maanantai 5. joulukuuta 2022

Josef Frank ja Svensk Tenn



Josef Frank (1885-1967)

Hän syntyi Badenissa Itävallassa ja kuoli Tukholmassa. Hän on juutalaista sukua ja hän tuli pakolaisena Ruotsiin ruotsalaissyntyisen vaimonsa kanssa. Kesät he viettivät Falsterbossa, 'Ruotsin rivieralla'.  Hänestä tuli yksi funktionalismin pionjäärejä. Sodan jälkeen Ruotsi rakensi Wieniin kokonaisia asuinalueita, missä kadut ja torit saivat ruotsalaiset nimet. Ruotsi rakensi lapsille  gindergarteneita ja kouluja. Itävaltalaiset ovat ollet erittäin kiitollisia siitä avusta ja tuesta minkä he saivat sodan jälkeen ruotsalaisilta.

Luin Dagens Nyheter lehdestä että Josef Frankin kaappi nimeltä 'Plan de Paris à vol d'oiseau' myytiin Bukowskin huutokaupassa nyt keväällä  3,6 miljoonalla kruunulla. Se on suurin summa mitä Josef Frankin töistä on koskaan maksettu ja samalla myös kallein huonekalu mitä on koskaan myytyy ruotsalisissa huutokaupoissa. 


Plan de Paris à vol d'oiseau

Seuraavalla tekstillä kaappi esiteltiin Bukowskissa: "Mahonkia, tapetoitu Georges Peltier'n Pariisin kartalla, merkitty nahkaisella laatalla "PLAN DE PARIS A VOL D'OISEAU G PELTIER", sisäpuolella hyllyjä. Korkeus 149 cm, kokonaisleveys 99 cm, syvyys 44 cm. Avain saatavilla."

Pyntöhinta oli  1 miljoona kruunua.

George Peltier piirsi tämän erittäin yksityiskohtaisen kartan Pariisista sellaisena kuin kaupunki näytti vuonna 1920. Peltier työskenteli kartan parissa kahdenkymmenen vuoden ajan, ja siihen on täytynyt viedä 30 000 työtuntia tutkimustyötä ja toteutusta.

Tietoja Pariisin kartasta: Ranskalainen kartografi Georges Peltier piirsi tämän erittäin yksityiskohtaisen kartan Pariisista sellaisena kuin kaupunki näytti vuonna 1920. Jokainen pieni katu on kuvattu ja Pariisin ystävät löytävät kuuluisat paikat, kuten Eiffel-tornin, Bastillen ja rautatieasemat. Yhdeksän eri painosta julkaistiin vuosina 1920-1985.

Kaappi myytiin alunperin Tukholmassa Svenska Tenn nimisessä myymälässä. Svenka Tenn on ainoa myymälä, mikä myy Josef Frankin luomuksia, ja Svenska Tenn on Ruotsin ylpeys. Svenska Tenn myy vain erittäin korkeatasoista muotoilua. Tämä on todellinen aarreaitta Tukholmassa!  Myymälä sijaitsee Strandvägen 5, Östermalm.

Muotoilija Estrid Ericson (1894-1981) perusti Svenskt Tennin vuonna 1924. Pienestä peltiliiketoiminnasta oli 1930-luvun alussa kehittynyt Tukholman tyylikkäin sisustusliike. Kymmenen vuotta myöhemmin liittyi Josef Frank firmaan. Yhdessä he loivat elegantteja värikkäitä tuotteita persoonallisella tyylillään. Sama tyyli on vieläkin jäljellä. Kun Estrid Ericson vuonna 1934 tarjosi Josef Frankille turvapaikan asua ja työskennellä, hän käänsi uuden sivun Ruotsin muotoilun historiassa. Itävaltalaisesta arkkitehdista ja ruotsalaisesta liikkeen omistajasta tuli nopeasti lyömätön kaksikko.

Totta kai Josef Frank suunnitteli huonekalut ja tekstiilit, mutta Estrid Ericson näki, kuinka ne parhaiten tulisivat toimimaan. Yhdessä nämä kaksi muuttivat hillityn objektiivisen toiminnan joksikin pehmeäksi ja kodikkaaksi, värikkääksi. Heidän muunnelmansa oli kansainvälinen ja hienostunut ja sisälsi sekä kuvioita, värejä että asioita menettämättä yksinkertaisuuttaan.

Frank sanoi :"Kaunis ympäristö ei ole välttämätöntä. Se ei ole edes tärkeää. Ainoa tärkeä asia on, että tunnet olosi mukavaksi ja että sinulla on ympärilläsi esineitä, joista pidät ja jotka sopivat sinulle. Sinulla on oltava henkilökohtainen suhde kotiisi."

Josef Frank aloitti jo Wienissä 1930-luvun alussa Haus & Garten-yhtiössä tapetoimalla kaappeja eri materiaaleilla, tuolloin tekstiileillä.

Josef Frank on tehnyt syvän vaikutuksen Ruotsin muotoilu historiaan. Vaikka hän oli jo 50-vuotias, kun hän pakeni antisemitismiä Itävallasta Ruotsiin ja Svenskt Tenniin, arkkitehtia pidetään yhtenä Ruotsin kaikkien aikojen tärkeimmistä suunnittelijoista. Niin... mitäpä Ruotsi olisi ilman maahanmuuttajiaan.

Ruotsissa Frank suunnitteli vuonna 1937 ensimmäisen kukkajulisteilla tapetoidun kaapin Palmstruchin. Kaappi myytiin Bukowskilla hintaan 480 00 kruunua.

Hän tuli tekemään useita erilaisia ​​muunnelmia tekstiilistä, nahasta ja, kuten tämän kaikkein epätavallisimman kaapin tapetoituna kartoilla. Tämä versio, jossa kaappi on jaettu kehystettyihin kenttiin, on hyvin epätavallinen.

Tämä vaasi on monessa tukholmalaisessa kodissa. Vaasia löytyy useampaa väriä.

Suositellen ehdottomasti käydä Svensk Tennissä!

Tennin aivan ihanassa myymälässä, Standvägen 5. Myymälässä on paljon ruotsalaista muotoilua parhaimmillaan ja varsinkin valtavan paljon Josef Frankin töitä.  Parasta mitä Ruotsilla on tarjolla!  Kallista mutta kaunista. Täältä voi ostaa vaikka tarjottimmen, servettejä, joulukoristeita tai jolulahjoja, lampun, kukkaruukun, vaasin, lasikannun, tapeetteja, koruja, laukun, pöytäliinan, verhokangasta, tyynyn tai miksi ei jonkin huonekalunkin, jos pystyy sen kuskaamaan Suomeen.

Kahvilakin löytyy myymälästä.