torstai 10. joulukuuta 2015

Sinnenas Trädgård




 Sinnenas trädgård/aistien puutarha,/Sabbatsbergin sairaalan vanhainkoti, 
Eastensvägenin kadun puolella

Eastmansvägen 29, metroasema S:t Eriksplan

useita busseja ajaa ohitse kuten muun muassa  1, 3, 4,54, 77 ja 94


Alue sijaitsee Dalagatan ja Torsgatanin välillä, Sabbatsbergin sairalaan alueella. Aivan puutarhan "selän takana" sijaistee valtavan iso Vasaparkenin puistoalue, jossa liikkuu paljon porukkaa. Ei siinä taida olla muuta kuin polku välissä. Täällä olen kertonut Vasastadenin kaupungin osasta ja Vasaparkenistakin. 

Tarkoitus on että puutarhassa oleskeleva voi aistia kaikilla aisteillaan, näkö, kuulo, haju, maku ja tunneasiteillaan. Aistimusket herättävät ajatuksia assosioita ja muistoja. Puutarhan tarkoitus on antaa lepoa, virkistystä, syventymistä, yksityisyyttä ja aikaa ajatella.


Aistien puutarha on myös paikka jossa asukkaat, siis vanhukset, ja heidän läheisensä ja ystävänsä sekä vanhustenkodin henkilökunta voivat tavata toisiaan ja viettää aikaa. Vaikka puistoon voi mennä kuka vaan. Puistolla on luultavasti teraputtinen vaikutus. Puutarha-terapeutteja koulutetaan Valtion Maatalousyliopistossa Alnarpissa, Skånessa. Alnarpin maatalousyliopistossa on prinssi Carl Philip opiskellut.

Puistoalue on rajoitettu privaattipuistoalue mutta sinne pääsee silti kuka vaan. Puistoalue on kuitenkin tarkoituksella aidattu ja portteja sinne on hieman vaikea löytää. Tarkoitus on ettei puistoon kuitenkaan kodittomat, päihteiden väärinkäyttäjät ja poikajengit asetu oleskelemaan. Heitä varten on kyllä muitakin puistoja ja tiloja ihan siinä lähellä. 

Mallia puistolle on otettu vanhoista luostaripuutarhoista. Puiston keskellä on pieni tekolampi jonne pääsee polkuja pitkin puiston joka kulmalta. Puistoa kehystää isot vanhat puut ja köynnöskasvit. Puutarha on hieman villin tunntuinen. Täällä kasvaa hedelmäpuita, marjapensaita, monen sorttisia kukkia ja pensaita.

Puistoon on kolme sisäänkäyntiä. Yleisen Vasaparkenin puolelta on jämäkkä rautaportti puistoon.


Sabbatsbergin sairaala on vanha sairaala, joka avattiin jo 1872. Sairaalaa on osittain hajoitettu ja uusia rakennuksia on rakennettu tilalle. Se sijaitsee keskikaupungilla, Vasaparkenin ja Odenplanin alueella. Sairaalan alue on aina ollut kaunis ja viihtyisä. Sairaalan omistaa Aleris, jonka omistaa Wallenbergit. Aleriksen terveydenhoidollaja muillakin yksityillä terevyspalevluilla on samat taksat kuin julkisilla sairaaloilla ja tereveyskeskuksilla Ruotsissa. Aleriksella on myös vanhustenkoteja ja psykiatrisia klinikoita.


Muita vastaavia "terveyspuistoja" löytyy Tukholmasta kaksi muuta. Toinen Haga Häslogård sijaitsee Hagan puistossa ja toinen Polhmesgården Solnassa.


 Tänne voi ottaa eväät ja juomat mukaan ja pitää yhteistä palaveria.














Sabbatsbergsvägen


Sairaalan ja vanhainkodin vieressä sijaitsee Sven-Harrys Konstnmuseum, Sven-harryn taidemuseo.

File:Bonniers konsthall.JPG

Länisellä puolella taas puolestaan seisoo Bonnnierin taidemuseo. Museo on korjausten alla, mutta se avataan keväällä taas uudestaan.


Kahvilakin löytyy aivan läheltä, Kafe Katarina, Eastmansvägen 35. Rakennuksen nimi on Katarinahuset.

Kahvilalla on pitkät perinteet. Tässä samassa rakennuksessa 1700-luvulla juotiin lähdevettä. Lähdekin on tuossa jossain lähistöllä, tai oli ainakin. Saksalainen krouvin pitäjä Valentin Sabbaht avasi majatalon tälle alueelle, jossa sai juoda lähdevettä. Lähdevedellä uskottiin olevan parantava vaikutus.


Katarinahuset'issä sai myös yösijaa. Sairaat vaelsivat pitkätkin matkat saadakseen hoitoa Katarinahuset'issä. Hoitoon kuului tärkeänä osana lähdevesi. Myöhemmin Sababtsbergin alueesta kehittyi  köyhäinhoitola. Uusia rakennuksia tarvittiin rakentaa, ja kirkkokin oli tarpeen. Kirkko on vieläkin käytössä. Myöhemmin rakennuksissa asui vain eläkeläisiä ja lopulta hoitolasta kehittyi sairaala.

Sabbatsberg November.JPG

En ole aivan varma, mutta luultavasti tuossa pienen söötin kioskin sisällä on se kuuluisa lähde. Liekkö siinä enää vettä...

Sabbatsbergs kyrka, 2013.JPG

 Sabbatsbergin sairaalan kirkko

Sakristian, Sabbatsberg.JPG

 Entinen pappila

Sabbatsbergs kyrka, closeup.jpg

Sabbatsbergin sairaalan kirkko, Sabbatsgergsvägen 5



1700-luvun puolivälistä lähtien Sabbatsberg on ollut osa Tukholman köyhien ja vanhusten hoitoa. Sitä ennen alueen omisti mm. viinikarhvi Valentin Sabbath, joka antoi Sabbatsbergille sen nimen. Valentin Sabbathin majatalon päärakennus rakennettiin uudelleen 1760-61 kirkkohuoneeksi. Töitä johti linnanrakentaja Georg Förman.