torstai 2. kesäkuuta 2022

Tervetuloa Tukholmaan!


Ambassador Cruise Line toivotetaan tervetulleeksi Tukholmaan!

Tukholman satamat on yksi maailman suurimmista matkustajasatamista. Satamia on kolme, sekä yksi niitten lisäksi Kapelkärissä, mistä laivaliikenne kulkeeNaantaliin ja Marianhaminaan sekä Paldiskiin, Viroon.

Normaalina vuotena on tukholmalaisissa satamissa yli 30000 matkustajaa päivittäin, 12 miljoonaa lautta- ja risteilymatkustajaa vuosittain, 4 miljoonaa saaristoliikenteen matkustajaa vuosittain ja lähes 300 kansainvälistä risteilyalusta vuosittain. 

Suurin osa risteilymatkustajista tulee Saksasta, Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta. Tyypillinen Tukholman vierailija on 57-vuotias ja hänen seurassaan on yksi henkilö. 

Odotamme tänä vuonna 4,9 miljoonaa kävijää Suomesta. Tukholman satamat haluavat nyt houkutella suomalaisia ​​Ruotsiin ja investoivat hankkeeseen 15 miljoonaa kruunua. Suomi-investoinnilla haluamme antaa todellista vauhtia lautalla matkustamiseen Ruotsin ja Suomen välillä. Suomalaiset matkailijat ovat erittäin tärkeitä Tukholman alueen varustamoille ja liike-elämälle.

Pandemian aikana lauttaliikenne on vähentynyt jyrkästi ja suomalaisvieraiden määrä on laskenut. Ennen pandemiaa matkusti vuosittain noin 11 miljoonaa matkustajaa lautalla Tukholmaan tai Tukholmasta, joista noin kahdeksan miljoonaa Ruotsin ja Suomen välillä.


Värtahamnen, muun muassa Silja Linjan ja Tallinkin satama

Huom! Satama-alue on nykyään rakennustyömaa.

Bussit 1 käy Värtanin satamassa kääntymässä ja bussi 76 pysähtyy myös satamassa. Lähin metroasema sijaitsee Ropstenissa, minne on äkkinäisen vaikea löytää, mutta metroasemalle on lyhyt matka, jos soaa suunnistaa. Värta Stationsvägenin kadulle pääsee suoraan laivasta kulkukäytävää pitkin ja sen jälkeen suosittelen lähteä kävelemään toisten perästä, jos haluaa päästä Ropstenin metroasemalle.  Ehkä silti kannattaa ottaa bussi vaikka siinä tahtooo olla ruuhkaa busseihin kun laiva tulee satamaan. 

Ropstenin metroasema

Ropsten on punaisen linjan toinen päätepysäkeistä. Tämä on keskikaupunkia, mutta Slussenille täältä on 5 kilometriä matkaa. Ropstenin metroasemaa tullaan myös kunnostamaan ja bussiterminaali rakennetaan sisätiloihin.


Nämä kolme aluetta rakennetaan uudestaan. Paras matkaopas Tukholmaan Visit Stockholm! Täältä löytyy kunkin viikon tapahtumat Tukholmassa!

Ei tänne kannata tulla vain piipahtamaan. Kannattaa tutustua kaupunkiin, sillä Tukholmassa on julmetun paljon nähtävää ja koettavaa. Kannattaa tulla ainakin yhden yön ylitse, tulla aamulla Tukholman satamaan ja lähteä seuraavan päivän iltana takaisin päin. 

Tukholman satamat ovat Värtahamnen, Stadsgården ja Nynäshamn. Värtania on myllerretty perinpohjin, sillä sinne sataman ympärille on rakenteilla uusi kaupunginosa nimeltä Värtahamnen, minkä pitäsi valmistua vuoteen 2030 mennessä. 

Södra Värtaniin suunnitellaan 1 500 asuntoa, 20 esikouluosastoa, 155 000 neliömetriä tiloja 10 000 työpaikalla, 600 metriä uutta laiturirantaa ja 10 000 neliömetriä uusia puistoja ja aukioita. Tänne tulee asuntoja, toimistoja, kauppoja, esikouluja ja puistot toimivat rinnakkain satamatoimintojen kanssa. Alueelle voidaan rakentaa F-6-koulu ja siihen liittyvä voimistelukoulu. Laiturit ovat kävelyteitä, joissa on kauppoja ja ravintoloita.

Satama on ollut valmiina pari vuotta peruskorjausten jälkeen. Sieltä kulkee muun muassa Silja Linjan laivat Ahvenanmaan kauttaa Suomeen ja myös laivat Rigaan ja Sant Petresburgiin, mutta Venäjälle ei enää kulje laivoja Ruotsista. Satamassa on entinen Silja Linjan omistama hotelli Scandic Ariadne jäljellä, mikä peruskorjataan ja suurrennetaan ja hotelli saa uuden omistajan.


Stadsgårdenin satama sijaitsee Södermalmin saarella ja siihen ei tulla tekemään suuria muutoksia, mutta kun Slussenin rakennusprojektin valtava revohka saadaan valmiiksi, niin Stadsgårdenin rannat tullaan siistimään ja luultavasti rakennetaan uusi kävelykatu rantaan. Stadsgården on muun muassa Viking Linjan satama. Ristilylaivat ankkuroi myös tähän sekä Ahvenanmaalle kulkevat laivat. Monelle suomalaiselle tämä satama on tutuin ja tästä on helpoin lähteä liikenteseen kaupungille. 

