torstai 30. huhtikuuta 2015

Bromma


Bromma tai Brommalandet on esikaupunkialue Tukholman kunnassa,  mikä on niin sanottu puutarhakaupunki, sijainti Tukholman 'sisäisen alueen' vieressä ja lähellä Mälaren järveä ja useita luonnonsuojelualueita. Oletetaan, että Bromma oli alun perin sen maatilan nimi, jonka maalle Bromman kirkko rakennettiin 1100-luvun jälkipuoliskolla.

Kun Tukholman alue vapautui mannerjäästä noin 10 000 vuotta sitten, Bromma oli silloin noin 100–150 metriä merenpinnan alapuolella. Maan kohoaminen nosti ensin vuoristoisen eteläisen Bromman (nykyään Nockeby, Ålsten, Smedslätten, Äppelviken) merestä ja muodosti suuren saaren Itämeren saaristossa.


Bromma

Jopa viikinkikaudella noin 1000-luvulla Brommassa oli monia järviä. Salmi ulottui nykyisestä Ulvsundasjön ja Lillsjönin järvistä ja Brommaplanin yli Judarniin, ja täällä oli suurin osa Bromman merkittävimmistä kylistä ja maatiloista viikinkiajalla ja keskiajalla, kuten Ulvsunda, Linta, Glia, Nora, Riksby ja Nockeby.

Täällä kulkee metrolinja Drottingholmsvägenin kupeessa.Täällä sijaiste Bromman lentokenttä, mistä voi ottaa lentokoneen moneen ruotsalaiseen kaupunkiin. Täällä kulkee myös raitiovaunu 12. Bussi 124 kulke myös alueella.


Ålsten, jonne pääsee vain raitiovaunulla 12.

Etelä Brommassa sijaitsi vain yksi suuri maatila, nimittäin Ålsten, joka oli kuningas Kustaa Vasan kuninkaallinen kartano ja hän omisti Ålstenin tilan ympärillä olevan maa-alueetkin. 


Ålstens gård/Ålstenin kartanio1900-luuvn alussa

Keskiajalla suurin osa Bromman tiloista oli Tukholman kirkon omistuksessa. Esimerkiksi Klaran luostari oli suuri maanomistaja. Brommassa ei todennäköisesti ollut niin paljon asukkaita kuin viikinkiajalla vasta 1800-luvun lopulla.


Kuten jo kartaltakin näkyy niin Bromma on melko laaja alue Tukholman luoteisessa osassa. Tuskin pystyn sitä käsittelemään kerralla. Bromma ei ole varsinaista kekustaa vaan lähiö keskustan kupeessa. Mutta koska Bromman ja keskustan välillä on Mälaren järvi niin Brommaan ei pääse keskustasta muuten kuin kahta siltaa pitkin, Kungsholmenilta Tranebergin siltaa tai pohjoisenpaa Huvudstabron siltaa pitkin.


Nykyään Bromma on erittäin suosittu asuinalue, minne kaikki haluaa muuttaa. Täällä on Tukholman alueen kalleimmat talot, vaikka tontit ja talot eivät ole kovinkaan suuria.

Brommaan kuuluu alueet Abrahamsberg, Alvik, Beckonberga, Blackeberg, Bromma Kyrka, Bällsta, Eneby, Höglandet, Mariehäll, Nockeby, Nockebyhov, Norra Ängby, Olovslund, Riksby, Smedslätten, Stora Mossen, Södra Ängby, Traneberg, Ulvsunda, Åkeshov, Åkeslund, Ålsten ja Äppelviken. Tulikohan tuossa nyt kaikki...


Brommaan pääsee Hässelby'hyn menevällä Gröna Linjen metrolla. Se kulkee Kungsholmenin kautta, Tranebergin sillan ylitse ja pysähtyy Bromman alueella seuraavilla pysäkeillä, Alvik, Stora Mossen, Abrahamsberg, Brommaplan, Åkeshov, Ängbyplan, Islandstorget, Blackeberg, Råcksta, Vällingby, Johanneslund, Hässelby Gård ja Hässelby Strand. Nämä viimeisimmät pysäkit Råcksta ja siitä eteenpäin kuuluvatkin Hässelby-Vällingbyn kaupunginosaan.

