Artipelag, Artipelagstigen 1, Gustavsberg
Björn ja Lillemor Jakobsonilla oli haave perustaa taidegalleria meren rantaan. He olivat ehtineet jo kehittää yhden erittäin tunnetun tavaramerkin maailmalla, Babybjörn. Björn on ehtinyt olla mukana muuttamassa isänroolia ympäri maapallon. Vuonna 1961 oli melkein mahdottomuus edes ajatella että isät kantaisi lastaan kantorepussa vatsansa päällä. Nykyään Björn on 80 vuotta ja Lillemor 79 vuotta, mutta molemmat ovat erittäin aktiivisia ja tekevät vieläkin töitä päivät pitkät.
Artipelag avattiin vuonna 2012. Artipelagin toteutus vei heiltä kaksitoista vuotta mutta he halusivat viedä unelmansa loppuun saakka. Tilaa tähän erikoiseen suureen rakennukseen tuli 3000 neliömetriä, siis suurin piirtein yhtä paljon tilaa kuin Modernissa museossakin. Tästä rakennuksesta tuli vain paljon kauniimpi, viihtyisämpi ja monipuolisempi, siis jonkinlainen kulttuuritalo tai kulttirakennus.
Rakennuksessa on myös suuri halli jossa voidaan pitää konferensseja, keskusteluja, konsertteja ja luentoja. Kunikaallien Oppera oli ensimmäisenä hallissa ja esitti aivan tätä varten sävelletyn opperan Karolinas dröm/Karolinan unelma. Esitys pidettiin neljänä iltana. Rakennuksessa on myös ekslusiivinen ravintola ja kahvila-bistro.
Rakennuksessa on myös suuri halli jossa voidaan pitää konferensseja, keskusteluja, konsertteja ja luentoja. Kunikaallien Oppera oli ensimmäisenä hallissa ja esitti aivan tätä varten sävelletyn opperan Karolinas dröm/Karolinan unelma. Esitys pidettiin neljänä iltana. Rakennuksessa on myös ekslusiivinen ravintola ja kahvila-bistro.
Avoinna:
taidenäyttelyt, myymälä ja buffe & cafe:
maanantaista-sunnuntaihin kello 11-17
keskiviikkoisin avoinna kello 20.00 saakka
maanantaista-sunnuntaihin kello 11-17
keskiviikkoisin avoinna kello 20.00 saakka
PS: Rakennukseen on vapaa sisäänpääsy samoin maksuton vierailu julkisessa ympäristöissä, kuten Bådan Café & Konditorissa, Ravintola Artipelag ja designmyymälässä. Myöskään luontopoluilla liikkuminen ei maksa mitään. HUOM! Artipelagissa ei käyretä lainkaan käteistä!
Huomautan tässä samalla että bussiyhetyttä on parannettu. Muun muassa Cityterminaalista on suora bussiyhtetys määrättyinä aikoina Artipelagiin, mutta siihen on tehtvä varaus etukäteen .
Ravintola avoinna:
tiistaina 11.30-17.00
keskiviikosta-launataihin kello 11.30-22.00
sunnuntaina kello 11.30-20.00
lauantaina 6,13, 20 ja 27 elokuuta suljetaan ravintola jo kello 15.00, mutta sen sijaan tarjotaan grillibuffe koko perheelle
Ulkogrilli on avoinna:
lauantaina-sunnuntaina kello 12.00-16.00
Kannattaa aina tarkistaa aukioloajat etukäteen!
PS. 8.6.2022. Palasin päivittämään postausta:
Artipelagissa on avattu Anselm Kieferin näyttely. Tämä näyttely on Artipelagin suurin ja mahtavin satsaus tähän mennessä. Kiefer kuuluu nykytaiteen painavimpiin nimiin, mutta silti hänen taidetta eiole koskaan vielä aikaisemmin näytetty Ruotsissa.
Sisääpääsymaksu näyttelyyn on aivan liian korkea, nimittäin 395 kruununa (eläkeläiset ja opiskelijat 295 kr, lapset ilmainen sisäänpääsy), siis noin 40 €, joten se säikyttää monet kävijät jättämään näyttelyn väliin.
