perjantai 23. elokuuta 2019

Kahvilaelämää


Noniin, nyt alkaa näyttämään sää Tukholmassa normaalilta. Useina vuosina on ollut kesiä jolloin sataa yhtenään. Sanonta Tukholmassa kuuluukin  'sommaren är kort det mesta regnar bort'/ kesä on lyhyt ja se suurelta osin sataa pois. Tämä on laulu jonka Thomas Ledin kirjoitti joskus aikoinaan. 

Mutta eiköhän tässä sentään ole sadekuurojen välissä mahdollisuus kuljeksia kaduilla ja kujillakin. Aina voi sadekuuron yllätettyä piipahtaa kahvilaan.


Svensk Tenn, Tesalong, Strandvägen 5

Strandvägen on yksi Tukholman paraatikaduista, joka on Östermlamin kaupunginosan rantakatu. Kadun varrella sijaitsee rivi erittäin upeita kivitaloja ja jokunen palatsikin vuosisadan vaihteen ajalta. 

Katu lähtee Nybroplanilta ja päätyy Nobelin puistoon. Kadun alkupäässä seisoo Tukholman Oopperatalo ja sen jälkeen heti löytyy Svensk Tennin myymälä, jossä myydään erittäin korkeatasoista ruotsalaista suunnittelua. Svensk Tenn on parasta mitä Ruotsilla on tarjottavanaan sisustus alalta. 

Ikealla on 315 tavarataloa 27 maassa ja Ikea myy tavalliselle väelle, vaikka Ruotsissa kaikilla on asunnoissaan jotakin Ikeasta ostettua. Svensk Tenn myy korkeatsoista muotoilua, tunnettujen suunnittelijoiden töitä. Enimmäkseen täällä käy turisteja, sillä ruotalaiset kalustaa nykyään mieluitne retro huonekaluilla asuntonsa. 

Svens Tenn on aivan ihana myymälä, jossa keskellä kaikkea ylimmässä kerroksessa sijaitsee teesalonki. Sen vieressä sijaitsee toinen yhtä kuuluisa huonekaluliike, jonka huonekalut on erittäin kuulun muotoilija Carl  Malmstenin tuotantoa. Svensk Tenn ja Carl Malmstenin myymälä ovat kaksi kohdetta joita ruotsalaiset  suosittelevat turisteille.




Svensk Tenn, Tesalong

Täällä tarjoillaan viittätoista erikoista tee sorttia. Yksi niistä on Sri Lankalta. Me ollaan käyty Sri Lankassa teeplantaasilla Nuwara Elyalla. Se oli ikimuistettava kahden viikon matka 1975/1976 joulun- ja uuden vuoden aikaan tällä erittäin kaunilla Ceylonin saarella. Ensin kierrettiin viikko saarta ympäri ja sitten oltiin viikko Bentota Beatch hotellissa ja löhöiltiin. Käytiin myös mausteviljemällä ja ostettiin mausteita kotiin tuliaksiki.Me tilattiin teetä kotiin sieltä teeplantaasin vieressä sijaitsevasta teemyymälästä. Oli kiva saada paketti Sri Lanksasta. Se oli pakattu säkkikankaaseen ja ommeltu värillisellä paksulla langalla reunoista kiinni. Ihana paketti, ihanaa teetä.

Kierrettiin  ensin viikko ympäri Sri Lankaa ja sitten oltiin viikko Bentota Beach'in rantahotellissa. (Hotelli näyttää olevan juuri nyt remontissa.) Käytiin myös katsomassa että missä se pippuri kasvaa. Siihen aikaan vuoden 1975/1976 vaihteessa lentäminen kesti ikuisuuden. Neljä välilaskua molempiin suuntiin. En jaksaisi matkustaa enää niin pitkiä lentomatkoja. 


Tässä Svensk Tennin teesalongissa on tee kallista eikä täällä ole juuri ruuhkaakaan. Mutta kun on kierrellyt ja katsellut paljon kaunista niin tässä ympäristössä on mukava istahtaa ja levähtää ja juoda kuppi erittäin hyvää teetä. 

