keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Bogesunds slott


Bogesundin linna, Per Brahes väg, Vaxholm 


Bogesunds slott/Bogesundin linna, sijaitsee Vaxholmin kunnassa, Tukholman saaristossa. Vaxholma on Tukholman saariston "pääkaupunki". Täällä olen aikaisemmin kertonut Vaxholmista. Linnan korkeat tornit näkyvät pitkälle. Linna näyttää kaukaa katsottuna ritarilinnalta tai satulinnalta. 
Facebook!

E-post. info@bogesundsslott.se

Puh: 073 434 3602


Turistiesonki avataan 29. toukokuuta. Rymäkiertokäynnyt ovat mahdollisia vuodet ympäri ja ne on varattava etukäteen. Ei ihan halpaa lystiä. Mutta lauantaisin ja sunnuntaisin voi osallistua yhteiseen kiertokäyntiin kello 15.00. Per Barhen päivää vietetään 11. syyskuta jolloin on kiertokäynnin lisäksi jumalanpalvelus kappelissa. Kiertokäynti 69 kr aikusiet ja 30 kr lapset 8-16-vuotiaat.

Café Parkivllan sijaitsee 200 metriä linnasta ja se on avoinna huhtikuusta lokakuun loppuun lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16. Juhannuksen aikaan suljettu niin linna kuin kahvilakin. 


Linna on tavallaan kaksi linnaa yhdessä, alkuperäinen Per Brahe nuoremman rakennuttama osa 1640-luvulta ja ritariromanttien osio joka on rakennettu alkuperäsisen linnan ympärille 1860-luvulla.

Linnaa näytetään silloin tällöin ja linnassa pideteään häitä, konferansseja ja linna on myös suosittu paikka jossa kuvataan elokuvia. Useimmat huoneet ovat autioina mutta kappeli on kunnostettu aivan viimeisen päälle. Huoneet jotka ovat häitä ja konferensseja ei yleensä näytetä. 

Konferensseja varten on oma kartanorakennus Bogesundsgården, Bogesundin niemen toisessa päädyssä, jossa voi majoittua. Täällä voi majoittua muutkin kuin vain konferenssiväki. Sopii mainiosti myös lapsiperheille ja omalla autolla liikkuville, sillä tänne ei kulje busseja. Perhehuoneissa on myös pieni keittökomero. Saunakin löytyy. Jos haluaa niin voi varata valmiita ruokapaketteja,  siis valmiin tarjoulun, senkuin vaan kattaa itse pöytään. Täällä voi asua ja osallistua metsästykseenkin

Täällä lisää yöpymisistä Vaxholmissa! Booking. com

Linnan tiluksilla on uimaranta kahvila ja ravintola sekä matkustajakoti. Lähellä sijaitsee myös erittäin mukava leirialue Mista Campinga och Caravan Club



 Vaxholms bolagin laiva Bogesundin laiturissa



Monilla paikkaunnilla Ruotsissa on kartanoista ja linnoista tullut eräänlaisia kotiseutumuseoita tai alueita johon alueella asuvilla on kotiuseutu tunne. Niinpä tämäkin linna on suosittu varsinkin kesäaikaan paikallisten parissa. 

Puistoalue linna ympäristössä on luonnonreservaattialuetta. Se on erittäin kaunis luonnonvarainen lehtipuineen ja eläimineen. Täällä on merkattuja polkuja ja levähydyspaikkkoja, joissa voi ruokailla. Osa alueesta on laidunmaata.




Tämä vaaleampi seinien väri on lähinnä alkuperäsitä, jonka valtion kiinteistölaitos sai esille uuskorjausten myötä. He itse olivat erittäin tyytyväisiä tulokseen. Huom! Kappeli oikealla.

Bogesundin linnassa ei ole kukaan asunut 1900-luvulla. Vuonna 1946 linnan otti valtio haltuunsa. Neljännessä kerroksessa on suuri juhlasali ja siellä on ollut alkuperinen kappeli, mutta nykyien kappeli on pohjakerroksessa ja se uudemmalta ajalta vuosilta 1864-1867. Kappelin suunnitteli Thor Medelplan. Kappeli kuuluu nykyään Ruotsin kirkolle. Ei siis kuulu valtiolle, kuten linna.





