torstai 27. toukokuuta 2021

Sankt Erikin päivä tänään


Tänään, 18. toukokuuta, liputtaa Tukholman kunta Erik den heligen/Pyhän Erikin kunniaksi. Pyhä Erik on Tukholman suojeluspyhimys. Erkin kuvan näke vähän siellä sun täällä kaupungilla, ja Erikin nimi yhdisteään moniin eri asioihin. Tukholman kuuluisa silmäsairaala on myös nimeltään Sant Eriks ögonsjukhus. On kuulema muuten yksi mailman parhaita silmäsairaaloita.

Kunta sanoo että liputamme kunnioittaaksemme niitä, jotka ovat työskennelleet kaupungin viroissa vähintään 30 vuotta, ja Pyhän Erikin - Tukholman suojeluspyhimyksen - muistoksi.

Vuodesta 1938 ovat kunnan päättäjät tänä samana päivänä joka vuosi myöntänyt St. Eriksmedaljen/Pyhän Erikin mitallin  ansaitseville Tukholman kansalaisille, esimerkiksi kouluttajille, kulttuurihenkilöille, tutkijoille ja urheilijoille. Tänä vuonna mitallin saajia oli useita, varsinkin sairaanhoitajia.


Erik oli Ruotsin kuningas vuosina 1156–1160. Erikin sukunimi oli Jedvardsson. Jälkimaailma on numeroinut hänet Ruotsin kuningas Eerik IX:ksi. Ruotsin  ensimmäinen kuningas Erik Segersäll astui virkaansa vuonna 970. Erik Segersällin ja Pyhän Erikin välissä on toiminut 12 kuningasta, useimmat hyvin lyhyen ajan. 

Erikistä ei ole jäänyt mitään merkintöjä oman aikansa lähteisiin. Nimittäin 1100-luvulla aniharva osasi kirjoittaa. Muistitietoon perustuva pyhimyslegenda kirjattiin muistiin vasta 1290-luvulla. Sen mukaan Eerik oli uplantilaista mahtimiessukua. Vaimokseen hän sai tanskalaisen prinsessan Kristiinan (Christina Björnsdotter), joka oli Inge I:n, erään aiemman mahtavan ruotsalaiskuninkaan, tyttärentytär. Legendan mukaan Erik tapettiin 18. toukokuuta 1160 taistelussa Östra Aroksessa, nykyisessä Uppsalassa. Paavi kanonisoi hänet kuolemansa jälkeen.

Kauaa ei Erik saanut olla kuninkaana, vain neljä vuotta, kun hänet tapettiin. Pyhän Erkin jälkeen nousi kuninkaaksi tanskalainen ruhtinas nimeltä Magnus Henriksson. Tanskalla ja Ruotsilla on ollut paljon yhteistä, mutta silti maat ovat sotineet 10-11 kertaa keskenään. Ruotsi on sotinut yhtä monta kertaa myös Venäjän kanssa.


Mora stenar/Moran kivet

Ruotsin kuninkaat valittiin Mora stenar/Moran kivillä Uplannissa, nykyisessä Knivstan kunnassa. Tämä tapahtui kirjaimellisesti kivien päällä. Kivistä yksi oli suuri, laakea ja muut kehässä sen ympärillä. Keskuskivelle kohotettiin valittu kuningas vannomaan valansa.


Jo 1300-luvulta lähtien St. Erik on ollut Tukholman kaupungin sinetissä. Vuonna 1923 Sankt Erik otettiin virallisesti Tukholman symboliksi, jonka kuvan suunnitteli taiteilija Yngve Berg. Vuonna 1961 taiteilija Karl-Erik Forsberg loi kaupungin puolesta nykyaikaisemman ja tyylitellyn muunnelman. Tätä versiota käytämme edelleen tänään, mutta jossain määrin tarkistettuna. Vuonna 1997 Sankt Erikistä tuli Tukholman kaupungin logo. Logo päivitettiin ja sai nykyisen ilmeensä vuonna 2013.

