perjantai 26. marraskuuta 2021

Piemydessä vaellamme

 

 11.11.2121

Aurinko nousee tänään  kello 7.30 ja laskee kello 15.30. Metorologinen kesä päättyy 11. marraskuuta aj syksy alkaa, vaikka Tukholmassa nöyttä jo sykysltä, mutta lämpöasteita on ollut siin +11 joinakin päivinä.  Mutta se ei tarkoita sitä että aurinko paistaisi, noh jaa, ehkä kerran viikossa puoli tuntia. Ilmasto-ongelmien takia voi olla ettei me tulla näkemään aurinoa ainakaan pariin kuukauteen. Sumussa täällä tallustellaan. Vielä on se pahin pimyes edessä, sillä lunta sataa jäädäkseen Tukholmassa ehkä vasta tammikuussa.


Viime vuonna ei juhlittu Nobelin palkintoja lainkaan, vaan sen sijaan kaupunkiin laitettiin erilaisia valaistuksia. Tässä kaupungintalo valaistuna Nobelin päivän kunniaksi.

Talvipäiväntasaus Tukholmassa sattuu 21. joulukuuta (kaksi päivää ennen jouluaattoa), jolloin on vuoden lyhin ja pimein päivä. Päivä tulee olemaan 6 tuntia ja 4 minuuttia pitkä. Ruotsissa ei ole tapana pitää firmojen joulujuhlia, vaan useimmat työnantajat vie työväen syömään jolupöytää jossain ravintolassa. Ravintoloissa saa vain syödä, eikä jäädä juhlimaaan, jos nyt ei ole varannut kabinettia. Muussa tapauksessa on mentävä jatkoille johonkin juomalaan, missä saa vain juoda. Tai yökerhoon. Baareja ei täällä ole, mutta kahviloita on, mutta niissä ei saa alkoholia juotavaksi.


Joulupöytiä tarjoillaan kaikissa suurimmissa ruotsalaisissa ravintiloissa koko joulukuun ajan. Pöytiä on erilaisia ja eri hintaisia. On lounaspöytiä ja päivällispöytiä ja erityisiä juhlapöyti sekä lastenpöytiä. Hinnatkin sitten sen mukaan. Sen jälkeen ravintolat alkavat kattamaan uuden vuoden juhlia varten. Uutta vuotta juhlitaan joko perhepiirissä tai hyvien ystävien seurassa.

Tämä on minulle ehdottomasti vuoden raskainta aikaa, sillä en ole koskaan lapsuuteni jälkeen pitänyt joulunvietosta. Joulu muistuttaa minuelle vanhempieni kuolemaa. Kun lapset olivat pieniä niin meilläkin pestiin huusholli ja koristeltiin joulukoristeilla. Isällä oli joka joulu sama rituaali kuusta koristellessa. Isä otti joulun vakavasti ja äiti teki parastaan. Äiti otti rauhallallisesti ilman stressiä, mutta hän sai silti aivan loistavan joulutunnelman aikaan. Hän ikään kuin taikoi koko huushollin, koristelut, kukkaset ja ruuat viimeisen päälle. Minä koristelin isän kanssa kuusen ja lämmitettiin yhdessä saunaa. Meillä ei koskaan käytetty alkoholia muuta kuin lääkkeenä. Olen siitä kiitollinen. 

Minun omassa perheessäni ei ole erikoisemmin syöty jolupöytää vaan jonkinlainen sekoitus monen maalaisista ruuista, ruuista mitä me syödään erikoisina juhlapäivinä muutenkin. Tyttärellä on koko jouluviikko vapaata, joten hän tarjoa meille aattona joluateriat. Riisipuuroa lounaalla ja joulupöytää hänen omalla tavallaan. Hän on hyvä ruuanlaittaja ja parempi leipoja kuin minä. Minä en ole koskaan tykännyt leipomisesta, enkä edes syödä leipomatuotteita. Olen aina ollut voileipiin hullaantunut. Onneksi on olemassa sokerintonta tanskalaista ja puolalaista ruisleipää kaupoissa. Uutena vuotena tytär on poikakaverinsa kanssa  jossain juhlimassa.


Tavallaan Tukholman joulu aloitetaan virallisesti 13. marraskuuta. Silloin 'Stockolmsjul' painaa nappia ja valaisee Tukholman kaupungin 40 katua ja aukiota noin miljoonalla LED-valolla, on poroja, enkeleitä ja joulukoristeita.

