maanantai 13. huhtikuuta 2015

Birka ja Adelsö


Ekerön unnan alue vastaa seurakuntia: Adelsö, Ekerö, Färentuna, Hilleshög, Lovö, Munsö, Skå ja Sånga. Ekerön kunta sijaitsee Mälaren järven puolella Tukholmaa. Tämä on erittäin historiallista aluetta. Ja erittäin rauhallista.Täällä tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt.


Svartsöslott, Färingsö

Jos lähtee Bromma planin metroasemalta bussillla 311 tai 312 Adelön saarelle, niin siinä voi välillä hypätä kyydistä Munsön saarella ja käydä katsomassa Munsön kirkkoakin. Kirkko on kirkollinen kulttuuriperintö ja se on erikoinen siitä, että se on yksi kahdeksasta ruotsalaisesta pyörökirkosta.

Antikvari Johan Peringskiöld väitti 1700-luvulla, että Munsön kirkko oli Ruotsin ensimmäinen, jonka rakensi hövitsman/sen ajan sotilaspäällikkö Herigar (Härjareö), jonka Ansgar käänsi kristinuskoon ensimmäisellä lähetysmatkallaan 800-luvulla.

Muuten tämä kirkko on kuin keskiaikaiset kirkot yleensä, mutta tämä alue on niin luonnonkaunis ja idyllinen, joten kauniina keäspäivänä täällä oleskelee oikein mielellään.

Färingsön saari on meko suuri ja se tunnetaan paremminkin nimellä Svartsjölandet, joka on saaren vanhempi nimi. Se on ollut kauan sitten kuninkaallisessa omistuksessa. Kuningas Gustav Vasa rakennutti saarelle Svartsjön linnan 1500-luvulla ja näin saaresta tuli merkittävä paikkaunta kuninkaan valtiossa. Vielä tänäkin päivänä saari on melko primitiivinen. Mutta saaresta kerron myöhemmin erikseen.
 
Kuningas Gustav Vasa asui Gripsholmin linnassa, mistä käsin hän kävi   veneellä Tukholmassa ja Uppsalassa. Talvella jäitä pitkin.  Joten hän kulki ehkä päivittäin Ekerön saarten ohitse. Uppsalaan pääsee vieläkin pienellä veneellä vesiteitse.

Kaikille näille saarille pääsee busseilla Bromma Plan'ilta, jonne pääsee keskustasta vihreän linjan metrolla. Bromma Planilla on  kaikki tarvittavat palvelut. Täällä on jopa Sacndic Bromma hotellikin. Parhaassa tapauksessa pääsee Tukholman kekustasta Sergels Torilta 30 minuutissa perille.

Björkön saari, Birka, on ainoa jonne ei kulje bussia, eikä sinne ole siltaakaan.

Kaupungista pääsee Brjörkön saarelle saaristolaivoilla. Brjörkön saari on Viikingkien asuttama saari 700-luvulla. Saarella tehtiin kaikki tärkeät päätökset. Saarella oli asutusta 900-luvulle saakka.  Täältä  käsin Tukholma syntyi.


Björkö on saarista pienin ja se oli viikinkien pääkapunki Birka. Saarella voi tutustua viikinkien elämään. Saarelle tehdään Tukholmasta opastettuja päiväretkiä. Mutta saarelle voi tehdä aivan hyvin itse retkiä, kunhan vaan löytää saaristolaivan millä pääsee saarelle. 

HUOM! Ruotsissa sijaitsee ainakin toinen Björkön saari, mitä ei pidä sotkea yhteen tämän Ekerön kunnassa sijaitsevan Björkön saaren kanssa.


Ansgarkorset i Birka

Ansgar oli pohjolan apostoli, joka kulki paikasta toiseen ja saarnasi evankeliumia. Ansgar oli syntynyt Bremenissä Saksassa vuonna 801. Hän oli saksalainen benediktiinimunkki, lähetyssaarnaaja ja arkkipiispa Hamburg-Bremenin hiippakunnassa, johon koko Pohjola kuului siihen aikaan. 

Ansgar julistettiin pyhimykseksi. Hän oleskeli 800-luvulla Ruotsissa ja luultavasti vuonna 870 hän oleskeli Birkassa. Ei tiedetä kuninkaan nimeä, joka perusti Birkan, mutta kuningas asui siihen aikaan naapurisaarella Aldesö'ssä, jossa kuninkaalla oli Hovgården, kuninkaan kartano ja maatila.

Noin 700-1000 asukasta asui siihen aikaan Birkan kaupungissa. Intiasta saakka tuli tavaraa laivoilla Birkan saarelle, lasia, silkkiiä ja mausteita ja Birkasta lastattiin aluksiin rautaa, turkiksia, nahkaa, sarvia, hopeakolikoita ja paljon muutakin vietäväksi ulkomaille. 

