torstai 19. heinäkuuta 2018

Stora Blecktornet ja Barnängen



 Stora Blecktornet, Södermannagatan 61, Södermalm

Rakennus oli arkkitehti Ferninand Bobergin ja hänen vaimonsa Annan koti. Rakennus alunperin toimi paikkana, jossa valkaistiin kankaita lähellä sijaitsevaan vaatetustehtaaseen, joka sijaitsi alueella nimeltä Barnängen. Kauppamies Jakob Gavelius perusti tämän vaatetusfirman nimeltä Barnängens Manufaktur. Gavelius sai jopa nimikko kadun alueelta, Gaveliusgatan.



Alueella sijaitsi myös poikakoulu nimeltä Hillska skolan. Koulun tarkoitus oli kouluttaa pojat niin pitkälle että pojat pääsisivät yliopistoon opiskelemaan.

Nykyään rakennus on nimeltään Solidaritetshuset, jossa on erilaisilla järejstöillä toimintaa, maahanmuuttajilla, kanta-asukkailla ja kaikille yhteisä kerhoja. Täällä on myös kirjasto, jossa on kirjoja monilla eri kielillä ympäri maapalloa.

Aftonbladetin lehden perustaja ja kirjapainon omistaja Lars Johan Hierta osti Barnängenin tehtaan vuonna 1848.  Hierta oli aatelisherra ja istui eduskunnan toisessa kammarissa, jossa istui vain aatelisia ja he saivat istua kammarissa kuolemaansa saakka. 

Kaiken muun touhun keskellä hän perusti myös steariinitehtaan Liljeholmenille. Hierta päätti että vaatetustehtaassa voidaan alkaa valmistamaan silkkikankaita. Myöhemmin alettiin valmistamaan myös pumpulikankaita. Rakennettiin yksi rakennus lisää, jossa sai töitä liikuntavammaiset ja henkilöt, joilla muuten oli vaikea saada töitä. Tämä perinne on on jatkunut Ruotsissa tähän päivään saakka.


 Portti Barnängenin herraskartanoon, Barnängsgatan


Barnängens herrgård/Barnängenin kartano


Per Anders Fagerström on kirjoittanut kirjan kankaankutojien lapsista. 

Barnängen on yksi Ruotsin tunnetuimmista tavaratuotteista, sillä jo vuodesta 1868 on firma valmistanut myös hiusten ja ihonhoitoaineita. Tehdas valmisti jo alun alkeen omia tuotteita myös lapseille.  Voiteet ja shampoot sekä saippuat ovat valmistettu puhtaista raaka-aineista ja miedoista hajusteista, jotta niitä voi lapsetkin käyttää. Itse olen käyttänyt heidän tuotteitaan jo melkein viisikymmentä vuotta. Oikeastaan koko perhe on niitä käyttänyt.

Barnängen sijaitsi hieman Stora Blecktornetista itäänpäin. Siellä on vieläkin Barnägsgatan ja Gaveliusgatan, jäljellä ja useita rakennuksia siltä ajalta kun alueella oli teollisuutta. Mutta koko alue on uuskorjattu ja muokattu, vanhat rakennukset on varovaisesti kunnostettu ja alueesta on tullut erittäin viihtyisä ja rauhallinen asuinalue. 

Nimi Barnängen on yksinkertaistettu sanasta Barnstuguängen ja se tulee lastensairaalasta, jonka Danvikens Hospital suunnitteli Hammarbyjärven viereiselle niitylle 1500-luvun lopulla.

Barnängenin alue sijaitsee Södermlamin  saaren itäisessä päädyssä ja aluetta on hienovaraisesti uuskorjattu ja sinne on rakennttu uusia asuntoja.



 Stora Blecktornet

Lähestyttäessä Stora Blecktornet malmagårdenia on erittäin ihastuttavia asuinrakennuksia. Stora Belcktornet malmgård sijaitsee alueen keskellä, Blecktronstigenin varrella. Malmgård on konferenssikeskus, mutta sen kahvilassa voi köydä kuka vaan ja istuskella kartanon pihalla. Kahvila on ollut vain kesä aikaan avoinna, ja silloinkin iltapäiväisin ja iltaisin. Joten en tiedä kahvilan kohtalosta sen enenpää.


