perjantai 6. toukokuuta 2016

Globen ja Söderstaden



Johanneshovin kaupunginosa perustettiin vuonna 1933.

Johannehov on kaupunginosa joka sijaitsee kuten tukholmalaiset sanovat "söder om söder"/Södermalmin eteläpuolella. Lähimmät naapurialueet ovat Södra Hammarbyhamnen, Hammarbyhöjden, Gamla Enskede, Enskede gård ja Årsta

Johanneshov käsittää vanhan Slakthusområdet/Teurastamoalueen ja nykyisen modernin Globen Arenan, Aviisi Arenan ja Tele 2 Arenan alueen. Globenin kyljessä sijaitsee myös hotelli, jos se kiinnostaa!

EU-SE-Stockholm-Johanneshov 014.JPG

Johanneshov toisella puolella Nynäsvägeniä

Nynäsvägenin valtatie on aina ollut yksi vilkkaimmista teistä Tukholmasta ulospäin. Tie johtaa Nynsähmaniin, missä siajitsee satama. Nynäshamn ei ole suinkaan ainoa satama Suurtukholmassa, missä on kuusi satamaa.

Södermalmin saarelta ei ole kovinkaan monta mahdollisuutta autolla päästä etelään päin, mutta uusia siltoja ja poikittaisteitä rakennetaan kaiken aikaa. Vanhin tie on Nynäsvägen, mikä saa alkunsa Skanstullsbron sillalta ja se päätyy Nynäshamniin, missä on satama matkustaja-ja tavaraliikenteelle. 

Skanstullissa tahtoo olla liikenne tungosta määrättyinä aikoina vuorokaudesta vieläkin, vaikka bussilaiturit siirrettiin Gullmarsplanille jo kauan sitten. Menipä mihin aikaan tahaansa Skanstulliin, niin siellä tungeksii mahdottomasti väkeä. Katujen risteyksessä tapahtuu usein kolareja tai päälleajoja. Kannattaa siis olla varovainen. Skanstullin liikenneristeys aiotaan rakentaa uudelleen.

Skanstullin sillan etelä puolella, Johanneshovin alueella, sijaitsee neljä metroasemaa, Gullmarsplan, Globen, Skärmarbrink ja Blåsut. Kaksi viimeistä sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyn Nynäsvägenin itäpuolella ja tie jakaakin karkeasti Johanneshovin alueen kahtia,  kahteen  tyystin erilaiseen osaan.


Nynäsvägenin itäpuolella sijaitsee melko villisti kasvanut puistoalue


 Kolerakirkkomaa


Kolerakyrkogården Johanneshov Maj 2009 001.jpg

Ns Kolerakirkkomaa sijaitsee myös Johanneshovin alueen itäpuolella. Kirkkomaa sijaitsee tuon edellä mainitsemani yleisen puistoalueen sisällä. Tämä puisto ei ole mikään erikoinen, mutta monent käyttävät puistoa läpikulkutienä tai ulkoiluttavat koiriaan puistossa. 

Kirkkomaalle alettiin hautaamaan vuodesta 1809 lähtien. Siihen aikaan Ruotsi soti yhtenään Tanskan ja Venäjän kanssa ja noin 30 000 sotilasta sairastui mitä merkillisimpiin sairauksiin ja kuolivat. Tänne haudattiin myös sotilaita Suomen sodan ajalla. Ruotsi on sotinut kymmenen kertaa niin Tanskan kuin Venäjänkin kanssa.


Haudankaivajan asunto on vieläkin jäljellä

Tänne haudattiin koleraan kuolleita vuosina 1834-1853, josta hautusmaa sai kutsumanimekseen kolerakirkkomaa. 

Kirkkomaan kupeessa sijaitsee Hammarbybacken nimien laskettelumäki.


EU-SE-Stockholm-Johanneshov 007.JPG

Globen City'ssä sijaitsee  runsaasti konttorirakennuksia

EU-SE-Stockholm-Johanneshov 022.JPG

Johanneshov on paikka paikoin rauhallista ja idyllistä asuinaluetta, ja toisaalta alueella on paljon vilkkaasti liikennöityjä ajoteitä.

