perjantai 17. marraskuuta 2017

Vanha Valtionarkisto


Vanha Valtionarkiston talo sijaitsee Riddarholmenin saarella, Arkivgatan 3, Tukholman edustalla. Riddarholmen on osa Gamla Stania.

Vuonna 1968 muutti valtionarkisto uuteen rakennukseen Kungholmenille. Vaikka rakennusta kutsutaan palatsiksi niin rakennus on silti ihan tavallinen institutio- rakennus 1800-luvulta. Rakennukseen liitettiin rakennuksen takana vinosti seisova rakennuksen siipi, joka kuului Stenbockin suvun palatsiin. Stenbockin suvun palatsi on yksi Tukholman upeimpia renessanssipalatseja 1600-luvulta. Rakennuksesta pitää Valtion kiinteistölaitos huolen ja vuokralaisena on Svea hovrätt/Svean hovioikeus.



Valtioarkiston rakennusta alettiin rakentamaan vuonna 1883 ja arkkitehtinä toimi Axel F. Nyström. Rakennus sai rungon valuraudasta ja kerrokset rakennettiin puupalkeista joissa oli rautavahvikkeet. Valuraudasta valettin kolonneja koristamaan portikkoja. Jopa kirjahyllytkin tehtiin valuraudasta. Ikkunoiden koristekuviot ovat myös raudasta. Puuta ei haluttu juuri käyttää palovaaran takia, sillä rakenmuksessahan säilytettiin valtion arkistoa. Tilaa rakennuksessa on 5000 neliömetiä. Sitten kun vaktionarkisto muutti Kungsholmenille niin rakennus seisoi kauan tyhjänä. 



Kiinteistölaitoksen uuskorjausten jälkeen vuonna 2008 pätettiin rakennuksesta tehdä barnpalatset/lastenpalatsi, eräänlainen kulttuuritalo lapsille, jossa lapset ja nuoret saisivat esittää teatteria, tehdä filmejä, soittaa musiikkia, opetella tanssimaan... Avattiin kirjasto, verstas ja esiintymislava. 

Mutta vain muutaman vuoden päästä meni lastenpalatsi konkurssiin. Vuodesta 2014 lähtien on Stureplansgruppen vuokrannut tiloja ravintola ja juhlahuoneisto sekä yökerho toimintaan. Stureplansgruppen on ehkä Ruotsin suurin ravintola- ja yökerhojen omistaja osakeyhtiö. Nimitys Stureplan tulee siitä että Tukholman huvielämä, hienot ravintolat ja yökerhot sijaitsevat Stureplanin alueella.

Stureplansgruppenin VD/verkställande direktör/toimitusjohtaja ja omistaja on jugoslavialaista alkuperää oleva maahanmuuttaja Vimal Kovac. Firma omistaa parikymmentä ensiluokkaista ravintolaa, juhlahuoneistoa ja yökerhoa, sekä kolme hotellia. Kovac opiskeli ensin insinööriksi ja sen jälkeen kiinnostui liiketominnasta. Ruotsissa on paljon maahanmuuttajia jotka toimii juuri tällä alalla ja joista on samalla tullut rikkaita. Ylipäätäänkin Suomessa liikkuva ennokkoluulo ettei maahanmuttajilla ole töitä tai että he  elävät avustuksilla, on suuri harhaluulo. Ruotsissa on kaikki mahdollista, jos vaan riittää tarmoa ja haluja.








Gamla Riksarkivet'in ravintolaan ja juhlahuoneistoon pääsee sisään osioitteesta Birger Jarls Torg 2 A. Kesäaikaan sisäpihalla on yökerho tai yöbaari, joka on avoinna neljä tuntia kello 22.00-02.00.

Ravintolan joulupöytä on kuuluisa herkuistaan ja korkesta tasostaan. Joulupöytä tarjouksia on useammanlaatuisia ja hintaisia. Pöytä on varattava etukäteen ja joulupöytä tarjous myös. Joulupöytiä on tarjolla myös päiväsaikaan. Pari Ruotsin tunnettua kokkia toimivat pääkokkeina ravintolassa. Erikoisuutena on erityinen makeispöytä, jossa on kaiken maailman sorttisia jälkiruokia tarjolla. Pöytävaraukset täältä!


  Joulupöytäbuffé





Makeisbaarilla on oma huoneensa, samoin pienellä elokuvateatterilla.





Sisäpihan baaritiski