Alvikistä lähtee raitiovaunulinja ns Nockebybana, joka pysähtyy pysäkeillä Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Ålstens Gård, Höglandet, Olovslund, NockebyTorg ja Nockebyn pääteasema.


Alvikin ohitse kulkee nykyään myös Tvärbanan, joka on metron ja sähköjuna välimuoto. Tvärbanan junalla  pääsee Stora Essingen saarelle, Södermalmille, Gullmarsplaniin,  Hammarbysjöstadeniin ja sen päätepysäkki sijatsee Sickla'ssa. Linjaa on vedetty myös Alvik'istä pohjoiseen päin Solna'an ja se linja kaiketi avattiin viime vuoden puolella.



Ålstensängen/Ålstenin niitty, on laaja alue, joka sijaitsee Ålstensgatanin ja Mälaren järven välisessä maastossa. Täältä on löydetty paljon vanhoja rautakaudelta olevia hautoja. Tämä on osittain niittyä ja osittain metsää. Niittyalue oli vielä sata vuotta sitten suota. Alueella ei ole rakennuksia lainkaan, vaan se on virkistysalue, jossa voi talvella hiihtää ja laskea mäkeä pulkalla. Kesällä lapset voi leikkiä leikkipaikalla, tai uida uimarannassa.

Aikoinaan tällä alueella sijaitsi torppia ja tuulimyllyjä. Alueella asui ns statare, muonamiehiä. Useimmat heistä oli töissä Ålstenin kartanossa.
Vikingkien ajalla osa Ålstensängen'iä toimi hautausmaana.


Sankt Anskars kyrka, Vidängensvägen 11, Alvik 
hyvin lähellä Alvikin metroasemaa

Tämä on moderni kirkko vuodelta 1963.


Vielä viikinkien ajalla oli Bromman alueella paljon järviä, jokia ja puroja. Alueella sijaitsee osittain suoperäistä maastoa vieläkin, Judarskogens luonnonreservaatissa, joka on Tukholman ensimmäinen luonnonreservaatti. Se avattiin vuonna 1995. Reservaatti sijaitsee Judarn nimisen järven ympärillä. Alueella on paljon polkuja. Järven pohjoispuolella on erittäin suoperäistä maata. 


Bromma on Tukholman vaurainpia alue. Löytyyhän niitä rikkaita Vasastan'ista, Lindingöstä, Djursholm'ista, Östermalm'ilta, Nacka'sta, Djurgården'ista ja sieltä sun täältä, mutta jos vaan puhutaan asutustaajamista niin Bromma on aivan omaa luokkaasan varallisuuden suhteen. Täällä ei ole paljoakaan vuokra-asuntoja. Bromman alueella asuu noin reilut 70 000 asukasta. Suurin osa Brommaa on ns trädgårdstad/ puutarhakaupunkia.


Bromman kirkko, Gliavägen 100, bussi 117 pysähtyy melkein kirkon edustalla Gliavägenillä. 

Historiallisesti tämä alue oli keskittynyt Bromman kirkon ympärille jota kutsuttiin nimellä Bromma socken, Bromman pitäjä, joka vastasi alueeltaan suurin piirtein Bromman seurakunnan alueen. Vieläkin on olemassa asuinalue nimeltä Bromma Kyrka/Bromman kirkko. Aikaisemmin aluetta on myös nimitetty nimellä Bromma Kyrkotrakt/Bromman kirkonseutu.

Alue nimeltä Bromma Kyrka sijaitsee Bromman lentokentän takana, sen läntisellä puolella. Tänne löytää Brommaplanilta bussilla 117. Kirkko sijaitsee kauniilla paikalla ison vanhan hautausmaan vieressä. Laaja alue kirkon ympäriltä on omakotitaloaluetta. Talot ovat hieman vanhempia 1900-luvun alulta ja melko pieniä, mutta alue on aivan sydäntäsärkevän kaunista. Alueen omistaja Eneby Gårdin herra alkoi myydä omakotitalon tontteja vuonna 1905. Varsinaisen Bromman ja Bromma Kyrkan alueiden välissä sijaitsee huvila-astusta ja iso Golfkenttä.