Drottningsholmin linnassa missä kuningaspari asuu, pideteään joka vuosi joulumarkkinat. Tänä vuonna 4 ja 5 joulukuuta, ja myyjäiset ovat avoinna lauantaina kello 10-17, sunnuntaina kello 10-16. 

Kymmenssä muussakin kuninkallisessa linnassa ja muissakin linnoissa ja säätykartanoissa pidetään joulumyyjäiset. Täällä lisätietoa myyjäisistä niin linoissa kuin säätykartanoissakin ympäri Ruotsia. Kuinkaallinen hovi on todellakin valmistautunut aivan viimeisen päälle. On tarjolla vaikka mitä mieleenekiintoista vierailijoille useimmissa kuninkaalissa linnoissa, jopa  hevostalleillakin.

Tukholma on jo jolukoristeltu. Alla valokuvia joulukoritselusta. Ei tätä pimeyttä kestä millään ilman lisävalaistusta. Minäkin otin sähkökunttilät esille ikkulaudoille ja ripustin joulutähden keittiön ikunaan roikkumaan, kuten tapana on.








Koronatilanne on ollut suht koht hyvä Tukholmassa. Kolmannen piikin tulen saamaan mikä päivä tahaansa, kunhan ne siitä ilmoittaa terveyskeskuksesta.  En viitsi mennä drop-in rokotukseen jonottamaan. Siellä on kuulema niin pitkät jonot, että saa odottaa monta tuntia vuoroaan. Tulen samalla saamaan influenssapiikin ja pneumokokkipiikin ja meille perussairaille kaikki kolme piikkiä ovat ilmaiset. 


11.12.2121

Aaamuvarhain Skeppsholmenin saarelta Stureplanille, Östermalmille.

 

Södermalmilla aamupäivällä. Tämän korkeammalle ei aurinko nouse tähän aikaan vuodesta. Lämpötilat ovat kuitenkin olleet plussan puolella.


23.11.2021

Nyt satoi ensilumi ja kaupunki on joulukoristeltu.

En ehtinyt saada tätä postausta valmiiksi kun korotilanne maailmalla muuttui vakavaksi. Vielä ei tiedetä tarkalleen mitä se eteläafrikkalainen kornavariaatio tuo tulessaan, mutta asiantuntijat ovat kovasti huolestuneita. Tässä saattaa käydä niin että joudutaan aloittamaan aivan alusta uuden pandemian. 

Meille kerrottiin ulkoministeriöstä että nyt on parasta ettei lähdetä ulkomaille, sillä sinne voi juuttua jäämään pitemmäksi aikaa, koska lentoja tullaan peruuttamaan ja maat sulkee rajojaan. Kuulema ei voi luottaa siihen että valtio voisi auttaa pääsemään takaisin kotimaahan. On vaan jäätävä sinne missä on, kunnes tilanne paranee. Näin kävi monille tuhansille ruotsalaisille kun pandemia  alkoi. Jotkut sai odottaa puoli vuotta ennen kuin pystyivät palaamaan takaisin Ruotsiin. 

Ruotsissa teho-osastoilla on 76% heitä jotka ovat saaneet kaksi rokotetta. Ei siellä ole kovin montaa yhden rokotteen saanutta tai rokottamattomia. Onhan meillä toki yli 2 miljonaa koronan sairastanutta, joilla on immuniteetti, ainakin ensimmäistä koronavarianttia vastaan. Saa sitten nähdä tehoaako immuniteetti tähän uuteen eteläafrikkalaiseen varianttiin lainkaan. Suurin osa taudin sairastaneista on saanut kaksi rokotetta. Ja silti teho-osatot täyttyy täysin rokotetuista. 

Meikläinen ei voi lähteä tuonne 2,5 miljoonan asukkaan joukkoon tungeksimaan. Parasta kulkea siellä missä liikkuu vähän väkeä. Jos minä saisin koronan, niin en siitä selväisi. Se on varma asia.

Minun kaksi rokotetta on pudottanut suojansa puolella. Nyt  on vain noin 40%:n suoja. Saan kolmannen piikin ensi viikolla. En kuitenkaan usko että siitä on mitään suurempaa hyötyä, sillä sekin menettää puolet tehostaan muutaman kuukauden sisällä. 
Katsotaan miten tässä käy...

Hyvät jatkot teille lähellä ja kaukana!