Trosa on kartalla vasemassa alakulmassa. Tukholmasta Trosa'an on 70 km ja omalla autolla sen välin taittaa noin tunnissa. Trosa sijaitsee juuri ja juuri Tukholman läänin ulkopuolella, Södermanlandin eteläisessä kolkassa, Itämeren lahden rannalla.
Trosaån joki on Trosan ehdoton suosituin kohde Trosassa. Joki on noin 8 kilometriä pitkä ja se laskee Itämereen Trosan taajaman kanavan kautta.
Trosa on ennen kaikkea idyllinen, viehättävä ja suosittu kesäkapunki, pieni, söötti ja idyllinen. Trosa'sta löytyy aktiviteettejä ympäri vuoden, mutta kesäkausi on sopivin aika vierailla Trosa'ssa. Hotellit ovat puutaloja ja neljän tähden hotelleja. Trosassa on matkustajakoti ja leirialue. Matkustajakoti Snipan sijaitsee keskellä Trosaa ja leirialueelle on kapea autolla kuljettava kulkuväylä. Leirialue sijaitsee lähimmällä saarella.
Trosan lempinimi "Maailman loppu" ei tee tälle kaupungille oikeutta, sillä viihtyisyyisyys ovat täällä korkealla tasolla. Ei ole sattumaa, että Trosa on todellinen pieni turistiparatiisi.
Täältä ei tarjoukset eikä kohteet puutu. Ruokapaikkoja ja viihtyisiä kahviloita on runsaasti. Markkinoita, museoita, linnoja ja herraskartanoita, kalastusta ja pyöräilyä, luontoretkiä ja saaristomatkailua. Lapsille omat paikat ja ihana uimaranta. Taidetta ja kulttuuria, golfinpeluuta, shoppailua, juhlimista ja laivamatkoja.
Ihan kaikkea löytyy tästä hyvin pienestä kunnasta, jossa asuu vain noin 12000 henkeä ja itse Trosassa on vain noin 900 asukasta. Trosan kunta on yksi Ruotsin pienimmistä kunnista. Trosa on ollut kaupunkin vuosina 1610-1970.
Trosan keskiaikainen asutus sijaitsi Trosa lands kyrkan/Trosan maakunnan kirkon ymärillä, pari kilometriä nykyisen Trosan keskustasta pohjoiseen, siis Vagnhäradissa, jossa sijaitsee alueen rautatieasema. Vagnhäradin asemalta ja kirkon luota on vain noin kaksi kilometriä Tullgarnin linnaan, jossa kuninkaalliset asusteli ennen vanhaan kesäisin.
Trosa lands kyrka/Trosan maaseutukirkko,
Östra Kyrkovägen 14, Vagnhärad
Kirkko sijaitsee noin 5 kilometriä Trosan taajamasta pohjoiseen, Vangnhäradissä, mikä kuuluu Trosan kuntaan. Vagnhäradin oma kirkko sijaitsee Vagnhäradin taajaman keskutassa ja se on peräisin 1200-luvulta sekin. Trosan seurakuntan kulu neljä krikkoa, Trosa landskyrkan, Trosa stadas kyrkan/Trosan kaupunkikirkko, Vagnhärdas kyrkan ja Västerljungskyrkan, joista Västerljungakyrkan on vanhin, 11000-luvulta.
Trosa landskyrkan kirkko on 1200-luvulta, mutta kirkkoa on lisärakennettu sen jälkeen. Keskiajalla Trosan kaupunki sijaitsi kirkon eteläpuolella joen varressa, mutta maan nousun myötä kalastuksesta eläneet Trosan asukkaat muuttivat kaupunkinsa lähemmäksi merta ja kaupunki pienentyi 1500-luvulla Trosan kylään. Heidän kaupunginsa pohjoispuolelle vanhat Trosan asukkaat rakensivat kivikirkkonsa 1200-luvulla, jota kutsutaan nykyään Trosan maan kirkoksi.
Vuonna 1773 kirkko kärsi voimakkaasta tulipalosta ja kirkon holvi ja sisätilat säästyivät, mutta kanslia, johon Kristina Nilsdotter (Gyllenstierna) oli haudattu, tuhoutui täysin. Hän kuoli vuonna 1559 Hörningsholmin linnassa Mörkössä ja omisti läheiset kartanot Gäddeholm (nykyisin Tureholm) ja Tullgarn. Tulipalon jälkeen kirkko rakennettiin uudelleen.
Alttaritaulu on maalattu Hollannissa 1500-luvulla
Pyhän Annan patsas on oikeastaan Pyhä Maria ja Jeesuslapsi patsas. Patsas on 1400-luvulta ja valmistettu Pohjois-Saksassa. Pyhä Anna oli Pyhän Marian äiti, ja heidät kuvataan usein yhdessä jolloin heillä on Jeesus lapsi sylissään tai molemmilla on pieni lapsi rinnallaan.
