sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Sundbergs konditori


Sundbergs konditori, Järntorget, Gamla Stan

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9-20

Tämä Sundbergin konditoria  on avattu jo vuonna 1785  ja sitä pidetään Tukholman vanhimpana edelleen toimivana kahvilana. Kun kahvi tuli Ruotsiin, sitä joivat Tukholman sisäpiiriläiset. 1800-luvun jälkipuoliskolla naimattomat naiset saivat ensimmäistä kertaa istua oman pöytänsä ääreen hiljattain avatussa "naisten osastossa" ilman kuulustelua. Täällä Vanhankaupungin Järntorget 83:ssa naiset keskustelivat muun muassa tulevasta vallankumouksesta ja naisten äänioikeudesta.

Kaffepanna seisoo aina konditorioissa omalla pöydällä kahvilan keskellä. Ruotsissahan kuuluu usenmiten påtår/toinen kupillien kahvia hintaan. Tämä konditoria muistuttaa hieman Venetsiassa sijaitsevaa maailmankuulua kahvilaa nimeltä Caffe Floriania. Tukholmassa ei hinnat sentään ole yhtä korkeat kuin Venetsiassa.


Kuingas Gustav III toimi kuninkaana vuosina 1771-1792. Taulu on roikkunt seinällä sitten avauspäivästä lähtien, sillä Gustav III oli silloin Ruotsin kuningas ja hän ehkä kävi usein täällä konditoriassa kahvilla, nauttimassa tästä uudesta virkistysjuomasta, nimeltä kahvi. 

Gustav III palautti ylimmän hallitusvallan säädyiltä kuninkaalle, edisti kulttuuria ja kävi sodan Venäjää vastaan (ns. Kustaan sota, 1788–1790). Hänen itsevaltainen hallitsemistapansa aiheutti lopulta vakavan konfliktin aateliston kanssa, ja häntä vastaan syntyi salaliitto, joka johti hänen murhaansa. 

Jälkipolvien silmissä Kustaa III on ollut Ruotsin historioitsija kiehtovimpia personallisuuksia, ja hänen mukaansa myös Ruotsin eniten lahjakkaimmista hallitsijoista. Hänen vahvuuksiaan olivat terävä äly ja taiteellinen lahjakkuus. Heikkouksia puolestaan ​​​​olivat impulsiivisuus sekä taipumus teeskentelyyn ja teatraaliseen käyttöön. 

Kulttuurielämän kannalta Gustav III oli hyvin merkittävä hallitsija. Hän perusti vuonna 1773 kuninkaallisen oopperan, vuonna 1786 Ruotsin Akatemian ja vuonna 1788 kuninkaallisen draamateatterin. Hän suosi erityisesti näyttämötaidetta, ja esiintyi itsekin näyttelijänä. Kustaan kiinnostus arkkitehtuuriin ja sisustamiseen näkyy etenkin siinä, että hänen mukaansa on nimetty kokonainen tyylisuunta, "kustavilaisuus".


Konditorian seinällä on myös nykyisen kuningasparin valokuva.






Coronavirukselle annetaan lähtöä tämän tortun muodossa.

Kun astut kynnyksen yli Sundbergin konditoriataloon, tuntuu kuin olisit siirtymässä ajassa sata vuotta taaksepäin. Vaikka Tukholmassa on vieläkin ainakin parisenkymmentä näitä perinteisiä konditorioita. Petissan  Skansenilla on yksi niistä.  Konditoria tarkoittaa kahvilaa missä leivotaan kaikki kahvileivät ja ruokaleivätkin paikan päällä. 


Ukrainalaiset pakenee

En aio tehdä tästä poliittista postausta vaan kerron mikä tilanne on Ruotsissa Ukrainan sodasta johtuen. Ukrainasta on paennut noin 4,5 miljoonaa ukrainalaista ja Ruotsiin tulee nyt  pävittäin 4000 ukrainalaista. Ruotsissa luullaan että tänne tulle ainakin 200 000 ukrainalaista pakolaista.  Alunperin ei ole aiottu ottaa enää paljon pakolaisia vastaan, mutta pakkohan tässä on.

Veneläisiä ei tänne tule, eikä ole tullut aikaisemminkaan kovin montaa. Venäläiset ovat saanet kuulla kauhukertomuskia Ruotsista ja ruotsalaisista. Ruotsalaiset ei ole muutenkaan olleet venäläisten kanssa tekemisissä millään tavalla, eikä ruotsalaiset ole matkustaneey Venäjlle, eikä venäläiset Ruotsiin. Venäläiset käyttävät Ruotsia väliasemanaan/transit matkalla Englantiin tai USA:han 

Ja koska Ruotsi on kiristänyt maahanmuuttolakejaan jo kaksi kerta sitten edellisen pakolaivirran alettua 2015, niin Ruotsissa ei olla varauduttu siihen että tarvittaisiin pikaisesti tiloja pakolaisille. Ruotsalaiset ovat huutaneet apua jo edellisen pakolaisvirran aikana, jopa Suomeltakin,  että ettekö te muutkin voi ottaa pakolaisia, eikä vaan me ja saksalaiset. Missään maassa ei reakoitu avunhuutoon. 

