lauantai 19. marraskuuta 2022

Jouluaika alkoi Tukholmassa


Tänä viikonloppuna alkaa Tukholmassa jouluaika, vaikkakin viikon liian aikaisin.

Ja kuinka sattuikaan, niin yö oli julmetun kylmä, joten me jouduttiin sulkemaan ikkunoiden yläkarmissa olevat 'ilmanvaihtoluukut'. Aamulla ripsi lunta, mutta lumi ei tahdo jäädä keskikaupungille. Mutta laitakaupungilla on paljon lunta ja sitä tulee satamaan kolmisen vuorokautta säätiedotteen mukaan.

Puolessa Ruotsia on ollut lämmintä menneinä viikloina, jopa +15 astettaa siellä täällä ja Skånessa on ollut vielä kesä. Puolessa Ruotsia on vieläkin syksy lämpötilojen mukaan. Meteorologien mukaan Skånessa on enää kolme vuodenaikaa, kevät, kesä ja syksy. Nyt siellä satale vettä ja keskilämpötilta tulee oleman plussan puolella ja jo ensi viikolla taas lämpenee.

PS. Palasin takaisin kertoman ettei bussit kulje lainkaan Tukholmassa, kunnes sää pranee.

Hornsgatan

 

Video Hornsgatanilta, Södermalmilla

Hornsgatan on yksi Södermalmin saaren vilkkaimmista ja se ulottuu Södermalmstorget'ilta idässä Hornstull'iin lännessä. Se on 2,3 kilometriä pitkä katu. Kadun varrella on Söderin suosituimpia baareja ja yökerhoja, ainutlaatuisia kauppoja, viihtyisiä kahviloita ja historiallisia rakennuksia. 

Katuja on muokattu ja niitä on nimitetty uudestaan. Uusia asuintaajamiakin Södermalmille rakennettu. Södermalmista on tullut ajan kanssa vilkkaimpia ja keskeisimpiä alueita Tukholmassa.

Voi kävellä kadun päästä toiseen tai poiketa sivukaduille ja kujille. Voi löytää joitain jännittäviä kauppoja poikkikaduilta). Tai jos ei ole aikaa, ajaa metron punaisella linjalla jollekin Hornsgatanin metropysäkeistä, Slussen, Mariatorget, Zinkensdamm tai Hornstull.

Hornsgatan länteen ja Götgatan etelään päin, ovat tärkeimmät ja keskeisimmät kadut Södermalmilla. Hornsgatan, Ringvägen ja Renstiernasgatan tekevät yhdessä ringin Södermalmin saarella. Hornsgatan on historiallisesti mielenkiintoinen katu. Täällä on sijainnut perinteisesti runsaasti käsityöläisverstaita missä on valmistettu ja korjattu kaikenlaista tavaraa huonekaluista köysiin. 

Horsngatanin varrella sijainneita taloja hajoitettiin 1950-luvulla, kun alettiin rakentamaan moderneja kerrostaloja, missä tuli sijaitsemaan tilavia asuntoja ja pohjakerroksissa myymälöitä. Kaikkia rakennuksia ei sentään purettu, sillä jäljelle jäi upeimmat rakennukset, mitkä ovat nykyään kultturisuojattuja.


Swedenborgin lusthus/malmgård, Hornsgatan 41-43
Tämä lusthus on siirretty Skansenille nähtäväksi.

Aluella on sijainnut myös herassväen komeita pytinkejä, varsinkin heidän kesäasuntoja, niin sanottuja lusthus. Käännetynä tuo tarkoittaa huvimajaa tai huvitaloa. Malmgård/malminkartano oli toinen nimitys aatelisten ja herrasväen isommille kesäasunnoille. 

Emanuel Swedenborg (1688-1772) oli Tukholmassa syntynyt ruotsalainen tiedemies, filosofi ja teologi. Hänet tunnettiin ulkomailla kirjoistaan, joita hän kirjoitti yli 4 hyllyllistä. Kirjoissaan hän kuvaili mystisiä uskonnollisia asioita, joita hän oli tutkinut. 

