sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Första advent/Ensimmäinen adventti

 

Tänään on ensimmäinen adventti, kuten Ruotsissa kutsutaan ensimmäistä adventtipäivää. Ensimmäinen adventti on tärkeä päivä ruotsalaisten joulunvietossa. Tätä jopa juhlitaan sen verran että sytytetään ensimmäinen adventtikynttilä ja syödään jouluherkkuja. Ehkä lauletaan joululauluja ainakin lapsiperheissä. Adventtikynttelikön veistää melkein kaikki ruotsalaiset lapset alaluokilla.


Useissa perheissä tänään tuodaan joulukuusi sisään ja se koristellaan. Koti pyntätään joulukoristeilla. Kirkkoon ei voi mennä koronan takia muuta kuin tilaamalla aika. Korkeintaan kahdeksan henkilöä saa mennä kirkkoon sisään yhtäaikaa. Sama koskee myymälöitä. Muut paikat taitavat olla pantu kiinni.

Tästä  joulunvietto alkaa. Siksipä Victoria ja Daniel toivottaa iloista ensimmäistä adventtia.

 Joten,  Låt mig tända ett ljus!


Marraskuun kaamos ja korona

 

Marraskuu 2020 Tukholmassa

Huom! Ei kenelläkään maskeja Tukholmassa.

Marraskuu, synkkä kaamos, koronapandemian yhdeksäs kuukausi, tatunnat sen kuin jatkuvat. Ruotsissa on alettu elämää kutsumaan uudeksi normaaliksi.

Torstaina kävin ottamassa influenssarokotteen. Meidän riskiryhmälästen olisi pitänyt saada myös pneumokokkirokote mutta ne ovat loppuneet, eikä influenssarokotteitakaan ole paljoakaan jäljellä. Jo on aikoihin eletty. Tuskinpa me tullaan saamaan koronarokotteitakaan ajallaan, tammikuussa on luvattu aloittaa rokottamiset, vaan se tulee kestämään vielä monta kuukautta. Tällaista ei ole koskaan aikaisemmin koettu. 

Heräsin aamulla siihen että koko kroppa särki, rauhaset olivat turvonneet, oli sairloinen olo, vatsaankin koski, puhumattakaan oudosta jomottavasta päänsärystä.Söin aamiasien, otin lääkkeeni ja pari särkylääkettä, ja yritin jatkaa nukkumista. Mietin että onko minulla ehkä korona, mutta tulin siihen tulokseen että tämä olotila johtuu varmaan rokotteesta. 

Tässä tulee laskelmoitu koronaskenaario, jonka mukaan tartunnat pitäisi alak laksemaan jolukuun puolessa välissä, sisi kahden viikon päästä viiemistään. Saas nähdä...


La mia preghiera/min bön/rukoukseni