Nykyisen kuninkaan Carl Gustavin isän isänisä Gustav V/Oskar Gustav Adolf, jota kutsuttiin lempinimellä "Kurra femma", viihtyi erinomaisesti Tullgarnissa ja nykyinen kuninags Carl Gustav pikkupoikana oleskeli usein linnassa kesäisin.
Kuninkaallinen seurue saapui junalla Vagnhäradin asemalle jossa oli erityinen odotushuone asemarakennuksessa kuninkaallisia varten. Huone on kuulema vieläkin jäljellä, mutta lukittu.
Tukholmasta lähtee Trosaan bussi Liljeholmenilta. Tai sähköjunalla Södertäljeen ja siitä bussilla 802 Trosaan.
Trosa vuonna 1700
Ihmeellinen nimi tällä paikkakunnalla, Trosa, mikä tarkoittaa naisten alushousuja. Vaikka nimi on näköjään kirjoitettu aikaisemmin Troosa.
Trosan kaupungintalo
Marsipangården/Marsipaanikartano tai- piha on on myymälä ja kahvila jossa saa ostaa kotitekoisia konfektyyrejä. Myymälä sijaitsee Östra Långgatanin varrella. Kahvila tuossa sisäpihalla.
Aivan ihania kissanpentuja
Östra Långgatan
Bomans Hotel on kallis luxushotelli
Trosaån/Trosan puro tai kanava oikeastaan
Hotel Vega
Hotelli mainostaa itseään "maailman pienin hotelli maailman ääressä".
Stadshotellet/Kaupunginhotelli
Perinteinen kaupunginhotelli, jossa yöpymien on kallista. Yöpyminen on muutenkin melko kallista Trosassa.
Kaupunginhotelli
Trosassa ja sen lähiympäristössä on useampikin matkustajakoti, joissa voi aivan hyvin yöpyä. Leirialueitakin muutama.
Trosa on pieni kylä, missä on mielin määrin perinteisiä puutaloja ja useimmat niistä on maalattu faluröd-värillä. Täällä asuu vain 5000 henkeä. Koko kunnassa asuu noin 12000 asukasta.
Falu Rödfärg on jättänyt ainutlaatuisen jäljen Ruotsiin ja ruotsalaiseen maisemaan. Punaisen maalin historia ulottuu aina 1500-luvulle asti, ja nykyään Falu Red Paint Original Red on yhtä luonnollinen valinta arkkitehdin suunnittelemiin huviloihin ja julkisiin rakennuksiin kuin kesämökeihin ja venevajoihin.
Trosan vierassatama
Trosan saaristo on todella kaunis ja hieman karukin paikka paikoin. Tämä on Julafton fyr/Jouluaaton majakka.
Trosan meriuimaranta ja perheleirialue sijaitsee Trosan edustalla sijaisevassa Edanön saarella, Rävudden niemen kärjessä. Saarelle kulkee kapea autotie.
Leirialue
Trosan golfklubilla on upea golfkenttä. Täällä on kaksi golfkenttää, Trosa Golf ja Åda Golf. Molemmat noin parin kolmen kilometrin päässä Trosan keskustasta. Trosa Golfkentälle pääsee ajamalla Tureholmin linnan ohitse.
Trosa stads kyrka, Victoriagatan 30
Trosan kunnassa on neljä kirkkoa, joista kaksi Trosan taajamssa. Tämä kuvassa oleva on Trosa Stads kyrka ja toisen kirkon nimi on Trosa landsförsamlingskyrka/Trosan maalaisseutukirkko, jonka jo mainitsinkin tuossa aikaisemmin. Vagnhäradissa ja Västerljungassa on myös kirkot.
Tureholms slott oli aikaisemmin nimeltään Gäddeholms slott. Linnassa on asunut 1400-luvulta lähtien monta aatelissukua.
Nykyisen linnan rakennutti Ture Gabriel Bielke vuonna 1728. Ture Bielken nimestä sai linna sitten nimekseen Tureholm. Linnassa on suuri kokoelma kirjoja ja Bielken suvun omaisuutta. Christer Bonde asuu äitinsä Brita Bonden ja vaimonsa Evan sekä kahden lapsensa kanssa linnassa, mutta he näyttävät osaa linnasta silloin tällöin vierailijoille.
Bondet ovat haluneet myydä linnaa jo kauan, mutta kukaan ei ole tarjonnut tarpeeksi suurta summaa linnasta.