Hänen nimellään on perustettu säätiö, mikä sijaitsee Swedenborgin asuintalossa, missä on nykyään Swedenborgin kirkko. Rakennus sijaitsee Tegnergatan 7.  Kirkko on avoinna keskiviikkoisin kello 17-19 ja sunnuntaisin kello 11-12.


Hornsgatan 26


Maria Magdalenan kirkko, 
Hornsgatanin ja Bellmansgatanin kulmauksessa 
Täällä oma postaukseni kirkosta.


Mariatorget/Mariantori on yksi Hornsgatanin suosituimmista kohtauspaikoista. Tori sijaitsee vain noin 500 metriä Slussenilta Hornsgatania pitkin.


Emanuel Swedenborgin patsas seisoo puistoalueella


Mariatorget

Tori tai paremminkin puisto on erittäin kaunis isoine puineen ja kukkaistuksineen. Sen keskellä sijaitsee suihkulähteitä ja lapsille pieni leikkialue. Torin reunoilla sijaitsee paljon ruokailupaikkoja ja hotellikin.


Hotel Rival on tunnettu vanha hotelli mikä sijaitsee Mariatorgetilla. Hotelli on kalliimmasta päästä. Hotellin edustalla on suosittu kahvila, missä monet hotellin asukkaatkin syövät aamiastaan. 

Hotellissa on spa missä tukholmalaiset julkkisnaiset käy ottamassa hoitoja. Siellä spa-osastolla saa kahvilaosiossa istua kylpytakeissa. Hotellissa pidetään myös Show-iltoja entisessä tanssisalissa. Sillä eihän kukaan enää tanssi...paitsi tv:ssä tähtien kanssa ja siihen ohjelmaankin on melkein mahdotonta saada ketään osallistumaan.

Tällä alueella on tiheään ravintoloita. Kesäiltaisin täällä kuhisee väkeä. Aasialainen ruoka on hyvin yleistä ja suosittua Tukholmassa, thaimaalainen ja vietnamailainen ruoka, varsinkin japanilaien Ramen. Sen sijaan intialainen ruoka ei ole yhtä suosittua Tukholmassa, mutta intialainen ruoka tuli jo kauan sitten Tukholmaan. 

Tässä nurkilla on kolmekin intialaista ravintolaa, joista en osaa sanoa mitään. Mutta arvostelujen mukaan niissä on epätasainen palvelu. Riippune henkilökunna mielentilasta. Thaimaalaisissa, vietnamilaisissa ja japanilaisissa ravintoloissa tehdään aina parastaan, ja näin taso pysyy hyvänä.

Torin reunalla sijaitsee kiinalainen  Ming Palace, mikä on saanut täydet viisi pinnaa arvostelijoilta. Suosittu kuin mikä! Täältä voi ostaa myös ruokaa mukaansa, syödä vaikka pustonpenkillä. Tai tilata ruokaa kotiin. 


St Paulin kirkko

ST Paulin kirkko sijaistee puistoaleeun reunalla. Kirkko kuului Stadsmissionen vapaakirkolle, mutta nykyään kirkossa pidetään enimmäkseen luentoja ja keskusteluja. On se hyvä että päästiin pademiasta melkein eroon, jotta pääsee taas mukaan tapahtumiin. Tykkään osallistua luennoille. 

Stockholms Stadsmission on nimensä mukaisesti aktiivinen Tukholmassa. Stockholms Stadsmission on poliittisesti itsenäinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka harjoittaa toimintaa kodittomille ja päihteiden käyttäjille, lapsille, nuorille ja vanhuksille. Tukholman kaupunginlähetystö harjoittaa myös sosiaalisia yrityksiä ja koulutoimintaa. Heillä on ties kuinka monta käytetyntavaran myymälää Tukholmassa. Yksi niistä sijaitsee juuri mainitsemassani St Paulin kirkossa, Mariatorget 10. 

Tämä alue Mariatorgetin torin ympäristössä on viihtyisä alue. Täältä löytyy aina jotain milenkiintoista. Kahviloita, Falafel, Kebab ja Tapasbaareja, japanilainen halpa MamaWolf ruokapaikka, muutamia second hand myymälöitä, ÖoB-myymälä.





Puistoaleella myydään kesäaikaan kukkia


Jatktaan matkaa. Seuraava pysähdys tehdään ehkä Bysistorgetilla...