lauantai 8. lokakuuta 2022

Hagaparken


Noh nyt alkaa näyttämään syksyltä Tukholmassakin

Olen aikaisemmin useamman kerran kertonut Hagan puistosta muun muassa täällä Hagastadenista ja täällä olen kertonut Hagan linnasta. Hagan alue ei ole uusi alue, mutta uudesti muokattu alue Tukholman keskitaajamassa.

Syksy on mitä ihaninta aikaa Tukholmassa. Aurinko paistaa joka päivä, mutta ei porota niin täysiltä kuin kesällä. 15 plusastetta on aivan ihanteellinen päivävelyä  ajatellen. Meteorologinen syksy ei ole kuitenkaan vielä, sillä yölämpötilat ovat vielä korkeat.


Tukholman kaupunki koostuu 40 % viheralueista ja kantakaupungissa on tarjolla jopa 400 puistoa, toisin sanoen valinnanvaraa on.

Hagastaden, Life Sciense


Hagastaden on uusi kaupunginosa Tukholman keskustaajamassa. Viime vuosina on syntynyt kuusi uutta kaupungin asuintaajamaa, ikään kuin uutta kaupunkia Tukholman ympärille. 

Hagastaden sijaitsee aivan Vasatanin kaupunginosan kupeessa. Hagastadenista syntyi uusi kaupunginosa kun Norra Stationen/Pohjoisen rauatiaseman ympäristö rakennettiin uudestaan. Asemahan ei ole ollut toiminnassa moniin kymmeniin vuosiin. 


Tukholman taajama on merkattu sinisellä ja punaisella merkatut alueet ovat eronneet Tukholman taajaamasta. Taajamassa asuu noin 1,7 miljoonaa asukasta.  Tukholmna lääni on huomattavasti paljon laajempi alue, mihin mahtuu 2,5 miljoonaa asuassta. Noista vihreistä alueista ei ole tietoa, mutta luultavasti ne tarkoittaa Tukholman kunnan isoimpia lähitaajamia, mitkä voi lukea mukaan  Tukholman taajamiin.

Se kestää vielä joitakin vuosia ennen kuin Hagastadenin alue on valmis.  Tai noh, Hagan aluehan on ollut jo ikuiset ajat, mutta koko alue on muokattu uusiksi. Täällä sijaitsi Tukholman pohjoinen rautatieasema, mutta sekin hajoitettiin melkein kokonaan. Täällä sijaitsi kaksi asemaa vierekkäin, toinen oli matkustajia varten ja toinen tavaraliikennettä varten. 


Tullirakennukset ovat vieläkin jäljellä tuossa puitten katveessa, Norra Statiosngatanin kadun varrella

Aseman virallinen nimi oli Norrtull/Pohjoinen tulli, mihin johtaa Norrtullsgatanín katu. Norrtulli on vieläkin jäljellä nimityksenä ja tässä kohtaa kulkee teitä ristiin rastiin ja liikenne on kovaa. Junaradat on peitetty, vanhoja rakennuksia on hajoitettu ja uusia rakenneuttu tilalle.  Ja lisää  tullaan rakentamaan. Tässä kohtaa myös E4 ja E20 tiet.

Nyt kiskot ont peitetetty maanalle tunnelliin, mihin rakennettiin moottoritie nimeltä Norralänken/pohjoinen lenkki. Tie tulee kulkemaan käytänöllisesti katsoen koko Tukholman keuskustaajaman ympärillä, siis eräänlainen kehätie. Södralänken/eteläinen lenkki on ollut valmis jo kauan. Tunnelialueesta tuli samalla Tukholman kaupungin ja uuden kaupunginosan Hagastadenin raja. Tukholmassa on päärautatieaseman lisäksi jäljellä Itäinen rautatieasema ja Eteläinen rautatieasema. Tukholman päärautetie-asemaa ja sen ympäristöä ollaan myös rakentamassa uudestaan.


Uusi Hagastaden on rakennettu Vasastanin ja Norrtullin väliin. Vain mustalla ja valkoisella merkatut reitit kulkevat maan päällä.  Myös Karolinisen sairaalan alue on uusrakennettua, ja uusi sairalarakennus kompleksikin on ollt valmis jo useamman vuoden. Täällä sijaitsee myös Astrid Lindgren lastensairaala. Täällä sijaitsee myös toinenkin lastensairaalla, Nallesairaala.

Jo useampi vuosi on rakennettu uutta kaupunginosaa nimeltä Hagastaden, osittain Tukholman ja osittain Solnan kunnan puolelle. Eiköhän se nyt pian ala olla valmis.vSamalla rakennttiinvuusi osio Karoliiniseen sairaalaan ja Karoliininen Instituutti sai myös uuden lisärakennuksen. 