Täällä saa myös aamiaista ja lounasta, salaatteja ja soppaa... Katkarpuvoiliepä maksaa kohtuullisen 140 kr, mutta jos halua kannun teetä ja mantelikakunpalan liskukkeeski, niinhintaa tulee 230 kr. Ihan soppa maksaa 100 kr, mutta kannu teetä ja mantelikakku  lisukkeeksi maksaa 190 kr. Ruotsalaisille hinnat ovat hieman yli keskivertohintoja, suomalaisille hinnat vaikuttavat olevan kohtuulliset. (100 Ruotsin kruunua on tällä hetkellä noin 9.50 €). Suomessa on hinnat ja palkat korkeammat kuin Ruotsissa.


 Dagnys Kaffe, 
Centralplan/keskikerros katutasolla, Rautatieaseman pohjoinen halli, Klarabergsviadukten


Tällä tasolla keskushallissa (sisään pääsiäänkäynnistä katutasolta) ja sen jatkeessa, on eniten palveluja. Pääsisäänkäynnin edustalla seisoo taxit. Täältä löytyy jotain jokaiseen tarpeeseen. Tätä kautta pääsee pitkänmatkan juniin, metroon (tunnelbanaan), paikkallisiin sähköjuniin (Pendeltåg), satamiin kulkeviin busseihin, Arlandan lentokentälle kulkevaan junaan, Skavstan lentokentälle kulkevaan bussiin. pitkänmatan busseihin, seuraa kylttejä!

Keskusrautatieasema on melkein kokonaan uusittu ja korjattu.  Nyt on helpompi suunnistaa ja vaihto kulkuneuvojen välillä toimii paljon sujuvammin kuin ennemmin. Metroon ja sähköjuniin pääsee Rautieaseman ulkopuoletakin, Vasagatanilta ja Hotelli Scandic Continentalin pohjakerroksesta sekä Åhlenisn tvaratalon pohjakerroksesta.

Vasagatanian yläpuolella kulkeva Klarabergsgatan on tehty kauniiksi kävelykaduksi, jossa ajaa kuitenkin raitiovaunut linja S7. Tämä raitiovanun kulke ekello 05.00- 02.00 välisenä aikana. Päivä aikaan raitiovanun kulkee noin kuuden minuutin välein. Matkan varrella on paljon turistikohteita.

Klarabergsgatnia pääsee suoraan stamabussien ja lentokenttä busseista kohti keksuta ja Sergels Toria tai liukuportaita myötenRautaesamn kesuhalliin, josta juuri mainitsin. Kätevää!

Kahviloita on lukemattomia rautatieasemalla ja sen ympäristössä ja uusia aukeaa jatkuvasti. Ruotissahan ei tunneta suomalaistyyppistä baarikulttuuria, vaan baarit sijaitsee hotellien auloissa. Tämä Dganys on niin sanottu retrokahvila, jonka on suosittu jo sijaintinsakin takia. Kahvila löytyy taxien takaa oikealta. Sisäänkäynti Vasagatanilta. 

Kuten tavallista Tukholmalaisissa kahviloissa niin täälläkin on kahvin ja kahvileivän lisäksi voileipiä ja kevyitä aterioita. Ja mikä parasta niin kahvilassa on "oikea kahvimasina"/caffe machina, kuten italialaiset nimittävät kahviloiden kahvinkeittimiä ja joilla saa kunnon kahvit ja kahvin päälle oikean creman. Vahvaa kahvin pitää olla eikä tiskivettä. Kahvilan kahvia on kehuttu.

Koko päärautatieaseman rakennuskompleksissa on noin 60 myymälää, kahvilaa ja ravintolaa. Asemalla on myös Strabacks, mutta se ei ole saanut suosiota Tukholmassa. Waynes Coffe on Ruostin suosituimpia kahviloita ja vanha varma kortti koskien kahvia. Tukholmassa on ties kuinka monta Waynes Coffeeta. Löyty täältä Rautatieaseman ylemmästä kerroksesta (ota rullaraput ylös), Klarabergsagtanin varrelta.