Ruotsiin tuli 2015-216 noin 200 000 pakolaista. Näistä on vain 60500 saanut jäädä ja 24000 on saanut tilapäisen luvan jäädä =3 vuotta. Uusimman maahanmuuttolain voimaan tulon jälkeen on aloitettu karkoitukset, mutta pandemia tuli tähän väliin sotkemaan karkoituksia. Täältä on karkoitteu aviopareja jotka ovat asuneet kymmenisen vuotta Ruotsissa, joiden lapset ovat syntyneet täällä, joilla on asunto ja työpaikat täällä.

Ruotsissa ei ole niin sanottuja maahanmuuttokeskuksia kuin muutamissa pohjois-Ruotsin kunnissa. Yksityiset ovat rakentaneet parakkeja pakolaisille ja eiköhän niitä nytkin ole alettu rakentamaan lisää. Valtio maksaa sitten yksityisille per pakolainen. Niissä parakeissa ei olle henkilökuntaa vaan pakolaiset saa selvitä omin päin. Ruotsissa oma vastuu koskee kaikkia täällä asuvia ja oleskelevia aikuisia. Ruotsissa ei hyysätä ketään kuin pieniä lapsia. Maahanmuuttolain mukaan on pakolaisten itse hommattava asunto ja työpaikka. Muuten joutuu asuman parakeissa.

Ukrainalaisten suhten tehdään poikkeus. Muitten pakolaisten on lähdettävä heti hakemaan töitä tai muuten karkoitus uhkaa. Ukrainalaisilta ei vaadita selvitystä siitä että he täyttävät pakolaisen vaatimukset. 

Ensinnäkin pakolaisten tulee elättää itseään.  Jos ei tienaa omaa rahaa tai heillä ei ole muuta omaisuutta, voi hakea taloudellista tukea Ruotsin maahanmuuttovirastolta. Taloudellinen tuki koostuu eri osista: päivärahasta, asumistuesta ja erityisavusta. Pakolaisilla ei ole oikeutta mennä sosiaalitoimistoon, koska he ei siellä tule lainkaan olemaan kirjoilla, ennekuin he saavat vakituisen oleskeluluvan ja heillä on työpaikka.

Majoituspaikassa, jossa ruoka sisältyy hintaan, päiväraha on:

(10,6 kruunua = 1€ )

24 kruunua / päivä naimattomille aikuisille

19 kruunua / päivä per henkilö aikuisille, jotka jakavat kotitalouskulut

Lapsille 12 kruunua / päivä 17 vuotta.

Majoituspaikassa, jossa ruoka ei sisälly hintaan, päiväraha on:

71 kruunua / päivä naimattomille aikuisille

61 kruunua / päivä ja henkilö aikuisille, jotka jakavat kotitalouskulut

37 kruunua / päivä 0-3-vuotiaille lapsille

43 kruunua / päivä 4–10-vuotiaille lapsille

11–17-vuotiaat lapset 50 SEK / päivä.

Ruoan lisäksi päivärahan tulee riittää vaatteisiin ja kenkiin, sairaanhoitoon ja lääkkeisiin, hammashoitoon, hygieniatarvikkeisiin, muihin kulutustavaroihin ja vapaa-ajan toimintaan.

Oikeutensa taloudelliseen tukeen menettää kun henkilölle on myönnetty oleskelulupa. Jos asuu Ruotsin Maahanmuuttoviraston toimitilamajoituksessa, menetttää yleensä korvauksen kun luvan saatua mutta asumaan johonkin kuntaan. Jos asuu omassa kodissa, oikeus korvaukseen lakkaa kuukauden kuluttua oleskeluluvan saamisesta. Useita muitakin oikeuksia menettää kun saa oleskeluluvan.

Maahanmuttovirasto päättää yksin maahnmuutolain perusteella ketkä saa jäädä tänne. Hallitus ei pysty siihen puuttumaaan. Maahanmuuttovirasto on pyytänyt yksityisiltä apua asuntojen hankkimiseen.  

Muun muassa Malmössä on pakolaiset  saaneet asettua asumaan voimistelusaleihin ja urheiluhalleihin. Maahanmuutovirasto ei pysty kirjaamaan kaikkia tänne tulleita,  vaan jono on pitkä ja he joutuvat odottamaan vuoroaan. Tarvitaan palkata lisää henkilökuntaa. Töitä on tarjolla Ruotsissa ravintola-ja hotelli alalla sekä autoksukeista on huutava pula. Ensimmäiset ukrainalaiset pääsee töihin jo kahden viikon päästä.