keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Sjöstaden


Sjöstaden

Sjöstaden tai Hammarby Sjöstad on yksi useammista tukholmalaisista uusasutuslaueista, joita syntyy Tukholmaan ja sen ympäristöön kuin sieniä sateella. Tukholman kuntaan on syntntyt viime vuosina 12 uutta asuinaluetta.  Tukholma on jaettu 13. osaan ja niissä sijaitsee yhteensä 132 kaupunginosaa. Tukholman ydinalueella asuu noin miljoona asukasta ja koko Suur-Tukohlmassa 2,4 miljoonaa asukasta.

Sjösatadenin länsipuolella sijaitsee alue Södra Hammarbyhamnen ja itäpuolella Henriksdal. Näkin alueet ovat rakennuttu uudestaan ja Hammarbyn kanavan pohjoisrannalla, Södermlamilla on rakennttu uusia asuinaleuita. Tämä on uskomatonta, koska Tukholmassa on saanut jo vuosi tolkulla jonottaa 10 vuotta vuokra-asuntoa. eikä tilanne ole vieläkään helpottunut. Erittäin harvat kunnat ja fimat haluaa rakentaa vuokra-asuntoja, vaan vain pelkästään asunto-oikeusauntoja. Ruotsissahan ei ole osakeasuntoja lainkaan. Tukholman kunta on tehnyt kaikkensa, jotta tänne Sjöstadeniinkiin saadaan vuokra-asuntoja. Ei ole tietoa kuinka paljon tänne on saatu vuokra-asuntoja, mutta kalliit vuokrat täällä tulee olemaan.

Vuonna 2025 luullaan Hammarby Sjöstadenin kautta kulkeva rakenteilla oleva  metrolinjan jatke tulla valmiiksi. Tukholman  Sininen metrolinja saa kuusi uutta asemaa kaakkoon: Sofia, Hammarbyn kanava, Sickla, Järla, Nacka Centrum ja yksi asema Slakthuksen alueella. Tukholmassa on jo noin 100 metroasemaa ja uusia rakennetaan kaiken aikaa. Hammarbyn Sjöstadenin asema tulee sijaitsemaan Hammarbyn kanavan alla. Asemalla on pohjoinen nousu kohti Katarina Bangatania Södermalmilla ja eteläinen nousu kohti Luma-puiston eteläosaa täällä Sjöstadenissa.

T-Centraleniin/metron pääseasemalle Tukholman keskustaan tulee matka kestämään vain noin 4 minuuttia. Myös Gullmarsplanin uusi nousu rakennetaan Mårtensdaliin, Hammarby allén länsipuoliseen Hammarby Sjöstadeniin. 

Olen aiksemmin kertonut jonkin verran  tästä alueesta täällä. Olen kertonut täällä myös Sjöstadenin kappelista, mikä on alueen ainoa kirkkorakennus. Ensimmäiset asukakat muuttivat tänne vuonna 2012 ja koko alue luullaan olevan valmis vuonna 2030.

Tämä on erittäin onnistunut kaupunginosa missä haluaa kaikki asua. Täällä asuu muun muassa eräs aikaisempi pääministerikin. 




Täällä on slalommäkikin, jota pidetään käytössä tekolumnella.






Hammarbyn kanava kuuluu Itämereen


Tämä 102 metriä korkea pilvenpiirtäjä on alueen uusin rakennus. Tämä on konttorirakennus.