sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Kesän kynnyksellä



Kesän kynnyksellä... 

Tämä video on eiliseltä päivältä Södermalmilla. Säät ovat olleet erinomaiset. Ja taas näitä portaita ja mäkiä, mitä on runsaasti Tukholmassa.

Koronatilanne on Ruotsissa kehno, mutta ei kovin paha Tukholmassa missä on ollut testattuja koronatapauksia  noin 250000. Kahden menneen viikon aikana on Tukholmassa ollut noin 14500 uutta tartuntaa, mutta tuo ei pidä paikkaansa, vaan niitä on ollut todellisuudessa huomattavasti paljon enempi. Tuo 250000 ei myöskään pidä paikkaansa. Se on vain ehkä yksi neljäs- tai viidesosa siitä, mitä tartuntoja on ollut kaiken kaikkiaan. Eihän kaikki käy testeissä. 

Tartunnat laskee hirvittävän hitaasti, jostain syystä. Täällä ei aiota alkaa poistamaan rajoituksia, sillä parempi on jatkaa niitä ainakin juhannukseen ja vielä senkään jäkeen ei tule mitään normaalitilanetta aikoihin. Hallitus avaa ravinolat kahvilat, museot ja ulkoilma urheilutapaukset kesäkuun alusta.

Ruotsissa ei suoitella maskia ulkona, vaan vain sisäitiloissa. Sen näkee videoltakin. 

Sairaanhoitaja aikoo ottaa hengen itseltään, mutta mies sanoo että 'voin ilahduttaa sinua sillä että Regione Stockholm (=Suur-Tukholman sotemaakunta) on tehnyt voittoa kuusi miljardia kruunua. Kuinka ihmeessä se voi olla mahdollista? Pandemiavuotena? Mutta tämä on totta.

Hallitus osti USA:sta ilmapuolustusohjuksia ja robotteja noin 300 miljardin kruuunn edestä. Kaksi tilattua erää on jo levereerattu Ruotsiin ja lisää tulee ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonnakin. Hallitus väsyi Venäjän jatkuviin uhkailuihin ja nyt varustaudutaan puolustukseen.

Ruotsissa ovat melkein kaikki kunnat tehneet monet kymmenet miljoonat (jopa miljardien) suuret summat voittoa pandemia vuonna 2020. 

Kunnille ei kuulu terveydenhuolto, vain vanhusten huolto. Ruotsissa on noin 80 yksityistä firmaa, jotka hoitaa vanhuksia, sillä melkein kuka van voi avata hoiva- tai vanhustenkodin. Ei ihme että taso on huono. Kunnat ovat olleet päävastuussa yksityisistä hoivakodeistakin, mutta pandemian ajalla tarkastukset ovat olleet niin ja näin.  Nyt useat kunnat aikoo poistaa yksityiset tyystin vanhustenhuollosta ja ottaa koko homman omiin käsiinsä. Tovotaan että palvelut paranee.

Minun on odotettava vielä neljä viikkoa ennen kuin saan toisen rokotteen. On pidettävä yhdeksän viikkoa väliä. Olen nyt tottunut olemaan kotona, joten en enää edes kaipaa lähteä kaupungille, saatikka matkoille. Kovin monta kertaa en ole käynyt pandemia vuoden aikana kaupassa ja silloinkin hyvin pikaisesti. Terveyskeskuksessa olen käynyt vain kolme kertaa. Kerran laboratoriossa, kerran lääkärin luona ja kerran rokotuksessa. Aika kuluu nopeasti, vaikka en tee mitään sen erikoisenpaa. Terveyden kannaltahan tämä paikallaan olo ei ole terveellistä.