lauantai 12. syyskuuta 2020

Eletään koronan jälkeistä elämää


Ajattelin kertoa että elossa ollaan, eikä ole sairastettu koronaa. Kerroin jo aikaisemmin että tytär sairasti koronan jo heti maaliskuun alussa. Mutta tytär on sairaanhoitaja, joten tartunnan vaara oli silloin pandemia alussa tavallista suurempi.  


Nykyinen olotila

Se meni melko kevysesti ohiste, eikä siitä jäänyt mitään jälkisairauksia tai vaivoja. Sen sijaan ei vasta-aine testeissä näkynyt vasta-aineita, mutta ei hänen työkavereillakaaan testeistä löytynyt vasta-aineita. He ovat sen verran nuoria että heidän oma puolustuskyky toimii loistavasti ja he saivat taudin lievänä, koska omat T-solu-murhaajasolut tappoi virukset. 


Vain yksi työkavereista on vieläkin sairaskirjoilla, vaikka ei hänkään ole vielä vanha. Hän tuli Alpeilta talvilomalta ja sai matkallaan koronan. Hän oli ensimmäisiä tartunnan saaneita Ruotsissa. Toinen joukko oli Iranissa lomilla olleet iranilaiset, jotka toivat koronaa mukanaan Ruotsiin. Juuri silloin matkusti miljoona ruotsalaista talvilomille parin kolmen viikon sisällä. Meidänkin piti lähteä mutta onneksi ei ehditty lähtemään. Vaikkaa me oltaisiin ehditty takaisin kotiin ennen kuin tartunnat alkoi Omanissa. Omanissa on vieläkin tilanne melko paha. Omanissa on noin vajaat 5 miljoonaa asukasta, ja menneen kahden viikon ajalla on 3300 uutta tartuntaa, kuolleita noin 750.


Useimmat ruotsalaiset matkustivat USA:an, Englantiin, Espanjaan ja Thaimaahan, sekä jotkut Maldiiveille, mutta noissa paikoissa ei vielä silloin ollut virusta. Köpenhaminan yliopisto on tutkinut ja varmistanut että Ruotsi sai viruksensa Tanskasta jo ennen Alppeja ja Irania. Tartunnat alkoivat maaliskuun alusta ja me jättäydyttiin vapaaehtoiseen karanteneiin maaliskuun puolessa välissä.

Aika mennyt kuin siivillä ja on viihdytty paljon paremmin kuin alkuun olisi osattu edes aavistaakaan. Tämä pandemian aika, 6 kuukautta, on ollut erittäin otollista aikaa. Ei ole ollut mitään hankaluuksia tai valittamista mistään. Päinvastoin. Tämä on ollut aikaa, jolloin asenne elämän muuttui jonkin verran. Oppi nauttimaan pienistäkin asioista ja elämään tässä ja nyt hetkeessä, ilman kiirettä mihinkään. Ensimmäisen kerran elmässään sai keskittyä täysillä lukemiseen ja ulkoiluun, kun ei tarvinnut kelloon katsoa. Usein en tiedä edes että mikä viikonpäivä se on, saatikaa paljonko on kello. Meikäläiselle diabeetikolle ei epäämääräiset syöntiajat oikein passaa, mutta jos en mässää enkä herkuttele, niin ei sen suurenpaa vaaraa ole.

Ruotsissa pandemian aika on ollut erittäin rauhallista aikaa. Kukaan ei ole valittanut. Eräs ruotsalainen lääkäriryhmä yhdessä kirjoitti amerikkalaisessa lehdessä kritiikkiä Kansanterveyslaitoksen toiminnasta, mutta nyt kun pandemia on ohitsse, niin he ovat pyytäneet anteeksi. Katuivat kun näkivät että Kansanterveyslaitos oli sittenkin oikeassa. 

