PS. Palasin kertomaan että Taxingen linna ehkä on suljettu lopullisesti. Kukaan ei halua sitä ottaa vastuulleen. Linnojen ylläpito on kallista. Suosittelen katsastaa Taxingen linnan kotisivuilta aukioloaikoja, ennen kuin lähtee matkaan!
Tällä hetkellä linna ja kahvila on avoinna viikonloppuisin.
Keskellä karttaa kulkee Tukholman läänin ja Södermanlandin läänin raja ja hieman pohjoisenpana raja menee kahtia, Södermanlandin ja Uppsalan läääneihin. Lääninraja kulkee Taxinge-Näsbyn tiluksien halki.
Puistolehmukset ovat todellakin kauniita. Lehmuksia on montaa sorttia mutta puistolehmukset ovat hyvin yleisiä juuri linnojen puistoissa. Puistolehmuksen toivat hollantilaiset puutarhamestarit Ruotsiin 1600-luvulla. Kuninkaat ja aateliset palkkasivat hollantilaisia asiantuntijoita suunnitteleman linnojensa puutarhoja. Kuningatar Kristina istutti puistolehmuksen vuonna 1623 Grönsöön linnan puistoon leskikuningatar Kristinan kunniaksi. Kristina oli kuningas Gustav II Adolfin äiti.
Nykyinen kuningatar Silvia istutti myös Grönsöön linnan puistoon puistolehmuksen vuonna 2003. Tämä puistolehmus on geneettien kopia siitä Kristinan istuttamasta lehmuksesta. Lehmus on kasvatettu Ruotsin maataloustieteellisessä yliopistossa Alnarpissa. Alnarpissa on prinssi Carl Philip opiskellut, sillä kuninkaan toivomus oli etteä hän ottaisi Stenhammarin maatilan hoitoonsa. Mutta Carl Philip ei varmaan viihtyisi asua niin syrjässä ja kaukana Tukholmasta.
Stenhamamrissa kuningas viihtyy hyvin ja osallistuu kartanon hommiin silloin tällöin. Kuningas sanoo että Carl Philip osaa nämä hommat paremmin, mutta ne hommat ei näköjään oikein kiinnosta Carl Philipiä, eikä ehkä prinsessa Sofiaakaan. Carl Philip kävi Alnarpissa koulua ennen kuin hän tapasi Sofian. Totta kai hän silloin tällöin on isänsä mukana Stenhammarissa. Ehkäpä nyt kun Carl Philipillä on oma perhe he ehkä voivatkin muuttaa Stenhammariin. Saas nähdä.
Grönsöön linnan puisto Enköpingissä on saanut paljon kehuja ja palkintoja. Linna omista nykyään von Ehrenheimsin perhe. Se on ehkä Ruotsin kaunein linnan puisto. Suosittelen! Linna sijaitsee saarella joten sinne pääsee vain yhtä tietä.
Ruotsiin tuotiin 1600-luvulla noin 40000 puistolehmusta. Keskieuroopasta perinteiset puistolehmukset alkaa olla melkein hävinneet kokonaan mutta Ruotsisssa ne viihtyvät hieman viileämmän ilmaston takia.
Avoinna:
toukokuusta-elokuun loppuun kello 11.00-18-00
syyskuussa 11.00-16.00
Avoinna muina vuodenaikoina:
perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11.00-16.00.
Huomasin tuossa ohimennen että Viking Linja järjestää matkoja Taxingen linnaan.
E 20 Eurooppatie kulkee Taxinge-Näsbyn linnan ohise. Linna sijaitsee melkein Mariefrediä ja Gripsholmin linnaa vastapäätä, Mälaren järven lahden rannala. Vain Stora Härnön saari tai niemi sijaitsee siinä välissä. Stora Härnön saarelle pääsee Taxinge-Näsbyn asemalta kapeaa tietä pitkin. Saari on luonnonreservaatti, mutta kävellä siellä saa, ja saarella asuu jonkun verran väkeäkin. Saarella kulkee merkattuja polkuja.
Taxingen joulumarkkinat on suosittu tapahtuma. Tänne on ikävä kyllä sisäänpääsymaksu 80 kr, lapset ilmaiseksi. Tuolta samalta sivulta löytyy aukioloajat, myös kahvilan aukioloajat.