Eneby sijaitsee Bromman kirkon pohjoispuolella. Sen vieressä sijaitsi valtavan iso Beckonbergan mielisairaala, mutta kun Ruotsissa suljettiin mielisairaalat, niin rakennuksista tehtiin surpermoderneja asuinrakennuksia. Itse Eneby Gården'sita ei enää ole jälkeäkään.



Bromman kirkko on Tukholman vanhin kirkko, rakennettu 1100-luvulla. Munsön ja  Spångan kirkot ovat melkein yhtä vanhoja.


Vuonna 1480 oli Albertus Pictor kirkossa maalaamassa kalkkimaalauksia. Maalaussarjaa tuossa kaaressa kutsutaan nimellä Pyhän Annan kaari. Maalaussarja kertoo Pyhän Annan legendan. Anna oli Pyhän Marian äiti.



Kellotapuli


Kirkkoon on rakennettu barooni Gabriel Stierncronan hautakappeli. Tietääkseni hän on ainoa ruotsalainen, joka on saanut baroonin aatelisarvon. Hän syntyi Uppsalassa mutta asui Brommassa suuren osan elämäänsä omassa Åkeshovin linnassaan. Hän on ehkä se henkilö joka on vaikuttanut Brommaan ja sen kehitykseen kaikista eniten. Hän oli oikeusministeri, varatuomari, valtion virkamies ja hovioikeuden presidentti.  Hän oli saksalaista alkuperää.

Ruotsin suurvallan aikana Bromman alueet jakautuivat suuromistajille, aatelissvuille, jotka rakensivat suuria tiluksia tänne, kuten Åkeshov, Ålsten ja Stora Ängby herraskartanot.



Åkeshovin linna 1600-luvulla, linna sijaitsee Åkeshovin metroaseman luona


Åkeshovin linna nykyään

Åkeshovin linna Brommassa, Åkeshovin  metroaseman vieressä. Metrosta päsee suoraan puistoon. Åkeshovin linnan puisto on ihana paikka päiväkävelyä ajatellen, tai kauniina kesäiltoina maleksia.


Gabriel Stierncrona 1669-1723

Hänen alkuperäinen sukunimensä oli Weldt, mutta hän otti uuden sukunimen, kuten tapana oli, kun kuningas aateloi.


Ljunglöfska Slottet, Blackeberg, Ljunbglöfskavägen 1

Linnan omisti "nuuskakuningas" Knut Ljunglöf. Hän omisti nuuskatehtaan. Kuollessaan vuonna 1920 hän jätti jälkeensä kaikkien aikojen suurimman perinnön Ruotsissa, noin 16 miljoonaa kruunua, sen ajan valuutassa. Nuuskatehdas sijaitsi Luntmakargatanin varrella, keskikaupungilla. 

Vuodesta 1915 oli valtiolla nuuskanmyynti monopoli ja niillä varoilla maksoi valtio kansaneläkkeet. Ljunglöf sijoitti varansa kiinteistöihin. Hän omisti suuria tontteja Spångassa ja Blackebergissä. Färinginsaarelta hän osti pari herraskartanoa Edeby ja Tuna. Keskikaupungilta hän omisti suuret tontit Sveavägenin varrella. 


Ålstenin herraskartano, Brandstigen 12, mikä on peräisin keskiajalta

Alkuperäinen rakennus tai rakennukset olivat kuningas Gustav Vasan kuninkaankartanon rakennuksia. Se on kirjallisesti vahvistettu. Varsinaisesta alkupeäräisistä rakennnuksista ei ole jäljellä muuta kuin kivikellari ja muuri. Täällä on asunut klarissanununnia mutta reformation jälkeen kuninkaankartano joutui Danvikin hospitalin omistukseen.

Kartanolla on oma raitiovaunupysäkki.



Grimsta luonnonpuisto, Grimstaskogen


Grimstan luonnonpuisto alueen uimaranta

Uusi tie ja silta rakennettiin 1700-luuvlla kulkemaan Bromman ja Nockebyn kautta Drottningsholmin linnaan. Bromman alue alkoi kasvamaan entisestään. Väkeä muutti asumaan tälle kauniille alueelle, mistä myöhemmin syntyi  idyllinen huvilakaupunginosa. 

