sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Mosebacke torg



Katarinabergetin vuorella, Södermalmilla, sijaitsee tori nimeltä Mosebacke torget. Katarinabergetin kallion sisässä on Tukholman suurin pommisuoja, missä on jopa sairaala valmiina käyttöön. Nyt kallion sisään rakennetaan myös suurta Slussenin metro-bussiasemaa.


Harald Lindbergs trappa, Slussenilla

Katarinavägenin kadulta nousee erittäin äkkijyrkät Harald Lindbergin jyrkät portaat ylös Mosebacken torille, mutta en ole varma onko portaat käytössä. Tuossa oikealla näkyy sisäänkäynti pommisuojaan missä on ollut autoparkki, mikä nyt on suljettu.

Harld Lindberg (1901-1976)oli taiteilja joka syntyi Björkö-Arholman saarella ja kavoi siellä meren tuntumassa.Hän asui myöhemmin usamalal apiiakunalla Euroopassa. Hänestä tuli kuulusia taidemaalari, jonka meriaiheisia tauluja myydään huutokaupalla  muun muassa Bukowskilla.


Toinen tapa päästä Mosebacken torille on ottaa Gondolen hissi Slussenilta ylös ja sitten kulkea Katarinan kävelysiltaa pitkin Katarninavägenin ylitse suoraan Mosebacken torille.

Busseja ei kulje Mosebacken torille. Lähin bussipsyäkki sijaitsee Katarinabergetin vuoren alapuolella ja Slussenilla. Sluseenilta on kävellen parasta kiepauttaa ylösPeyre Myndes Backen nimsen kadun kautta Götganin kadulle ja siitä sitten vasemmalle joko Utvädersgrändiä, Hökesn gatania tai Svartensgatani pitkin Mosebacken torille.


Tällaiselta Katarinan kävelysilta näytti vuonna 1915.


Mosebacken vesitorni näkyy kauaksi

Mosebacken vesitorni, Mosebacken pumppuaseman päällä oli vesisäiliö. Tornin suunnitteli kuulusia arkkitehti Ferninand Boberg ja torni valmistui vuonna 1896.

Tuossa kuvassa edustalla sijaitsee Scandic Sjöfartshotellet, siis entien merimieshotelli. Hotellin sijainti on paras mahdollinen! Hintakin on keskitasoa alempi, mihin sisältyy mahtavs aamiasubuffé!  Moderni ja viityisä ja lapsiystävällinen hotelli, missä on monen kokoisia huoneita, jopa perhehuoneitakin. Hotelilla on on myös autotalli. 


Sankt Erik/Erik Pyhä pumppuaseman sisäänkäynnin päällä. Sankt Erikin nimi on liitetty moneen kohteeseen Tukholmassa. Sankt Erik on Tukholman suojeluspyhimys ja silmäsairaiden pyhimys. Tukhomassa on Sankt erikin silmäsiaraala, mitä pidetään Euroopan parhaimpana silmäsairaalana.

Eerik Pyhä (ruots. Erik Jedvardsson den Helige) oli Ruotsin kuningas noin vuosina 1156–1160. Erik oli uplantilaista mahtimiessukua. Vaimokseen hän sai tanskalaisen prinsessan Kristiinan (Christina Björnsdotter), joka oli Inge I:n, erään aiemman mahtavan ruotsalaiskuninkaan, tyttärentytär.


Mosebacke

Mosebacke torg on yksi Tukholman vanhimmista aukioista ja se perustettiin jo 1850-luvulla. Nykyinen aukio on rakennettu 1940-luvulla. Vuosien mittaan aukion kuluminen on merkinnyt sitä, että se ei ole enää se vihreä keidas, joka se alun perin oli. Nyt on toteutettu useita toimenpiteitä, jotta aukio voi tarjota mukavan paikan kasveille, kukille ja puille, mutta ennen kaikkea kaikille aukion ohikulkijoille.


