torstai 16. kesäkuuta 2016

Snickarbacken 7


 Snickarbacken 

Tuo rakennus tuossa auton luona on Finlandsinstitutet, entinen Suomi talo.Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Finlandshuset Konferens.Rakennus ei ole mikään lähetystö kuitenkaan, vaan Suomen suurlähetystö sijaitsee Gärdesgatan 9-12, Östermalmilla.

Minulla ei ole aavistustakaan että mitä siellä touhutaan, mutta kirjasto rakennuksesta ainakin löytyy. Tämä on ainoa suomenkielinen kirjasto Ruotsissa. 

Kuvassa taustalla häämöttää Birger Jarlsgatan ja sen takana sijaitsee iso kaunis Humlegårdenin puistoalue. Hyvin lähellä sijaitsee myös Stureplan, missä sijaitsee Tukholman korkeatasoinen yöelämä ja Tukholman muotikeskus Biblioteksgatan. Tältä alueelta ei puutu mitään.

Snickarbacken on hyvin lyhyt kadunpätkä Östermalmin ja Vasastanin välimaastossa, vain noin 60 metriä. Katu sijaitsee mäessä, se alkaa Birger Jarlsgatnin kadulta ja päätyy jyrkkiin portaisiin, mitkä johtaa Rgeringsgatanin kadulle.

Rgeringsgatan on puolestaan yksi Tukholman pisimmistä kaduista. Se lähtee Gustav Adolfin torilta melkein suoraan pohjoiseen päin. Sen pohjoispäässä on Tukholman harju sen verran korkea että siellä on ollut pakko tehdä useita jyrkkiä portaita katujen välille.  Tukholman harju kulke pohjois-eteläsuunnassa. Snickarbacken on yksi sellaisista kaduista joka on osittain jyrkkiä portaita. 

Regeringsgatanilta on vähän matkan päässä myös Drottningshugrändin ja Jutas backenin portaat. Tukholmassa liikkuminen on portaita pitkin kiipeämistä.


Kun kulkee Regeringsgatania pohjoiseen päin niin juuri ennen portaita, jotka lätevät alas Snickarbackenin kadulle, kulkee tunneli Regeringsgatanilta Smala Grändille. Smala Gränd on lyhyt poikkikatu joka lähtee tunnelin itäisestä päädystä kohti Snickarbackenia. Tunneli on nimeltään Brunkebergstunnel.


Brunkebergstunneli on melko pitkä ja ikävä, mutta se lyhentää paljon matkaa ja säästää vaivoja kiivetä ylös David Bagarensgatanille. Varsinkin jos ei ole mitään asiaa sinne ylös. Vanhempien ihmisten olisi aivan mahdottomuus liikkua tällä alueella ilman tunnelia ja lastenvaunujenkaan kanssa ei juuri pääse pitkälle ilman tunnelia. Polkupyöräilijätkin käyttävät tunnelia oikotienään.

Näitä  kuvassa olevia portaita pitkin pakeni pääministeri Olof Plamen murhaaja 30 vuotta sitten.


Smala Grändin kujan päässä, melkein vastapäätä Finlands Instituuttia sijaitsee tämä erikoinen kirkkohuone. Oven yllä lukee Rosenius kyrka. Kirkon nimi viittaa predikanttiin nimeltä Carl-Olof Rosenius. Hän muutti Tukholmaan 20-vuotiaana ja perusti useita uskonnollisia järjestöjä. Tämä Roseniuksen kirkko on yksi niitä. Kirkko kuuluu Evankelisluterilaiselle lähetysseuralle ELM.


 Roslagstorget 1800-luvulla, Birger Jarlsgatan 39

Pari rouvaa halusi perustaa ompeluseuran 1870-luvulla hankkiakseen sillä tavalla varoja käännytystyölle. Aluetta nimitettiin nimellä Träsket/suo. Alueella sijaitsi todellaakin joskus aikoinaan suo. Roslagstorgetin nimi on nykyään Eriksbergsplan. 

Ompeluseura otti nimekseen Bethesdamissionen. Rouvat halusivat mielellään perustaa kirkon. He onnistuivat saamaan tontin juuri tästä kulmalta jonka nimi oli Bödelbacken/Pyövelinmäki, nykyinen Snickarbacken. Roseniuksen ystävät niminen järjestö otti kirkon huostaansa myöhemmin, noin sata vuotta sitten, ja siinä se on vieläkin. Nykyään tämä on jonkinlainen allkristen kyrka/kaikkien kristittyjen kirkko. Ehkä tätä kristinuskon suuntausta voisi nimittää kristinusko "light" nimellä.


Eriksbergsplan


 Takaisin Snickarbackenille...