Pandemia ei toki ole kokonaan ohitse missään maapallon maasaa, ei Ruotissakaaan, vaikka Ruotsi taitaa olla ainoa maa, jossa toimittiin parhaimmalla mahdolliseella tavalla. Sillä mitään sen parenpaa tapaa ei ole, ennen kuin rokotteet tulevat. Ruotsissa mentiin pandemia kerralla lävitse, samalla kun yhteiskunta oli melko avoin, käytiin töissä ja koluissa, alkuun liikuttin vähemmin kuin nomaalisti, ei pidetty isoja kokoontumisia tai kestejä, ei matkusettu kuin lähiympäristöön, pestiin käsiä ja pidettiin välejä. Siinä se. Ruotsissa ei koronan kanssa jossiteltu, ei hallitus eikä kansaterveyslaitoskaan pitäneet jatkuvia hiestenhalkomis hetkiä median edessä, kuten Suomeesa on ollut viime viikkoina. Ruotsalaiset ottaa asiat rauhallisesti. Ei hysteriää, ei epävarmuutta, ei kinaa eikä kilpailua, kuten on esiintynyt Suomessa. 

Tässä se taas kerran huomataan kuinka omalaatuisia ruotsalaiset ovat tällä maapllolla.Ruotsalaiset ovat täysin tietoisia omalaatuisuudestaan ja hvyväksyneet sen mukisematta. Ruotsalaiset ei arvostele tai kritisoi toisia ihmisiä, jokaikinen saa olla omalaatuisensa. Kun suomalaiset arvotelevat tai kritisoivat ruotsalaisia, sillä suomalaisethan rakastaa arvostelemista,  niin ruotsalaiset vain mykistyy, eivätkä provosoidu, ei ala koskaan selittelemään tai kinaamaan.


Kulttuurikartta

Ruotsi on yksin tuolla oikeassa yläkulmassa, alueella missä on perinteet, kulttuuri ja uskonto heitetty roskakoriin ja alueella missä itsensä henkinen ja psyykinen kehtiäämien, itsenäsisyys on tärkein asia elämässä. Suomi on lähenpänä nolla meridiaania molemmista kulmista katsottuna, lähellä keskiarvoa, enempi perinteitä arvostava, yhteisöllisyyttä etsivä ja elämässä selviämien on tärkeä tekijä.

Ainoa ikävä seikka oli Ruotsin koronastrategiassa ettei kunnat osanneet suojella viimeisimmillään hoivakodeissa olevia vanhuksia. Sosiaalimisteriö tarkasti kaikki vanhusten kodit ja panii kovat ukaasit päälle. Sen jälkeen ei ole vanhuksia kuollut hoivakodeissa. Mutta niitä kuolee kotonaan, sillä Ruotsissa asuu paljon vanhuksia yksin, ilman kodinhoitoapua. Vanhusten koteihin on vaikea päästä Ruotsissa, jos ei satu olemaan rikas, jolloin voi saada paikan yksityisessä luksusvanahinkodissa. Ruotsalaiset vanhukset haluavat asua kotonaan viimeiseen saakka, joten koteja ei siksi rakenneta lisää. Ruotsissa on häveliästä ottaa siivosuapua, tai apua ylipäätään,  joten kokoomukselainen pääministerikin (mies) on siivonnut kotiaan ilman apua.

Kun vanhus saa koronatartunnan, niin hän alkaa kuumeilla, saa kurkkukipua ja päänsärkyä. Kuuden vuorokauden päästä tilanne vakavoituu, hengitys muuttuu raskaaksi, ahdistaa ja voimat lopuu. Moni kaikista vanhimmista ja sairaimmista kuolee kolmen vuorokauden sisällä siitä, eikä ehdi sairaalaan tarpeeksi ajoissa. Yli 80 vuotiaista perussairaita ei voi edes sairaalassa pelastaa.


Tukholman läänin tilastoa koko pandemian ajalta, maaliskuun alusta syykuun 10-päivään. Huom! Tuo tartuntojen määrän nousu kesäkuun alusta johtuu siitä että alettiin testaamaan tartuntoja koko pandemian ajalta jälkikäteen.

