keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Rackarbacken


Lähdetäänpäs kävelylle Södersjukhusetin sairaalan taakse. Sairaala sijaitsee mäen päällä Södermalmin saaren länsiosassa.


Kuvan keskeltä ylälaidasta Ringvägeniltä Eriksdalin koulun ja Sachska-gatanin kadun välistä lähtee polku kohti Årstaviknein lahtea. Tämä polku on nimeltään Rackarbaggen/rakkareidenmäki. Tuo rosanvärin alue on Södersjukhusetin sairaalan aluetta. 

Ringvägenin kadun toisella puolella sijaitsee Rosenlundin sairaala, missä sijaitsee Närakuten, mikä on terveyskeskusten ja sairaaloiden akuuttivastaanottojen välimuoto. Närakuten vastaanotot ovat suureen tarpeeseen.

Rackarbaggen oli aikoinaan autio ja surullisen kuuluisa alue Södermalmilla. Alue Södersjukhusetin sairaalan ja Skanstullin välillä on nimeltään Eriksdalen, mikä on asuintaajama enimmäkseen ja siirtolapuutarha-aluetta.


Rackaren/Bedragare/huijari oli aikoinaan teloittajan palvelija ja asui siksi yhteiskunnan ulkopuolella. Hän poimi hirtetyt kuolleet, kasasi ja hautasi heidät kukkulalle. Hän nylki ja kasteroi hevosia, tappoi koiria ja poisti kuolleita eläimiä. Rackaren mökki sijaitsi suunnilleen paikalla, missä Eriksdalsskolan sijaitsee nykyään. Hänen talonsa purettiin vuonna 1931.


Södermalmin eteläinen rinne alas Årstavikenin lahtea kohti, missä Södra Årstalundenin siirtolapuutarha-alue sijaitsee nykyään, oli vuoteen 1912 asti jyrkkä mäki. Ainoat rakennukset alueella koostuivat Sachskan lastensairaalan raknnuksista (vihittiin käyttöön vuonna 1911). 

Alkuperäinen lastensairaala, 'Barnsjukhuset Simon och Mathilda Sachs' minne' perustettiin liikemies Josef Sachsin ja hänen sisarensa Alice Thielin lahjoituksella heidän vanhempiensa Simon Sachsin ja Lea Mathildan (s. Leja) muistoksi. Pariskunta oli Saksasta tullut juutalainen pakolaispariskunta. Heidän poika Josef Sachs sai vanhempiensa toimeksiannon toteuttaa projektin, minkä hän teki heidän kuolemansa jälkeen vuonna 1906. He kustansivat lasten sairaalan rakentamisen ja kustansivat alkuun sen toiminnakin. 

Siihen aikaan tuli runsaasti rikkaita jutalaisia pakolaisina Tukholmaan, ja he rakesivat  tavartaloja ja kustansivat muun muassa Kapungintalon upean  Gyllene salen/kultaisen salin mosaiikki-ja kutaseinineen. Vielä tänäkin päivänä on Tukholman juutaisten perilliset aktiivia kulttuurin parissa ja heitä on paljon erilaisissa viroissa. Harva tulee edes aajatelleekis, että he ovat pakolaisten jälkeläisiä, sillä niin hvyin he ovat integorituneet yhteiskuntaan. Me saadan kiittää heitä kaikesta mitä he ovat saaneet aikaan vuosien mittaan.

Sosiaalidemokraattinen politikko ja naisasia-aktivisti Anna Lindhagen kiinnostui tästä alueesta jo vuonna 1906, ja hänen aloitteestaan ​​rakennettiin Eriksdalslunden, mikä sijaitsee  Rackarbaggenista itään. Årstalundenin siirtolapuutarha-alue, mikä on nykyään reilut 600 metriä pitkä alue, mikä ulottuu melkein Skanstulliin saakka (ei mahtunut yllä olevalle kartalle).

Vaikka Tukholma on loppujen lopuksi merta ja järveä, niin silti  Tukholmassa on 40 % prosenttia pinta-alasta viheralueita ja kantakaupungissa sijaitsee jopa 400 puistoa, toisin sanoen valinnanvaraa on paljon.


Ensimmäisen maailmansodan hätävuosien jälkeen Tukholman kaupunki vuokrasi kaiken viljelyyn sopivan maan, jopa jotkut Tukholman puistot muutettiin viljellyksi maaksi. Ilmaisia siemenperunoita jaettiin ja puutarhan konsultti palkattiin neuvomaan uusia viljelijöitä.

Vuonna 1917 perustettiin yhdistys Södra Årstalundenin siirtolapuutarha-alue. Vuonna 1938 yhdistys menetti useita mökkejä rinteessä Årstavikenille, jota käytettiin Södersjukhusetin sairaalaan  johtavan rautatien rakentamiseen. Tässä yhteydessä kaikki asukkaat Södra Årstalundenista karkotettiin, mutta siirtolapuutrahalaiset saivat jäädä.

1930-luvulle oli ominaista suuri asuntopula ja monet siirtolapuutarhalaiset vuokrasivat mökkejään asunnottomille. Mutta mökit olivat talvella kylmiä, ihmiset jäätyivät kuoliaaksi ja sen jälkeen oli kiellettyä yöpyä niissä. Nykyään saa mökeissä yöpyä, jopa asua vakituisesti.


Vuonna 1976 Södra Årstalundenin alueen ylempi osa jaettiin seitsemään uuteen osaan. Uusille siirtolapuutarhalaisille annettiin vaikea tehtävä rakentaa mökki jyrkälle mäelle. Siihen asti puutarhassa oli viljelty kyseisellä alueella kaupallisesti. Vuonna 1981 rautatien varrella oleva niitty kynnettiin ja siihen kaivettiin 14 viljelysaluetta. Näistä viljelysalueista yksi on tarkoitettu vammaisille ja toinen on jaettu kolmelle päiväkodille.

 
Sairaalaan johtavan rautatien kiskot ovat vieläkin jäljellä.


Södersjukhusetin sairaalan junaliikenne on lakutteu jo ajat sitten. Nykyään jotkut viljelee myös kiskoalueellakin.




Polku Årstavikenin lahdella



Eriksdalslundens kolonieträdgård/Erikslundenin siirtolapuutarha on täyttänyt jo 120 vuotta.

Kööpenhaminan siirtolapuutarhat ovat olleet mallina Tukholman siirtolapuutarhoille. Huolimatta siitä, että osa siirtolapuutarhoista katosi ja toisia uhkasi purkaminen, uusia viljelyalueita lisättiin jatkuvasti 1900-luvun ajan. 

Nykyään (2010) Tukholman alueella on hieman yli 10000 siirtolapuutarhaa noin 150:llä alueella. Suurin niistä on Skarpnäckin siirtolapuutarha eteläisessä Tukholmassa, missä on 554 tonttia. Uusin  on Årstafältin siirtolapuutarha, mikä vihittiin käyttöön syyskuussa 2003. Kuten huomaatte niin tämä sana 'gård' esiintyy tässäkin yhteydessä, Sana 'gård' sisältyy moniin kymmeniin eri asioihin, se tarkoittaa muun muassa kartanoa. Kirjaimellisesti se tarkoittaa aidattu aluetta, pihaa...







 

Talvinen kävely Rackarbackenissa