Kuten kyltistäkin näkyy niin vasemmalla puolella kujaa juuri ennen portaita ylös Regeringsgatanille sijaitsee kahvila nimeltä Snickarbacken 7. Tässä kahvilan edustalla voi myös kauniilla säällä juoda kahvinsa.

HUOM! Snickarbacken 7 on tilapäisesti suljettu! Kahvila vaihtoi nimeä, Kaffeverket, mutta se on tilapäisesti suljettu sekin. Eiköhän se kahvila aukea vielä jokin päivä!

Kaffeverketillä oli kahvila Sankt Eriksgatan 88, mutta sekin on suljettu. Pandemia teki sen ettei enää kannattanut pitää kahvilaa avoinna.



Tässä on ollut aikoinaan hevostalli. Sittemmin siinä on ollut autotalli. Nyt tämä on suosittu tapaamispaikka. Täällä kävijät kokevat aivan erikoisen ympäristön. Arkkitehti Isak Gustaf Clason suunniteli rakennuksen vuonna 1898. Sama arkkitehti suunniteli myös upean Nordiska museet rakennuksen Djurgårdenin saarelle. 

Valokuvaaja Crister Karlsson otti miljoonalainan ja peruskorjautti entisen hevostallin ja teki siitä monitoimilukaalin, jossa on kahvila, myymälöitä, leipomo, elokuvateatteri, muotia, kulttuuria, taidenäyttelyjä, sisustusta... Ja koska tallit sijaitsi osoitteessa Snickarbacken 7 niin kompleksin nimeksi tuli Snickarbacken 7. Avoinna kello 8-18.

Täältä löytyy esim Vintage huonekaluja ja sisustusta, jossa voi tehdä löytöjä.

Nyttemmin kahvilan omistaa Kaffeverket, joilla oli jo ennestään kahvila Sankt Eriksgatan 88 Vasastanissa, joka on kaupungin "paras paikka", kuten tukholmalaiset asian ilmaisevat.  Mutta siitä toisten lisää.

Ei tämäkään ole paha...






 Kahvilan sisäänkäynti













 Aamiainen


Lounas


  Myymälä (tämäkin suljettu)












Finlandshuset kujan toisella reunalla on nykyään myös konferenssikeskus. Aikoinaan se oli Suomi Talo, jossa esiteltiin suomalaista kulttuuria, pidettiin esityksiä, keskusteluja, esitettiin musiikkia ja teatteriakin oli tarjolla, sekä monelle suomalaiselle se tärkein oli tanssiravintola Karelia. Tanssiravintola oli todellakin erikoisuus Tukholmassa. Tuskinpa niitä on juuri muuallakaan päin Ruotsia. Mutta se oli silloin.

Rakennus on arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen. Rakennuksella on noin sadan vuoden historia. Finladshuset niminen säätiö osti rakennuksen vuonna 1970, josta sitten vuonna 1995 siitä  tuli Finlands Kulturinstitut i Sverige. Tukholman suomalainen seura toimii myös talossa. Säätiö möi naapurikiinteistön Hotelli Karelian vuonna 1995.

Svindersvikin kartano



Svindersviks gård, Svindersviksvägen 15

 Tästä kartanosta pitää huolen Nordiska Museet.

Näytetään lauantaisin ja sunnuntaisin 4/6-26/6  kello 12, 13 ja 14.

Näytetään vain sunnuntaisin 03.7.-04.09 kello 12, 13 ja 14.

Aikuiset: 100kr

Lapset ja nuoret alle 18-vuotiaat vapaa pääsy

 Kahvila avoinna tiistaista snnuntaihin kello 11-16
Huom! maanantaisin suljettu!

suljettu myös juhannuksena 23-25.6, mutta avoinna  taas normaalisti 27.6

Slussenilta kulkee Värmdövägeniä pitkin monta bussia, muun muassa 409, 414, 422,  tai ottamalla Saltsjöbanan paikallisjunan Slussenilta, mikä pysähtyy myös samalla paikalla kuin bussitkin, siis Nackan asemalla. Bussit pysähtyy ensimmäisen kerran Viking linjan sataman kohdalla, sen jälkeen Sicklan asemalla ja sitten Nackan asemalla. Muutaman minuutin matka Slussenilta. Jää pois pysäkillä Nacka Station/Nackan asema ja kävele siitä Värmdövägeniä vasemalle ja käänny bensa-aseman kohdalla oikealle Alphyddevägenille ja heti oikealle Svindersviksvägenille. Tämä on lyhyt matka eikä lainkaan niin vaikea kuin miltä se ehkä kuullostaa.

