tiistai 11. toukokuuta 2021

Norrmalmstorg


Norrmalmstorget/Norrmalmin tori, Norrmalmin kaupunginosassa, keskustassa

Bussit: 2, 54, 57 ja 69

Raitiovaunu numero 7

Lähin metroasema Östermalmstorget 

Tuo Kungsträdgårdenilta pohjoiseen päin kulkeva katu on nimeltään Norrlandsgatan. Itään päin kulkeva katu on Hamngatan. Torilta pohjoiseen päin kulkeva Biblioteksgatan on Tukholman muotikatu numero yksi.


Birger Jarlspassasen Smålansdsgatanin ja Birger Jarlsgatanin välillä on Birger Jarlspassagen on Tukholman pienin ja vanhin ostoskeskus, joka ulottuu kortteliin Smålandsgatan 10:stä Birger Jarlsgatan 9:een. Galleria avattiin vuonna 1897 kuningas Oscar II: n toimesta.


Galleriakäytävä ulottuu takapihan alle ja sai päivänvalon lasikaton läpi, Näin on edelleen tänään. Tilassa oli myös "kabinett", yleinen wc naisille ja herroille. Täällä seinät oli verhottu marmorilla ja ovet hienoksi kiillotettua mahonkia. Tyylikäs sisustus, jossa on tumma, runsaasti koristeltu puupanelointi, on edelleen hyvin säilynyt. Sekä kiinteistö että käytävä on sinisellä merkitty Tukholman kaupunginmuseolla, mikä tarkoittaa, että ne edustavat "erittäin korkeita kulttuurihistoriallisia arvoja.


Rodebjer, Ruotsin muotihuonenumero 1 sijaitsee  Smålandsgatan 11 Marimekkoa vastapäätä, missä on Birgerjarlspassasin portti ja Mood-galleriassa Regeringsgatan 50. Samalta käytävältä löytyy japanilainen Misshumasshu raamen-ravintola ja italialainen Panini myymälä.


Misshumasshu, Birger Jarlpassagen


Misshumasshu, japanilainen Ramenravintola,
 Tukholman parhaimpia Raamen-ruokapaikkoja


Norrmalmstorg'etin tori sijaitsee erittäin keskeisellä alueella Tukholman keskustassa, Norrmalmin kaupunginosassa, kuten nimikin kertoo. 

Historiallisesti torin nimi on ollut Packaretorget ja Fiskartorget. Melkein 400 vuotta on torilla ollut vilskettä ja elämää, pakattiin muun muassa silliä. 

Torilla on seisonut myös häpeäpaalu. Häpeänrangaistus on yleinen termi aiemmin sovelletuille rangaistusmuodoille, joihin liittyi rikollisen julkista nöyryyttämistä. Häpeällinen rangaistus sisälsi yleensä jonkinlaisen rakennustelineen. Ajatuksena oli, että joku häpeäisi, mutta rangaistuksen suorittamisen jälkeen hänet toivottaisiin tervetulleeksi takaisin yhteiskuntaan.


Ennen Tukholman perustamista alueella oli vilkas kylä nimeltä Ekeby. Nybrovikenin lahti, mikä sitten aikaan ulottui melkein torille, oli Ekebyn luonnollinen satama, missä Ekebyn asukkaat vaihtoi tavaraa satamassa. Tukholman lempinimi on ollut Eken, mikä tarkoittaa tammea.

 
Taustalla Nobishotelli ja Acne studios. Hotellin omistaa italialainen maahanmuuttaja Alessandro Catenacci, joka omistaa 7 muutakin firmaa. Se on aivan tavallista ja täysin mahdollista, että mahanmuuttajat omistaa firmoja Ruotsissa. Acne studos on kahden ruotsalaisen miehen perustama muotihuone.

Esimerkiksi eräs puolalainen nainen tuli pelkkä käsilaukku mukanaan Tukholmaan ja vuoden päästä hän jo omisti kirjatuottamon.



Ranskalainen bistro mikä on etenkin kesäaikaan erittäin suosittu kulinaarinen lounas- ja päivällisravintola. Tänne on koiratkin tervetulleita, sisään ja ulos.




Nybrovikenin lahti on osa Itämerta, tai Saltsjöta/Suolajärveä kuten tukholmalaiset kutsuvat merta Tukholman ympäristössä. Nybrovikeniä täytettiin ja näin saatiin sille uusi kaaren muoto, mihin syntyi rantakatu Nybrohamnen.


Mean Tavaratalo sijaitsi torin reunalla. Mea oli ensimmäien myymälä missä myytiin valmisasusteita naisille.

1880-luvun alussa Militärekiperings AB (MEA) sijaistsi rakennuksen toisessa kerroksessa. Yrityksen perusti vuonna 1883 Sven Palme, jonka tarkoituksena oli tarjota armeijalle halvempia univormuja. Valikoimaa laajennettiin pian, ja MEA osti kiinteistön ja muutti sen muotikaupaksi. Vuonna 1985 pitkäaikainen yritys kuitenkin meni konkurssiin.


Näyteikkunat olivat uutuus kaupungissa. 1920-luvulla tuli ensimmäiset näyteikkunnat Ruotsiin. Varsinkin naisihmiset olivat kiinnostuneita seisoskelemaan näyetikkunoiden edessä, hekin joilla ei ollut varaa mennä sisään myymälään. Suunnilleen sanmoihin aikoihin tuli neon-mainosvalot, joita on vieläkin useita Tukholmassa.


Norrmalmstorg ennen vanhaan. Siihen aikan pääsi veneillä torille saakka.