Ansgar saapui kuninkaan luokse kysymään luvan käännytystyöhön. Luvan saatuaan hän perusti jopa seurakunnan Björkön saarelle.

Piispaksi svealaisten valta-aluuelle tuli Gautbert, joka oli ranskalainen pappi alunperin. Hän rakennutti kirkon Birkan kaupunkiin. Gautbertistä tuli Sveariken ensimmäinen katollinen piispa. Sveariken/svealaisten valta-alueen pääkapunki oli Vanha Uppsala, missä on valtavat hautakummut, mihin on haudattu svealaisia kuninkaita. Maakunta Svealand on sannut nimensä sen ajan valta-alueesta. Se vaan on paljon laajempi kuin se alkuperäinen  Svearike/Svealand oli. 

Mutta Ansgarin vaiktus ei mennyt perille. Svealaiset palvelivat vanhoja jumaliaan jatkossakin.


 Birka, viikinkien asuinpaikka 700-900-luvuilla

Ruotsaiset eivät ole ollleet kiinnostuneita Unescon maailmannperinne kohteista, koska ruotsalaiset tykkää että listalle kelpuutetaan kohteita liian helposti. Tanskaliset  sen sijaan tappelevat siitä mitkä tanskalaiset kohteet saa hakea paikka listalla. Mutta Birka on maailmanperinne kohde.

Ei tiedetä että kuka oli se kuningas, jonka  ajalla  Birkan kaupungin perutettiin noin vuonna 790. Siihen aikaan oli useita kuninkaita, jotka eivät edes tienneet omien valta-alueidensa raoja. Lähellä sijaitsevalle Adelsön saarelle kuitenkin rakennettin kuninkaan kartano Hovgården. Noin 700-1000 henkilöä asui Birkassa. Saarelta on löydetty noin 3000 hautaa. 

Adelsön saarelle rakennettiin vuonna 1200 Alsnön kuninkaan kartano. Silloinen kuninags on hyvin tunnettu Magnus Ladulås, joka hallitsi 1200-luvulla. Siihen aikaan ruotsalaiset olivat läheissisä yhteyksissä saksalaisten kreivi- ja herttuaskuntien kanssa ja niinpä Ladulåskin sai vaimokseen Holsteinin kreivin Hedvig tyttären. Hänen äiti oli arvovaltaista Meglenburgin sukua. Eurooppalaiset avioituivat ristiin rastiin keskenään, joten siksi nämä kuninkaallsiet suvut ovat tavalla tai toisella sukulaisia keskenään. 

Luultavasti väki väheni Birkan saarella 900-luvulla kun kaupanteko siirtyi Sigtunaan. Maanpinnan nousu voi olla osa syy siihen, ettei laivoilla enää päässyt lännestä päin Birkan saarelle. Ainakin maanpinnan nousu aiheutti sen että Statsholmenille, siis Gamla Stan'iin, voitiin aloittaa rakentamaan asuinrakennuksia. Kalastajaperheet olivat  900-luvulla ensimmäiset asukkaat, jotka muuttivat Gamla Staniin.

Arkeologien löytämät esineet ovat nykyään Statens Historiska Museum, Valtion histroriallisessa museossa, Narvavägen'illä. Birkan saarella sijaitsee nykyään myös museo. Birkan saarelle voi tulla omalla veneelläkin. Siellä on vierassatama, kahvila ja ravintola. Täällä opas kuinka Birkan saarelle löytää.








Birka Smycken.jpg

Fil:Ansgarskapellet, flygfoto 2014-09-20.jpg


Fil:Birka Kapelle 2008.jpg

Ansgarskapellet, Anskarinkappeli, Birka

Arkkitehti Lars Israel Wahlman suunnitteli tämän kappelin Birkan saarelle 1100 vuotta sen jälkeen kun Ansgar saapui Birkan saarelle. Ansgar piti Ruotsin ensimmäisen kristillisen jumalanpalveluksen suurin piirtein juuri kappelin paikalla. 

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)



Svealaisten valtakunta on merkattu keltaisella, gööttalaisten sinisellä  ja guuttien vihreällä. Pohjois Ruotsissa ei ole ollut tietääkseni lainkaan paikallisia kuninkaita. Eikä siellä ei ole linnoja eikä herraskartanoitakaan. 

Skåne on aina kuulunut enempi tai vähempi Tanskaan. Viikinkien ajalla Skåne oli tanskalaisten viljelysaluetta. Tanska on muuten maailman vanhin kuningaskunta. Tanskan kuningatar Margrethe on suorassa sukulinjassa Tanskan ensimmäisen kuininkaan Harald Blåtand'in, Harald Sinihammas, kanssa 900-luvulta saakka. Hän oli myös Norjan kuningas samalla.