Uimaranta
Bussilla 782 pääsee Taxingen kirkon ja pappilan luokse josta on noin 200 metriä uimarannalle ja linnaan. Bussi kulkee Nykvarnin ja Nygårdin väliä. Nykvarniin pääsee Tukholmasta Svelandsbanan junalla, joka kulkee Eskilstunaan. Se on 30 minuutin matka. Tänne voi matkustaa Tukholman liikennelaitoksen lipuilla ja korteilla.
Höyrylaina S/S Mariefred kulkee Tukholman liikennelaitoksen SL kanssa yhteistyössä. Laiva on kulkenut jo vuodesta 1903 lähtien Tukholma, Enhörna, Mariefred linjaa edestakaisin. Tänne tulee nykyään kesäisin sisävesilaiva myös Järfällasta.
Reittiehdotus heille jolla ei ole omaa ajopeliä käytettävissä. Normalilla liikennelaitoksen junalla Tukholmasta Läggestaan ja siitä höyryveturijunalla Taxinge-Näsbyn linnaan ja samalla junalla takaisin Mariefrediin. Käynti Gripsholmin linnassa ja paluumatka Mariestadista höyrylaivalla Taxinge-Näsbyssä poiketen takaisin Tukholmaan. Muista tarkistaa aikatulut etukäteen.
Muitakin vaihtoehtoja läytyy toki.
Vierassatama
Taxingen linna on ennen kaikkea tunnettu ihanista kahvileivistään. Täällä on tuhannen ja yhden sortin kahvileipää, kotileivottua. Pöydät notkuu herkuista.
Näsbyn kartanosta mainitaan ensimmäisen kerran 1200-luvulla. Kuninags Magnus Ladulås/Maunu Ladonlukko lahjoitti Näsbyn kartanon Strängnäsin tuomiokirkolle. Keskiajalla Näsbyn omisti valtiondrotsi Bo Jonnson Grip, joka omisti monta kartanoa ja parhaimillaan hän omisti 1/3 koko Ruotsista. Rikkaudella ei ollut mitään rajoja. Bo Jonsson Grip päätti raakennutta Gripsholmin linnan siihen Mälaren lahden vastrannalle. Linna sai luonnollisestikin nimensä herra Bo Jonsson Grip'in mukaan. Gripsholmin linna on yksi suurimmista turistikohteista ja -nähtävyyksistä Ruotsissa, joka sijaitsee vastarannalla.
Valtionhoitaja Sten Sture vanhempi sai asua Näsbyn kartanossa, mutta pian sen jälkeen kartano joutui kartusiaanimunkeille, joilla oli luostari Mariefredissä niemltä Pax Marie. Luostarista Mariefred sai nimensäkin.
Taxingessa on myös taidetta esillä, mutta vain kesällä. Talvella tallia vuokrataan yksityisjuhlia varten.
Varsinaisessa linnan myymälässä on myytävänä yhtä ja toista. Täällä on myös jäätelökahvila. Täältä löytyy jotain kotiin vietävää ja lapsillekin yllätyslahjoja. Täällä Ruotsissa saa sentään ( me naisetkin 😊) ihan mielin määrin hypistellä tavaroita. Roomassa sitä ei pidetä hyvänä tapana. Voidaan tulla jopa siitä sanomaan.
Kuningas Gustav Vasan ajalla kaikki luostarien omaisuudet joutuivat kruunulle. Leskikuningatar Hedvig Elonora austeli Taxingen linanssa pitkät ajat, mutta hän lopulta luovutti linnan "vuorimestari" Johan von Westphalenille. Tämmöiset tittelit, kuten vuorineuvos, lopetettiin Ruotsissa 1850-luvulla. Näitä titteleitä käytetiin enimmäkseen Ruotisssa vain 1700-luvulla. Ruotsissa ei käytetä muutenkaan enää titteleitä, eikä ketään teititellä. Pelkkä nimi riittää. Ketään ei myöskään rouvitella tai kutsuta herraksi.
