torstai 14. syyskuuta 2017

Kuninkaan lampaat


Aja hitaasti! Täällä on "kuninkaan lampaat" laitumella.


Norra Djurgården on alue joka kuuuluu hoville. Tästä alueesta kerroin jo aikaisemmin täällä. Tämä alue kuuluu suurenpaan kuinkaalliseen alueeseen nimeltä Nationalstadsparken/Kansallinen kaupunkipuisto. Puistoalueella sijaitse jopa kolme kuninkaallista linnaa, Rosendal, Haga ja Ulriksdal. Täältä löytyy karttoja ja infoa! Täällä Nationalstadsparkenin alueella sijaitsevat nähtävyydet. Siinä riittääkin mukavasti ainakin viikoksi katseltavaa.

Täällä lisää infoa! 
Täällä on interaktiivinen kartta josta voi olla hyötyä. 
Täällä tapahtumainfoa.

Tällä alueella on perinteisesti kuninkaat käyneet metsästämässä. Täällä on jopa pieni kuninkaan metsästysmajakin jäljellä. Täällä on myös perinteisesti kesäisin ollut kuninkaan lampaat laitumella. Joka kevät tulee useampikin autolastillinen lampaita tänne kesälaitumelle. Onko lampaat enää kuninkaan vaiko ei, niin sitä ei monikaan tiedä. Kuninkaan karja on kuninkaan ikiomalla maatilalla Stenhammarissa, josta olen aikaisemmin kertonut täällä. En teidä onko siellä lampaita lainkaan, joten aivan hyvin nämä lampaat voivat olla kuninkaan lampaita, vakka ne asuukin talvensa yksityisellä maatilalla Lekebergan kartanossa.

Norra Djurgården on ollut kuninkaan lampaiden kesälaidunmaata. Laidunmaan nimi on Stora Skuggan. Osa lampaista on viety eteläisen Djurgårdenin alueelle.


Ihan oikeat kuninkaan lampaat olivat 50-luvulla Drottningholmin linnan ruohikolla. Täällä Drottningholmin linnassa asuu nykyinen kuningas ja kuningatar. 


Valokuva 1960-luvulta. Kuninkaan lampaat ovat laitumella Sjöhistoriska museet/Merihistoriallisen museon ruohokentällä Södra Djurgårdenissa.


 Tässä on kuninkaan lampaat laitumella Ladugårdgärdetillä, Östermalmilla


Pässit kuulema laitettiin ketjuilla kiinni tämän ladon edustalle Ladugårdsgärdetillä, jotta he eivät päässeet häiritsemään naaraita ja karitsoja.



Lammastalli Ladugårdsgärdetillä oli käytössä vuoteen 1986 saakka

Niin Norra Djurgårdenin kuin Södra Djurgårdenin laidunmaat kuuluivat kaun Banérin aatelissuvulle, jotka puolestaan lahjoitti laidunmaat Klaran luostarille 1400-luvulla.

Nämä lampaat täällä Norra Djurgårdenissa ei tarvitse enää olla kuninkaan lampaita, vaikka toisaalta, kuningas voi aivan hyvin omistaa nuo lampaat ja maksaa niitten hoidosta. 

Joka tapauksessa nykyiset lampaat tulevat tänne joka kesä Örebron lähettyviltä Lekeberga gård nimisestä kartanosta. Nils ja Ingrid Drakenberg omistaa Lekebergan kartanon. Drakenbergin suku omistaa kartanon vuodesta 1900 lähtien. Kartano on entinen kungsgård/kuinkaankartano, jonka omisti kuningas Karl IX. Kuinkaalla oli täällä maanviljeystä ja karjataloutta siihen aikaan. Joten aivan hyvin voidaan sanoa että tänne kesälaitumelle tulevat lampaat ovat kuninkaan lapaita. Nyt Nils Drakenberg tomii "kuninkaan lammaspaimenena". 

Drakenbergit sanovat että lampaat ovat heidän lampaita ja ne ovat käyneet täällä kesälaitumella vuodestaa 2007 lähtien. Djurgårdsförvaltningen, hovin oma toimisto, kertoo että vuodesta 1995 lähtien on hovin maa-alueita täällä Norra Djurgårdenissa ja myös Södra Djurgårdenissa vuokrattu kesälaidunmaaksi. Siis tuskinpa nämä lampaat sittenkään ovat enää kuninkaan lampaita, vaikka kaikki niitä nimittääkin kuninkaan lampaiksi. Välikö hällä...

