keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Tulevaisuus näyttää valoisalta


Syksyn alkua ilmassa...

Tulevaisuus näyttää valoisalta, uskallan jopa väittää että näyttää erikoisen valoisalta. Meillä Ruotsisssa on tilanne hyvä, ja etenkin taloudellinen tilanne on aivan loistava. Me ollaan jo siirrytty automaattisesti jo kaksi kuukautta sitten koronan jälkeiselle ajalle, vaikka ei virallisesti. Näin jälkeen päin voidaan sanoa että ollaan siirrytty.

Lainaan tähän Kansanterveyslaitoksen genreaalisihteerin Johan Carlsonin haastattelua DN-lehdessä:

Johan Carlson sanoo, Ruotsin kansanterveysviraston pääjohtaja: Ne, jotka eivät ole rokotettuja, eivät voi elää tavalliseen tapaan yhteiskunnassa. Hän jatkaa: Kun Ruotsi siirtyy uuteen vaiheeseen 29. syyskuuta, se on paluu yhteiskuntaan, joka alkaa muistuttaa sitä, mikä se oli ennen pandemian alkua vuoden 2020 alussa. Ja paluu tapahtuu, kun tartunnan leviäminen Ruotsissa on alhaisin Euroopassa. 

Ruotsi saa paljon kiitosta siitä, että olemme pitäneet samaa linjaa koko ajan, emme ole avanneet, sulkeneet ja heiluneet edestakaisin, kuten monet maat ovat tehneet. Säännöksia on nostetu jonkin veraana, mutta periaatteessa vastuu on yksilöllä. Pidä etäisyys ja ole varovainen. Tämä on mielestäni toiminut hyvin ja on yksi syy siihen, miksi meillä menee paremmin kuin monissa muissa maissa. Tiedän myös, että monet ovat arvostaneet tätä linjaa. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että jokaisen on rokotettava, otettava vastuu tekemisistään.

Jotta vanhuksille voitaisiin antaa kolmas rokote samanaikaisesti kausi-influenssan lähestymisen kanssa, Johan Carlson katsoo, että kaksi pistosta tulisi antaa samanaikaisesti. Voin kuvitella, että ne voidaan antaa marraskuussa-joulukuussa. 

Vanhuksille, jotka odottavat nyt kolmatta pistosta, on hyvät mahdollisuudet vahvistaa immuunijärjestelmää. Se näyttää sekä Modernan että Pfizerin luvut, jotka mittasivat jopa kymmenen kertaa korkeammat vasta-ainepitoisuudet kuin annoksen toisen jälkeen. Jos kolmas ruisku antaa samat hyvät vaikutukset myös todella vanhoihin, en usko oikein, mutta terveillä aikuisilla se on niin. Se, että saat oikean lisännosken, on selvää myös niille, jotka saivat alun perin Astran ja nyt saavat mRNA-rokotteen, sanoo Johan Carlson.


Ihmiset pakkaa kassejaan sillä lentomatkustamien on melkein ilmaista, ainakin toistaiseksi. Lentomatka mihin euroopplaisen kaupunkiin tahaansa maksaa vähemmän kuin matka lentoknetälle.

Nyt on tapettu aikaa ja  odoteltu että rokotteenvastaisetkin tulevat järkiinsä, ja menevät ottamaan piikin tai kaksi. Täysin rokotettuja on 73,2% ja yhden rokotteen saaneita on 82,5%.

Rokotattomat ei voi pitää rokotettuja panttivankeinaan ja vaatia että me heidän takiaan eletään jatkuvasti eristykissä. Joten Kansantervyslaitos sanoi lopulta että jatkossa he ei anna suosituksia rokotetuille, vain rokottamattomille. Me muut saadaan elää ihan vapaasti ilman rajoituksia, ilman koronapasseja, mutta rokottamattomat saa pitää väljeä, tehdä töitä etänä, varoa muita, ei mennä kokoontumisiin, urheilutapahtumiin, teattariin, elokuviin, musiikitapahtumiin eikä ravintoloihin istumaan. 

Nyt sattui vielä niin että eräässä hoivakodissa 20 perussairasta iältään erittäin vanhoja sai koronatartunnan, vaikka he kaikki olivat rokotettuja jo noin 5 kuukautta sitten. Yksikään heistä ei joutunut tehohoitoon eikä sairaalaan, vaan sairastsi lievän koronan ilman minkäänlaista vaaraa. He saivat Astra Zenegan rokotteet. 

Kansantervesylaitos on kuitenkin päättänyt alkaa rokottamaan kolmannella piikillä. Aloitetaan vanhimmasta ja sairaamasta päästä rokottamiset ja sairanhoitohenkilökunta rokotetaan myös nyt alkuun. Alle 65 vuotiaiden rokottamisesta ei ole vileä tehty päätöstä.

Syksy on minun lempivuodenaikani. Kesä stressaa minua aivan valtavasti. Mitä vanhemmaksi tulen sitä enempi kesät stressaa. Onneksi tämä menneenä kesänä ei ollut kuin pariin otteeseen helteitä, mutta sekin oli minulle liikaa. Pitkät valoisat yöt ei jatkuvasti ole mukavia nekään. Yöunet niistä häiriintyy. 





Hyvää ja antoisaa syyskesää!