Svartsjön linna, Färingsön saarella, Ekerön kunnassa
Kahvila avoinna:
Lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12.00-16.00
Linnaa näytetään vain määrättyinä päivinä. Täällä infoa. Kiertokäynti oppaan kanssa kello 13.30 kestää noin 45 minuttia ja maksaa 100 kr.
Linna sijaitsee Färinsgön saarella Mälaren järven hyvin kapeassa lahdessa. Olen aikaisemmin kirjoittanut Ekerön kunnasta täällä. Färingsö on hyvin harvaan asuttu saari. Färingsön saari on suurin pinta-aalaltaan Ekerön kunnan saarista.
Saari oli kauan tunnettu kruunun saarena joten saari on saanut hieman salaperäisen maineen. Siihen aikaan ei saarella ollut herraskartanoita ja saari on tullutkin tunnetuksi kuninkaan kartanosta ja torpistaan. Ei saarella ole tänäkään päivänä kovin montaa isonpaa maalaistaloa, mutta useampi suurempi maatila silti. Omistajat asuvat jossain muualla. Saari on melko luonnonvaraista ja autiota aluetta.
Linna on valtion omistuksessa ja hallinnassa, mutta isot maa-alueet saarella ovat yksityisten omistuksessa. Täällä viljellään, kasvatetaan vihanneksia ja hedelmiä. Täällä on myös karjataloutta, lampaita, lehmiä ja hevosia. Julkiset liikenneyhteydet ovat heikommat kuin muille Ekerön kunnan saarille.
Skå Edebyn kartanon omsiti aikoinaan "nuuska kuningas " Knut Ljunglöv. Tästä kartanosta tuli sitten myöhemmin eräänlainen kasvatuslaitos. Laitoksessa oli 7-15-vuotiaita tyttöjä ja poikia, joilla oli ns antisosiaalisia käyttäytymistapoja.
Mylly ja myllärin asunto
Stenhamra, kivenhakkaajien kylä
Stenhmrasta on hakattu katukivet Tukholman mukulakivikaduille
Svartsjön avovankila
Sitä paitsi täällä Svartsjön kylässä linnan tiluksilla sijaitsee Svartsjö anstalten/Svartsjön vankila. Vankilan ympärillä ei ole aitausta.
Linnan kohdalla on bussipysäkki. Brommaplanin metroasemalta lähtee bussit 317 ja 338, mutta molemmista pitää vaihtaa toiseen bussiin Ekerössä. Bussista 317 vaihto bussiin 315 Svanhagenissa ja bussista 338 vaihto bussiin 316 Hammarlotten pysäkillä. Pyydä kuskin jättämään oikealle pysäkille. Molemmat bussit pysähtyy linnan luona. Matka kestää noin puoli tuntia.
Linnan kohdalla on bussipysäkki. Brommaplanin metroasemalta lähtee bussit 317 ja 338, mutta molemmista pitää vaihtaa toiseen bussiin Ekerössä. Bussista 317 vaihto bussiin 315 Svanhagenissa ja bussista 338 vaihto bussiin 316 Hammarlotten pysäkillä. Pyydä kuskin jättämään oikealle pysäkille. Molemmat bussit pysähtyy linnan luona. Matka kestää noin puoli tuntia.
Tämä on ns vapaavankila jossa vangit saa liikkua vapaasti päiväsaikaan ja heidät lukitaan vain yöksi. Päiväsaikaan he tekevät erilaisia maataloustöitä. Alunperin tämä oli pakkotyölaoitos, jonne suljettiin kaikki ne jota eivät sopeutuneet yhteiskuntaan.
Valtion kiinteistövirasto pitää huolen tästä valtion omistamasta linnasta. Linnaa näytetään erityisinä viikonloppuina ja kahvila on avoinna sunnuntaisin. Linnan isossa puutarhassa saa kävellä aivan vapaasti.
Svartsjön linna, Pohjolan suurin rokokoo tyylinen linna, mikä on nykyään juhlahuoneisto
Kahvittelua linnan pihalla
Pakkotyölaitoksia oli Ruotsissa vuonna 1885 säädetyn lain päätöksellä. Nimittäin kulkurina olo oli kiellettyä ja siitä joutui pakkotyölaitokseen. Täällä Svartsjön linnassa oli vain miehiä. Naiset vietiin Landskronan linnaan.
Vanha linna aikoinaan
Kuva silta ajalta kun Svartsjö linna oli pakkotyölaitos
1. linna 2. kanslia joka on hajoitettu 3. verstas ja huoltorakennus, hajoitettu 4. koulu, kirkkosali ja keittiö, hajoitettu 5. sairaala, hajoittu
Siis jäljellä on vain itse linna.
Keskellä karttaa sijaitsee Svartsjö
Svartsjöviken on osa Mälaren järveä
Vanhan linnan raunioita tulipalon jäljiltä
Marmoripatsas joka kuvaa kuningas Gustav II Adolfia istumassa ja Axel Oxenstirnaa seisomassa kuninkaan vieressä. Taustalla on ns kuningatar Kristinan lehmus.
Kristinan lehmus on melkein 400 vuotta vanha. Tästä lehmuksesta kerrotaan monenlaisia tarinoita, joista yksikään ei tarvitse olla totta.
Vanhan linnan raunioita
Tirehtöörin huvila
Käräjätupa
Puutarhamestarin asunto
Kuninkaan kartano joka rakennettiin 1300-luvulla on vanhin kaikista Ruotsin kuninkaan kartanoista. Kuinkaan kartanon alueella sijaitsee vankilan maatila. Kartanoon kuuluu noin kymmenisen rakennusta ja 750 hektaaria maa-aluetta.
Kuingas Magnus Eriksson/Maunu Eerikinpoika
1316-1374
Ruotsin, Norjan ja Skånen kuningas, viimeinen folkungasuvun kuninkaista
Kuningas Magnus Eriksson rakennutti aluenperin kuinkaan kartanon 1300-luvulla. Kuninkaat Gustav Vasan pojat, Erik XIV ja hänen poikansa Johan III kumpikin vuorollaan rakennutti lisää Svartsjön linnaa. Linna paloi 1600-luvulla ja raunioista haettiin kiviä Tukholman Tre Kornor linnan rakennustarvikkeiksi.
Kuninkaan kartanon rakennus
Taustalla pilkottaa Sångan kirkon torni