Mosebacke torg

Mosebacke torg on aukio Södermalmilla Tukholman kantakaupungissa Katarinabergetin kukkulalla. Tätä aluetta Södermlamilla  kutsutaan nimellä Söders höjder/Söderin korkeus. Slussenilta tänne on jyrkkä nousu, yrittipä mistä kohtaa tahaansa. Tämän kukkulan alle kallion sisään rakennetaan parhaillaan bussi/metroteminaalia samalla kun vihdoinkin koko Slussen pantiin täyskorjausten alle. Kyllä tätä on odotettutkin.

Mosebacke Torg on vilkas paikka vain korttelin päässä Götgatanin vilkkaalla kadulla. Soralla päällystetylle Mosebacken aukiolle pääsee useista eri suunnista. Kesäisin 'toriympyrässä' on pieni kahvila leikattujen pensasaitojen ympäröimänä. 

Tori sai nimensä alueella asuneesta Moses Israelssonin nimestä, jolla oli tuulimylly täällä ja missä jauhettin jyviä jauhoksi. Moseksen appiukolla Johan Hansson Höökillä oli oma tuulimylly Moosesken myllyn vieressä. Höök sai oman nimikkokadun lähettyviltä, Hökensgata, mikä johta ylös Mossebacken torille.

Mosebacke on ollut 1700-luvulta lähtien hauskanpidon ja viihteen paikka. Södra Teaternin nykyisellä paikalla sijaitsi majatalo Stockholm Vapen, jossa oli suuri puutarha ja näkymä kaupungin keskustaan. 1800-luvun aikana majatalo rakennettiin uudelleen ja siitä tuli huvipalatsi, jossa oli karusellit ja tanssilattia. Vuonna 1853 majatalo purettiin ja teatteri rakennettiin, mutta se paloi Mosebacken tulipalossa.

Mosebacke torin kesäkahvila


Tukholmalaiset ovat nimenneet Mosebacketorgetin Tukholman kauneimmaksi toriksi vuonna 2006. Kesäaikaan tori on todella kaunis ja rauhallinen oaasi.



Merkillinen rauta-aitaus




Kesällä aukiolle sijoitetaan kukkauurnoja. Aukion vihreä osa koostuu pengerretyistä nurmialueista, joissa on vanhoja puita ja joitain pienempiä kultasateita. Keskellä on pieni suihkulähde, jossa on marmoriveistos "Siskot". Nils Sjögrenin veistos sijoitettiin aukiolle vuonna 1945.







Fiskarsgatanin katu alkaa tästä portaitten ylpäpuolelta. Kadun alkupäässä sijaitsee leveät portaat  missä on kesäaikaan uepat kukkaistutukset ja puistopenkit. Fiskargatan on kyhyt kaunis katu.


Aukion pohjoisosa koostuu mukulakivistä, jota ympäröi matala, taiteellisesti koristeltu rauta-aita. Reunoilla paikoin puita, pääasiassa vaahteroita, mutta myös kesäkukkille on istutusalueita. Kesällä aukiolle sijoitetaan kukkauurnoja. Aukion vihreä osa koostuu pengerretyistä nurmialueista.


Södra Teatern/Eteläinen teatteri, Mosebacke torg, Södermalm

Södra Teatern on teatteri- ja konserttilava Mosebacke torgetilla Södermalmilla Tukholmassa. Teatteri on rakennettu vuonna 1852, ja se on yksi Ruotsin vanhimmista toimivista teattereista. Stora Scenen on vuodelta 1859 ja siihen mahtuu 414 henkilöä.

Rakennuksessa on myös viisi baaria ja ravintola Mosebacke Etablissement. Kesäisin Södra Teaternilla on käytössä myös Mosebacken terassi ruoka- ja juomatarjoilulla sekä ulkoilmakonserteilla. Kesäisin myös Champagne-baari, jonka suurelta terassilta on näkymät koko Tukholmaan, on avoinna yleisölle.


Mosebacketerassista kerroin täällä aikaisemmin! Terassille pääsee tuon portin kautta. Suosittelen!