasunnonlaan ja hän on haudattu Tukholmaan Norra Begravningsplatsen hautausmaalle.