keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Anskarskapellet


Tässä Hugo Hamiltonin kuvaus siitä kun Ansgar tuli Ruotsiin saarnaamaan kristinuskoa ruotsalaisille pakanoille.

Ansgar, "Pohjolan apostoli", syntyi vuonna 801 lähellä Amiensia Ranskassa ja kuoli vuonna 865 Bremenissä Saksassa. Hän oli benediktiini-munkki, lähetyssaarnaaja ja Hampuri-Bremenin hiippakunnassa, johon tuolloin kuului myös Ruotsi. Ansgar kanonisoitiin kuolemansa jälkeen. Ansgar sai tehtäväkseen evankelisoida pakanallista Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia ja näin Ansgar toi kristinuskon Ruotsiin.


Tämä Pyhän Anasgarin ikooni on valmsitetu Grillbyn Pyhän Philothein ortodoksisessa luostarissa Enköpingissä. Pyhä Philotei (1522-1589) syntyi Ateenassa aatelisperheeseen. 

Luostarissa voi kuka vaan opiskella ikoonimaalausta. Kurssin pituus on 8 tapaamista ja se maksaa 2500 kruunua sekä tarvikekustannusket sen päälle. Luostari myy myös ikooneja ja muita ostodoksisisia esineitä. Ikooneita voi tilata ja täällä hinnoittelu.

Silloinen viikinkien ajan sveanmaan kuningas perusti Björkön saarelle Birkan 700-luvun puolivälissä vahvistamaan alueen valvontaa ja kauppaa. Salmen toisella puolella oli Kungsgården Adelsössä. Birkassa viikingit ja kristityt asuivat vierekkäin 800-luvun loppuun asti. Sitten vallan keskus siirrettiin Sigtunaan ja Birkan viikinkikaupunki hylättiin.

Ansgar raukka! Suurimman osan elämästään hän oli asunut kansojen parissa, jotka asuivat maailman laitamilla ilman, että häntä tapettiin. Sen sijaan hänen täytyi luovuttaa henkensä kristittyjen ystäviensä kanssa Bremenissä Marien kirkon vierailupäivän jälkeisenä aamuna vuonna 865 jKr. Hänen hautansa on myös Bremenin katedraalissa.


Ansgarin muistomerkki muinaisen Birkan paikalla. Birka oli viikinkien ajan pääpaikkakunta Mälaren järven Björkön saarella, Suur-Tukholman alueella. Birka syntyi nykyisen Björkön saarelle ja alue on Unnescon maailmanperinnekohde. Birka syntyi 750-luvulla jaa 200 vuotta myöhemmin siirryttiin Sigtunaan mistä tuli alueen pääpaikka. Näin Sigtunasta tuli Ruotsin vanhin kaupunki.

Naapurisaari Adelsö oli viikinkien suurin asuintaajama, missä sijaitsi Hovgården. Adelsön saarelta pääse laivalla Birkan saarelle. Brommaplanilta Tukholmasta lähtee bussi 312 Adelsön saarelle. Bussi käy Lindbyn lauturissa mistä laiva lähtee Björkön saarelle. Matkaa on vain reilu puoli kilometriä. Tänne pääse myös joillakin laivoilla muutamista rantalaitureista. Tällä alueella Adesön ja Bjrökön saarilla on paljon historiallsita nähtävää. Suosittelen viettää yhden kesäpäivän täällä.


Björkö = Birka

Björkön laivalaiturilta on noin reilu kilometri Pyhän Anskarin kappelliin. Kappeli  vihittiin käyttöön vuonna 1930. Björkö on viikinkien saari. Saari oli siihen aikan humattavsti pienempi. Mannerjään sulettue alkoi Tukholma nousta veden alta ja syntyi lukemattomia saaria Itämeren puolele eniten. 

