lauantai 23. heinäkuuta 2016

Kaffeverket Vasastanissa



Kaffeverket, Sankt Eriksgatan 88, Vasastan

Kerroin aikaisemmin täällä toisesta Kaffeverket nimisestä kahvilasta, joka sijatsee ositteessa Snickarbacken 7.

Trendikäs kahvila joka sijaitsee suositulla alueella Vasastanissa. Kaikki jotka asuvat näillä nurkilla, ovat kuin kotonaan tässä kahvilassa. No jaa, täällä asuukin juuri heitä joilla on varaa käydä kahvilassa. Moni antaa tälle kahvilalle täydet pinnat. Luultavasti vaikioasiakkaat ovat melko nuorta väkeä siinä 30-40. Ei tänne ehkä monikaan eläkeläinen eksy.

Omasta miestäni ero on siinä että Snickarbackeniin tulee kaikenikäisiä kahvilaviearaita ja viihtyvät siellä kauan. Siellä on myös rauhallsienpaa ja enempi tilaa. Siellä voi istuskella vaikka kuinka kauan kaikessa rauhassa. Täällä Sankt Eriksplanilla on nuprempaa ja trendikkäänpää väkeä, joka mielellään minglaavat ahtaammissa tiloissa lähekkäin ja seistenkin. Täällä käydään juomassa kahvit ja kollaamassa tilanne. Nuoret äitiyslomalla olevat äidit tulevat tänne lastensa kanssa syömään lounaan tai välipalan. Äitejä lastenavunujen kanssa ei näy Snickarbackenilla lainkaan.


Avoinna kello 7-20, paitsi viikonloppuina 9-18.

Kello 7-8 tulee kiireiset juomaan aamukahvinsa matkalla töihin. Aivan kuten Roomassakin, paitsi ettei roomalaisilla on yhtä kiire kuin tukholmalaisilla, ei kiire sitten mihinkään.

Suosituin juoma on islatte, siis jääkahvilatte. Tanskalaisen ruisleivän päällykseksi joko avokadoa, sienimuhennosta tai salamimakkaraa.



Tämä vihreä kahvi, Matcha Latte, onkin vihreää teetä, eikä kahvia miltä se ensinäkemältä näyttää. Matcha Lattea myydään kaupoissa pulverina ja sitä saa jostain ruokakaupasta valmiinakin.



Kaikki leipomotuoteet tulevat suoraan uunista lähellä sijaitsevasta leipmosta nimeltä Backery & Spice, Torsgatan 46. Kaikki leipmatuotteet on valmistettu ekologisista tarvikkeista. 


Lattemammat lastenvaunuineen tulevat tänne mieellään tapaamaan toisiaan.




  Aaamiaiseksi riisipuuroa, kuka nyt ehtii...














Tullgarns slott

Tullgarns slott.JPG

Tullgarn slott/Tullgarnin linna, Vanghärad, Trosan kunta, Sörmland

Omalla autolla E4 tietä etelään päin Tukholmasta, josta sitten 218 tietä Vagnhäradin ohitse Tullgarnin linnaan. Tukholmasta Vagnhäradiin autolla on noin 65 kilometriä ja siitä sitten Tullgarniin noin 3-4 kilometriä. Tullgarnin linna sijaitsee Itämeren lahden rannalla. Tänne ei ole laivaliikennettä.

Jos sattuu ajelemaan tällä alueella niin kannattaa ajaa samalla reissulla Vanghäradista eteenpäin Trosaan. Ihmeellien nimi tällä kylällä, trosa, joka tarkoitta naisten alushousuja. Trosa on idyllinen pieni merenrantakaupunki, sekin Itämeren lahden rannalla. Trosan lähellä sijaitsee Tureholmin linna, jota voi myös käydä vilkaisemassa. Tureholm sijaitsee noin reilun kilometrin päässä Trosan keskustasta. Linnan omistaa vieläkin Bonden aatelissuku, mutta kyllä sitä voi käydä silti katsomassa.

Liljeholmilta Tukholmasta lähtee bussi suoraan Trosaan. Trosan kunta tekee ryhmäretkiä Tureholmin linnaan ja näyttää sitä vierailijoille. Kesäaikaan Trosan kunnassa on erittäin paljon tapahtumia. Trosa on erinoamainen lomakohde.