Stadsgårdenista Viking linjan satamasta lähtee ties kuinka monta bussia ympäri kaupunkia.Kävellenkin pääsee Södermalmille helposti ja nopeaasti, kohdistamalla kulkunsa Folkungagatanin kadulle, mikä lähtee satamaa vastapäätä kadun toiselta puolelta. Lähin bussipysäkki Folkungagatanilla on kahdensadan metrin päässä. Siinä psyhtyy  bussit 5355 ja 71, joiden pysäkki sijaitsee myös Londonviaduktilla.

Södermalmin sydämeen on satamasta vain noin kilometri matkaa. Satamasta keskustaan päin on suuri alue Slussenin ympärillä rakennustyömaa. Slussenilla pääsee kuitenkin metroon ja bussit pysähtyy metroaseman edustalla.

Saaristolaivoja on monen näköisiä ja monen kokoisia.

Ja sitten tämä ihana Tukholman saaristo, mihin kuuluu yli 30 000 saarta ja noin 300 laivalaituria. Kaikille saarille ei pääse lautoilla mutta silti monille pääsee. Waxholmsbolaget vastaa saristoliikenteestä ja heidän kotisivuiltaan löytyy kaikki tieto mitä ikinä tarvitsee.

Tukholman liikkennelaitoksen matkaliput kelpaa, mutta matkan voi maksaa myös lautalle noustessa, Acces-matkakortilla tai puhelimella tai kuukausikortilla. Täältä voi  myös tehdä haun! 

Täällä on saaristolaivojen linjakartta! Niin kuin huomaatte niin laitureita on paljon.  Suosittelen tehdä kiertoajelun ainakin muutamille saarille. Esimerkiksi Tukholmasta Slussenin laiturista Vaxholmiin, ja siitä vaikka Grindan saarelle uimaan. Siellä on pari matkustajakotia, muuten saari on  erittäin luonnonvarainen.  Siitä edelleen 'purjehtijoiden ja julkkisten mestaan, Sandhamniin, missä voi yöpyä vaikka hotellissa. 

Tukholmasta lähtee lukuisia risteilyauksia Mälaren järvelle, joista monet käyvät linnojen satamissa. Aluksilla on useinmiten ruokatarjouluakin. Täältä löytyy saaristoristeilyt!

Ja tiedättekö mitä, Tukholmasta lähtee upouusi laiva Ambassador Cruises Rostockiin ja siitä on melko lyhyt matka Berliiniin, mikä on Euroopan mukavin matkakohde, ruotsalaisten ehdoton suosikki kohde Marbellan ja USA:n rinnalla. Alus näkyy käyvän myös Helsingissä.  Berliini sopii kaiken ikäisille. Siinä tulee kolme kaupunkikierrosta samalla matkalla koettua, Tukholma, Rostick ja Berliini. Mukava kesälomareissu!

Nynäshamnin satamassa on liikkuva kävelysilta. Sillan voi siirtää laivan viereen, eikä kuten perinteisesti laiva ohjata sillan viereen.

Nynäshamnin sataman laivaliikenne on kasvanut aivan valtavasti. Esim. Puolasta tulevat päivittäiset laivat Nynäshanmniin tuo tullessaan paljon puolalaisia Tukholmaan. Ruotsissa on neljä satamaa  minne tulee laivoja Puolasta. Puolalaiset ovat jo olleet monet vuodet suurin maahanmuttajaryhmä Ruotsissa. Täältä pääsee laivalla myös Latviaan.  Nynäshamniin tulee myös suuria risteilyaluksia nykyään. 

Nynäshamnin satama, Port of Nynäshamn, sijaitsee Tukholman eteläpuolella, minne kulkee paikallinen sähköjuna ja myös busseja satamaan. Nynäshamn on ihastuttava pikku rantakaupunki missä satama on myös  uusrakennettu. Täältä kulkee laivoja Puolaan Gdanskiin  ja Rostockiin. Viereistä satamasta lähtee laivoja lähisaarille ja Gotlantiin. Laivaliikenne sen kuin kasvaa Nynäshamnissa.

Kerran elämäsän on tustuttava Gotlannin saareen, sillä se on parasta mitä Ruotsilla on tarjolla turisteille! Ehdoton Itämeren helmi! Gotlantiin kannattaa matkustaa elokuun lopulla tai syyskuussa, jolloin siellä on vielää lämmintä ja kaikki kesäasukkaat ja turistilaumat ovat hävinnet maisemista. Gotlanti on kuin tehty pyöräilyä varten! Saari kannattaa ehdottomasti  kiertää ympäri. Tällä olen tehnyt postauksen  numero I ja täällä numero II Gotlannista!


Alus Gotlantiin, Gotlandsbolaget vastaa kuljetuksista.

Tukholmassa on hyvät shopping mahdollisuudet, ruokapiiakkoja on jokaisen kadunkulman takana. Ruokaa on kaiksita maapaölon maista tarjolla, joten valinta tules olemaaan hankalaa.


Generator, Torsgatan 10


Yöpaikoista suosittelen jotain hostellia, ja niistä ehdoton suosikki on Generator, Torsgatan 10, Norrmalmilla. Geberatoreita on usiessa maissa, jopa Roomassakin. Vaikka tämä on enempi nuorten suosima yöpymispaikka, niin tänne voi aivan hyvin majoittua vanhemmatkin. Viihtyisämpää paikkaa tuskin löytyy.

Toivotan oikein mukavaa ja rattoisaa kesää kaikille!