perjantai 16. elokuuta 2019

Synagoga


Tukholman Suuri synagoga, Wahrendorffsgatan 3, Norrmalm

Suuri Synagoga on yksi kolmesta synagogasta jotka kuuluu Tukholman juutalaiselle seurakunnalle. Fredrik Wilhelm Scholander suunnitteli Tukholman Suuren synagogan, joka rakennettiin vuosina 1861-1870. Synagogan paikaksi valittiin Berzelii park/Berzeliin puisto Norrmalmilla. Synagoga siis sijaitsee erittäin keskeisellä paikalla. Puisto sai nimensä tunnetun kemistin Jöns Jakob Berzeliuksen mukaan. Se oli hän joka keksi kemialliset merkit ja keksi myös useita uusia alkuaineita.


Bukowski, Berzelii Park

Wahrendoffsgatan on melko lyhyt kadun pätkä Kungsträdgårdenin puiston molemmin puolin ja Kungsträdgårdenin puiston ja Berzelin puistojen välillä. Tälle alueelle ja Östermalmin kaupunginosankin puolelle on kasaantunut valtava määrä erittäin rikkaita frimoja ja useita juutalaisia firmoja on jo alunperin sijainnut tällä alueella, kuten Bukowskis

Tämä on Tukholman kapitaalikeskus ja täällä on Wallenbergienkin Investor AB:n rakennus. Investor AB on Ruotsin suurin sijoitusyhtiö ja suurin osakeyhtiö Tukholman börssissa. Investor AB omistaa suuria osakemääriä suurimmissa ruotsalaisissa frimoissa kuten ABB, Atlas Copco, lääkefirma Astra Zeneca, AB Electrolux, L.M. Ericsson, Husquarna AB, Saab AB ja SEB pankki. Investorilla on lukuisa määrä tytäryhtiöitäkin. 

Katollisen Sankta Eugenia seurakunnan tilat ja kirkko sijaitsee seinätysten Synagogan kanssa. Alunperin katu oli yksityisen omistama katu, jonka omisti vapaaherra Martin Von Wahrendorff ja ravintolan omistaja Wilhelm Davidson. Molemmat omistivat useita rakennuksia alueella. Wahrendoff omisti ns Wahrendosffska huset jossa perhe asui. Rakennuksesta ei ole enää juuri mitään jäljellä. Samalla hajoitettiin myös viereinen rakennus, jossa sijaitsi Hotel du Nord nimien ravintola ranskalaisen mallin mukaan. Ravintola kuului yhteen kuninkaallisen Dramaten teatterin kanssa. 

Wahrendorffien palatsin tilalle muutti myöhemmin Stockholms Enskilda Banken joka sai sisäänkäynnin Kungträdgårdsgatanin puolelta. Pankin omistaa vieläkin Wallenbergit. SEB-pankki on suurelta osin teollisuuspankki, ei siis mikään kenenkä tahaansa pankki.

Martin von Wahrendorff toimi hovimarsalkkana, mutta hän oli myös teollisuusmies ja keksijä sekä dipolomaatti. Hän oli maahanmuuttajan poika Mecklenburgista. Isä Joakim Daniel Wahrendorff toi rikkaudet tuleessan Tukholmaan, aivan kuten moni muukin maahanmuuttaja on tehnyt. Hän osti Åkes Styckebrukin ruukin tilukset Strängnäsistä ja hänestä tuli myöhemmin useamman muunkin ruukin omistaja, kuten Länna, Skeppsta, Aspa, Vedevåg, Bjurfors, Siljansfors, Garpenberg... Martin von Wahrendorfin pojanpojan mukaan sai siis tämä katu Blasieholmenilla nimensä.



Bukowskis vasemmalla, Bezelii Park'in puiston ja Wahrendorffsgatanin kulmauksessa, Juutalaisen seurakunnan tilat oikealla ja keskellä kuvaa häämöttää Synagoga.

Bukowskis perusti liettualainen aatelisherra nimeltä Henryk Bukowski, joka oli oikeastaan puolalaista aatelissukua. Hän tuli suuren puolalaisen maahanmuuttovirran mukana Tukholmaan. Puolasta on aina ja jatkuvasti tullut maahanmuuttajia Ruotsiin ja varsinkin Tukholmaan ja Ruotsin itärannikolle. He ovat yksi Ruotsin suurimmista maahanmuuttaja kansallisuuksista, jos lasketaan ajan saatossa tänne muuttaneet. Joukossa on ollut aatelisia ja juutalaisia sekä ihan tavallista väkeäkin. Vuonna 1873 Bukowski teki suurimman huutokauppansa myydessään kuningas Karl VX:n kokoelman. Yksi suurimmista ostajista oli Wilhemina von Hallwyll, joka asui Hallwyllin palatsissa, josta olen kertonut täällä.

Bukowskis on nykyään yksityinen osakeyhtiö jonka suurin osakkenomistaja on Lukas Lundin, joka kuuluu yhteen Ruotsin rikkainpaan sukuun, joka omistaa Lundin Mining ja Lundin Petroleum AB:n. Lundinit omistaa useita kaivoksia ympäri maapalloa ja nostaa öljyä ja kaasua Norjassa. Lundinit ovat yksi Euroopan rikkampia sukuja, joiden pääkonttori sijaitsee New Yorkissa. Varoja on levitetty ympäri maapalloa nykyään. Lukas Lundinilla on kesäasunto La Speziassa Italiassa, jossa hän elää luxuselämää. Pääsijainen asunto sijaitsee Genevessä Sveitsissä.


Tämän pääsynagogan Adat Jeshurun lisäski on Tukholmassa Adat Jisrael seurakuntahuoneisto Sant'Paulsgatanin varrella. Kolmaskin seurakuntahuoneisto sjaitsee jossain päin Tukholmaa. 

Tukholmassa haudataan kaikki samoille hautausumaille uskonnosta riippumatta, aivan kuten Italiassakin. Kukin uskonto saa oman osuutensa hautausumailla. Hautapaikkoja vaan ei tahdo enää riittää kenellekään, joten useimmat joudutan polttohautaaman muistolehtoihin ja kolumbariumeihin.

Tukholmassa on pienempiä vanhoja juutalaisia hautausmaita kesikaupungilla, kuten Aaronsbeg  ja Kronoberg, molemmat Kungsholmenilla.


Tämä synagoga vihittiin käyttöön vuonna 1870. Lauantaisin pitävät reformistiset juutalaiset oman jumalanpalveluksensä tässä synagogassa.








Uusi Juutalainen museo avattiin vastikään Själagårdsgatan 19 Gamla Staniin. Se on aivan mahtava museo. Museo sai uudet tilat Tukholman vanhimmassa 300-vuotta vanhassa synagogassa. Historiallinen museo antoi jopa siirtää alkuperäisen saarnastuolin takaisin omalle paikalleen synagogaan.



Aronsbergin juutalainen hautausmaa, Kungsholmen


Aronsberg


Aronsberg



Konobergin juutalainen hautausmaa, Kungsholmen



 

Tässä videossa kerrotaan eteä saarnastuoli oli Nordiska museet'ssä, mutta seei  pidä paikkaansa. Se oli Historiallisessa museossa, kuten kaikki kirkolliset ja uskonnolliset esineet uskonnosta riippumatta on säilytetty.