Nykyinenkin kuningaspari asuu Drottningholmissa, joten he ajavat päivittäin Bromman kautta töihin tai työmatkoilleen. Tie jota pitkin he ajavat linnasta Brommaan on nimeltään Drottningholmsvägen koko matkan Tranebergin sillalta lähtien. 


Bromman alueelle alettiin rakentamaan kesäasuntoja ja huviloita 1700-1800-luvilla. Varakkaat keskikaupunkilaiset asuivat täällä kesäajat ja viljelivät vihanneksia ja hedelmiä puutarhoissaan. Sellaisia kesähuvila-alueita oli Johanneslund, Traneberg, Alviken, Smedslätten ja  Äppelviken.


Nykyään täällä sijaitsee useita siirtolapuutarhoja, kuten kuvassa oleva Johanneslundin siirtolapuutarha. Jokaisella asuinalueella on ainakin yksi siirtolapuutarha.




Alvikin torppa, missä nykyään valmistetaan keramiikkaa

Alvikin taajama syntyi Alvikin torpan ympärille ja torpan nimestä  sai nimekseen Alvik. Alvik sijaitse mollemin puoli Drottningholmsvägeniä. Tämä oli alunperin teolliisuusaluetta.Alviksvägenin tien varteen rakennettiin useita muonamiestaloja, joissa asui  tehtaantyöläsiä ja puutarahoissa töissä olleet.


Alviksvägen 7-13, stödmuren, 2013c.jpg



Ns hätäasuntoloja lapsiperheille rakennettiin 1940-luvulla hieman sinne sun tänne. Kuvassa on Brommaan rakennettuja hätäasuntoja.


Jussi Mäntynen on valmistanut nämä taideteokset.


Heransaj Kodas 'in luomus



Äppelviken sijaitsee Alvikin eteläpuolella

Osittain tämä alue on melko uutta asutusta mutta alueella sijaitsee ns Mälarin rannan kesäsuntoalue jonka Tukholman kaupunginmuseo on nimittänyt kulttuurihistorilliseksi  alueeksi.

Jo 1800-luvun lopulla rakennettiin tänne sjövillor/järvihuvlolita, joissa kaupunkilaiset kävivät viettämässä kesää. Tämä oli kesäparatiisi Tukholman porvariperheille vuosina 1870-1910. Ensimmäiset kesävieraat saapuivat jo vuonna 1866. Rakennukset sijatsevat Äppelviksvägenin varrella rantaan saakka.


 Äppelvikshamnen


Äppelvikenin kirkko on nimeltään Västerledskyrkan


Elfvingården on kahden Elfvin sisaruksen perustama naistenasuntola. Täällä on jokaisella oma pieni yksiö ja sitten on yhteisiä tiloja sen lisäksi. Alun alkaen ruokailtiin yhteisessä ruokasalissa ja jokainen vuorollaan sai olla laittamassa ruokaa. Tämä on erittäin suosittu paikka asua, joten jonot ovat tänne pitkiä. Elfingården käsittää useamman rakennuksen keskellä luontoa melko lähellä Alvikin metroasemaa.



Ålsten on idyllinen asuinpaikka. Asukkaista on noin 10% ulkomaalaistaustaisia. Hän joka kerran asettuu asumaan tänne ei ikinä halua muuttaa täältä pois. Monet asuvatkin täällä jo useammassa sukupolvessa. 


Tarvitaan kokonainen säkki rahaa jotta täältä on varaa ostaa talo. Nockebystä kulkee raitiovaunulinja joka on 5,7 kilometriä pitkä. Raitiovaunu päätyy Alvikin metroasemalle, josta ei sitten ole pitkä matka keskustaan. Alvikissa voi myös vaihtaa tvärbana-junaan, mikä on pikaraitiolinja ja joka kulkee Tukholman eteläisiin kaupunginosiin Alvikista Sickla-Udden asemalle.


Per Albin Hansson, Ruotsin entinen päääministeri, siltä ajalta kun Ruotsin folkhemmet/kansankoti, hyvinvointivaltion idea rakennettiin.
 
Hansson asui täällä Ålstenissa. Kuvassa hän astuu ulos raitiovaunusta. Eikä ihme että Brommasta ja varsinikin juuri Nockeby, Ålsten ja Äppelviken alueista on tullut eräänlainen "ihanne nukkekoti" asuma-alue.

