maanantai 18. huhtikuuta 2016

Mikaelin kappeli/Mikaelskapellet

Mikaelskapellet

Mikaelskapellet, Karlbergsvägen 64, Vasastan


Tämä kappeli oli alunperin nimeltään Emauskyrkan. Nykyinen kappeli kuuluu Sankt Matteuksen seurakuntaan. Rakennus on rakennettu vuosina 1913-1914. Luterilainen lähetystyöjärjestö rakennutti sen ja piirustukset teki Höög & Morssing niminen arkkitehtitoimisto. 

Kappeli toimii nykyään enimmäkseen lasten ja nuorten toimintatiloina.

Mikaelskapellet 2014

Mikaelskapellet-(Urnan 24)-Stockholm.jpg

Mikaelskapellet 075.jpg




Mikaelskapellet interiör 054.jpg

Kirkkosali on kokonaan pantu uusiksi 1950-luvulla ja toisen kerran uuskorjattu 1970-luvulla.

Mikaelskapellet interiör 092.jpg

Mikaelskapellet interiör 095.jpg

Mikaelskapellet interiör Altan 050.jpg

Mikaelskapellet interiör 070.jpg

Mikaelskapellet interiör Kristus Ikon 01.jpg

Mikaelskapellet interiör 063.jpg

Mikaelskapellet interiör 012.jpg

Mikaelskapellet interiör 015.jpg


Nämä isot kauniit ikkunat päästävät päivänvaloa sisään kappeliin keskipäivän aikaan, mutta vain lyhyen hetken päivästä, sillä vastapäätä kadun toisella puolella on kerrostaloja, jotka varjostavat kirkkoa lopun päivää.

Mikaelskapellet interiör 018.jpg

Mikaelskapellet interiör 053.jpg


Norrmalmskyrkan


 Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, Vasastan

Tämä hieman kolkkoon betonirakennukseen rakennettu kirkko valmistui vuonna 1964. Kirkko rakennettin Tukholman baptistiseurakunnalle joka oli jo olemassa vuodesta 1854 lähtien. Baptistit pitivät jumalanpalveluksiaa Bethelin kappelissa Malmskillnadsgatan 48. Kappeli hajoitetteiin kun uusia rakennuksia alettiin rakentamaan. Sitä edellinen baptistikirkko, nimeltä Betlehemkyrkan, oli jo hajoitettu vuonna 1953.


Bethelkapellet/Bethelkappeli



Vuonna 2009 tämä babtistiseurakunta oli ensimmäinen ns vapaakirkko joka hyväksyi homoavioliitot. Ja siitäkös se meteli syntyi. Seurakunnalla oli silloin vain 266 jäsentä ja noin 10 % heistä äänesti homoavioliittojen puolesta. Seurakunta hajosi ja kirkko luovutettiin vuonna 2011 Equmeniaseurakunnalle, nimeltä Gemensam Framtid. Vuonna 2013 vaihdettiin seurakunnalle viralliseksi nimeksi juuri Equmeniakyrkan.

Nykyisessä seurakunnassa on noin 80 aktiivia henkilöä. Seurakunta on eniten tunnettu musiikkikoulustaan, jossa käy melkein 400 lasta.



Bert Helleberg on valmistanut tämän 47 kuutiometriä suuren lasi-ikkunan. Kirkkosali on sisältä päin paljon valoisampi kuin mitä uskoisi.


Kertin Ekengreniin valmistama alttarikudos nimeltä Livets ljus/Elämän valo

Valitettavasti minulla ei ole parenpaa valokuvaa kudoksesta, joka on kaksitoista metriä korkea.

Norrmalmskyrkan

Norrmalmskyrkan

Norrmalmskyrkan





Martin Luther King ja Harry Belafonte kävivät Tukholmassa 31. maaliskuuta 1966. Martin Luther King oli juuri sitä enne saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Tämä videolla nähtävä konsertti pidettiin Tukholman opperassa. 

Mutta Martin Luther King kävi myös Norrmalmin kirkossa ja piti täällä puheen. Hän oli myös baptisti.  Kirkossa jaetaan joka vuosi Martin Luther King palkinto vuodesta 2004 lähtien.