maanantai 8. kesäkuuta 2020

Stureparken



Rosenborgshuset, Östermalsgatan 49, Östermalm

Stureparken pieni mutta viihtyisä puistoalue sijaitsee Östermalmilla Östermalsgatan kulkee puiston ohitse ja sen ympärillä kulkeva katu on yksinkertaisesti nimeltään Stureparken. 

Tukholmassa on suurempiakin puistoalueita vaikka millä mitalla, mutta Stureparken on omalla tavallaan idyllinen. Alue on erittäin rauhallinen koska täällä ei ole myymälöitä eikä ravintoloja, vain promeita isoja asuinrakennuksia. Alunperin puisto sijaisti Kuinkaallisen Djurgårdenin ja kuninkaallisen Humlegårdenin puistoaleuiden välissä. Nykyään Djurgårdenin raja kulkee idenpänä.

Kun amiraliteetti muutti vuonna 1889 Karlskronaan ja niin kirkkomaasta tuli fattigkyrkogård/köyhäin kirkkomaa. 

Mainistenpahan ohimennen että Karlskronan kaupunki on yksi Ruotsin 12:ta Unescon maailmaperinne  kohteista. 

Tämä sana gård kumittelee tässä taas. Olen aikaisemmin jo kertonut gård tarkoittaa vähän yhtä ja toista. Sana gård tarkoittaa alunpein pihaa, ja sittemmin kartanoa, siis aidattua piha-aluetta. Myöhemmin sana on liitetty monen moneen asiaan, kanaloista kirkkomaihin...

Tukholmassa oli siihen aikaan 1600-luvulla noin kymmenisen niin sanotttua fattigkyrkogårdar/köyhäinkirkomaata. 


Puistoalueelle tehtiin 1670-luvulla Kuninkaallinen kirkkomaa, johon haudattiin amiralitettiä/merimiehiä jotka kuolivat sodassa Tanskaa vastaan. Ruotsi ja Tanska ovat sotineet noin 10 kertaa ja yhtä monta kertaa myös Venäjä ja Ruotsi. Saatikka sodat Saksassa. Ruotsi on ehkä se maa, mikä on sotinut eniten, ainakin Euroopassa. Tänne nykyisen puiston alueelle haudattiin  myös ruttoon ja koleraan kuolleita. 


Tuossa kyltissä kerrotan hieman puiston historiaa.


Puisto muuttaa muotoaan ja näköään vuodenaikojen mukaan.








Rosenborgshuset puiston reunalla on yksi Tukholman korkealle arvostetuista suojatuista kultuurimerkatuista rakennuksista. Rakennsuekssa sijaistee 12 isoa huoneistoa.







 
Kirsikka ja Magnolia puut koristaa puistoa kesän alussa.