Danvikshem vanhainkoti, Danviken
Danvikshem vanhustenkoti perustettiin jo vuonna 1501 kuningas Gustav Vasan käskystä. Kuningas määräsi että Hospitalet on siirrettävä pois Riddarholmenilta Gråmunkeholmenilta Danvikeniin. Hospitalet oli eräänlainen köyhien ja sairaiden vanhustenkoti. Näin kuningas oli aivan tietämättään perustanut ensimmäisen säätiön Ruotsissa.
Danvikenin aluetta voisin suositella päiväkävely alueeksi. Tämä on ihastuttava, viihtyisä ja mielenkiintoinen alue, mutta mäkinen, mistä on upeat näköalat merelle. Bussit 55 ja 469 kulkee alueella.
Danvikenin hospitali on rakennus, josta tuli tänä vuonna rakennusmuistomerkki. Rakennus on varovaisesti uuskorjattu ja maalattu. Danvikenin hospitalissa ei ole mitään toimintaa toistaiseksi. Rakennus sijaitsee erittäin kauniissa pienessä puistossa, Hospitalparken, missä on penkkejä istuskella. Rannalla sijaitse boulerata, missä voi pelata boulea, tai istuskella kesäkaudella nauttien Boulebaarissa antimista.
Hieman Hospitalista eteenpäin rannalla sijaistee sisävesilaivan numero 80 laituri nimeltä Saltsjöqvarn. Tästä pääsee laivalla Djurgårdenin saarelle, Ropstenin satamaan ja Nybroplanille Östermalmille. Rantakadulla sijaitsee myös luxus-hotelli nimeltä Hotel Elite Marina Tower. Alueulle on rakennettu moderneja asuinrakennuksia, mitkä sijaitsee monella eri tasolla. Lähellä rantaa sijaitsee myös erittäin korkeatasoinen thaiwanesialainen ravintola Grand Palace, Finnbodavägen 4.
Danvikenin hospital oli 1600-luvulla kauan ainoa institutio Tukholman alueella, joka otti hoitaakseen kaikista köyhimmät kaikista köyhistä. Kaikki ongelmatapaukset laitettiin yhteen, mielisairaat, fyysisesti sairaat ja dementikot. Yhteinen tekijä oli köyhyys.
Alkuun asuttiin puurakennuksissa, jotka ajan kanssa alkoivat hajota. Kuningas Karl XII:n sisko prinsessan Ulrika Eleonora pani alueella käyntiin keräyksen, jotta Danvikin hospitaliin saataisiin paremmat olot. Joitakin uusia asuninrakennuksia ja kirkko rakennettiin puusta. Kirkkoa eikä muita rakennuksia, kuin vain hospital, ole enää olemassa.
Nykyään tämä alue kuuluu Nackan kuntaan vaikka harvempi sitä tulee ajatelleeksi, koska Tukholma ja Södermalm on aivan nenän edessä.
Tämä maalus on Danvikenin hospitalin kappelin alttaritaulu. Kuvassa Pyhä Klaara lampun kanssa, Pyhä Hortolana kantaa pientä ristiä ja Pyhä Agnes Assisilainen pitelee kirjaa kädessään. Maalaus on nykyään nähtävänä Historiallisessa Museossa Tukholmassa.
Myös tämä maalaus on Danvikin hospitalin kappelista ja löytyy nykyään Historiallisesta museosta. Valmistettu 1500-luvulla Brysselissä.
Tämä alttarikaapin maalaus on 1400-luvulta ja valmistettu Mälarenlaaksossa. Alttaritaulu löytyy Historiallisesta Museosta.
Nykyään tämä alue kuuluu Nackan kuntaan vaikka harvempi sitä tulee ajatelleeksi, koska Tukholma ja Södermalm on aivan nenän edessä.
Tämä maalus on Danvikenin hospitalin kappelin alttaritaulu. Kuvassa Pyhä Klaara lampun kanssa, Pyhä Hortolana kantaa pientä ristiä ja Pyhä Agnes Assisilainen pitelee kirjaa kädessään. Maalaus on nykyään nähtävänä Historiallisessa Museossa Tukholmassa.
Tämä alttarikaapin maalaus on 1400-luvulta ja valmistettu Mälarenlaaksossa. Alttaritaulu löytyy Historiallisesta Museosta.
Klippan vuodelta 1880.
Keltainen rakennus on ns hullujenhuone.
Danviksbron silta, sen veieressä Danvikin hospital, taustalla Saltsjöqvarn, jossa sijaitssee Elite hotelli. Ei lainkaan hassumpi hotelli. Oikeassa yläkulmassa sijaitsee Danvikshem vanhainkoti, mutta se ei näy tässä valokuvassa. Edessä yhdeksän talon ryhmä jotka seisoo Danviksklippan päällä ja jossa tuulimylly Klippan sijaitsi aikoinaan.