Johanneshovin itäpuoli on vanhenpaa 50-luvulla rakennettua asutusta, eikä tällä puolella ole sijainnut teollisuutta lainkaan,  eikä täällä ole edes ostoskeskustakaan.

EU-SE-Stockholm-Johanneshov 024.JPG

Johanneshov

EU-SE-Stockholm-Gullmarsplan 001.JPG

Gullmarsplan on alueen liikennekeskus ja ostoskeskus sijaitsee Nynäsvägenin länsipuolella. Gullmarsplan on myös suuri julkisen liikenteen kohtauspiste.

Gullmarsplans torg 1.jpg

 Gullmarsplan

Gullmarsplans torg 2.jpg

Gullmarsplan

Gullmarsplans torg 3.jpg

Gullmarsplan

Skanstullsbron Johanneshovsbron 2011.jpg

Skanstullsbron silta johtaa Södermalmin saarelta Gullmarsplanille ja siinä sen vieressä sitten sijaitseekiin Johanneshov. Siltoja on kaiken kaikkiaan neljä vierekkäin ja siitä voi kävellä sillan ylitse Gullmarsplanille, mutta liikenne on kova ja sillalla tuulee usein, joten en suosittele. Joten ota metro tai bussi 4 sillan ylitse. 


Tuo ylemmässä kuvassa oleva kahvila on kesäkahvila/baari joka sijaitsee tuulimyllyravintolan luona Gullmarsplanin metroaseman läntisellä puolella. Tuulimylly ravintola/kahvila Skanskvarn on avoinna vain kesäaikaan.


Göta Landsväg 2009.jpg

Grynkvarnsparken on pieni puistoalue Johanneshovissa. Kyltti kertoo että tämä on vanhan Göta Landsväg/Götan maantien rippeitä. Tie oli aikoinaan ainoa tie Tukholmasta lounaseen päin. Tie johti Södertäljeen ja siitä edelleen... Nykyinen tie joka kulkee osittain samaa reittiä on E20 tie=Johanneshovsvägen+ Södertäljevägen.

Grynkvarnsparken01.jpg

Grynkvransparkenin puistossa sijaitsi vielä 1940-luvulla samanniminen kartano. Kartanon alueesta tehtiin yleinen puistoalue vuonna 1950. Alkuun alue varattiin tulevaa metroasemaa varten, mutta mitään metrolinjaa ns Årstabanaa ei koskaan tehty. 

Sen sijaan nyt paljon myöhemmin vuonna 2000 avattiin ns Tvärbana, metron ja raitiovaunun välimuoto kulkemaan Gullmarsplanin ja Årstan välillä. Tvärbanan kulkee Sicklan ja Solnan välillä, keiertää Tukholman keskustan länsipuolelta. Tvärbanalla on pysäkki nimeltä Globen. Tykkään ajella tvärbanalla.


Tvärbanan juna huristelee sillalla. Ylin silta on Johanneshovsbro, keskellä Skanstullsbro ja alinna Fredriksdalsbro.


 Tvärbanan pysäkki Globenilla on kaiketi jo suljettu

Johanneshovin kaupunginosa perustettiin vuonna 1933. Alue kuuluu Enskeden seurakuntaan, vaikka mitään virallista seurakuntajaoettelua ei enää ole. Nykyään jokainen voi kuulua mihin seurakuntaan tahaansa tai ei mihinkään. Ruotsissa ei enää  pitkiin aikoihin ole synnytty johonkin määrättyyn seurakuntaan vaan lapsen vanhemmat voivat ilmoittaa lapsensa kuuluvan johonkin seurakuntaan, jos he haluavat. 

Jokainen seurakunta saa tehdä niin kuin itse haluavat, käytännöllisesti katsoen. Ruotsissa ei ole valtion kirkkoa ja uskonnoilla ei ole juuri lainkaan merkitystä ruotsalaisessa yhteiskunanssa, muuta kuin yksityisesti.

Kunnallisen hallintoaluejaottelun mukaan Johanneshov kuului ensin Årstaan, sitten Enskede-Årstaan ja vuodesta 2007 lähtien alue kuuluu Enskede-Årsta-Vantörin halinnolliseen Tukholman kunnan kaupunkiosa-alueeseen.

