perjantai 28. elokuuta 2015

Vasa museet

Vasamuseet 2008.jpg

Vasamuseet, Galarvarsvägen 14, Djurgården

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 8.30-18

Sisäänpääsymaksu aikuiset 150 skr
lapset alle 18v ilmainen sisääpääsy
opiskelijat 100 skr (opiskelijahenkilökortti)

talviaikaan (1.syyskuuta-31. toukokuuta) 100 skr iltaisin  kello 17.00-20.00


Raitiovaunu nemero S7 T-Centralenilta,
 jää pois kyydistä Nordiska Museet/Vasa

Bussi numero 69, jää pois kyydistä Djurgårdsbron
Bussi numero 67, Nordiska Museet pysäkille
Bussi numero 76, jää pois kyydistä Djurgårdsbron


Djurgårdsfräjan/Djurgårdin lautalla Gamla Stanista, Skeppsbron
 kesällä Nybroplanilta

Sergels Torg'ilta noin 2 km kävellen.

Stockholm, Vasamuseet.JPG

Sotalaiva Vasa läksi neitsytmatkalleen 10. elokuuta vuonna 1628. Laiva oli lastattu kanuunoilla ja kuulilla sekä ruokaproviantilla. Laivassa oli noin sata sotamiestä, naisia ja lapsia. Ensimmäiset sata metriä laivaa vedettiin Slussenille saakka kunnes nljlä Vasalaivan kymmenestä purjeesta nostettiin ylös. Ammuttiin kanuunoilla saluutit ja neitsytmatka alkoi. Laiva oli hutera ja tuuli puistatti purjeita, laiva kallistui pahemman kerraan ja merivesi valui laivaan. Vasa laiva upposi 1300 metriä rannasta.

Matkasta tuli hyvin lyhyt. Laivan 150 matkustajasta pelastui vain 30. Ruotsin kuningas oli Preussissa ja hän sai kuulla onnettomuudesta vasta kahden viikon päästä. Kuninagas sanoi että syyllinen on rangaistava, mutta se oli melko mahdotonta sanoa että kuka olisi syyllien, kun ei edes ymmärretty syytä miksi laiva upposi. 

Amiraali Flemming, joka oli suomalaista sukua ja  joka oli suunnitellut laivan, laivarakennusmestari Henrik Hybertsson ja osittain myös itse kuningas Gustav II Adolf olivat syyllisiä. Ehkäpä kapteeniakin voitiin syyttää uoppamisesta osittain. Kuningas halusi ison laivan johon mahtui mahdollisimman paljon kanuunoja.



Museossa on laivan lisäksi kaiken kaikkiaan 14 eri näyttelyä jotka kertovat sen ajan historiaa, laivan ylösnostamisesta, laivan kunnostamisesta ja siitä, minkälaista elämä oli laivalla. Museossa on myös ne esineet jotka löydettiin kun laiva nostettiin ylös. Vasa laiva oli meren pohjassa 333 vuotta. Vuonna 1956 pantiin alulle laivan nostosuunnnitelmat, mutta vasta vuonna 1961 laiva nousi merenpinnalle.


Kuvassa laiva alkaa näkymään merenpinalla. Sen jälkeen laiva seisoi tilapäisessä rakennuksessa 27 vuotta ja laivaa suihkutettiin kemikaaleilla jotta puuosat eivät halkeilisi. Laiva ja laivassa olleet tavarat konservoitiin.


Nykyiseen museoon, Djurgårdenin saarelle, Vasa laiva siirrettiin vuonna 1990. Museossa käy vuosittain noin miljoona kävijää. Alkuun laivan sisälläkin sai käydä, mutta se kielelttiin. Laiva seisoo vedessä ja ilma museossa on erittäin kostea ja puuosat ovat liukkaita.


Museon satama

 Regalskeppet Vasa.

Vasa stern color model.jpg






Sweden_1033 - Vasa

Sweden_1048 - Vasa Figure-head

DSC_2960

DSC_2967


Museossa on ravintola jossa on lounas-ja kahvilatoimintaa. Isoa laivahallia  saa myös vuokrata juhlia varten.