Talvinen maalaus Hammarbysjön jäältä. Taustalla Klippan tuulimylly Danviksklippanin päällä. Ehrnfried Wahlquistin maalaus.
Danvikissä sijaitsee Danviks Center, jossa on valtavia konttorirakennuksia. Mm Viking Linellä on täällä pääkonttori. Eikä vielä tässäkään valokuvassa näy Danvikstullin vahainkotia, vaikka se sijaitsee kyllä tuossa kuvan oikeassa reunassa.
Danvikens Hospital
Rakennuksessa sijatsee nykyään 30 asuntoa, jotka ovat ihan viimeisen päälle varovaisesti uuskorjattuja huoneita. Ensimmäkseen hyvin pieniä yksiöitä ja kaksioita joiden hinta on siinä 2,5 - 4.2 miljoonaa kruunua. Ei siis halpoja lainkaan. Alunperin oli tarkoitus uuskorajata hospitalista hotelli.
Siinä vieressä seisoo nyt kuitenkin uusi hotelli rakennus nimeltä Elite Hotel Marina Tower, joka sijaitsee entisessä myllyrakennuskessa, Saltsjöqvarn. Rakennus on vuodelta 1890 ja ajan kanssa rakennusta suurennettiin. Osassa rakennusta sijaitsee nykyään asuntoja.
Siinä vieressä seisoo nyt kuitenkin uusi hotelli rakennus nimeltä Elite Hotel Marina Tower, joka sijaitsee entisessä myllyrakennuskessa, Saltsjöqvarn. Rakennus on vuodelta 1890 ja ajan kanssa rakennusta suurennettiin. Osassa rakennusta sijaitsee nykyään asuntoja.
Tässä hotelli Eliten edustalla vasemalla on Tukholman saaristolaivan laituri, Saltsjöqvarn brygga.
Tässä rakennuksessa valmistettiin mannarynnnejä. Nykyään tämäkin on asuinrakennus.
Näin huonossa kunnossa hospitalin rakennus oli ennen uuskorjauksia
Arkkitehti Göran Josuae Aldelcrantz suunnitteli hospitalin. Hän sai myös kunnian suunnitella oman nimikkokirkon kuningatar Hedvig Elonoralle, joka sijaitsee Storgatanin varrella, Östermalmilla.
Danvikens dårhus/Danvikin hullujenhuone, Västra Finnbodavarvsvägen
Tämä on kaunis alue nykyään. Uusia siistejä asuinarekknnuksia sijaitsee tässä mäenkumpareella. Ja vasta tämän jälkeen tulee tie Danvikshemsvägen, joka vie ylös Danvikshem'in vanhainkotiin.
Tämä rakennus oli osa Danvikin hospitalia. Tätä rakennusta kutsutaan vielä tänäkin päivänä hullujenhuoneeksi. Täällä asui köyhät mielisairaat vuosian 1788-1861. Danvikenin hospital antoi hollantilaisen miehen muuttaa rakennukseen. Hän alkoi valmistamaan suolaa merivedestä. Danvikenin hospitalin tarkoitus oli tällä tavalla saada kaikki hullut, heitä kutsuttiin siihen aikaan hulluiksi/dårar, pois alueelta jonnekin muualle. Rakennuksessa asui myös henkilöitä, joilla oli sukupuolitauteja. Sukupuolitaiteja sairastavat savat muttaa muualle, mutta hullut saivat jäädä rakennukseen vielä 50 vuodeksi.
1820-luvulla alettiin hoitamaan mielisairaita ja yritettiin tehdä heistä terveitä. Nykyään rakennus on tavallinen asuinrakennus.
Danvikin kanava ja nostosilta, mitkä johtaa Södermalmille
Södermalmin puolella voi kävellä myös sillan alitse. Siinä kulkee kaunis ja rauhallinen rantakatu nimeltä Masthamnen, jota voi suositella päiväkävelyä ajatelleen. Masthamnen on jatke pitkälle Norra Hammarbyhamnen kadulle, joka lähtee Skanstullin sillan luota. Masthamnen tie kulkee niemen ympäri ja siitä edelleen Viking Linjan satamaan. Niemen kärjestä rantatie on satama-aluetta, mutta kyllä siellä voi silti kävellä. Siellä niemen kärjessä on myös paikallisen laivaliikenteen laivalaituri, josta päsee Djurgårdenin saarelle sekä laitureihin jotka sijaitsee Hammarbysjön alueella.
Myös Danvikin puolella voi kävellä kanavan reunaa mutta se on hyvin kapea polku. Ensin siinä heti hospitalin jälkeen on Boulebaari joka on avonna vain kesäaikaan. Siinä sijaitsee myös kaunis Hospitalparken puistoalue.