Koska Ruotsissa koronatartunnat nousivat huippuunsa heti alusta lähtien niin ei pystytty testaamaan muita kuin sairaalaan tulleet. Siksi tilasto yllä ei kerro totuuttaa, se kertoo vain sen määrän jotka ovat tuleet sairaalaan (noin 85000) ja jotka on tetstattu sairaaloissa. Keäskuun alusta lisättiin myös massatestatut tartunnat jälkikäteen tilastoon, siksi tuo nousu kartalla.

Mutta tuossa kuvassa näkee muutoksen kesäkuun alusta, joilloin näyttä siltä kuin tartunnat olisivat nousseet. Tartunnat nousivat vain tilastossa kun hallitus pani käyntiin vasta-aine massatestestaukset näin jälkikäteen. Kesäkuun alusta testataan kaikki halukkaat aikuiset ja testaukset ovat ilmaisia. Hallitus jostain syystä haluaa testata 3,5 miljoonaa ruotsalaista aikuista. Tavoitteena on 100 000 testiä viikossa, mutta sitä tahtia ei ole voitu pitää yllä. Joten testaukset tulee kestämään vuoden loppuun sakkaa. 

Massatestauksen lisäksi päätettiin alkaa testata myös T-solusuoja testejä. Ensimäisen kerran aletaan testaamaan suuremmassa mittakaavassa myös lapsia. Alle 10-vuotialla lapsilla on tämä T-solusuoja erittäin vahva, ja siksi alle 10-vuotiaat ei saa kuin korkeintaan pari päivää hieman nuhaa, eikä he pysty tartuttamaan, koska virukset ei edes ehdi keuhkoihin saakka, kun T-solut tappaa ne ennen sitä. Mutta ikäihmisillä sattaa T-solusuoja kiihtyä ja yliaktivoitua, ja aiheuttaa sen,  että ne vastustaa vasta-aineiden kehitystä. 

Tässä alla koko Ruotsin tilastoa koko pandemian ajallta:


Sairaalaan joutuneiden määrä maaliskuun alusta syyskuun 10 päivään mennessä. Ruotsissa ei ole ollut tartuntojen määräää vaan sairaalaan joutuneiden määrä,  ja sitä määrää näköjään levitetään maailmalla Ruotsin tartuntojen määränä, niin myös Suomen mediassakin. Vasta keäskuun aulusta kun tartunnat alkoi taantua, aloitettiin kaikkien oireilevien testaaminen. 

Nuo korkeimmat piikit tuossa huhtikuussa ovat 800 testattua tartuntaa, mutta ee ovat vain siraalaan tulleiden testauksia, muita ei testattu. Joten todellisuudessa tuo piikki on noin 38-40 kertaa korkeampi, ja siksi pandemia taantui ihan itsestään. Siis noin 3,5 miljoonaa tartunnan saanutta.Toista aaltoa ei voi tulla, mutta me tullaan saamaan vielä röppyjä, jotka tulevat sammumaan itsestään, koska ympärillä on nin paljon immuuneja henkilöitä. 


Koronaan kuolleiden määrä maalikuusta syyskuun 10 päivään mennessä.

Kansanterveyslaitos on aivan varma ettei me saada toista aaltoa Ruotsissa. Se on nimittäin mahdottomuus,sillä Ruotsissa on niin paljon taudin sairastaneita immuuneja joka puolella, joten viruksilla ei ole ketä tartuttaisi. Kansanterveyslaitoksen pomo Jonas Carlson kertoi mediassa että hän arvelee, että Tukhomassa on 1 miljoona taudin sairastanutta immuunia ja muualla Ruotsissa 2,5 miljoonaa. Immuunien määrää selittää sen että pandemia alkoi menemään loppuaan kohti ihan itsestään. Siellä täällä saattaa syntyä pieniä klustereita, mutta ne sammuu ihan itsestään, sillä ympärillä on niin paljon immuuneja henkilöitä. Immuniteetti toimii nyt suojana, ikään kuin rokotteena. Rokote on luvassa tammikuussa, joten saa nähdä...


Toivotan kaikille hyvää syksyn jatkoa ja lykkyä tykö koronan kanssa!