Norralänkenin tunnelin päälle rakennettiin korkeita asuinrakennuksia, joissa on myös konttoreita ja myymälöitä ja muita palveluja samoissa rakennuksissa. Täällä tulee asumaan enimmäksen professoreja, insinöörejä, tutkijoita ja muuta Karoliinisen sairaalan ja ylopiston väkeä.  Kalustetut asunnot  omistaa IKEA, mikä vuokraa asuntoja. Tämä siksi että useimmat asukkaat ovat ykisnasujia ja he tulevat asumaan täällä vain muutaman vuoden. Kun Hagastaden valmistuu, alueella arvioidaan olevan yhteensä 6000 kotia (3000 Tukholman kunnan puolella ja 3000 Solnan kunnan puolella.) ja 50000 työpaikkaa. Hagastaden sijaitsee osittain Solnan kunnan puolella. Solna sijaitsee ikään kuin Tukholman kunnan sisällä.

Alue nimeltä Haga on ollut jo kauan ja nimi tulee Hagan linnasta, missä asuu kruununprinsessa Victoria perheineen. Mutta he muuttavat piakoin enempi maaseudulle moderniin asuintaloon, alueelle missä asuu taviksia. He saavat toki suuren tontin golfkentän vierestä. 

Hagastaden valmistuu pikku hiljaa...

Hagastaden on moderni futuristinen alue, missä tehdään ylopistollista tutkimustyötä, missä on konttoritiloja, liikkeitä, ravintoloita, kirjastoja, kuntosaleja ja asuntoja samoissa rakennuksissa. Alueelle on rakennettu myös esikouluja ja peruskoulu. Vasastanissa on eniten esikouluja koko Tukholman läänissä.

Maailmanlaajuiset yritykset, kuten Astra Zeneca, Pfizer, MSD ja Bayer, ovat päättäneet asettua tänne yhdessä pienten innovatiivisten start-up-yritysten kanssa, mitkä ovat monissa tapauksissa peräisin yliopistojen tutkimuksesta. Nykyään 140 yritystä ja muuta life science-toimijaa on kasaantnut Hagastadenin alueelle, mikä on noin kolme kertaa Gamla Stanin kokoinen alue.

Liljeholmenille rakennettiin Marievikin uusi asuinalue ja se on yhtä ahtaaseen rakennettu kuin Hagastadenkin. Kritiikkiä on tullut juuri ahtauden takia. Årstadal on myös raknnettu vastikään saman mallin mukaan. Tilanpuute on suuri koska alueet sisältyy keskikaupunki alueeseen. Tukholmaan syntyy uusia alueita kuin sieniä sateella!

Hagastaden sijaitsee osittain entisen Tukholman Pohjoisen rautieaseman paikalla Norrtullissa. Alueen ohitse on rakenettu uusi Norra Länken niminen kaupunkimoottoritie E20 tie, mikä kulkee Värtahamnen satamasta länteenpäin ja edelleen Södertäljeen, missä se kohtaa E4 tien, mikä kulkee Torniosta Helsingborgiin.

Tukholman kaupunginarkkitehti Alexander Wolodarski suunnitteli ensi alkuun kaksi korkeaa tornitaloa/Tors torn, ikään kuin sisäänkäynti portiksi Hagastadeniin. Wolodarski on käyttänyt 15 vuotta Hangastadenin suunnitteluun. Kritiikin takia tornien rakennustyyliä haluttiin muuttaa. Ajan nyötä projektiin on liittynyt useita asiantuntijaryhmiä.

Hagastadeniin on valmisteilla myös metrosema, minkä pitäsi olla vamis käyttöön vuonna 2028. Asemalla tulee jokainen tunti nousemaan  noin 3800 matkustajaa. Tukholmaan on rakenteilla useampiakin metrosemia ja sen lisäksi on suunniteilla lisää raitiovaunulinjoja. 

Useimmat tukholmlaiset haluaa asua niin lähellä metroasemaa kuin mahdollista.  Joka päivä nousee metroon noin puoli miljoonaa matkustajaa, jotka tekevät noin miljoona matkaa metrolla päivittäin. Metrot kulkee seisomalasteissa ruuhka-aikoina. Tukholman metrolinjoja on noin 100 kilometrin matkalla ja asemia on 100 ja uusia on rakenteilla.
 
Hagastadenin netroasema saa neljä uloskäyntiä, Karoliiniseen sairaalaan,  uudelle torille sairaalan ulkopuolella, Karolinska Institutetin kohdalle ja Torsplanin aukiolle.

Tukholmaa rakennetaan uudestaan ja uudestaan kaiken aikaa taukoamatta. Parhaillaan on ehkä kymmenisen uusrakennus projektia meneillään. Tukholman kunta kutsuu projektia nimellä 'Stockholm växer'. Tukholman Kultuuritalolla on huone nimeltä Stockholmsrummet, missä kukin voi käydä tutustumassa kasvavaan Tukholmaan lasilattian avulla.