Torilla tomi myös ns skitbärarekärringar/paskankantaja-akkoja. Anteeksi vaan, mutta näitä naisia kutsuttiin tuolla alentavalla nimellä, ja heidän työtään ei kukaan muukaan halunnut. Nimittäin torin reunalla asui herrasväkeä upeissa rakennuksissa, mutta viemärijohtoja ei oltu vielä saatu asuntoihin. Joten nämä naiset tyhjensivät ulkohuoneet ja kantoivat ulosteet hevoskärryihin joilla ne kuskattiin kaupungin ulkopuolelle. Bengt Jörbe on kirjoittanut kirjankin tästä aiheesta.

Norrmalmstoregtin torin ympäristö on Tukholman exlusiivisin, aivan omaa laatuaan oleva alue, jossa raha liikkuu. Täällä sijaitsee muun  muassa Hallvyllskan palatsimuseo ja palatsin ravintola. Täällä olen tehnyt siitä postauksen. 
 
Palatsin vieressä sijaitsee erittäin suosisttu libanonilainen ravintola, Lebanon Meza Lounge, mitä voin suositella. Aivan mahtavan hyvät ruoat! Keskihintaan. Palatsin toisella puolella sijaitsee Guccin muotiliike.

Kulman takaa torin puolelta löytyy yksi Tukholman uusimmista hotelleista, ja ehkä upeimmista, nimittäin Hotelli Nobis. Hotellinnurkan takaa löytyy Marimekkomyymälä. Ruotslaisille on vaikeaa myydä Mraimekkoja, koska ne ovat liian värikkäitä ja kuviollisia. Ruotsalaiset ei tykkää voimakkaista väreistä, ei pilkuista, kukkakuvioista, raidoista tai ruuduista, eikä erikoisista leikkauksista. Katukuva on musta, valkoinen ja harma. Siinä se. 


Pääsisäänkäynti Nobis hotelliin

Nobis-luksushotellin omistaja  ravintolakuningas Sandro Catenacci voi kutsua itseään myös Tukholman uudeksi hotellikuninkaaksi. Hänen tavoitteena on enemmän hotelleja sekä Ruotsissa että ulkomailla.

Sandro Catenaccin menestystarina alkoi jo 1980-luvulla Cankun-ravintolassa Folkungagatanilla. Hän osti sitten Tore Wretmanin pubimperiumin, muun muassa Café Operan ja Operakällaren, sai ruotsalaisen liike-elämän laittamaan kahvit kurkkuunsa, ja häntä alettiin kutsumaan mafioksi. 

Nyt hän kostaa Nobis hotellillaan epäilijöilleen. Nobisin toimitusjohtajana, jonka liikevaihto on 700 miljoonaa, hän vastaa ravintoloista, kiinteistöistä, lisätoimistoista, kuten Lexuksesta, sijoitusyhtiöistä ja, Nobisin avaamisen jälkeen, viidestä hotellista.

Hänen milestään Nobisin ei pitäisi olla trendikäs eikä veloittaa 150 kruunua kahvikupista. Halvimmat huoneet maksavat 1900 Ruotsin kruunua per yö 17 neliömetriä kohti, ja 140 neliömetrin sviitti maksaa 36 000 Ruotsin kruunua. Sandro Catanacci tuli  vuoden vanhana vanhempiensa kanssa Ruotsiin, kun Ruosti huusi työntekijlöiden perään. 

Operakällaren ja Café Operan lisäksi hän omistaa Nobis Hotellin Restaurang & Conference osion, Hotell J:n, Hotell Skeppsholmen, Stallmästaregården, Täby Park ja Factory messut sekä tapaamispaikat Tornvillan ja Fabrikörsvillan. Nobis on myös ostanut Lexus-jälleenmyyjän Kaiser Bilin ja omistaa 50 prosenttia italialaisesta muotiyrityksestä Alberto Biani ja 86 prosenttia Brasil Real Estate Deveolpmentista. Nobisilla on 450 työntekijää ja vuotuinen liikevaihto 700 miljoonaa. 

Ruotsissa on paljon maahanmuuttajia jotka ovat rikastuneet Ruotsissa ja perustaneet pitkän liudan firmoja, hotelleja, ravintoloija ja sun muuta. Sinnikkyys ja yretteliäisyys aina kannattaa.


Hotelli Nobis, Guldbaren

Guldbaren (Gold Bar) viiden tähden Nobis-hotellissa on yhtä tyylikäs kuin miltä se kuulostaa. Seinät ja katto on peitetty kultakehyksisillä peileillä ja cocktailit ovat mestariluokkaa. Rentoudu baarissa tai rentoudu sohvalla kauniissa atriumissa aivan sen vieressä.










Norrmalstorgetilta lähtee Biblioteksgatan pohjoiseen päin. Joulunaikaan vedetään punainen matto kadulle. Biblioteksgatanin kävelykadulle on ominaista tyylikkäät kaupat ja jotkut klubit ja ravintolat vuosisadan vaihteessa 1900, ja sitä pidetään niin kutsutun kultaisen trinagelin keskeisenä ostoskatuna. Sitä kutsutaan "kultaiseksi", koska se sisältää Tukholman hienoimmat asunnot Ruotsissa. Alue on aina ollut yksi Östermalmin halutuimmista paikoista. Kultaista kolmioa rajoittavat Linnégatan, Narvavägen ja Strandvägenin kadut. Ulrikagatanin, Fredrikshovsgatan ja Storgatan kadut sijaitsevat myös kultaisessa triangelissa.

Biblioteksgatanin varrella sijaitsee käytännössä katsoen kaikki euroopplaiset muotihuoneet. Ja jos ei vielä nämä riitä niin voi siityä itään päin Birger Jarlsgatanin ja Grev Turegatanin kulmaukseen. Siinä sijaitsee Sturegallerian ostoskeksus, josta olen kertonut täällä.