Ulkoa löytyy muutamia veistoksia. Ne ovat Maria Miesenbergerin valmistamia. Yksi niistä seisoo rakennuksen katollakin. Ne muistuttavat murtovarkaita jotka hiipivät rakennuksen ympärillä ja piilottelevat puitten takana.
Mitään pysyvää näyttelyä ei aiota järjestää vaan näyttelyt vaihtuvat tiheään tahtiin kuukauden tai puolentoista välein. Kaikentyyppinen luovuus tulee olemaan esillä, eikä aiota pitää mitään selviä rajoja mitä tänne tullaan laittamaan esille. Suuri osa näyttelyesineistä tullaan lainaaman.
Modernit ajat ja modernit kujeet.
Sponsoritkin tulee helposti esille jos vaan pitää silmänsä auki. Miesten vaatetus firma Gant sai vastikään suuret mainokset seinille ja Volvo esitteli täällä udeen automallinsa ja se toi mukanaan paljon kansaivälistä mediaa Artipelagiin.
Artipelag on yksityinen taidelaitos ja oli jo aiemmin yksi Tukholman kalleimmista käyntikohteista luokassaan yhdessä Fotografiskan ja Abbamuseetin kanssa. Pääsymaksu aikuisille oli hieman yli 200 kruunua. Tämä on taidetta mikä tekee mahtavan vaikutuksen katsojiin!
Ei kai niistä sponsoreista pääse eroon millään. Mistä muuten varat otettaisiin.
Minä tietysti erityisesti arkkitehtuurista kiinnostuneena katselin ympärilleni. Olen käynyt täällä kaksi kertaa. Rakennuksessa on mukava tunnelma. Ulkotiloissa viihtyy vähintäin yhtä hyvin, olipa sitten mikä vuodenaika tahaansa. Sitä paitsi rakennus on suunniteltu niin, että sitä on helppo laajentaa ilman että rakennus tai ympärillä oleva luonto siitä tulisi kärsimään.
Andy Warhol näyttely nimeltää "Andy Warlholin perinne", ei sisällä ainoatakaan hänen teostaan vaan kaikkea hänen ympäriltään. Warhol oli rajojen rikkoja kirjaimellisesti. Hänelle oli kaikki, tai ainakin melkein kaikki, taidetta. Täällä on asusteita, hattuja, lastenvaunut, aurinkolasit, tapetteja, julisteita, kelloja ja askeja ja rasioita näytteillä. Täältä löytyy myös musiikkihuone jossa voi ladata 24 melodiaa joita Warhol on promotoinut joskus aikoinaan ja "loi" niihin levynkannet. Seinälle on heijastettu kokonainen multimediashow, jossa saa nähdä ja kuulla Velvet Underground soittavan täysillä.
Ikävä kyllä minun suomalaien sanavarastoni ei riitä kertomaan kaikkea mitä kaikkea Warhol näyttely kattaa. Sanojen puutteen takia. Warhol näyttely sulkeutuu 26. syyskuuta.
Toinen näyttely, joka on avoinna kauemmin maaliskuulle 2017 on Lars Wallin-Fashion Stories. Lars Wallin on Ruotsin tunnetuin pukusuunnittelija, joka on suunnitellut kuningattarelle ja monelle muullekin tunnetulle ruotsalaiselle naishenkilölle asusteita. Näytteillä on siis Wallinin luomuksia.
Designebutik on myymälä, jossa esitellään muotoilua laidasta laitaan. Täältä löytyy myös Warhol inspiroituja tuotteita, ei mitään arvoesineitä sentään.
Myymälästä voi ostaa vaikkapa tämän söötin vaasin, Sirivas, jonka on luonut Siri Seger.
Bussi 474 Slussenilta Gustavsbergin keskustaan ja siinä vaihto bussiin 468 joka päätyy Artipelagiin. Gustavsbergin ja Hålluddenin, jossa Artipelag sijaitsee, väli ei ole kovinkaan pitkä, mutta aivan liian kapea, monimutkainen ja liian pitkä lähteä kävelemään.