Stora Blecktornet

Rakennus on jäänyt enempi tai vähempi modernimpien rakennusten väliin, mutta sen ympärille on kuitenkin jätetty jonkin verran puistoaluetta.


 Stora Blecktornet

Barnängenin alue mainittiin ensi kertaa 1600-luvulla, jolloin tänne alkoi kehittyä teollisuutta. Ensi alkuun valmistettiin vantar/vanttuita, kudottuja käsineitä. Jakob Gavelius sai yksinoikeuden perustaa kutomon ja viereisessä rakennuksessa ommeltiin vaatteita kuninkaan sotilaille. Kuningas aateloi Gaveliuksen, joten hän kuoli aatelisherrana aatelis nimeltään Lagerstedt. Myöhemmin 1700-luvulla tuotanto kasvoi ja silloin alettiin valmistamaan monenlaisia asusteita ja osa tuotannosta kuskattiin Suomeen. 




Barnängen nykyään


Gaveliusgatan, Faggens krog, alueen oluttupa

Tegelviksgatanin ja Tengdalsgatanin välisellä alueella on entiset teollisuusrakennukset uuskorjattu ja niihin on tehty asuntoja. Uuskorjattujen rakennusten lisäksi alueelle on rakennettu uusia asuinrakennuksia. Nykyään tämä on todellakin kaunista ja siistiä aluetta. 

File:Faggens krog 07.JPG






Malmgården Vita Bergen omistaa Stiftelsen Vita Bergen/Vita Bergen säätiö, Malmgårdsvägen 53, Södermalm.


Stora Belcktronsparken ja Lilla Blecktornsparken on kaksi puistoaluetta Ringvägenin ja Katarina Bangatanin välissä, Norra Hammarbyhamnen alueella. Kun kävelee tällä alueella ja varsinkin puistoalueella on melkein mahdotonta uskoa että tämä on suurkaupunki, jonka keskeltä löytyy näin idyllinen alue. Täällä on lapsiperheiden hyvä asua.



Täällä on lampaitakin laitumella kesäaikaan







Bleck, kesäkahvila/ravintoa, Katarina Bangatan 68

Avoinna kello 17 lähtien tuonne  puoleen yöhön

Mutta tämä kyseessä oleva Stora Belcktornet sijaitsee Södermalmin kaakkoisessa kulmassa, alueella jonka perinteinen nimi on ollut Hammarbyn urheilukenttä. Aluetta on uuskorjattu, uusia asuinrakennuksia on rakennettu, kaksi uutta puistoaluetta on valmistettu, Blecktronsparken ja Tullgårdsparken.





Takaisin Stora Becktornetin kartanoon. Kuvassa Stora Blecktornetin pihaa. Taustalla Bohusgatanin kulmaus.

Frösunda LSS AB huseeraa nykyään kartanossa. LSS tarkoittaa liikunta-ja kehitysvammaisten suojalakia. Tukholman kaupunki omistaa rakennuksen nykyään, mutta kunta on antanut rakennuksen konferenssitiloiksi ja josta huolehtii lievästi kehitysvammaiset. 

Täällä leivotaan, tehdään voileipiä, keitetään kahvia, siivotaan, tiskataan, käydään kaupassa ja hoidetaan puutarhaa. Paikalla on viisi aikuista ja kaksitoista lievästi kehitysvammaista, jotka ovat vastuussa kaikesta toiminnasta. Kahvilan aukioloajoista olen epävarma, joten en sano mitään. Usein täällä soittaa kehitysvammaisten oma orkesteri. Täällä voi tavata kavereita kahvitella ja kuunnella musiikkia.

Stora Blecktornet Café och Konferens

Kahvila Blecktorent

I parken finns ett djurhägn med bland annat getter.

Stora Blecktornsparken


Stora Blecktornsparken01.jpg