Toinen entinen pääministeri Olof Palmekin asui tällä suunnalla aikoinaan perheensä kanssa Vällingbyssä, ihan tavallisessa rivitalossa. Vaikka Palmen suku kuului aikoinaan yhdessä Lagenranzien kanssa Ruotsin rikkainpaan sukuun, niin Olof Palmesta tuli silti sosialisti ja hän eli kuten tavikset. Palmen suku omisti muun muassa pankin ja Ruotsin ensimmäisen vakuutusyhtiön.





Ulvsunda slott, Ulvsundan linna, on nykyään hotelli

Bromma flygplats02.jpg

Bromman lentokenttä sijaitsee keskeisellä paikalla. Tukholmasta on helpointa ottaa lentokenttäkuljetusBromman lentokentältä voit lentää lähes koko maahan ja ulkomaisiin kohteisiin, kuten Helsinkiin, Tallinnaan, Brysseliin ja Århusiin.

Mejerivillan, Ulvsunda, 2013a.jpg

Ulvsundan alueellakin on mukava tehdä päiväkävelyjä

Mejerivillan, Ulvsunda, 2013b.jpg

Ulvsunda prästgård, 2013a1.jpg

Ulvsundan pappila



Ulvsundassa sijaitsee järvi nimeltä Lillsjö/pikkujärvi, ja melko pienihän se onkin. Melkein pyöreä ja noin 200 metriä halkaisijaltaan. Järvestä kulkee kapea väylä Mälaren järveen.

Lillsjön 2008a.jpg

Lillsjön siirtolapuutarha

Lillsjönäs 2008c.jpg

Lillsjönäs 2010c.jpg

Villa Myrdal 1937c.jpg

Alva ja Gunnar Myrdalin funktionalistinen koti sijaitsi Stora Mossen alueella, joka sijaitsee heti Alvik'ista seuraavana metrolinjan varrella. Tämäkin on kaunis huvilakaupunginosa. 

Myrdalit olivat mukana kehittämässä folkhemmet'iä/kansankotia, joka ei lopulta koskan toteunut siinä mielessä kuin oli tarkoitus. Nykyään sana folkhmmet on melkein kirosana. Folkhemmet käsitys oli tarkoitettu metafooriksi. Käsite tuli Saksasta, jonka juuret tulee Kansallissosialistisen työväenpuolueen ojelmasta. Ruotsissa tämä idea sai päätehtäväkseen yrittää lakkuattaa luokkayhteiskunta.

Stora Mossens koloni 2010a.jpg

Stora Mossen alueella sijaitsee myös siirtolapuutarhoja.

Stora Mossens koloniområde03.jpg



Smedslätten sijaitsee Ålstenin metsän kupeessa.







Solviksbadet/Aurinkolahden uimaranta





Smedslättens gård, nykyään se on tämän näköinen.

Smedslatten 2008a.jpg



Pyhän Birgitan kirkko, Nockeby

Kirkko sijaitsee Nockeby Kyrkvägenin perillä, Nockebybanan viimeisen pysäkin luona. Täällä olen kertonut kirkosta lisää.

Sankta Birgitta kyrka August 2012a.jpg

Interiör





Nockeby torg



Nockebyhov



Södra Ängby med Ängbyhöjden och Ängbybadet från Mälarens strand, juni 2010

Södra Ängby, Ängbyhöjden





 

Sodra angby 2008e.jpg

Sodra angby 2008g.JPG

Sodra angby 2008h.jpg

Ängby kyrka

Ängbyn kirkko, Kyrkbacken 9, Ängby

 Muutaman kirkon lisäksi  on Brommassa myös kaksi kappelia. 

Mariehälls församlingshus i april 2006

Toinen kappeleista sijaitsee tässä seurakunnan omistamassa rekennuksessa Mariehällissä. 

Entrén

Toinen on nimeltään Famnen/syli, joka sijaitsee Brommaplan'illa sijaitsevassa seurakuntakodissa. Seurakuntakodin edustalla sijaitsevassa penkin selustassa lukee Jeesus sanoi: "Minä tulen lahjoittamaan teille lepoa."

Ängby kyrka

 Ängbyn kirkko

Ängby kyrka

 Ängbyn kirkko

Famnen

 Famnen

Famnen

 Famnen