Toinen mahdollisuus on ottaa bussi 423 Slussenilta ja jäädä pois kyydistä Hålluddens trafikplats ja kävellä siitä 1,5 kilometriä Artipelagiin, Hålluddeniin.
Omalla autolla Slussenilta Värmdövägeniä, tie 222, Trafikplats Hålludden, noin 3 kilometriä ennen Värmdön centrumia. Käänny oikealle ja sitten Hålluddsvägenia ja loppumatka Artipelagvägeniä perille. Trafikplatsia ennen on ajoissa kyltti joka neuvoo kääntymään Hålluddeniin oikealle.
Tänä kesänä on voinut mennä edestakaisen reissun Artipelagiin myös Strömma kanalbolaagin saaristolaivalla. Laivalla pääsee 28. kesäkuuta-21. elokuuta. Laiva lähtee Nybrokajenilta tiistaisin ja sunnuntaisin kello 11.00. Laiva lähtee takaisin päin kello 14.50. Perillä oloon jää aikaa 2,20 tuntia. Reissu kestää siis kaiken kaikkiaan 5,30 tuntia ja maksaa 270 kruunua. Hintaan ei sisälly sisäänpääsymaksu Artipelagiin.
Mahdolisuus ajaa laivalla vain yhteen suuntaan Tukholmasta Artipelagiin vain 27.elokuuta-25.syyskuutavälisenä aikana. Matka maksaa 200 kruunua ja matka kestää 1,30 tuntia. Sisäänpääsylippu Artipelagiin ei sisälly hintaan.
Artipelagissa on myös omille veneille ja baateille ilmainen laituripaikka.
Sisäänpääsymaksu:
aikuiset 150 kr, opiskelijat 130 kr, eläkeläiset 130kr,
lapset 0-18-vuotiaat ilmaien sisäänpääsy
Erityisnäyttelyihin oma sisäänpääsymaksu!
Huom! Ei käteistä!
Rakennus on rakennettu tervatusta männystä, koivusta, marmorista ja kalkkikivestä. Korkeat tilat ja isot lasi-ikkunat antavat tilavuutta ja valoa. Rakennus sijaitsee ylhäisessä yksinäisyydessään Itämeen lahdessa, niemellä meren rannassa, metsän keskellä, Värmdön kunnassa.
Puut, kasvillisuus ja meri ikkunoiden ulkopuoellla ovat ihan oma taideteoksensa joka muuttuu kaiken aikaa vuodenaikojen ja sään mukaan.
Rakennuksesta tuli arkkitehti Johan Nyrenin viimeinen työ. Hän ehti kuolemaan syöpään enne kuin rakennus valmistui. Hän oli sanonut Björnille että mitään Bilbaoa et tule saamaan minulta, mutta sen sijaan rakennuksen, joka sulaa yhteen luonnon ja saariston kanssa. Rakennus sulaa todellakin ympäristöönsä. Rakennuksen katolla kasvaa ruohikko ja yrttejä.
Björn on aina ihmetellyt miksi Tukholma ei "myy ja tarjoa" saaristoaan turisteille. Tukholma on aina ollut huono tekemään mainosta itsestään. Suurin syy siihen voi olla ettei saaristoon haluta päästää massaturismia sillä tukholmalaiset haluavat pitää saarensa ominaan. Massaturismistillahan on omat huonot puolensakin. Ja saariahan löytyy Tukholman keskustastakin, jossa on ihan tarpeeksi nähtävyyksiä turisteille. Kukaan ei kiellä turisteja nousemasta bussiin tai saaristolaivaan ja lähtemästä saaristoon vierailulle.
Iso valtava kallionmynkyrä löytyy rakennuksen sisältäkin.
Pitkin rantaa kulkee pitkä rantalaituri, vai miksi tätä kutsuisin, jota pitkin voi tehdä kävelyretken ja nauttia kauniista maisemista tai omista eväistään. Metsässä on polkuja joita voi myös seurata. Niemeen on suunnitteilla rakentaa myös hotelli ja henkilökunnalle asuntoja. Laiturilla ja poluilla voi myös liikkua rullatuolin ja lastenvaunujen kanssa.