Johan von Westphalen tuli Saksasta parantmaan raudankäsittelyä Ruotsissa. Ammattimiehiä on aina haettu ulkomailta Ruotsiin ja tämä perinne jatkuu osittain vieläkin. Westphalen pani aluelle maanviljeyksen Taxingen tiluksilla. Kartano modernioitiin, rakennettiin kirkko ja palveluväelle asuinrakennuksia.
Vuonna 1780 joutui kartano Johan Didrik Duwallin omistukseen joka möi edelleen kartanon upporikkaalle Joachim Daniel Wahrendorffille, jonka poika Anders sitten antoi arkkitehti Carl Gristoffer Gjörwelliin suunnitella kartanosta empirin tyylisen linnan. Wahrendorfin avioliiton ulkopuolella synytnyt poika kuoli melko nuorena, joten hänen vaimonsa Ebba Augusta sai linnan omakseen. Ebba meni naimisiin pääministerin kreivi Arvid Possen kanssa. He sitten yhdessä ostivat liää maa-alueita ja kartanoita ja näin heistä tuli erittäin varakkaita. Ebban ja Arvidin kuoltua omistus jatkui Possen suvussa.
Vuonna 1924 osti Ernst Sjögren linnan tiluksineen. Hänen kuoltua sai Södertäljen kunta linnan omakseen. Kaksi rouvashenkilöä alkoi pitämään kahvilaa linnassa ja siltä ajalta on tämä kahvila- ja leivontaperinne jäljellä linnassa.
Vuonna 1780 joutui kartano Johan Didrik Duwallin omistukseen joka möi edelleen kartanon upporikkaalle Joachim Daniel Wahrendorffille, jonka poika Anders sitten antoi arkkitehti Carl Gristoffer Gjörwelliin suunnitella kartanosta empirin tyylisen linnan. Wahrendorfin avioliiton ulkopuolella synytnyt poika kuoli melko nuorena, joten hänen vaimonsa Ebba Augusta sai linnan omakseen. Ebba meni naimisiin pääministerin kreivi Arvid Possen kanssa. He sitten yhdessä ostivat liää maa-alueita ja kartanoita ja näin heistä tuli erittäin varakkaita. Ebban ja Arvidin kuoltua omistus jatkui Possen suvussa.
Vuonna 1924 osti Ernst Sjögren linnan tiluksineen. Hänen kuoltua sai Södertäljen kunta linnan omakseen. Kaksi rouvashenkilöä alkoi pitämään kahvilaa linnassa ja siltä ajalta on tämä kahvila- ja leivontaperinne jäljellä linnassa.
Joulutunnelma on parhaimmillaan kun luntakin tulla tupsahti aivan yllättäen. Uskokaa tai älkää niin koivuissa on vielä lehdet jäljellä, joisskain jopa melko vihreät lehdet. Mutta lumet ehtii vielä sulamaan pois, ikävä kyllä.
Kerrotaan että Tukholman suurimmat joulumyyjäiset olisivat juuri täällä Taxingessa. Tämän vuoden joulumarkkinat avataan tänä viikonloppuna 10-13 marraskuuta ja seuraavan kerran ovat avoinna 17-20 marraskuuta. Aukioloajat löytyy täältä. Noin 130 käsityöläistä ympäri Ruotsia tulee myymään töitään. Täällä myydään myös valmiita ruokia ja herkkuja joulupöytään.
Jouluruokapöytä katetaan hieman eri aikoina eri päivinä. Seisova joulupöytä katetaan linnan kirjastoon. Täällä lisätietoa siitä.
Ja nyt sitten makeata vatsan täydeltä Taxingen kahvilassa:
Taxingen kirkko panorama näkymä
Kirkko sijaitsee linnan ja Taxinge-Näsbyn aseman välimaastossa, noin 400 metriä linnasta. Linnan puisto on melko laaja ja siellä on keäsaikaan mukava kävellä tai istuskella.
Suoisittu vihkikirkko. Jumalanpalveluksia pideteään suurina juhlapyhinä. Muuten kirkko on avoinna kesäaikaan, jotta turistit ja ohikulkijat voivat poiketa kirkossa. Kesäiltoina pidetään usein kirkkokonsertteja.