Danvikin kanava sijaitsee Saltsjön (Itämeren) ja Hammarby sjön välissä, josta pääsee Skanstullin kautta Årstavikeniin ja siitä edelleen Mälaren järvelle. Tämä reirri on Södermalmin etelänpuoleinen reitti mereltä Mälaren järvelle. Slussenin kautta kulkee Södermalmin saaren pohjoinen reitti Mälaren järvelle.
Danvikin kanavan molemmin puolin on moderneja asuinrakennuksia. Tuossa kanavan kupeessa pidetään kirpputoria kesäaikaan.
Danviksklippa on kiipeilyseinä nykyään. Huomaa tuo kapea kävelytie kallionkielekkeessä.
Danvikshem'in alue on todellakin mäkistä
Tästä Danvikshem'in ohitse kulkee bussi numero 469, joka kulkee Nackan sairaalan ja Finnbergetin välillä. Finnberget sijaitsee Danvikhem'in mäen mykkylän itäpuolella. Se on bussin päätepysäkki. Toinen päätepysäkki on Nackan sairaalassa. Finnbergetin sisällä on suuri suojahuone. Mäen toisella puolella Skansjön rannalla sijatsi aikoinaan Finnbodavarvet, telakka jossa tehtiin laivoja. Kun telakka suljettiin niin alueelle alettiin suunitella asuintaloja.
Alunperin 1500-luvulla kaikki köyhäinhoito oli keskittynyt Gråmunkeklostret luostariin Riddarholmenin saarelle. Vasta 1500-luvulla tajuttiin että köyhiä ja sairaita oli autettava ja otettaava huostaan. Siihen aikaan eduskunta kokoontui Västeåsissa.Vuonna 1527 päätettiin Västeråsin eduskuntaistunnossa että kuningas omistaa kaikki luostareiden ja kirkkojen omaisuudet.
Mutta tilat luostarissa oli suljettava kamalan hajun takia. Niinpä kuningas Gustav Vasa rakennutti tänne Danvikeniin hospitalin. Puukirkko rakennettiin hieman myöhemmin sen viereen. Vasta 1915 avattiin tämä upea Danvikshem, jonka on suunnitellut arkkitehti Aron Jonhasson. Tänne muutti vain vanhukset ja sairaat jätettiin jäljelle hullujenhuoneelle. Danvikenin kirkko rakennettiin rakennuksen sisään.
Sisäänkäynti Danvikshem
Vanhusten kodissa on myös kukkakauppa, missä myydään myös lehtiä, makeisia, juomia... Rakennuksessa on myös kirjasto, jalkahoitola, kampaamo ja lääkärinvastaanotto. Teknillisellä oastolla pestään ja silitetään pyykit ja sieltä tullaan vaihtamaan lamppuja, ripustamaan tauluja, asentamaan internetti tai tv-yhteydet ja ripustamaan verhoja, korjaamaan pikkuvikoja.
Täällä on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin kuntoutusohjelmiin. Tämä on miniyhteiskunta tai -yhteisö, joka tarjoa paljon palveluksia, harrastuksia ja ajankulua. Täällä lauletaan ja leikitään, nauretaan ja itketään, näperrellään ja piirretään. Ja mitkä näköalat täältä ylhäältä on alas merelle ja kaupungille.
Yheteisiä tiloja jossa voi istua vieraittensa kanssa
Huoneet ovat tilavia ja kodikkaita
Täällä on myös museo
Kesäaikaan voidaan ruokailla ulkona pihalla. Katsoin ruokalistaa jossa on joka aterialla kolme vaihtoehtoa josta valita. Ruokalajit vaikuttivat erittäin hyvin laaditulta ja monipuolisilta. Täällä voisin ajatella viettää viimeiset vuoteni jos en pärjää olla kotona.
Danvikenin vanhainkodin kirkko vihittiin vuonna 1915.
Kirkko on vieläkin melko synkkä paikka
Danvikenin kirkkomaa, Kvarnholmsvägenin varrella
Bussit 55, 93, 402 ja 469 kulkee tästä ohitse. Pysäkin nimi on Finnboda hamn. Bussipysäkiltä muutama askel taakse päin ja jalkakäytävältä sitten pääsee suoraan hautausmaalle.
Tämä ei ole mikään iso kirkkomaa, eikä oikaastaan mikään kirkkomaa lainkaan. Tätä kutsutaan autiokirkkomaaksi. Tilapäisesti tänne haudattiin koleraan kuolleita 1830-luvulla ja hautaupaikkaa alettiin kutsumaan kirkkomaaksi. Kukaan ei ole hoitanut näitä hautoja koskaan. Ehkä kunta käy siivoamassa kerran vuoteen.