maanantai 26. heinäkuuta 2021

Märta Måås-Fjetterström



Märta Mååns-Fjetterström (1873-1941)

Märta syntyi Kimstadissa Östergötalandissa/Länsigöötanmaalla mutta hän kasvoi Vadstenassa. Hän oli oli siellä toimivan pastorin, rehtori Rudolf Fjetterströmin ja Hedvig Olivia Augusta Billstenin tytär. 

Kerronpahan tässä samalla että Vadstena on kaunis luostarikylä Vätternin järven rannalla, missä Birgittasisarukset ovat asuneet 1300-luvulta lähtien. Ruotsalaiset ovat useamman kerran valinneet Vadstenan Ruotsin kauneimmaksi kyläksi. Kylässä asuu muutama tuhat henkeä. Luostarilla on useita eri yöpymismahdollisuuksia.  Siellä on myös kuningas Gustav Vasan rakennuttama iso Vadstenan linna. Käykää ihmeessä Vadstenassa!

Barnebys on ruotsalainen hakupalvelu taiteen, antiikkiesineiden, muotoilun ja keräilyesineiden huutokaupoille ympäri maailmaa. Löydät esimerkiksi valikoiman huutokauppa firmoista, kuten Sotheby's, Bukowskis ja Stockholms Auktionsverk. Barnebys lanseerattiin Skandinaviassa syksyllä 2011. Vuodesta 2013 Barnebys on ollut myös Isossa-Britanniassa.

Toukokuussa 2014 julkaistussa Financial Times-lehdessä Barnebys on kuvattu yhdeksi huutokaupan maailman johtavista haastajista. Barnebystä löytyy Märta Måås-Fjetterströmin mattoja ja seinävaatteita.

Märta Måås-Fjetterström on yksi Ruotsin kaikkien aikojen parhaista ja suosituimmista tekstiilitaiteilijoista, merkittävin kaikista. Hänen 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien matot koristavat lukuisien linnojen, kokoushuoneiden ja yleellisen julkisen ympäristön lattioita, sekä ovat edustettuina länsimaiden suurimmissa museoissa. Viime vuosina kiinnostus hänen korkeatasoiseen mattoaiheeseensa on saanut uutta vauhtia.

Märta Måås-Fjetterströmin ateljé ja myymälä sijaitsee Tukholmassa Östermalmilla, Sibyllegatan 19. Studio&Showroom sijiatsee Båstadissa, Agahrdsgatan 9.

Näyttelyn nimi on saanut Märta Måås-Fjetterströmin omat sanat. Kun häntä pyydettiin kuvaamaan hänen taitojaan, hän sanoi: "Katso mattoja - se olen minä". Matot puhuivat ilmeisesti kuka hän oli ja jotka korostivat hänen taitojaan värinä ja muotoilijana.

Kuningas Carl Gustav on tehnyt aloitteen 'Katso matot - minä olen näyttelyä' varten, koska tänä vuonna on kulunut 100 vuotta siitä, kun taiteilija Märta Måås-Fjetterström aloitti työpajansa Båstadissa. Näyttely on esillä Rikssalenissa kuninkaallisessa linnassa. Kuningas vieraili usein isoisänsä Gustaf VI Adolfin luona Ulriksdalin linnassa ja Sofierossa Skånessa ollessan pikku prinssi. Yksityisissä tiloissa oli useita mattoja, jotka ostettiin Märta Måås-Fjetterstömin työpajalta Båstadista. 

Nykyään matot ovat kuninkaan hallussa ja koristavat lattiat sekä Drottningholmin että Sollidenin lattioilla. Kuningas kertoi että matoissa on hänen lapsuuden muistonsa. Hän kertoi kuinka hän pikkupoikana leikki näillä matoilla ja katseli mattojen kuvioita. Useat näistä yksityisistä kuninkaallisita matoista näytetään ensimmäistä kertaa Rikssalenissa kuninkaan linnassa.

Eikä ihme että nykyinen kuningas Carl Gustav on kiinnostunut matoista, sillä hänen setänsä  Sigvard Bernadotte oli suunnittelija ja suuniteli myös mattoja. Hinnaltaan  ei Sigvard Bernadotten matot ole kuitenkaan nousseet samoihin hintoihin kuin Märtan matot. Oma poika prinssi Carl Philip on myös kiinnosunut taiteesta ja muotoilusta ja saanut aikaan yhdessä Oscar Kylbergin kanssa erilaisia luomuksia, kuten kynttilänjalkoja, servettejä, silmälaseja, viinilaseja ja astiastoja.


Ursula, 214x165 cm, valmistettu vuonna 1941


Bukowskin huutokaupassa on tällä kertaa useita Märta Mååsin mattoja, muun muassa kuvassa yllä oleva matto nimeltä 'Röda trädgårdsmattan' vuodelta 1941. Matto myytiin hintaan 60 000 kruununa.

Se, että elokuvamoguli Steven Spielberg omistaa yhden matoista, on kertova anekdootti. Kyseinen matto on puoliksi hammaslankaa nimeltä "Ursula". 

Vuonna 2019 Märta Måås-Fjetterströmin elinvoimainen mattoyritys Båstadissa täytti 100 vuotta, ja sitä vietettiin juhlavuoden näyttelyllä Rikshallissa Tukholman linnassa. Näyttelyn pani alulle kuningas Carl Gustaf itse, joka lainasi henkilökohtaisesti yksitoista mattoa tälle upealle näyttelylle, mikä antoi valitettavasti vain yhteenvedon mattomestarin elämästä ja työstä.

Pandemian takia mattonäyttelyyn voi tutustua virtuaalisesti täällä! Näyttely on Rikssalen'issa/Valtionsalissa, missä on knuinkaan tuoli, missä kuningas kruunattiin.  Muuten ei kuningas koskaan istu tuolilleen, eikä tule istumaankaan. Seuraava joka saa istua tuolille on Victoria, kun hänet kruunataan kuningattareksi. 


Tämä matto on nimeltään 'Svarta trädgårdsmattan' ja tämä myytiin Bukowskilla hintaan 135 000 kruunua.


Tämä matto nimeltä 'Hästhagen' huudettin Bukowskilla hintaan 75 000 kruunua.


Tämän maton hinnaksi tuli Bukowskilla 150 000 kruunua.