Ruotsi on melkein yhtä vanha kuningaskunta kuin Tanska. Kuinkaallisissa  piireissä toimitaan aina kuningaskunnaan iän mukaan. Tapahtumiin marssitaan sisään siinä järesstyksessä, olipa kyse kruunajaisista, häistä, hautajaisista tai kissanristijäisistä, että ensin tulee perisidentit ja sitten kuninkaalliset. Kuninkaallisista tullee ensin nuorimmat kuiningaskuntien jäsenet ja viimeisinä vanhin ja siis arvovaltaisin kunigaskunta Tanska. Tanskan Kunigatar Margrethe II (Oldenburg-Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg) ei matkustanut juuri koskaan ulkomaille, joten Ruotsin kuningas ja Victoria ovat olleet kauan arvovaltaismmat vieraet ja tulevat sisään viimeisinä. (Ruotsissa kuninkaallisa kutsutaan vain nimellä, joten minäkin teen niin).

Marghrete syntyi ja kasvoi Glücksburgin linnnssa, mikä nykyään sijaitsee Saksan puolella. Hän matkusti  lapsena äitinsä Ingridin kanssa kesäisin junalla Ruotsiin tapaamaan sukulaisia. Ingrid oli nimittäin Ruotsin prinsessa, jonka isä oli Ruotsin kuningas Gustav II Adolf. Joten Margrethe on myös kaiken kukkuraksi  Bernadotte. 

Japanin uuden keisarin virkaanastujaissa sai Carl Gustav ja Victoria istua keisarin rinnalla, koska he olivat korkea-arvoisimmat vieraat. Mraghrtehe ei halunnut lentää Japaniin. Kruununprissi oli kuitenkin paikalla, mutta  hän sai tulla sisään aikaismemmin kuin kuninkaat ja kuingattaret. Kuinkaana hän saa aina tulla sisään viimeisenä.Japanin keisariperheen jäeent ovat erittäin hvuiä sytväiä Ruotsin kuninkaan kanssa.  

Svea Rike'n syntypaikkana pidetään vanhaa Uppsalaa, Gamla Uppsala, joka sijaitsee pari kilometriä nykyisen Uppsalan pohjoispuolella. Svea ja svealaiset nimistä tulee Sverige nimitys. Ruotsi on saanut alkunsa siinä 500-1000-luvuilla.

Mutta se oli Adelsö tai Alsnu, tai Alsnö kuten saarta on myös kutsuttu, josta Tukholma sai alkunsa. Kaikki alkoi jo rautakaudella.

Luultavasti sen ajan kuninkaan nimi oli Björn. Seuraavat kuninkaat olivat nimeltään Ring ja sitä seuraavasta tiedetäänkin jo hieman enempi. Kuningas Rangvald Knaphövde oli kuninkaana 1100-luvulla. Hän lepää nykyään Vretan luostarikirkossa.

Hänen jälkeensä Svean Rikeä hallitsi liuta Sverker'eitä, josta syntyi Srverkerska ätten, Sverkereiden dynastia.

Birger Jarl ei syntynyt lähelläkään Tukholmaa, vaikka häntä pidetään Tukholman perustajahahmona. 

Jaarli Birger Magnusson kuului mahtavaan Bjälbon dynastiaan ja hänen pojastaan Valdemrista tehtiin Svean Riken'in kuningas. Mutta koska poika oli alaikäinen niin isä Briger hoiti kuninkaan virkaa. Birger jarl oli Ruotsin viimeinen jaarli. Jaarliksi kutsuttiin paikallisia kuninkaita, joita oli siellä täällä, koska ei ollut minkäänlaisia valtioita eikä valtioiden rajoja. 

Birger jarl perusti Suomen puolella Hämeenlinnan vuonna 1250. Samana vuonna kun hänen pojastaan Valdemarista tuli Ruotsin kuningas. 


Hovgården, Adelsön saarella, Birkan naapurisaari

Hovgården oli  Sveariken, Svean valtakunnan, kuninkaan linna 700-luvulla

Adelsö, aatelisten  saari,  on noin 10 km pitkä ja 4 km leveä. Adelsön saarella on eletty jo ponssikaudella ja varsinkin viikinkien ajalla. Saari kuuluu Unescon maailmanperinenlistalle. Saarella on runsaasti eläimiä kuten hirviä, villisikoja, metsäkauriita, kettuja, jäniksiä ja minkkejä sekä paljon eri lintulajeja. 

Adlesön saarella asuu vakituisesti vain 750 henkeä. Jotkut käyvät Tukholmassa töissä saarelta käsin. Useimmat ova maanvilejlijöitä ja jokunen kalastajakin asuu joukossa. Kesäaikaan kolminkertaistuu asukasluku. Saarelta löytyy kirkko, ravintola, kahvila ja maalaiskauppa. Munsö'n saarelta käsin pääsee tänne autolautalla ilmaiseksi. 