Johanneshov nimi tulee entisestä alueen kartanosta, jonka nimi oli Johanneshov. Kartanon väki nimitti aluettaan nimellä Qvarnängen. Alueella on ollut lukuisia tuulimyllyjä, joten siitä nimi. Johanneshovin kartano kuului Enskeden kartanoon, joka oli suurin maanomistajista tällä puolella kaupunkia ja josta olen kertonut jo aikaisemmin täällä.


Skärmarbrinks gård oli toinen kartano alueella. Se on vieläkin jäljellä.


Kuvassa keskellä oleva alue ns Slakthuhusområde/teurastamoalue on tarkoitus muuttaa uudeksi asuin-ja konttorialueeksi. Alueen teollisuusrakennukset ovat kulttuurisuojattuja rakennuksia, joten niitä ei noin vaan voi hajoittaa, mutta niihin voidaan saada uuskorjauslupa, jolloin osittain voi muutella rakennuksia.

Teurastamoalue on tarkoitus kehittää teollisuusalueelta kaupunkialueeksi, jossa asuminen, työpaikat, kauppa ja palvelut ovat rinnakkain uusien puistojen ja aukioiden kanssa. Toisin kuin läheiset isot areenat, Teurastamo-alue vuosisadan vanhalla historiallaan tarjoaa ruokaa, kulttuuria ja elämyksiä pienimuotoisessa ympäristössä. Kulttuurisesti arvokkaita rakennuksia säilytetään ja kehitetään yhdessä tuhansien uusien asuntojen ja työpaikkojen kanssa. Neljäs rakennusetappi on jo meneillään. 

Globen areena oli vain alkua uudelle rakennusprojektille alueella. Globenin alueelle on syntymässä oma kaupunginosa Söderstaden. Ikean oma pankki Ikano, joka pyörittää myös Ikean omaa asuntofirmaa on tehnyt sopimuksen Tukholman kunnan kanssa asuinalueen rahoittamisesta. Ikea on myynyt asuntoja jo monet vuodet Tukholmassa. 

Mutta Ikea haluaa rakentaa myös tavaratalon alueelle. Se olisi jo kolmas Ikean tavaratalo Tukholman alueella. Mutta suunnitelmat pysähtyivät, koska ei tahdottu tulla yhteisymmärrykseen siitä, mihin saadaan tilaa suurelle parkkipaikalle. Ikea vaati ison parkkipaikan. Mutta eikö sellaista voitaisi rakentaa tavaratalon alle, maan alle, on minun ehdotukseni. Vaikka maan alla voi varkaat helpommin työskennellä.


Globen ja Globen hotelli, jotka omistaa L.M. Eriksson


Ensi alkuun Globenin päällä seisoi pieni punainen stuga/"tupa"


  Globen vaihtaa väria erilaisten tapahtumien perusteella




Pieni tupa Globenin päällä poistettiin ja sen sijaan rakennettiin Sky View, kaksi hissiä jotka nostaa kaksi muovikuplaa ylös Globenin päälle.  


Kaikki jotka uskaltavat voivat nousta kuplan sisällä ylös Globenin päälle. Se maksaa tietysti jotain...


Sky View


Globen nähtynä Skanstullin sillan toiselta puolelta, Södermalmilta nähtynä. Tämä alue tullaan rakentamaan uudelleen. Jo oli aikakin. Remontti alkaa lähiaikoina. Siltojen alle tulee uusi tori ja puistoalue sekä rantateitä. Skanstulliin raknnetaan aivan uusi katu nimeltä Diagonalen. Kävelijät ja pyöräilijät saavat omat alueensa ja liikenne ohjataan omille teilleen.

Globen on monitoimiareena joka valmistui vuonna 1989. Sisälle mahtuu istumaan noin 16 000 henkilöä. Jo pian kun Globen valmistui huomattiin että Globenista tuli liian pieni. Paavi Johannes Paulus II piti messun Globenissa vuonna 1989 vain pari kuukautta Globenin vihkimisen jälkeen. Monet kuuluisat musiikkitähdet ovat esiintyneet Globenissa.