Hevoset laitumella

Bogesundin luonnonreservaatti on pinta-alaltaan yksi Ruotsin suurimpia. Aluella sijaitsee kuusi maalaiskartanoa, joita vuokartaan. Useimmissa niissä on hevostalleja. Alueella sijaitsi nimittäin 1800-luvulla lukusia sukukartanoita joista Bogesundin ja Frösvikin omisti Nils Albrekt von Höpken, alkuperäiseltä sukunimeltään von Landtingshausen.







Kappeli sijaitsee linnan päädyssä

Panoramakuvaus!






 Sisäänkäynti kappeliin

Bogesunds slottskapell




















Linna on noin 400 vuotta vanha ja ollut asumaton pitkät ajaat, joten ei se ole ihme että huoneet ovat huonossa kunnossa. Valtion kiinteistölaitos yleensä kunnostaa näitä vanhoja kultturirakennuksia. Osa linnasta onkin uuskorjattu ja osa odottaa päätöstä. Valtion kiinteitölaitos omistaa myös luonnonreservaatin, jossa linna sijaitsee.





Bågesundin luonnonreservaatti

Bågesund on niemimaa Vaxholmin kunnassa jota ympäröi Itämeri, mutta tänne pääsee niin omalla autolla kuin Tukholman paikallisliikenteen busseilla ja myös Vaxholmsbolagetin laivoilla. Tie tänne Vaxholmiin ei kulje Suoraan Tukholmasta koska tämä on saaristoa, vaan ensin on ajettava pohjoiseen päin  E18 tietä ja sitten käännyttävä oikealle 274 tielle, joka päätyy Vaxholmiin. Samaa reittiä ajaaluonnollisestikin myös bussit. Bogesundnin niemimaalta on silta varsinaiseen Vaxholmin kaupunkiin, kuten kunta kutsuu omaa pääpaikkkaansa. Vaxholmiin pääsee myös 274 tieltä pohjoista reittiä saarelta saarelle siltoja pitkin. Ei mikään hassumpi reitti omalla autolla.

Vuosia sitten oli suunniteilla siltahanke Lidingön saaren kautta tänne Vaxholmiin, mutta siitä hankkeesta luovuttiin, kun tajuttiin ettei vaxholmilaiset halua kamalaa autorallia saarilleen. Nyt useimmat tulevat Vaxholmiin vesiteitse, ilman autoa.

Mutta Bogesundin linna, leirialue ja mautkustajakoti sijaitsevat eteläisen reitin varrella, hieman ennen Vaxholmia. Täällä sijaitseeee myös Vaxholmin golfkenttä. Bogesundin kupeessa sijaitsee myös Karlsudden, jossa asuu monta ruotsalaista julkkista. Vaxholmin kunta on kappale kauneinta Tukholmaa.



Parkvillan on kahvila linnan takana



Kahvila jonka takana sijaitsee matkustajakoti. Se on avoinna suurin piirtein läpi vuoden. Kahvila ja matkustajakoti sijaitsee linnan takana bussipysäkiltä katsottuna. Siitä ei ole pitkä matka sitten leirialueellekaan ja uimarantaan. Matkustajakodissa on yhteinen keittiö jossa voi kokata.


 Matksutajakoti sijaitsee hevosten ja lampaitten naapurina


Tie matkustajakotiin

Täytyy vaan sanoa että bussiyhteyksissä olisi paantamisen varaa. Ensin bussilla 670 Tekniska Högskolan Tukholmasta ja sitten pyskillä Kulla vägskäl vaihto bussiin 681, jää pois pysäkillä Bogesund gård. Tai bussilla 670 Vaxholmiin ja siitä sitten 681 päinvastaiseen suuntaan parin pysäkin väli.

E-post: info@bogesundsslottsvandrarhem.se

Puh:  +46 8-541 750 60 tai  +46 70-323 05 44



Bogesundin linnan avajaiset uudiskorjausten jälkeen vuonna 2013.