Paluumatkalla onkin bussipysäkki Värmdövägenin toisella puolella, bensiasemalta heti oikealle, siis hieman lähenpänä ja samalla puolella Värmdövägeniä kuin kartanokin. Tässä pysähtyvät bussit kulkee kaikki Slussenille, missä voi vaihta bussia tai otta metron.. Pysäkin nimi on Alphyddan. Nacka stationin psysäkiltä on noin 250 m Svindervikin kartanoon.



Kartanosta tulee rakennusmuistomerkki  kulttuuriympäristölain mukaisesti.


Svindersvikenin kartano seisoo yksikseen tuossa meren rannalla viheralueen keskellä, moottoritien takana, vastapäätä tuota isoa punaista rakennusta vastarannalla. Tie Nackan stationilta kulkee viheralueen lävitse ja moottoritien alitse Svindersvikiin.

Henriksdalsberget Värmdöleden 2013.jpg

Tässä kuva Svindersvikiin päin merenlahden pohjukasta katsottuna. Moottoritie näkyy hyvin kuvassa. Merenlahden ja moottoritien välissä sijaitsee Svindersvikennin kartano. 


Arkkitehti Carl Hårleman suunnitteli Svindervikin kartanon. Hårleman (1700-1753) oli ruotsalainen paroni ja yksi aikansa vaikutusvaltaisimmista arkkitehdeistä. Hän oli superintendentti ja päällikkö, joka vastasi Tukholman linnan valmistumisesta Nikodemus Tessinin kuoleman jälkeen vuonna 1728. Hän oli myös yksi Ruotsin kuinkaallisen Taideakatemian perustajista ja hän, joka toi rokokoon Ruotsiin. Hän on suunnitelut erittäin paljon uepita rakennuskai

1700-luvulla tämä oli todellinen kesähuvi lähellä keskustaa. Slussenilta tänne ei vie montakaan minuuttia bussilla. Kartano rakennettiin rokokotyylin mukaisesti. Vuonna 1940 kartano luovutettiin Nordiska Museet/Pohjolan Museolle.


Aukiolojat ovat kehnot. Vain kesäkaudella lauantaisin ja sunnuntaisin sekä elokuussa sunnuntaisin näytetään kartanoa. Pihalle, puistoon ja kahvilaan pääsee koko kesäkauden. Varaamalla ajan etukäteen voi saada nähdä kartanon sovittuun aikaan sisältäpäin oppaan kanssa. 

Kahvilan nimi on Svindersviks Brygghus ja se on avoinna ympäri vuodet. Kesäaikaan voi istua ulkosalla ja jopa laiturillekin on laitettu pöydät ja penkit. Täällä saa muutakin kuin vain kahvia. Sivuilta löytyy viikon ruokalista.

Kauppias Claes Grill omisti kartanon 1700-luvulla ja hänen perheensä vietti täällä kesäajat. Vastapäisellä rannalla seisovassa teollisuus rakennuksessa sijaitsi paperitehdas jonka Grillin suku omisti. En tiedä mitä siinä rakennuksessa on nykyään.  


Festsalen i Svindersvik.JPG

Juhlasali

Svindersvik (3) .JPG

Svindersvikin päärakennuksen salongin kiinalainen riisipaperitapetti esittelee rakentaja Grillin yhteyksiä East India Companyyn.

Svindersvik (4) .JPG

Svindersvik (6) .JPG

Svindersvik (7).JPG

Svindersvik (8) .JPG

Svindersvik (9) .JPG


 Keittiörakennus

Svindersvik 2009k.jpg

Svindersvik (20) .JPG

Svindersvik (21) .JPG

Svindersvik (22).JPG

Svindersvik (23).JPG

Svindersvik (10).JPG

Svindersvik (15).JPG

Svindersvik (13) .JPG

Svindersvik (11) .JPG

Svindersvik (2).JPG

Svindersvik 2009m.jpg

Svindersvik (17) .JPG

Svindersvik (18) .JPG

Vinttikamari

File:Svindersvik 2009f.jpg

Svindersvik (25) .JPG


Puutarha on vieläkin täynnä omenapuita. Syksyisin juhlitaan erityistä omenajuhlaa.

Villa Kullen 2013a.jpg

Villa Kullen oli silkkikangastehtailijan Knut August Almgrenin perheen kesäasunto.


Kahvila on todellinen paratiisi. Svinderviks Brygghus on kahvila, mikä on avoinna pääsiäisenä lauantai-sunnuntai-maanantai kello 11-16 ja sen jälkeen suununtaisin kello 11-16 koko kesäkauden. 








Svindersvik November 2011b.jpg

Tämän paviljongin rakennutti Catharina Charlotta De Geer af Leufsta, joka omisti aikansa Svindersvikin. Tässä paviljongissa sijaitsi juhlahuoneisto ja vierashuoneet. Vieraitten joukossa oli myös kuningas Gustav III. En tiedä onko palviljonki koskaan avoinna nykyään.