perjantai 6. tammikuuta 2017

Fullersta gård



Fullerstan kartano, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge

Kartano on Huddingen kunnan taidekeskus. Ei mikään  suuri galelria sentään, mutta rakensnu ja sen puisto on jo sinällään kotoisen tuntuinen. Kahvilassakin voi istua vaikka tunti kaupalla. Kerron myöhemmin itse Huddingen kunnasta.

Näyttelyt ovat avoinna torstaisin kello 12-19 ja perjantaista sunnuntaihin kello 12-16. Ilmainen sisäänpääsy. Joinakin erikoispyhinä näyttely on suljettu sekä 9. heinäkuuta ja 3. elokuuta välisen ajan. 

Tänne löytää paikallisella sähköjunalla. Jää pois Huddingen pysäkillä ja kävele Huddingevägenin alitse Fullerstan puistoon, jossa kartano sijaitsee.



Fullerstan kartano 1909


Päärakennus ja kaksi sivurakennusta/flyglar molemmin puolin kartanoa, ja näin rakennukset muodostavat pihapiirin. Joskus sivurakennukset on rakennettu kiinni päärakennukseen,  joilloin niistä on tullut siipirakennuksia.



Kartanoon kuuluu pari sivurakennusta, tai flygeln niin kuin näitä kutsutaan ruotsiksi. Hyvin usein näkee kaksi sivurakennusta linnan tai herraskartanon molemmin puolin.


Kartanorakennus on Huddingen vanhimpia rakennuksia. Se on vuodelta 1651. Kartano sijaitsee kauniilla paikalla Fullerstan puiston keskellä hyvin lähellä Huddingen kunnan keskustaa. Vuonna 2009 Huddingen kunta kunnosti rakennuksen ja teki siitä kulttuurikeskuksen. Rakennus toimii myös tadeverstaana, jonne voi tulla lapset ja nuoret ja esikoulaiset,  jotka ovat kiinnostuneet luovuudesta. 


Keraamikko Annika Svensson on tehnyt ruukkuja jotka ovat samaa materiaalia kuin yksi kartanon uudesti kunnostetuista kaakeliuuneista ja hän on ottanut myös kuvioita uunista ja sovittanut ne ruukkuihin. Ruukkuja myydään kartanossa. 


Fullerstan puistossa on Thomas Qvarsebon tekemä muistolaatta EWK, joka kuvaa Evert Karlssonia.

Evert Karlssonilla on oma galleriansa katanossa. Galleri EWK sisältää kuvia joita on julkaistu Aftonbladetissa ja lehdessä nimeltä Land. Evert Karsson on saanut kolme kertaa maailmanmestarin tittelin satiirikuvistaan. Joten kyseessä on todellinen taiteilija, joka osaa kuvata ihmisten tunteita aivan merkittävällä tavalla. Hänen piirtämiään kuvia löytyy museoista ympäri maapallon. Evert Karlsson kuoli vuonna 2004 täällä Huddingen kunnassa. Arbetets Museum sijaitsee Norrköpingissä ja siellä on 2000 alkuperäistä piirrosta, jotka on Evert tehnyt.


Fullerstagårdgränd 18, Huddinge

Fullersta gårdenin alue on luonnollisestikin nimeltään Fullersta. Se on yksi Huddingen kunnan asuinalueista, jolla on pitkä historiansa. Alkuperäinen rälssikartano rakennettiin 1600-luvulla ja sen omisti Wrångin suku. Hän oli kihlakunnantuomari Svartlösa härad nimisessä kihlakunnassa. Hän alkoi ostamaan aatelisherra Johan Skyytten jälkeläisiltä tilukisia. 

Skytte oli valtinmies, joka kävi ulkomailla opiskelmessa ja näin hänestä tuli kuningas Gustav II Adolfin opettaja. Johan Skytte oli saannut kuninkaalta tilukset Fullerstan ympäriltä läänityksekseen. Hänen aikanaan Fullersta purettiin ja sen sijalle rakennttiin useita torppia. Wrångin kuoltua hommasi Göran Göransson Gyllenstierna alueen omistukseena. Hän oli Johan Skytten tyttären poika. Tilukset olivat hänen omituksessan 1700-puoleen väliin, jolloin vapaaherra Carl Johan Stiernstedt  osti kartanon tilan. Per Petterson jota kutsuuttiin nimellä Patron Per, osti Fullestan kartanon vuonna 1848. Hän maksoi siitä 38 000 riikintaalaria. 