Vanghärad on tunnettu 1300-luvulta lähtien. Härad tarkoittaa oikeastaan pitäjää. Pitäjä nimitystä ei enää ole virallisesti. Mutta häräd tarkoittaa myös bygd/maaseutua.Säätyvaltiopäivien ajalla oli härad/pitäjällä poliittinen merkitys. Maanviljelijät saivat istua valtiopäivillä yhdessä pappien, porvareiden ja aatelisten kanssa pitäjiensä edustajina.


Vagnhärad on pieni paikkakunta jossa asuu noin 3300 hekeä. Tämä on maaseutua jossa vieläkin eletään maanviljelyllä, karjataloudella ja metsähommilla. Täällä on sijainnut useita kartanoita Husby, Fagerhult, Lånesta ja Nygård. Vagnhärad toimi postiasemana, joten täällä oli jo melko aikasessa vaiheessa rautatieasema, jossa oli kuninkaalle ja hänen perheellen oma odotushuone. 

Kuningas Gustav V (Oskar Gustav Adolf) oli kaikki kesät täällä Tullgarnin linnassa. Kuinags Gustav V syntyi ja kuoli Drottningholmin linnassa. Kuningas oli paljon nykyisen kuinkaan Carl XIV Gustavin kanssa koska hänen isänsä prinssi Gustav Adolf kuoli lento-onnettomuudessa, kun Carl Gustav oli vajaan vuoden vanha. Gustav V ja Carl Gustav saivat neljä yhteistä vuotta kunnes kuningas Gustav V myös kuoli. Pikku Carl Gustavin isänisästä tuli kuningas Gustav VI Adolf. 



Vagnhäradin asemalta on noin neljä kilometriä Tullgarnin linnaan. Tullgarnista ei pääse suoraan Trosaan, ei ainakaan ole mitään yleistä tietä, vaan on ajettava Vagnhäradin kautta. Matkaa tulee noin 10 kilometriä.



Siitä ei ole niin hirvittävän kauan aikaa kun kuninkaalliset matkustivat junilla. Esimerkiksi nykyinen Tanskan kuningatar Margareta/Margrethe tuli junalla Köpenhaminasta joka kesä aitinsä Ingridin ja siskojensa kanssa Tukholmaan tervehtimään sukulaisia. Kuningatar Ingrid oli Bernadotten sukua ja Ruotsin prinsessa. Hänen isänsä oli Ruotsin kuningas Gustav VI Adolf, joka hallitsi vuoteen 1973, kuolemaansa saakka. Minä olin silloin jo aikuinen joten muistan nämä kuninkaan hautajaiset aivan hyvin. Ingridin tytär Margareta (ruotsiksi ja Marghrete tanskaksi) ehti nousta Tanskan valtaistuimelle juuri sitä ennen kuin isosiä kuoli.

Tukholman kaupungin museon arkistossa on valokuvia siltä ajalta kun he nousivat junasta Tukholman päärautatieasemalla.


Ensimmäinen linnan tapainen rakennus Stureborgen rakennettiin tälle tontille jo 1500-luvulla. Nykyinen linna on vuodelta 1727. Magnus Julius de la Gardien pyynnöstä rakennettiin tämä erittäin upea linna. De la Gardie oli kreivi, sotilas, virkamies ja politikko. 

Nykyään linna kuuluu kuninkaalliselle hoville ja Valtion kiinteistövirasto pitää huolen rakennuksesta. Linna on avoinna yleisölle ja linnassa on vain opastettuja kiertokäyntejä. Bussi LT502 kulkee tänne Järnan ja Trosan välillä. Toinen mahdollisuus on ottaa Trosaan lauantaisin ja sunnuntaisin kulkeva bussi Liljeholmenilta Tukholmassa ilman etukäteisvarausta. Varmista bussin paluuaika kuljettajalta.

Kolmas mahdollisuus on ottaa Tukholmasta sähköjuna Södertäljeen ja vaihtaa siellä Gnestaan kulkevaan sähköjunaan. Jää pois Järnassa ja ota bussi LT502 Tullgraniin. Tullgarnin bussipysäkiltä on sitten 2 kilometrin kävelymatka linnaan. 

Täällä on aukioloajat ja sisäänpääsymaksut. 


Hölön kirkko

Tullgarnin linna sijaitsee oikeastaan Hölön entisessä  kirkonkylässä. Hölön pitäjä syntyi niin että kaksi keskiaikaista kylää Ytterhölö ja Överhölö liitettiin yhteen 1500-luvulla. 

