lauantai 24. joulukuuta 2022

Juhlien juhlat ja räntäsade


Räntäsade yllätti...

Tukholmassa vietettiin taas juhlien juhlat, Nobelin palkintojen jako ja Nobelin bankeetti. Juhlat jatkuu tavallaan koko viikon, sillä kuningas haluaa tarjota päivälliset linnassaan palkintojen saajille ja heidän perheilleen. Tukholman kunta haluaa myös esitellä heille nähtävyksiä ja tarjota illalliset. Palkintojen saajat pitävät luoentoja ja osallisuvat erilaisiin keskusteluihin.

Lopulta siinä kävi niin että useat saivat koronatartunnan Nobelin juhlissa ja useat tilaisuudet oli peruttava. Korna on levinnyt Tukholmassa hurjaa vauhtia ja sairaaloiden teho-osastot ovat täynnä korona ja influenssa sairaita.

PS. Pyydän anteeksi etten kerro palkinnonsaajista. Haluan kertoa vain juhlien puitteista. Mutta oikein paljon onneksi olkoon kaikille palkinnonsaajille!



Suuret ja loistavat taideteokset valaisevat pääkaupunkia Nobel-viikon aikana. Valofestivaali Nobel Week Lights järjestetään tänä vuonna 3.-11. joulukuuta. Monet tukholmalaiset rakennukset valaistaan erikoisilla valoilla.


Palkintojen jako Konserttitalolla


Kuninkaalliset juhlistavat Konserttitalolla palikintojenjako tilaisuutta. Kuningas on saanut kunnian jakaa palkinnot omasta kädestään, vaikka palkinoista on päättänyt Nobelon säätiö, mikä maksaa juhlallisuudet. Nobelin palkinnon saajat saa 10 miljonaa kruunua kukin, Meen vuoden siällä palkintosumma on laskenut yhden miljoonan.


Silvia pukeutuu aina kauniisti ja asiallisesti. Hänen leningit ommellaan kaksiosaisiksi, jotta hame-osaa voi myöhemmin käyttää muunlaisen yläosan kanssa. Victoria on käyttänyt paljon entisiä Silvian asusteita. Tämä leninki on kolmioisainen, minkä näkee paremmin ylemmästä valokuvasta.


Victoria ja hänen takanaan Sofia tulossa bankettiin.

Me ei titteleitä käytetä Ruotsissa, joten kuninkaallisiakin kutsutaan nimellään tavallisessa arkipuheessa. Media saattaa käyttää titteleitä kerran samassa artikkelissa. 

Ruotsalainen media ei juuri koskaan kerro mitään kuningasperheestä, ei edes uutisissa, vaan on mentävä hovin kotisivuille, jos haluaa tietää mitä he touhuaa. Nobelin juhlallisuudet on sellainen tapahtuma että siitä raportoidaan palkinnonsaajien takia ja siinä sivussa myös kuninkaallisista. 

Kuninkaalla, Silvialla, Victorialla ja Danielilla on melkein aina pari kolme työtehtävää ja menoa päivässä. Kuninags ottaa vastaan jokainen arkipäivä pitkän jonon henkilöitä, esim suurlähettiläät  tulee Ruotsiin ja lähtee Ruotsista solkenaan ja kaikki he käyvät kuninkaan luona tullen mennen.

Perjantait he yrittää pitää vapaina, jos se vaan on mahdollista. Perjantai-illat on ainoa vapaa-aika, minkä pääministerilläkin on. Pääministerihän hoitaa kahta virkaa, pääministerin ja presidentin virkaa, koska kuningas eikä Victoriakaan saa sanallakaan puuttua politiikkaan. Mutta kuningas ja Victoria istuu usein ulkoministeriön kokouksissa, sillä heillä on oikeus tietää kaikki asiat mitkä koskee ulkopolitiikkaa.


Nobelin banketti pidetään perinteisesti Tukholman kaupungintalon Blå Hallenissa.


Blå Hallen

Nobelin juhlia ei ole vietetty kahteen vuoteen pandemian takia.