Kuninkaat Karl XI ja Karl XII
Stensunds slott
Linna oli alunperin säätykartano. Linnassa huseeraa nykyään kansankorkeakoulu. Tämä Södermanland/etelänmiesten maa on alue missä on eniten linnoja harraskartanoita.
Trosa kvarn/Trosan mylly
Garvaregården kotiseutumuseo, Västra Långgtan 40
Garvaregården/Nahkureidn kartano, Västra Långagatan 30, on nykyään museo
Café Garvaregården
Rönnebo pensionat on yksityisasunto nykyään
Åda säteri on perintökartano jonka alunperin omisti seurakunta, mutta kuninags Gustav Vasa otti kartanon hovin omistukseen 1500-luvulla. Nykyään kartano kuuluu Golfklubille.
Antons Krog, Västra Långgatan 9
Antons Krog, Västa Långgatan 9
Antons Krog on vaihtanut omistajaa ja on nyt nimeltään Trosa Matstudio. Takuulla erinomainen palvelu. Kallis ravintola mutta laatu on erinomainen!
Trosasta löytyy myös runsaasti Ruotsin vanhimpia riimukiviä. Kuvassa oleva riimukivi on Ruotsin toiseki vanhin riimukivi. Niin kuin kuvasta näkyy niin tämä riimukivi seisoo melkein ykistyisen huvilan pihalla.
Ruotsissa rakennettiin perinteisesti kristityt kirkot hautakentille, missä seisoi myös riimukivä. Mutta Ruotsissa ainakin Tukholmsan läänissä riimukiviä on myös siellä sun täällä.
Tullgarnin linnan luonnonreservaatissa saa aivan vapaasti kävellä kuka vaan kuninkaallisilla poluilla, kunhan vaan noudattaa tervettä järkeä. Luonnonrservaatti sijaitsee Trosan ja Södertäljen kuntien alueella.
Tullgrans slott, mistä olen aikaisemmin jo kertonut täällä
Västerljungs kyrkan kirkko sijaitsee Västerledenin tien varessa, noin 7 kilometriä Trosan keskustasta. Kirkko on Trosan seurakunnan vanhin kirkko, mitä on ajansaatossa muokattu ja korjailtu.
Kun venäläiset liikkuivat Ruotsin itäisellä rannikolla vuonna 1719 ja varasitivat kaiken minkä irti saivat ja samalla tuikkasivat tuleen niin kirkot kuin herraskartanot ja linnoituksetkin.
Tämä riimukivi on saanut numerokseen 40. Kivi oli alunperin muurattu kirkon seinään.
Hallwylskan erittäin rikkaan suvun hautamuistomerkki seisoo kirkon alueella. Hallwylskan suvun palatsi Tukholmassa on nykyään museo, josta olen tehnyt postauksen täällä. Palatsin sisäpihalla on korkeatsoinen baari, missä juodaan vain kalliita juomia.
Hallwylska pyramiini
Kreivitär Wilhelmina von Hallwyll och hänen miehensä Walther ovat haudattu Västerljungskirkon takana keskelle peltoa.
Västerljungskyrka kirkko vaikuttaa jääneen ilman sen suurempaa huomiota, vaikka se on yksi Ruotsin vanhimpia kirkkoja. Kirkko sijaitsee 7 kilometriä Trosasta.
Trosassa on on useita uimarantoja, joista suosituin on ehkä Trosa havsbad, mikä sijaitsee leirialueen alueella, Öbolandetin saaren eteläisessä kärjessä. Mahtavan mukava leirialue, joten eikun tänne vaan ensi kesänä!
Ihana paikka kahvitella tämä Gravaregårdenin museon piha, Västra Långgatan 40. Museossa on leikkikaluosastokin ja vanhaa koulukalustoa, joten ottakaa lapset mukaan Trosaan.
Laituriajelulla
Pyhäinmiesten päivänä pidettään eräänlaiset festivaalit Trosassa, jolloin pääsee tämän kuvassa olevan junan kyytiin. Ruotsissa ei noudateta lainkaan kirkollisia sääntöjä, joten täällä voi pitää festarit vaikka jouluaattona, jos niin haluaa.
Myyjäiset torilla. Jolun alus myyjäiset on erittäin suosittuja.
Bussi mikä kulkee Tukholman ja Trosan väliä. Trosa on niin suosittu kohde että on ollut pakko hommata bussikin vierailijoita varten. Trosabussen lähtee Tukholmasta Liljeholmenilta COOP-tavaratalon luota ja matka Trosaan kestää tunnin.Trosasta bussi lähtee ICA Kvantumin myymälän luota. Täältä voi ostaa matakalipun. Muitakin mahdollisuuksia näyttää olevan ostaa matkalippu.