Alueella on jopa 50 rautakauden hautakenttää. Muinaismuitoja löytyy alueelta runsaasti myös pronssikaudelta. Kuusi linnavuorirauniota ja runsaasti riimukiviä sijaitsee myös  Hölön pitäjässä. Täällä avattiin vuonna 1922 huomattavan suuri marmorikaivos. Harmaanvihreä marmori oli kysyttyä ennen kaikkea Tukholmassa, mutta jonkin verran sitä myytiin myös ulkomaille.  

Hölön kirkko raknnettiin jo 1100-luvulla, mutta kirkko on sen jälkeen uusrakennettu melkein kokonaan. Kirkko sijaitsee useamman kilometrin päässä pohjoiseen päin linnasta. Kirkko on tuskin kovinkaan usein avoinna.

Holo kyrka apse.jpg

Auringon symboolissa pääalttarin yläpuolella on hebreankielellä Jumalan nimi JHWH, siis Jahve. Luultavasti joskun ajan saatossa on paikalliset juutalaiset käyttäneet kirkkoa omiin Jumalanpalveluihinsa.




Tullgarn nykyisessä muodossan on 1720-luvulta. Vuodesta 1722 on linna ollut kuinkaallinen lustslott/ huvilinna. Nimitys lustslott tulee saksankielestä. Lustslott on levähys- ja virkityslinna jollaisia oli myös Ranskassa. Muutama sellainen löytyy myös muiden kuinkaallisten linnojen yhteydestä, pari Tukholmastakin. 


Tullgarns slott - terrasser.jpg

Kuningas Gustav II:n  nuorempi veli, herttuas Fredrik Adolf, antoi uuskorjata linnan uusklassisen tyylin mukaan. Kaikki sen ajan kuuluisimmat ja taitavimmat arkkitehdit ja taiteiljat saivat tehtäväkseen suunnitella linnan uudestaan.

Tullgarns slott cast iron fences.jpg

Kuningas Gustav V otti vuorollaan linnan haltuunsa vuonna 1888 ja yhdessä vaimonsa kuningatar Victorian kanssa he tekivät paljon uudistuksia linnassa. Nyt linnasta tehtiin kuinkaallinen kesähuvila tai paremminkin kesäresidenssi.

Tullgarns slott seaview.jpg

Sophia Maria Victoria av Baden, kuten kuningatar Victorian virallinen nimitys kuuluu ruotsiksi, avioitui vuonna 1907 Ruotsin kuninkaan Gustav V:n kanssa. Victoria kuoli Roomassa vuonna 1930. Hän syntyi suurhettuas Fredrik I:n ainoana tyttärenä. Suurherttuaalla oli oma herttuaskuntansa Baden, nykyisessä Saksassa. Mutta Victoria oli myös Ruotsin kuningas Gustav IV Adolfin tyttären pojan tytär.  Toisin sanoen Victoria kuului myös Vasan sukuun. Saksan keisari Vilhelm I oli hänen isosiänsä.


Linnan puisto on laaja. Puistossa kävellessä voi kokea 1600-luvulta 1900-luvulle kuuluvaa puistosuunnittelua. Eksoottisten puiden lisäksi löytyy täältä ne "pakolliset" puistolehmukset jotka reunustavat Tullgraniin kulkevaa linnan tietä. Useimmat kukkivat pensaat ja puut tuotiin Mainaun saarelta Svetisistä, joka oli kuingatar Victorian kotiseutua.

Nyt 1900-luvulla on puistoa modernisoitu ja vanhinta osaa yritetty entisöidä.



Tullgarn Lejon 2011.jpg

Tullgarns slott nära view.jpg







Oscar I orangeri 2011a.jpg

Orangerit

Tullgarn Orangeriet 2012.jpg

 Orangeriet on nykyään ravintola

Tullgarn Orangeriet 2012b.jpg

Täällä voi ruokailla kuka vaan silloin kun orangeriet ei ole varattu yksityisiä juhlia varten. Kesällä katetaan pöytiä ulos ruohikollekin.

Tullgarns slott Kavaljersflygeln2.jpg



Bellevue gård



Tullgarns Wärdshus on ensiluokkainen ravintola

Täällä voi pitää vaikka häitä, jolloin entien hevostalli katetaan ja koristellaan juhlakuntoon.Yöpymispaikkojakin löytyy. Halvempi Bed & Breakfast yöpymismahdollisuuskin  löytyy.



Tullgarnin luonnonreservaatti

Sörmlandsleden vid Tullgarn 2011.jpg

Sörmlandsleden on hyvin tunnettu patikkareitti. Se on noin 1000 km pitkä ja se jakutuu noin sataan lyhenpään pätkään, josta sitten jokainen voi valita omansa.