Patron Per oli syntyään statare/muonamies, mutta hän oli taitava maanviljelijä ja taitava talodenpitäjä. Hän oli rikastunut paloviinan valmistuksella ja myynnillä. Hän möi aluetta Ruotsin valtionrautateillle, jotta he saivat vetää rautatielinjan  ja rakentaa Huddingen aseman. Patron Per vaati että hän päättä mistä rata vedetään ja että hänen on saatava olla mukana suunnittelussa. Per halusi hyötyä rautatielinjasta kuskatakseen maataloustuotteitaan Tukholmaan. Petron Per oli nimittäin siihen aikaan Ruotsin suurin karjanomistaja. Per rakennuutti kartanonsa uudestaan johon tuli 14 huonetta ja keittiö. Rakennuksessa oli 500 neliötä asuintilaa. Työväelle hän rakensi empiirisen tyylisen työläisasuntolan/manngårdsbyggnad.

Kartanossa on vieläkin jäljellä viisi kaunista ja hyväkuntoista kaakeliuunia. Patron Perin kuoltua ei kukaan jälkeläisistä tai sukulaisista ollut kiinnostunut hoitamaan karjaa, joten kartanon tonttia alettiin pilkkomaan huvilatonteiksi. Saatiin idea rakentaa Huddingen villastad/Huddingen huvilakupunginosa.


 Fullerstan uudempia rakennuksia


Keltainen on ehdoton omakotitalojen muotiväri nykyään. Nykyiset omakotitalot Fullerstassa on melkein kaikki rakennettu myöhemmin. 

Fullersta gård detalj 2012.jpg

 Kartanossa on kauniita ykistyiskohtia

Fullersta gård interior 2012a.jpg

Fullersta gård interior 2012b.jpg

Fullersta gård interior 2012c.jpg

Fullersta gård interior 2012d.jpg

Fullersta gård interior 2012e.jpg

Fullersta gård interior 2012f.jpg

Fullersta gård interior 2012g.jpg

Fullersta gård interior 2012h.jpg


Anna Bjerger


Peter Dahl

Peter Dahl on alunperin norjalainen taiteilija, joka asuu Ruotsissa, täällä Huddingen kunnassa. Hän on myös kirjoittanut kirjoja. Täällä Fullerstan kartanossa on hänen töitään myös näytteillä.


Peter Dahl


Eeva Peura

Yhdessä Finnish Art Agency tulee tulevana talvena Fullersta esittelemään suomalaista taidetta. Tiina Pyykkinen, Tuukka Tammisaari, Sami Havia, Eeva Peura, Jarno Vesala, Erno Enkenberg ja Sampo Malin ovat kaikki nuoria suomalaisia teiteilijoita, joiden töitä tullaan panemaan näytteelle. Näyttely tulee olemaan avoinna 12. päivään maaliskuuta saakka.


Hanna Saarikoski


 Sami Havia


Tyra von Zweigbeck


Annika Svensson




 Simons Café


Kahvila on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-18 ja torstaisin avoinna kello 19 saakka. Kahvilassa voi myös syödä lounaan. Kahvilaa vuokrataan myös kokouksia ja juhlia varten.



Paikallinen taiteilija esittelee maalauksiaan ja kertoo kuinka mielenkiintoista on ollut kasvaa täällä esikaupunkialueella.

Mia Taikon on laittanut esille satiiria Fullersta gårdiin. Hän kertoo kuinka vielä tänäkin päivänä romaanit joutuvat rasismin kohteeksi. Taikon on Tukholman tuinnetuin romaanisuku jotka asuivat aikoinaan Tantoludenin alueella. Taikonin suvulla siihen aikaan oli suuri vaikutusvalta. Kun joku Taikonin suvusta meni naimisiin niin Taikonit järjestivät suuret häät ja sinne tuli politikkoja, virkamiehiä, taiteilijoita, kirjoilijoita ja muita tunnetttuja henkilöitä mukaan juhlimaan häitä. Tässä alla videon pätkä Taikonin pitämistä häistä Tantolundenissa.

Tunnetuin henklö Taikonin suvusta oli Katarian Taikon, joka oli kirjailija. Hänen elämästään on tehty elokuvakin. Katarina taisteli romaanien oikeuksien puolesta. Katarina meni Olof Palmen luokse ja löi nyrkin pöytään.

Taikonin suvun lapsien luokse Tantolundin puistoon tuli opettaja opettamaan roomaanilapsia. Ne oli aikoja ne.