Globentorget2010may.JPG

Globentorget 

Tele2 Arena September 2014 04.jpg

Tele 2 Arena rakennettiin aivan Globenin kylkeen. Areena vihittiin vuonna 2010. Tänne mahtuu 20 000 hekeä. Ja Solnassa on sitten vielä kolmas suuri areena, Frends Arena, jossa on 50 000 istumapaikkaa. Tele 2 Areenalla on voitu pitää vielä suurempia konsertteja, ja täällä on esiintynyt Madonna, Avicii, Rolling Stones mutta ennen kaikkea Tele2 Arenalla pidetään urheilutapahtumia.


Euroviisujen esiintymislava

Tämän vuotiset Euroviisut pidetään Globenilla ja Tele2 Arenaakin on varattu euroviisuja varten. Yhdeksän esitystä 9-14. toukokuuta, joihin saa ostaa pääsylippuja. Yksistään finaalista on kolme esitystä sillä erolla että viimeisen esityksen yhteydssä esitys lähetetään suorana lähetyksenä ympäri Eurooppaa ja myös Australia ja USA saavat nähdä ohjelman, jolloin äänestetään ja kruunataan voittaja.

Globen on pesty käsin ulkopuolelta. Luonnollisestikin myös sisätiloissa on tehty korjauksia ja uudistuksia sillä Euroviisut on vuokrannut Globenin kokonaiseksi kuukaudeksi. Tähän mennessä on touhu jo maksanut 60 miljoonaa kruunua ja lisää tulee kustannuksia. Loppusumma tulee olemaan jotain 160 miljoonan kruunun tienoilla. Se ei ole halpaa touhua voittaa Euroviisut. Kolme vuotta sitten Ruotsi järjesti Euroviisufinaalit Malmössa ja ne tulivat maksamaan 125 miljoonaa kruunua.


Ei vaan Globen kunnostaudu Eroviisuja vaarten vaan keskikaupunkikin. On pystytetty uusia tilapäisiä rakennuksia kuten Euroclub kuninkaan linnan päätyyn, jossa vieraat voi oleskella vaikka koko yön. Eurovison Village pantiin psytyyn Kungsträdgårdeniin jossa on luvassa paljon livemusiikkia. Jalankulkijoiden suojateihin on laitettuu ruotsalaisia eurovsiisukappaleita soimaan silloin kun punainen väri vaihtuu vihreään. Parilla metrojunalinjalla tervehtii euroviisujen selostajat euroviisuvieraat. Ja paljon paljon muutakin.


 Euroviisuhumu on alkanut kaupungilla



Globenin vieressä sijaitsee Globen City Shopping joka on 25 vuotta vanha ostosgalleria. Globen City on luvattu uuskorjata ja  tehdä siitä vielä parempi ostoskeskus. Mutta kaiken keskellä on päätetty että Globenin metroasema suljetaan. Toisaalta aivan vieressä on Gullmarsplanin metorasema josta on tunneli Globeniin ja Globenin alueelle. Gullmarsplanilta kulkee parin minuutin välein mahdoton määrä busseja jotka vie matkustajat ympäri Tukholmaa. Kaiken lisäksi Gullmarsplanilla pysähtyy myös bussien lisäksi metrojuna ja tvärbanan junaliikenne. 

Jos saan sanoa oman mielipiteeni, niin antaa Globen shopping olla toistaiseksi rauhassa. Turistien kannaltakin on keskikaupungilla Hamngatanin varrella Galleria, josta saa kaikkea mitä ikinä tarvitsee. Siellä on 85 butiikkia. Sen lisäksi useita shopingkatuja, kuten Biblioteksgatan, jonka butiikeista saa muotihuoneiden asusteita. Mood niminen melko uusi ostosgalleria aivan keskellä kaupunkia, Rgeringsgatan 48 sekä pari suurta tavarataloa Åhlens ja NK. 