Lekeberga on kuntaÖrebron lähellä, joka on saanut nimensä Lekebergan kuninkaankartanosta. Täällä Lekebergassa ovat lampaat kotonaan, mutta näköjään lampaat viihtyvät hyvin myös kesälaitumellaan Kuninkaallisessa Djurgårdenissa.

Facebook! 

Lekebergan kartanossa saa vierailla jos kiinnostaa. Täällä myydään erilaisia kartanon tuotteita.



Täällä sitä tullaan!

Stora Skuggan löytää parhaiten kun lähtee Tukholman yliopistolta Svante Arheniuksen tieltä Stora Skuggans tietä pitkin. Lyhyt kävelymatka. Stora Skugganin alueella sijaitsee Kuinkaallisen Djurgårdenin konttori ja toimisto. Kuninkaallinen Djurgård on ikään kuin hovin firma, firma friman sisällä, josta on niin menoja kuin tulojakin. Heti konttorin jälkeen on lammasten laidunalue joka sijiatsee lenkkipolkujen varrella. Täällä on teitä ja polkuja ristiin rastiin. 

Ja hovia taas puolestan hoidetaan kuin firmaa. Valtio on asettanut neljä henkilöä pitämään kirjanpitoa ja yhden henkilön hovin johtohenkilöksi, valtionmarsalkka Svante Lindquist.

Kerronpahan tässä samalla että Djurgårdeniin Lusthusparkenin nimiselle puistoaluelle on istutettu 13000 uutta kukkaistutusta. Puisto nimittäin täyttää 50 vuotta.


Blå porten johtaa Lusthusparkenin puistoon. Portti sijaitsee heti vasemmalle kun saapuu Djurgårdenin saarelle Djurgårdsbron sillan kautta.


 Lusthusporten

Tällä Djurgårdenin saaren erittäin kauniilla pohjoisella rannalla sijaitsee useita kahviloita ja ravintoloita erittäin kauniilla puistoalueella. Suosittelen käydä päiväkävelyllä!





Näyttää siltä kuin lammas katsoo pää kallellaan laidunkoiraa ihmeissään. Mikä ihmeen paimenkoira tämä on joka vaan nukkuu. 

Kaksi laidunkoiraa Maxa ja Kid osaa kyllä hommansa. Heidän tehtävänään on ohjata tämä iso lammaskatras lammaspaimenen luokse. Tänne tuli keväällä 80 emolammasta (googletin, naaraspuoleinen lammas on kuuelma suomeksi uuhi) ja heidän karitsansa, yhteensä 220 lammasta. Lampaat ovat täällä toukokuusta syyskuun lopulle. 

Lampaat oleskelee enimmäskeen Stora Skuggan alueella Norra Djurgårdenissa ja ovat öisin 4H- kartanon tiloissa. 4H-kartano on lasten ja nuorten oma kartano, joka sijaitsee Stora Skuggan alueella, ja jossa lapset saavat opetella hoitamaan kotieläimiä ja opetella ratsastamaankin. Tällaisia kartanoita taitaa olla ympäri Ruotsia. Kesäkuussa lampaat viedään usein Södra Djurgårdenin alueelle Isbladskärretin suon ympäristöön. Aika pitkä matka. Lampaat ovat siellä vain öisin ja lampaiden kulkua teillä johtaa ratsupoliisit.





Tänne tulee joka vuosi keväällä väkeä katsomaan kun lampaat tuodan laitumelle. Alueella liikuu myös ulkoilijoita, jotka myös törmäävät lampaisiin.









Varsinainen Djurgårdenin saari, jonka itäinen puoli kuuluu hoville, Djurgårdförvaltningen. Norra Djurgården sijaitsee kartan ulkopuolella pohjoiseen päin, Östermalmin pohjoispuolella. Södra Djurgårdeniksi kutsutaan tuota aluetta Kungliga Djurgåden ja sen itäpuolella sijaitsevaa aluetta, jonka nimi on Isbladkärret. Rosendalin Trädgårdenin ja Isbladskärretin välissä sijaitsee Rosendalin linna ja sen aivan ihana puistoalue. Täällä olen kertonut siitä. Rosendalin linna kuuluu hoville. Puistossa saa likkua ihan vapaasti. 