Brommaplanilta Tukholmasta kulkee bussit 311 ja 312 Munsö'n lauttasatamaan. Munsö'stä Sjöängen'istä lautat kulkee Aldelsö'n Stenby'hyn. Bussi 312 kulkee lautan mukana ja ajaa lenkin Adelsö'ssä. Kesäaikaan pääsee Södertälje'stä laivalla Adelsö'hön S/S Ejdern nimisellä baatilla.


Tällä baatilla nimeltä S/S Eider voi matkustaa Adelsö'n ja Södertälje'n välillä kesäaikaan.



Mälaren järvi on melko iso järvi


Skansberget'illä sijaitsi muinainen linna


 Stenby säteri, joka on toiminut myöhemmin sairaskotina

Säteri tai sätesgård oli keskiajalla rälssikartano. Säterin omistaja oli vapautettu asettumasta sotilaaksi sodan sattuessa ja siihen aikaan sodittiin usein. Sätesgården'it rakkennuksineen olivat usein aatelissukujen pääasuinpaikkoja.. Aatelisethan olivat ennen vanhaan kuninkaan sotilaita. Heitä velvoitti osallistua sotaan jos heillä ei ollut kuninkaan lupaa olla osallistumatta, kuten tällainen rälssitila.

Olen huomannut että Suomessa luullaan että kuninkaalliset ovat aatelsia, mutta niin ei ole asian laita ole. Kuninkaalliset eivät ole aatelisia, vaikka monet kuninkaat ovat naineet aatelisneitoja vaimoikseen. Kuninkaalliset ovat ihan omaa porukkaa. Perusaateliset olivat kuninkaan sotaväkeä, koska armeijaa ei ollut,  tai heistä tuli muuta palvelusväkeä. Heistä tuli aatelisia vasta kun kun kuningas oli tyytyväinen heidän palveluihin. Kuningas sitten aateloi ne miehet jotka olivat palvelleet kuningasta hyvin, ja  kuningas antoi heille tontin ja kartanon palkaksi.

Nykyinenkin kuningas palkitsee palvelusväkeä, mutta kuninkaalla ei enää ole aatelointi oikeutta.


Kungshögen Adelsö, hautapaikka


Alsnö hus  1200-luvulta

Birger jarlin poika Magnus Ladulås ja Valdemar Birgerson rakennuttivat tämän Alsnö hus'in rakennuksen Adelö'hön alunperin omaksi kesäasunnokseen. Tässä rakennuksessa sääti Magnus Ladulås Alsnön säännön. Säännöt laadittiin ns herrainpäivillä ja säännöissä esiteltiin esimerkiksi talonpoikien privilegiot. Käytännöllisesti katsoen tämän säännön mukaan Ruotsissa oli tästä lähtien aatelisto olemassa. Näistä säännöistä sai sääty-yhteiskunta alkunsa.  Ei siis ihme että Alsnön saari on nykyään nimeltään Adelsö, aatelisten saari.


Håkansten, kuka lienee tämä Håkan ollut

Adelsö kyrka September 2013 02.jpg

Adelsö kyrka on peräisin 1100-luvulta

Tämä pieni söötti kivikirkko on tavallinen keskiaikainen salikirkko. Kirkkoa on korjailtu ja muokattu 1600-luvulla.  Kirkon kiviseinät kalkittiin, ikkunat uusittiin ja kirkon lattia vaihdettiin. Kirkko sai uudet penkitkin. 


Kirkkosali  näyttää modernilta. Kirkkoa on peruskorjattu ja muokattu moneen kertaan. 

Kirkon lähettyvillä on runsaasti hautoja ja riimukiviä, jotka ovat kuuluneet lähellä sijaineen Alsnöshusin folkungasuvulle, siis Bjälby kuningassuvulle.



Adelsön saarella asuu noin 700 henkeä ja osa heistä käy töissä Tukholmassa. Kesäaikaan täällä on moninkertaisesti enempi asukkaita. Autolautta kuljetta ilmaiseksi niin autoja kuin henkilöitäkin ja myös Tukholman kaupunginliikenteen busseja 311 ja 312 saarelle. Busseihin voi nousta Brommaplan'ilta.

HUOM! Adelsön saarella on rauhallista ja  uskomattoman mukavaa. Se on paikka, johon menen itsekin rauhoittumaan.
Adelsöfestivalen/Adelsön omat festivaalit kesäaikaan tulevat takaisin. Ne ovat perhefestivaalit missä musiikki ja picknick yhdistyvät, sekä seurustelu perheiden kesken ovat päätarkoitus. 

HUOM! Saarella asuu vain vajaat 800 asukasta, joten tungosta ei ole. Saarelle ei pääse muuten kuin autolautalla Munsön saarelta. Eikä saarella ole lerialuetta eikä ainoatakaan hotellia.