Nykyään löytyy ostosgalleria melkein jokaisesta kaupunginosasta. Hienostunut Sture Galleria, Grev Turegatan 13, Östermalm, Fältöversten, Karlaplan 13, Östermalm, Brunogallerian, Götgatan 36, Skrapan, Götgatan 78, Liljeholms gallerian, Liljeholmstroget 7, Liljeholmen, Västermalmsgallerian, Sankt Eriksgatan 45, Kungsholmen, vain mainitakseni joitakin keskikaupungin gallerioista. Regeringsgatanin varrella sijaitsee paljon mielenkiintoisia myymälöitä, ei vaan vaatetusta vaan huusholli- ja sisustustavara sekä kenkiä, laukkuja, kirjoja...  Mood gallerian ravintolat ovat erittäin suosittuja. 

Uusin ja suurin galleria sijaitsee Solnassa, Mall of Scandinavia, jossa on 230 butiikkia ravintolat ja kahvilat mukaan luettuina.

Takaisin Söderstadiin...


Slakthusområdet/Teurastamoalue avattiin vuonna 1912. Alueesta tuli teollisuusalue, missä alkuun sijatsi vain teurastamoja. Nykyään täällä on noin 200 firmaa joista suurin osa on vihannes-ja hedelmäkrosisteja. Eikä ihme sillä lihaa ja makkaroita ei enää ole monenkaan tukholmalaisen pöydässä. Lihaa syödään joskus. Makkaraa saa pian ilmaiseksi. Kaikki ruoka melkein alkaa olla tyystin luomua. Nykyään tehdään makaronitkin pavuista kun vehnäjauhosta ja sokerista yritetään kokonaan päästä eroon. Nykyään makeutetaan Stevialla kaikki mahdollinen. 

Teurastamo alue tarvitaan kunnostaa, joten firmat tulevat muuttamaan, osa on jo muuttanut, aivan uusiin tiloihin jonnekin muualle ja näistä vanhoista rakennuksista tullaan kyhäämään kasaan moderni asuinalue nimeltä Söderstaden. Vanhat teollisuusrakennukset ovat funkistyylisiä ja ne ovat lailla suojattuja rakennuksia.

Ikea tulee olemaan yksi firmoista joka asettuu tälle alueelle. Ikea on luvannut rakentaa noin 550 uutta asuntoa alueelle yhdessä toisten asuntofirmojen kanssa. Kaiken kaikkiaan tänne tullaan rakentamaan noin 4000 asuntoa.

IKEA halusi rakentaa tänne oman tavaratalon, mutta ei sannut lupa koska ei tultu yhteisymmärrykseen parkkipaikoista.


Söderstaden

Uusrakentaminen tehdään viidessä etapissa ja alueelle tulee myös peruskoulu ja lukio, sekä muutama esikoulukin. Päiväkoteja ei Ruotsissa enää ole, vaan kaikki lapset käy esikoulua. Alueen keskelle tulee viihtyisä puistolalue ja sen pohjoiseen reunaan uusi metroasema nimeltä Söderstaden.


Slakthusområdet/teurastamoaluetta alettiin rakentamaan vuonna 1906. Kuten kuvasta näkyy se rakennettiin lapion kanssa.


Alue oli valmis vuonna 1912 ja kuningas Gustav V ja kuningatar Victoria tulivat sitä vihkimään.


Teurastamo


Tässä valmistetaan makkaroita


Vesitorni

Jotkut vanhat rakennukset hajoitetaan, mutta suurin osa säilyteään ja varovaisella kädellä niistä tehdään asuin-ja myymälä/konttoritiloja.


 Slakthusplan 3, 2010a.jpg

Slakthusplan 9, 2010a.jpg

Hallvägen 9, 2010b.jpg

Palmfeldsvägen 21, 2010a.jpg

Fållan 6-8, 2010c.jpg

Fållan 3, 2010a.jpg

Slakthusgatan 11, 2010a.jpg


Globen sedd från slakthusområdet 2012.jpg

Slakthusgatan 6 sijaitsee yökerho nimeltä Slakthuset. Avoinna 22.00-03.00. Siellä on iso terassi katolla, missä kesäikaan saa juoda ja tupakoida niin paljon kuin sielu sietää ja kunnes voi pahoin. Sisätilatkin on jos sää ei salli olla ulkona. Ilmainen sisäänpääsy. En käy missään yökerhoissa joten en osaa sanoa mikä tämä paikka oikein on. Luultavasti paljon nuorenpaa väkeä.