Djurgårdenin saaren etelä rannalla sijaitsee Montesoriesikoulu nimeltä Lilla Kvikkjokk ek, jossa prinsessa Estelle käy päivisin. Esikoulun omistaa lasten vanhemmat yhdessä. Luultavasti prinsessa Madeleinen tytär prinsessa Leonorekin käy siellä silloin kun he ovat Tukholmassa.


Isbladskärretin alue on melko suoperäistä nykyään. Aikaisemmin vuoteen 1981 saakka pumpattiin vedet pois alueelta mutta sen jälkeen alue on saanut suostua. Tänne Södra Djurgrdenin alueelle tuotiin 47 emolammasta karitsoinen tänä keväänäja he oleskelevat Södra Djurgårdenissa kymmenen viikkoa. Södra Djurgårdenin alueella on myös skottilaista ylämäänkarjaa kesäaikaan laitumella. 


Kuningas sai jokunen vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi siskoiltaan näitä skottilaisia lehmiä, mutta nämä eivät ole kuninkaan lehmiä, koska kuninkaalla on oma maatila Stenhamnarissa, jossa hänen lehmänsä ovat laitumella. Täällä olen kertonut Stenhammarista.




Täällä sijaitsee myös ns Kärleksstigen/rakkaudenpolku, jonka kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saivat häälahjaksi Maailman luonnonsäätiöltä WWF. Valokuvassa Victoria ja Daniel kävelemässä polullaan. 


Polku lähtee Djurgårdsvägeniltä (Isbladskärretin bussipysäkkiä vastapäätä) ja kulkee Isbladkärretin suoalueen lounaista rantaa ja päätyy Manillavägenille, noin 200 metriä ennen Djurgårdsbruunin siltaa. Tuo edellinen valokuva on otettu busspsyäkiltä päin. Polku on avoin kaikille. Tänne löytää bussilla 69 Sergels Torgetilta. Jää pois kyydistä Isbladskärret'in pysäkillä. Kesäaikaan kannattaa samalla käydä myös päätepysäkillä, Blockhusudden, sillä siellä on aivan ihana ulkoilmakahvila. Suosittelen!  Lähellä sijaitsee myös upea Thielska Galleriet.




Tällä alueella voi törmätä prinssi Carl Philipiin ja prinsessa Sofiaan jotka ovat täällä ulkoiluttamassa lastansa ja koiraansa, vaiko liekkö he ulkoiluttamassa toisiaan 😉. Enimmäksen he liikkuvat molemmin puolin Djurgårdsbrunnin siltaa, koska he asuvat Villa Solbacken'issa Djurgårdsbrunnsvägenin ensimmäisen sivukujan päädyssä. Kaunis juutalainen teatterirakennus on siinä ensin saman kujan varrella. Minun blogini yläkuvana oli jonkin aikaa juuri tämä juutalainen teatteri, joka pilkotti puitteen katveessa. Tämä on erinomaisen kaunista aluetta kesäaikaan. Tänne löytää samalla bussilla kuin Isbladskärretin suoalueelle, nimittän bussilla 69. Jää pois kyydistä pysäkillä Djurgårdbrunn, joka on pysäkki ennen Djurgårdsbrunn siltaa.


Lilla Sjötullsbron silta

Saaren päädyssäkin on silta nimeltä Lilla Sjötullsbro kanavan ylitse. Molemmin puolin kanavaa kulkee aivan ihastuttavat kävely-ja pyörätiet. Pohjoisella rannalla kulkee Prins Bertils väg ja eteläisellä rannalla Prins Carls väg. Prins Carls väg kulkee Islbladskärretin suoalueen ohitse. 


Siinä on laituri jolla voi istuskella. Tänne tulee paljon linnnusita kiinnostueita kiikaroimaan. Suolaueella nimittäin asutelee paljon lintuja. Tämä alue on kappale kauneinta Tukholmaa. En kerta kaikkiaan voi lopettaa ylistämästä kaikkea ihanaa mitä täältä löytyy.


Toiseen suuntaan näyttää tältä