Kätevin tapa käydä Birkan saarella on ostaa laivareissu Birkaan täältä! Lähde venematkalle Mälaren-järven kautta Birkaan, mikä on Tukholman alueen ensimmäiseen kaupunkiin. Hintaan sisältyy edestakainen veneretki Strömma Kanalbolagetilla, sisäänpääsy museoon ja opastettu kierros arkeologisella paikalla.

Huomaa että sivulla on useita erialaisia reissuja Brikaan tarjolla oma toimimatkaa varten. Laivalla on täysylöspito! Pisin reissu on hieman yli 9 tuntia pitkä. Strömma Kanalbolag tekee muitakin laivareissuja Tukholman ympäristöön!


Kappeli rakennettiin Ansgarin muistomerkin pystyttämisen 100-vuotisjuhlaksi ja Ansgarin Birkaan saapumisen 1100-vuotisjuhlaksi. Kappelin on suunnitellut arkkitehti Lars Israel Wahlman ja assistenttina oli arkkitehti Nils Sterner, joka johti kappelin entisöintiä vuosina 1962-1963. 

Rakentamisen rahoitus järjestettiin osittain myymällä erikois Raamattua, Ansgariuksen raamattu tai pieni arkkipiispan raamattu, 1500 kappaleena julkaistu kuvitettu Raamattu. Raamatussa oli omistajan nimi painettu kirjaan ja jokainen kopio oli Nathan Söderblomin allekirjoittama. Lisäksi liitteenä oli luettelo niistä, jotka olivat ostaneet Raamatun.


Kirkko/kappeli on erittäin pieni. Kappeli on rakennettu punaruskeasta hiekkakivestä läheiseltä Björkfjärdenin Midsommar nimiseltä saarelta ja kappelilla on keskiaikaiset maalaiskirkot esikuvana. 

Pelastusarmeijan komentaja Johan Ögrim teki esityksen kappelista vuonna 1919. Silloinen arkkipiispa, ehkä Ruostin tunnetuin ja rakastetuin arkkipiispa, Nathan Söderblom oli positiivinen ja varmisti kappelin toteutumisesta.

Toimeksianto kappelin suunnittelusta jäi arkkitehti Lars Israel Wahlmanille, ja vuonna 1930 vihkiäistilaisuuden järjesti arkkipiispa. Kappelin sisustus on mielenkiintoinen runsaalla kuvituksellaan, jotka kertovat Ansgarin elämästä ja sanomasta.

Apsidin kipsimaalaukset on tehnyt Olle Hjortzberg ja Gunnar Torhamn teki myös porttien sisäpuolelle maalaukset, jotka kertovat tarinan Ansgarin toiminnasta Birkassa. Pronssiveistokset ovat Carl Edhtin tekemiä.

Kappeli/kirkko on avoinna vieraille koko kesän. Kesäkirkko avoinna 6.7.–2.8. klo 11.00–15.30. Opastettu kierros ja kahvia (1.5. alkaen kirkko avoinna päiväkäynneille).






Jos olette omalla autolla liiknteessä, niin voitte käydä Brörkön naapurisaarilla/Ekerön kunnassa. Varsinkin Färingsö, Ekerö ja Munsö ovat milenkiintoisia monella tapaa. Färingsön saaren omisti aikoinaan kuninkaat, mistä on muistona Svartsjön linna. Täällä olen tehnyt postauksen Ekerön kunnasta.  Ja täällä Birkasta!

Täältä löytyy muutamia kauniita  ikivanhoja kirkkoja kuten Sångan, Munsön, Hilleshögin ja Färentunan kirkot. Ekerön saarelta löytyy ihan Roselhillsin puutarha, missä kasvatetaan myös omenia ja valmistetaan omenamehua. Kuningas ja kuningatar käyvät täällä ja itse psuertavat omenamehunsa. Saarilla kulkee bussejakin paitsi ei Adelsön saarelle, minne on otettava lautta ja Björkön saarelle pääsee parhaiten Strömman kanalbåtarna aluksilla tai muutamilta muilta liatureilta käsin. 

Kuningas Carl Gustav  ja kuningatar Silvia asuvat myös täällä Lövön saarella.