Sankt Erikin naama on esillä monissa kylteissä,  uima-altailla, urheilukentillä, tienrakennuksilla, hoitokodeissa, kouluissa ja esikouluissa sekä allekirjoituksena puistoissa, kirjastoissa, silmäsairaalakin sai Sankt Erikin nimen, hänellä on myös nimikkokatu Tukholmassa Sankt Eriksgatan ja Erik esiintyy myös Tukholman kaupungin sähköpostiviesteissä ja kirjeissä.


Tukholman kunta tekee joka keväiset kukka-pensas ja puuistutuksensa valmiiksi 15 päivä toukokuuta mennessä. Joka kevät on uusi teema. Tänä kesänä on paljon tulppaneja istutettu ympäri kaupunkia. Istutuksia on tehty noin 200 eri paikkaan kaupunkia. 

Tiistaina 4. toukokuuta vihittiin käyttöön tämän vuoden kesä-kadut ja paikat Swedenborgsgatanin kävelykadulla. Joka vuosi kaupunki kukkii, kun kesäiset kävelykadut, kesäaukiot ja pop-up-puistot avataan. Liikenne kesäpaikoilla on rajallista ja tarjoaa tilaa kävelylle, seurustelulle ja istuimille ulkona. Voit muun muassa nauttia erilaisista istuimista, kasveista, taiteesta ja aktiviteeteista.

Sijoitetaan yhteistyössä Stockholm Artin kanssa taideteoksia useisiin kesän paikkoihin. Tämän vuoden teema on demokratia, sillä Ruotsi juhlii 100 vuoden yleistä äänioikeutta vuonna 2021. Demokratia on luonnehtinut osallistuvien taiteilijoiden teoksia, joissa yhteinen nimittäjä on vahva usko kaikkien yhtäläisiin oikeuksiin. Tänä vuonna yli 13 taiteilijaa esittelee teoksia ympäri kaupunkia. 

Kesäkuukausina monet kaupungin aukioista ovat täydessä kukassa. Kesäaukioilla on sekoitus huonekaluja, kasveja, valaistusta ja taidetta. Löydät myös pelejä ja muita aktiviteetteja useilta aukioilta tänä kesänä. Nockeby-aukiolla voit pelata petankkia ystävien kanssa tai pelata shakkia Rågsvedstorgetilla.

Tässä tulee lisää kukkaloistoa...




















Kesä tulee yleensä Tukholmaan toukokuun puolivälissä. Aurinko paistaa, puut ja pensaat ovat saanet lehdet ja kukat kukkivat. Kyllä täällä voi kävellä kaupungilla eikä tarvitse pelätä tartuntaa, jos ei mene rannoille, ravintoloihin tai soppailemaan. Tukholmassa on tartunnat laskeneet noin 300:lla vuorokuaudessa, mikä ei ole kovinkaan paljon verrattuna useisiin muihin Ruotsin alueisiin. 

Aivan samalla tavalla ja samaan aikaan laski viime keväänäkin tartunnat Tukholmassa. Luultiin että oltiin saavutettu mahdollisesti laumausoja. Kukaan ei tiedä kuinka paljon tartuntoja tarvitaan covid 19 viruksen laumasuojaan. Ruotsissa ei tiedetä edes kuinka paljon tartuntoja on ollut Ruotsissa, koska pandemian alkukuukausina ei testattu muita kuin sairaalaan joutuneet. Nuoremmat ei käy testeissä koska he sairastaa hyvin lievän taudin. 

Alkuunhan ei tiedtty että koska löydetään rokote covidiin tai löydetäänkö lainkaan. Jos ei olisi keksitty rokotetta, niin meidän olisi pakko ollut käydä läpi tarpeeksi tartuntoja, jotta olisi saatu laumasuoja. Näin tartuntaudit kulki aikoinaan maapallon ympäri.

Tänä keväänä arvellaan että ehkä 70 % tartuntoja on se raja jolloin alkaa tartunnat laskea ihan itsestään. Täällä ei raportoida joka päivä. Mutta se kolmas rokote tulee pian tarjolle...