Asemalta löytyy myös Espresso Housen toinen erittäin suosittu kahvila, joka omistaa toista sataa kahvilaa Suur-Tukholmassa. Asemlat löytyy ainakin kaksi italialista kahvilla, Barista ja Lavzza, joka sijaitsee Klarabersgatanin toisella puolella, kerrosta ylenpänä, rullaraput ylös, lähellä laivoihin kulkevia ja lentokenttä busseja.


Dagnys, Centralplan 29, katutasolla Royal Viking Hotellin sisäänkäynnin edustalla, Klarabergin sillan alla. Silta kulkee ylemmällä tasolla Vasaganatin ylitse. Dagnys on helppo löytää, taxit seisoo siinä edustalla.

Dagnys Kaffe

 Dagnys


 Voileipäkakku



Kahvila Under Kastanjen/kahvila Kastanjapuun alla, Kindstugatan 1, Gamla Stan

Ehdottomasti yksi Tukholman keskikaupungin ihanimmista kahviloista mitä tulee sijaintiin ja ympäristöön. Täällä saa kahvin lisäksi syödä aamiaista lounasta ja päivälistäkin. Sateella sisätiloissa, josta löytyy myös mukava baari.



Kahvilassa saa myös ns suspendet coffee, he joilla ei muuten ehkä ole varaa juoda kahvilassa. Kahvila tarjoaa myös suspender soup. Asiakkaat sanovat ostaessaan että en bjudkaffe, kassa tekee noteerauksen ja sitten kun tulee asiakas, jolla ei ole varaa maksa, niin kahvila antaa halpaan hintaan kahvin tai sopan juuri sille asiakkaalle.
Kahvilaan kuuluu myös hostelli, Urban Hostel.


Under Kastanjen tarjoaa ruotsalaista husmanskost/perinteisiä ruokalajeja



Expresso House, Konserttitalo, Kungasgatan

Espresso House on tunnettu ruotsalainen kahvilaketju, joita löytyy Ruotsista ainakin kaksisataa. Strabuck ei tule koskaan menestymään Ruotsissa sillä Espresso Housilla on  niin varma ote ja vakioasiakkaat. Uusia Espresso House kahviloita avataan muutaman viikon välein. 

Rauteisamalla ei kukaan pitkiä aikoja viihdy, joten mennään Södermalmile, jossa on tiheään suosittuja kahviloita. Kahviloita kutsutaan Tukholmassa nimellä fik, kahvinjuontia nimellä fika. Tukholmalaiset tar en fika/ottaa kahvin, työpaikan kahvitauko on fikapaus. Tukholmalaisten toinen koti ja kohtauspaikkoja on kahvilat.

Vasastanissa sijaitsee usieta erittäin suosittuja kahviloita. Tukholman suosituimmaksi valittu kahvila Caffe Pascal sijaitse myösVastanissa,  Norrtullsgatan 4. Avoinnavaan kello 7.00-19.00. Tämä kahvila on hieman liiankin ihastuttava. Vasaatnissa suu runsaasti hyväpalkkaisia yksineläjiä, joilla on vara käydä aamukahvilla Caffe Pascalissa. Kahvila on täysosuma monella tapaa. Lukaali on paras mahdollinen, samoin sijainti Odenplanin läheisyydessä. Heillä on oma leipomo lähettyvillä. 

Jos halua kahvitella myöhemmin ilalla niin Odenpaninympäristöstälöytyy kahviloita, kuten Ritorno, mikä on vapinanmantsiat torstaihin kello 7.00-22.00. Tämrä kahvila avattiin jo 1930-luvulla.Kahvilasa situtaan kauan, luetaan kijaa kahvin kera, tai jutellaan tunti tolkulla jonkun kaverin kanssa.