Kaupungintalon Blå Hallen nimisessä juhlahuoneessa istuu 1300 ihmistä 58 pöydän ääressä. Pöytien yhteinen pituus on 360 metriä. Palveluväkeä tarvitaan lähes 200, jotta kaikki voivat ruokailla suurin piirtein yhtäaikaa. Ennen ruokailun alkua oli avattu 200 chanpanjapulloa valmiiksi kun aletaan 'skåålaamaan' kuninkaan ja Alfred Nobelin kunniaksi.  

Varsinaista pääpöytää koristaa 25000 kukan kukka-asetelma, monet niistä ovat  tällä kertaa neilikoita, eri väreissä, kuten kulta, oranssi, lämmin keltainen, pinkki ja meripihka. Pääpöydässä istuu 26 läsnäolevaa uutta Nobel-palkittua tältä ja kahdelta edelliseltä pandemian vuodelta sekä kuninkaalliset ja hallituksen ministerit. 


Jotta tarjoilu sujuisi tasaisesti tarvitaan 200 tarjoilijaa. Vaatimus tämän tasoissisa tarjoiluissa on se, että kaikkien pitäisi saada ruoka ja  juoma suurin piirtein samaan aikaan. Kuninkaalle ja kuningattarelle tarjoillaan kuitenkin aina ensin. 


Svante Pääbo ja Victoria

Svante sai Nobelin palkinnon hyvin erikoisesta ja uniikista tutkinnosta, nimittäin hänen löydöistään sukupuuttoon kuolleiden hominidien geeneistä ja ihmisen evoluutiosta.


Alkuruoka

Leväpaistettu kuha ja tomaatti täytettynä kaivetulla kuhalla, persiljaemulsiolla, kyssäkaalilla, leipämausteilla ja tillihelmillä ja kukkalastuilla.


Pääruoka

Ruotsalainen hirvenliha jauhettua pintamurklaa ja salviaa, punajuurta kylmäpuristettu rypsiöljy ja sinapinsiemen. Artisokka timjamiemulsiolla ja perunaterriinillä ja riistapilvi tähtianiksella.


Jälkiruoka

Paistettu juustokakku ja luumukompotti tähtianiksella, luumukermalla, mirabelle-marengilla, kauralastuilla ja inkiväärillä maustettu mirabelle-sorbetilla.


Gyllene salen/kultainen sali, missä tanssitaan banketin  jälkeen


Taiteilija Einar Forseth suunnitteli mosaaiikkityöt Gyllene saleniin, mitkä tehtiin bysanttisen mosiiakkiperinteen mukaan laisisista mosaiikkipaloista, jotka värjättiin ja kullattiin. Kaiken kaikkian tarvittiin 18,6 miljoonaa mosaiikin palaa kattamaan seinät. Seiniin meni 11 kiloa 23,5 karaatin kultaa ja yksistään kullan arvo seinissä on nykyrahassa ainakin 4 miljoonaa kr.

Arvata sattaa että nämä seinät tulivat maksamaan. Mutta rikkaitten lahjoittajien avustusten turvin seinät saatiin valmiiksi parissa vuodessa monen miehen voimin. Juutalaista alkuperää oleva Josef Sachs lahjoitti 300 000 kr, joka nykysen valuutta-arvon mukaan olisi lähemmäs 10 miljonaa kr. Josef Sachs omisti NK nimisen tavaratalon, mikä on vieläkin olemassa. NK on aina ollut luksusluokan tavaratalo. Samainen Josef Sachs perusti myös Tukholman ensimmäisen lastensairaalan. Mitäpä Ruotsi olisi ilman maahanmuuttajiaan.


Gyllene salen, missä päätyseinällä on Mälardrottningen kuvattuna, siis Mälarin järven kuningatar. Jos käytte Tukholmassa niin käykää ihmeessä tutustumassa kaupungintaloon. Voi osallistua 45 minuuttia kestävään yhteiseen kiertokäyntiin!