keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Talvi tuli Tukholmaan


Maanantaina 25.tammikuuta ei vielä ollut lunta Tukholmassa.

Normaalisti talvi tulee Tukholmaan tammikuussa. Ensi alkuun lumet sulaa melko heti, mutta lopulta lumi jää maahan viikoksi tai pariksi. Joinakin vuosina on saatu lunta jouluksi. Tukholma sijaitsee Itämeren ja Mälaren järven välissä, missä on kostea lauha sää vuodet ympäri. Heti kun mennään sisämaahan päin, pysyy lumet maassa jo joulukuun puolesta välistä lähtien. 

Helmikuun puolessa välissä alkaa tuoksumaan jo keväältä ja linnut alkaa visertämään, mutta pääsiäisen aikoihin usein tulla tupasahta takatalvi, mutta lumet sulaaa parissa päivässä pois. Tukholman saapuu kevät siinä 20. maaliskuuta. Kesä saapuu siinä 20. toukokuuta.

Säätiedoituksen mukaan viikon päästä nousee lämpötila plussan puolelle, joten lumet tulevat sulamaamaan pois.









Tässä video missä näytetään miltä pandemia on näyttänyt Tukholmassa menneen vuoden aikana.

Ruotsin koronastrategiaa on kuvattu kauaskantoisena vastuun siirtona hallitukselta viranomaisille. Keskittyy kansalaisten henkilökohtaiseen vastuuseen ja harkintaan kieltämisen sijaan. Selkeä alakohtainen vastuu tietyille viranomaisille. Periaatteet, jotka juurtuivat Ruotsin julkishallintoon Axel Oxenstiernan ajoista lähtien 1600-luuvn alussa ja jotka ovat mahdollistaneet demokraattisen, tehokkaan ja oikeudellisesti turvallisen hallintokulttuurin Ruotsissa. Ruotsin perutuslaki ei salli sulkea yhteiskuntaa.



Tulppaanien aika...

Ruotsissa oli tartunat korkeimmillaan jouluaaton aattona. Tartuntoja oli lähemmäksi 100 000 kahden viikon sisällä.  Joulun ja uudenvuoden jälkeen tartunat laskivat puolella ihan itsestään ilman minkäänlaisia uusia rajoituksi. Neljä viikkoa tartunnat ovat jämähtäneet tuolle 40 000 tasolle, eikä kukaan osaa sanoa että mistä on kyse, eikä arvuutella että mitä tuleman pitää. Odotellaan jopa kolmatta aaltoa...

Rokotteita on annettu vasta kaikista vahimmille ja sairaimmille vajaat 400 000 rokotetta on annettu. Rokotusohjema on pitänyt muokata uudestaan sillä Astra Zenegan rokotetta ei tulla antamaan yli 55-vuotaille, eikä sitä nuroremmille perussairaille. Luultavasti minun vuoroni tulee parin viikon päästä. Se on sitten arvuutus koska onnistuu saamaan rokotusajan. Rokotuksetkin ovat loppu, eikä tietoa koska tule lisää. Eilen juuttui rokotteet Saksaan koska siellä oli niin huono sää ettei lentokone saanut lupaa lähteä lentoon. 

Tukholmassa on melkein kaikista vähiten tartuntoja koko maassa, eikä ihme, sillä täällä on ollut niin paljon tartuntoja keväällä ja nyt syksyllä, että voidaan alkaa puhumaan lievästä laumsuojasta.

Minun pitää sanoa että alkuun pelkäsin että mitenkä tästä eristyksestä selvitään, mutta nyt pitää sanoa että viihdyn erittäin hyvin eristyksessä, koska kaikki tuodaan kotiin, eikä ole mistään valittamista. 

Ruuantilaus käy erittäin kätevästi. Ystävälliset nuoret miehet tuo ruokaleveranssin aina ajallaan ja he kantaa ruuat ja huushollitarvikkeet eteisen lattialle, eikä leveranssi maksa mitään. Tilaamisesta on tullut jopa minulle viihdettä. Ja ruoka on ollut aina ensiluokkaista. Olen kokeillut monia eri firmoja, kaikki yhtä hyviä. Hinnatkin melkein samat. En edes oikein mielelläni halua edes lähteä enää ulos. 

Toisaalta, ei rokottamien auta yhtään liikkumisvapauteen. Ruotsissa tulee jatkumaan samat säännöt kaikille olipa sitten rokotettu tai ei. Ainoa ero on siinä, ettei rokotettujen tarvitse mennä karanteeniin. Ehkä juhannuksesksi päästään kaikki vapaiksi.