perjantai 1. huhtikuuta 2022

Maailma on muuttunut, Ruotsi on muuttunut

Kirsikkapuut Tukholmassa alkoivat kukkimaan

PS. Palasin takaisin postaukseen kertomaan että Ruotsissa aletan jakamaan nejättä coronarokotetta, mihin hallitus antoi tänään 1,2 miljardia kruunua. Täällä luullaan että uusi tartunta-aalto tulee syksyllä kun säät kylmenee. Kaikki yli 65-vuotiaat ja he joilla on immuunipuutos tarjotaan rokotetta. Joten meikäläinenkin saa sen lähiaikoina.

---------

Tänään Ruotsissa kumotaan pandemialaki ja laki ravintoloiden ja baarien tilapäisistä tartuntatoimista. Eikä covid-19:sta enää luokitella sosiaalisesti vaaralliseksi taudiksi. Kaikki viimeiset rippeetkin rajoituksista lopetetaan tanään.

Tästä perjantaista lähtien ihmiset kaikkialta maailmasta ovat tervetulleita jälleen matkustamaan Ruotsiin. Euroopan ulkopuolisista maista Ruotsiin matkustavien maahantulokieltokin on nyt purettu. 

Mutta Ruotsissa on vieläkin 25 potilasta tehohoidossa koronaviruksen takia. Kukaan heistä ei ole saanut tai ottanut ainoatakaann rokotetta. Ueimmat iäkkäänpiä henkilöitä, mutta mahdollisista perussairauksista ei kerrota. Tilaston mukaan on noin 1000 tartuntaa Ruotsissa, mutta tilasto kertoo vain sairaalaan tulleiden määrän.

Tukholman alueella on kuitenkin Covidpotilaita sairaaloissa nyt 250, joista yhdeksän on tehohoidossa. Muualla Ruotsissa on huomattavasti vähempi covidpotilaita sairaaloissa. Mutta Regione Tukholmaan kuuluu neljäs osa koko Ruotsin asukkaista, yhtä paljon väkeä kuin asuu puolessa Suomea.


Valkovuokot ovat kevään merkki

Siellä missä on valkovokkoja, siellä niitä on todella paljon.

Elämä ja tavat ovat muuttuneet, yhteiskunta on muuttunut, maailma on muuttunut. Mikään ei ole kuin ennen pandemiaa.

Koskaan ei ruotsalaiset ole matkustaneet niin suuressa määrin ulkomaille matkatoimistojen mukaan, kuin he ovat tehneet nyt parin kuukauden ajan. Lentomatkat ja hotellit ovat olleet halvimmillaan.

Ongelmana on se että passijono on kamalan pitkä, eikä voida luvata että passeja tulee kaikki sitä tarvitsevat saamaan ennen kuin elokuussa. Passia ei Euroopassa tarvita. jos omsitaa niin sanotun EU-henkilöllisyystodituksen. Minullakin on sellainen henkkari, mikä kelpaa Ruotsissa ja koko Euroopassa. Ruotsissa ei ole kelvannut ajokortit henkilöllisyystodistuksena enää mies muistiin.

Mallorcalle pääsee 20€:lla ja Barcelonaan 14€:lla. Italian lennot ovat yleensä huomattavasti kalliimpia mutta Ryanairilla  pääsee italiaan 15€:lla. Eipä silti, Italia ei ole  ruotsalaisten suosituimpia kohteita. Ryanairilla Arlandan lentokentältä Tukholmasta Roomaan maksaa 22 € edestakainen lento Malta Airilla (mikä lentää nykyään Ryanairin lentoja Roomaan). Toukokuun alussa on sama matka vielä tätäkin halvempia. Halvemmaksi ei voi enää tulla. 

Aikataulu Roomaan päin on myöhäinen ilta. Mutta lento on suora lento ja kestää 3 tuntia. Ryanair laittaa aina puoli tuntia lisää aikatauluihinsa ja näin ollen se on melkiein aina puoli tuntia etuajassa perillä. 

Hyvää kevään jatkoa!