Tällä Hagastadenin alueella sijaitsee Karoliininen sairaalla, mikä on myös muokattu uudestaan. Tukholman yliopiston Karoliininen instituutti sijaitsee myös täällä. Alueella on myös tieteellistä tutkimusta ja siksi aluetta kutsutaankin Sience City nimellä. 

Life Sciense on lääkitysalan bisnesfirma. Ruotsin tavoitteena on olla johtava life science-maa ja olla edelläkävijä edistyneen terveydenhuollon innovaatioissa ja toteuttamisessa.

Hagastaden on rakennettu Tukholman ja Solnan välisen rajan ylitse ja tämä tehtiin rakentamalla suuri peite E4/E20-moottoriteiden ja rautatien päälle. Päälle rakennettiin asuntoja, toimistoja ja puisto. Tällä tavalla liikenne kulkee talojen ja puiston alla. Alueella asuvat säästyvät melusta ja Tukholman ja Solnan välillä on helpompi liikkua.


Täällä sijaitsee Karoliinisen Instituutin konferenesikeskus Aula Medica, Nobels väg 6. Vieressä seisoo valtava modernsi Biomedicum,  biolääketitellein keskus.


Koska sekä Karolinska Institutet että uusi Karoliininen yliopistollinen sairaala sijaitsevat alueella, on Hagastaden mielenkiintoinen monille biotieteen parissa työskenteleville. Biotiede liittyy lääketieteeseen,terveydenhuoltoon, biotekniikkaan ja muihin elämän ja terveyden aloihin.

Hagastadeniin rakennetaan useita asuinkortteleita Tukholman keskustan ja  Hagaparkeniin puistoaleen välille. Myymälöiden lisäksi tarjolla on myös monenlaisia muita palveluja, kuten esikouluja, hoitokoteja ja asuntoja opiskelijoille.


Hagastadenista tuli uusi kaupunki kaupungin sisällä

Talojen joukossa on pohjoistornit, kaksi erittäin korkeaa rakennusta nimeltä Helix ja Innovation. Taloja, joihin tulee noin 200 asuntoa, on 125 ja 110 neliömetriä suuria. Niistä tuli Tukholman korkeimmat asuinrakennukset. Ne näkyvät kaukaa ja ovat alueen maamerkkejä.

Asunnot ovat asunto-oikeusasuntoja sekä vuokra-asuntoja. Ruotsissahan ei ole osakeasuntoja lainkaan. Torni, Helix ja Innovation, ovat kiinteistöyhtiö Oscar Propertiesin omistuksessa. Suuri 199 neliömetrin asunto myyytiin heti 42 miljoonalla kruunulla (= 3 800 000 €). Muita asuinrakennuksia rakentavat Einar Mattsson, Ikano Bostad (=Ikea), Veidekke Bostad, Folkhem, Erik Wallin, Familjebostäder, Besqab ja Stockholms Kooperativa Bostadsförening...


Puistoalue on jo aluillaan...kyllä se siitä...

Asuintalojen ja toimistojen väliselle alueelle rakennettiin Norra Stationsparken-puisto. Puisto kulkee Torsplanilta aina Hagaparkeniin, ja näin pääsee Hagaparkeniin ilman, että on ylitettävä Norrtullin päätiet. Puistoon kuuluu taideteoksia, leikkikenttiä, kulkutiet ja penkit. Se kestää aikansa ennen kuin puistoalue on 'kasvanut'...

 

Solnan kaupunki sijaitsee Tukholman kunnan sisällä, ja  Hagan kaupunginosa Tukholman kunnassa. Aluen vieressä sijaitsee entinen Karoliininen sairaala ja lukuisat sairaalan ja ylioposton instituutit. Hagastadeniin pitäisi olla valmis vuonna 2025. Pandemia vuodet jarrutti rakentamista.

Tukholman ja Solnaan kaupungit, Tukholman 'sotemaakunta', Karoliinisen Institutin, Kuninkaallisen teknillisen instituutin, Tukholman yliopiston ja liike-elämän edustajat ovat sopineet investoida yhdessä Hagastadenin kehittämisen maailman johtavaksi biotieteiden alueeksi.

Biotiede kattaa useita tieteenaloja lääketieteestä, biologiasta ja kemiasta tekniikkaan, informatiikkaan ja materiaalitieteeseen. Biotieteiden toiminnan tavoitteena on parantaa elämää ja terveyttä.

Uusi kaupungin osa on moderni ja dynaaminen, ja siinä on tilaa yhteensä noin 50 000 työpaikalle ja 6 000 kodille. Hagastaden on rakennettu useille yliopistoille, yrityksille, tutkimuslaitoksille, sairaaloille, kahviloille ja ravintoloille, kulttuurille, palveluille ja puistoille.

Uudella keltaisella linjalla Odenplanin ja Arenastadenin välillä tulee olemaan metroasema nimeltä Hagastaden.